Bier: Periodiek systeem van bieren


Publicatie datum:

Vrijwel alle bestaande bierstijlen zijn gerangschikt in een systematisch overzicht: het periodiek system van de bieren. Leuk en voor de bierliefhebber nuttig.

Gesponsorde koppelingen

Niet alleen in de scheikunde kennen we een periodiek systeem, ook het brouwersgilde heeft een periodiek system. Gaat het in de scheikunde om de elementen, bij het brouwersgilde gaat het om bieren. Ontdek of jouw favoriete bier er ook bij staat. Probeer dan ook eens de bieren die er in de buurt staan.

Wie weet wat een zytoloog is? Het is dat wat de sommalier voor wijn is, maar dan voor bier.

Zythologie is een samenstelling van de Griekse woorden zythos ("bier") en logos ("studie van"). Een zytholoog is een kenner van bier en houdt zich bezig met het brouwen en proeven van bier. Ook weet de zytholoog welk bier je het best kunt “degusteren” bij bepaalde gerechten.

Als je een klein beetje van bier houdt, kom je er al snel achter dat er enorm veel verschillende soorten bier zijn, en niet alleen maar licht- en donker bier. Elke regio wordt gekenmerkt door zijn eigen bieren. Elk met zijn eigen karakter, sterkte, kleur, smaak, brouwstijl.

Dit mooie overzicht, dat niet wetenschappelijk of echt zythologisch perfect is, geeft een interessante indeling: Bovengistend, ondergistend en hybride (en overig)

De benaming boven- en ondergistend bier heeft betrekking op het soort gist dat tijdens het brouwproces wordt gebruikt.

Bij ondergistend bier (saccharomyces cervesiae) gebeurt het vergistingsproces bij een temperatuur tussen 5 en 10°Celsius, en zakken de ontstane gistcellen naar de bodem van het vat. Bij bovengistend bier (saccharomyces carlsbergensis) gebeurt dit bij 15 tot 20° Celsius, en stijgen de gistcellen naar boven. Witbier, trappistenbier en kasteelbier behoren tot de categorie van bovengistende bieren, terwijl pilsener, lagerbier en bockbier ondergistende bieren zijn. De hybride gisting zit er –zoals het woord al zegt- tussen in. Meestal een warme hoofdgisting en een koude lagering.

 
Bierstijlen

Bovengistende bieren
I          Tarwebieren
II         Zurebieren
III        Belgische Ales
IV        Streekgebonden bieren
V          Pale Ales
VI        Bitters
VII       Brown Ales
VIII      Porters
IX        Stouts

Ondergistende bieren
X         Bockbieren
XI        Lagers

Hybride gistende en overige bieren
XII       Hybride gistende bieren
XIII     Irish Ale
XIV     Rauchbier
XV      Strong Ales

Mogelijk is de weergave niet zo goed hier, vandaar de link naar een pdf hieronder.

Periodiek systeem Bieren

 

PDF

Termen in het periodiek systeem

Midden
Bierstijl

Links boven
Nummering van de bierstijl

Rechtsboven:

BeginSG, aanduiding van het stamwortgehalte. Dit is een aanduiding van het aandeel vaste stoffen in het wort vóór de gisting tot bier. Het is een maat van de dichtheid van de oplossing, en zegt zo iets over hoe zwaar een bier is; men spreekt dan ook over de densiteit van het bier. Evenzo wordt de eindSG bepaald na de gisting.

Linksonder
Vol% alc          : Alcoholpercentage,  uitgedrukt in volume procenten alcohol: (vol% alc)
IBU                 : Bitterheid, uitgedrukt op de IBU-schaal, European Bitterness Units schaal.
                         Een lage score duidt op minder bitterheid en een hogere score op meer bitterheid.

Rechtsonder
EBC                : de “European Brewery Convention” definieert de kleur van het bier.
                        De afkorting EBC wordt daar voor gebruikt.

Voor meer informatie over de bierstijlen, kun je onderstaande link gebruiken:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_biersoorten

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Diamind

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 26
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Moeilijke eter (van peuter tot kleuter)

Help, mijn kind eet zeer slecht !!

Leer snel hoe je een heerlijk Italiaans carpaccio kunt maken!

Hoe maak je carpaccio het lekkerst? Duidelijk hier!

Romige zalmtaart met basilicum

hapje of voor gerechts. dit is afhangkelijk van de bodem grootte

Hoe maak je tzatziki?

Traditioneel recept voor het maken van echte Tzatziki

Broodroosters door de jaren heen

Hoe broodroosters er vroeger uitzagen en hoe de vormgeveing door de jaren veranderde.

Heerlijke salade

Heerlijke salade bij visgerechten!

Noorse recepten, gemakkelijk te maken, snel klaar en lekker.

Hier drie heerlijke Noorse recepten

Help mijn kind wil niet eten!

De meeste jonge ouders hebben dit eens meegemaakt.Hun lieve peuter wil niet eten. Het alsof hun kind in een klein monster is veranderd die de strijd met ze aangaat wat eten betreft. Ouders vragen zich ongerust en machteloos af wat ze moeten doen.

Chocolade kokos cake, snel, goedkoop en verleidelijk.

Dit recept is perfect voor een avondje met vriendinnen, als dessert na een romatisch etentje of om zomaar te maken op een regenachtige middag.

Bloemkool met peterseliesaus - 380 calorieën per persoon

Het verfijnde receptje voor een bloemkool met peterseliesaus.

Studentenpasta met rode pesto en gerookte kipfilet

Gemakkelijke stevige pasta met de stevige bite van zongedroogde tomaten

Kipfilet met knoflookboter

koolhudraatarm gerecht met kipfilet

Cannelloni gevuld met spinazie - recept - pasta

Gevulde cannelloni met spinazie voor 4 personen

Nacho's met Guacamole

Simpel en snel recept voor dit heerlijke Mexicaanse bijgerecht.

Cajun witvis in een pecan jasje uit Louisiana

Cajun witvis met een krokant pecannoten jasje uit Louisiana

Cajun salade uit Louisiana

Eer rijpe tomaten-basilicumsalade voor in de zomer, zonder zout

Kippensoep

Eenvoudige snel klaar te maken, maar lekkere kippensoep.

Rabarber in de moestuin

Rabarber, een frisse noot in de moestuin

Gevulde Braadworst

Een variatie op de bekende braadworst

Gebraden Haas

Recept voor gebraden haas

Frutta con zabaglione

Een heerlijk Italiaans desert!

Lekker eenvoudig recept voor zeeduivel met noodles

Heerlijk en toch eenvoudig Zeeduivel recept voor 4 personen.

Campingmaaltijd: Sperziebonen schotel

Lekker koken op de camping maak een eenpasgerecht op de sköttelbraai

Tonijn met olijven en kappertjes

Een heerlijk Italiaans gerecht! Laat uw vrienden verassen!

Knoedels, een gastronomische lekkernij... of toch niet ?

Wie op reis gaat naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk of Tsjechië komt ze ongetwijfeld tegen op het bord : knoedels. Voor enkelen een gastronomisch hoogstandje, voor de meesten een ervaring die men meestal zo snel mogelijk wil vergeten en in de toekomst vermijden.