Wat heeft de NASA te maken met de Big Green Egg barbecue?


Publicatie datum:

Je zou het misschien niet denken, maar de NASA heeft de basis gelegd voor deze barbecue

Gesponsorde koppelingen

Het is geen logisch verband, maar toch is het zo. De Amerikaanse ruimtevaart organisatie, NASA, heeft de basis gelegd voor het ontstaan van de big green egg, een revolutionaire barbecue.

Gesponsorde koppelingen

Toen in de jaren ’50 Amerikaanse soldaten gelegerd waren in Japan, kwamen ze in aanraking met een kleioven, een ‘Kamado’, die de Japanners gebruikten bij het bereiden van hun voedsel. Het Aziatische ontwerp van deze op houtskool gestookte oven is al meer dan 3000 jaar oud. De Amerikanen ontdekten hoe prettig deze kleioven in gebruik was en introduceerden hem in het thuisland. Dit model vormde de inspiratie voor de Big Green Egg barbecue, die sindsdien een grote verandering heeft doorgemaakt onder invloed van de ruimtevaart.

Van ruimtevaart technologie tot barbecue

In 1974 opende het bedrijf dat de Big Green Egg barbecue heeft ontwikkeld haar deuren in Atlanta. Eerst werden Japanse en Chinese kamado’s geïmporteerd. In de jaren ’70 veel nieuwe materialen werden ontwikkeld dankzij het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Omdat de NASA hele hoge veiligheidsnormen hanteerde voor de ruimtevaart, werden hoogwaardige keramieksoorten vereist. Big Green Egg onderzocht deze keramieksoorten en glazuren en ontdekte dat deze geschikt waren voor de kamado.

De onverwoestbare Big Green Egg barbecue

Zo kwam het dat de huidige Big Green Egg barbecue werd ontwikkeld met voor de ruimtevaart ontwikkelde keramieksoorten! Het grote verschil met natuurlijke klei of gewone keramieksoorten is dat deze veel sterker, duurzamer, weerbestendiger zijn en warmte beter isoleren. Zo kan de keramiek van de Big Green Egg barbecue meer dan honderdduizend keer verhit worden en afkoelen, zonder dat er ook maar iets van de kwaliteit verloren gaat! Keramiek is bovendien ook heel gemakkelijk schoon te houden. De barbecue is uniek door haar bijzondere keramiek en fascinerende geschiedenis. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Couscoussalade net even anders

Heerlijke frisse couscoussalade met sappige peer en cream cheese

Cajun voorgerecht of klein hapje uit Louisiana

Een Cajun vleespasteitje is een lekker voorgerecht of hapje bij de borrel

Vegetarisch gevulde courgette

Een simpel vegetarisch bijgerecht, wat er op een bord speciaal uitziet. Bevat veel groentes.

Recept chocoladetaart

Recept voor een snelle maar heerlijke chocoladetaart

Roomsaus voor bij pasta

Lekker saus voor bij pasta