Bier: Periodiek systeem van bieren


Publicatie datum:

Vrijwel alle bestaande bierstijlen zijn gerangschikt in een systematisch overzicht: het periodiek system van de bieren. Leuk en voor de bierliefhebber nuttig.

Gesponsorde koppelingen

Niet alleen in de scheikunde kennen we een periodiek systeem, ook het brouwersgilde heeft een periodiek system. Gaat het in de scheikunde om de elementen, bij het brouwersgilde gaat het om bieren. Ontdek of jouw favoriete bier er ook bij staat. Probeer dan ook eens de bieren die er in de buurt staan.

Gesponsorde koppelingen

Wie weet wat een zytoloog is? Het is dat wat de sommalier voor wijn is, maar dan voor bier.

Zythologie is een samenstelling van de Griekse woorden zythos ("bier") en logos ("studie van"). Een zytholoog is een kenner van bier en houdt zich bezig met het brouwen en proeven van bier. Ook weet de zytholoog welk bier je het best kunt “degusteren” bij bepaalde gerechten.

Als je een klein beetje van bier houdt, kom je er al snel achter dat er enorm veel verschillende soorten bier zijn, en niet alleen maar licht- en donker bier. Elke regio wordt gekenmerkt door zijn eigen bieren. Elk met zijn eigen karakter, sterkte, kleur, smaak, brouwstijl.

Dit mooie overzicht, dat niet wetenschappelijk of echt zythologisch perfect is, geeft een interessante indeling: Bovengistend, ondergistend en hybride (en overig)

De benaming boven- en ondergistend bier heeft betrekking op het soort gist dat tijdens het brouwproces wordt gebruikt.

Bij ondergistend bier (saccharomyces cervesiae) gebeurt het vergistingsproces bij een temperatuur tussen 5 en 10°Celsius, en zakken de ontstane gistcellen naar de bodem van het vat. Bij bovengistend bier (saccharomyces carlsbergensis) gebeurt dit bij 15 tot 20° Celsius, en stijgen de gistcellen naar boven. Witbier, trappistenbier en kasteelbier behoren tot de categorie van bovengistende bieren, terwijl pilsener, lagerbier en bockbier ondergistende bieren zijn. De hybride gisting zit er –zoals het woord al zegt- tussen in. Meestal een warme hoofdgisting en een koude lagering.

 
Bierstijlen

Bovengistende bieren
I          Tarwebieren
II         Zurebieren
III        Belgische Ales
IV        Streekgebonden bieren
V          Pale Ales
VI        Bitters
VII       Brown Ales
VIII      Porters
IX        Stouts

Ondergistende bieren
X         Bockbieren
XI        Lagers

Hybride gistende en overige bieren
XII       Hybride gistende bieren
XIII     Irish Ale
XIV     Rauchbier
XV      Strong Ales

Mogelijk is de weergave niet zo goed hier, vandaar de link naar een pdf hieronder.

Periodiek systeem Bieren

 

PDF

Termen in het periodiek systeem

Midden
Bierstijl

Links boven
Nummering van de bierstijl

Rechtsboven:

BeginSG, aanduiding van het stamwortgehalte. Dit is een aanduiding van het aandeel vaste stoffen in het wort vóór de gisting tot bier. Het is een maat van de dichtheid van de oplossing, en zegt zo iets over hoe zwaar een bier is; men spreekt dan ook over de densiteit van het bier. Evenzo wordt de eindSG bepaald na de gisting.

Linksonder
Vol% alc          : Alcoholpercentage,  uitgedrukt in volume procenten alcohol: (vol% alc)
IBU                 : Bitterheid, uitgedrukt op de IBU-schaal, European Bitterness Units schaal.
                         Een lage score duidt op minder bitterheid en een hogere score op meer bitterheid.

Rechtsonder
EBC                : de “European Brewery Convention” definieert de kleur van het bier.
                        De afkorting EBC wordt daar voor gebruikt.

Voor meer informatie over de bierstijlen, kun je onderstaande link gebruiken:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_biersoorten

 


Foobie gebruiker Diamind

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 26
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Sauzen: Normandische saus

Niets lekkerder dan een goede Normandische saus bij de vis.

Bier, hoe wordt het gebrouwen?

Hoe wordt bier gebrouwen en met welke ingrediënten.

Granita di caffè

Zo maak je zelf de heerlijkste nagerecht!

Tagliatelle met artisjokken

Een heerlijk gerecht uit de Italiaanse keuken!

Whisky

De eerste stappen in de wereld van whisky