Waarom lightproducten ongezond zijn


Publicatie datum:

Dietisten raden vaak lightproducten aan, maar deze producten zijn nog slechter voor je gezondheid dan normale producten

Gesponsorde koppelingen

De laatste jaren is er een breed aanbod gekomen in lightproducten. Cola light,  pindakaas light, chips light, dit light en dat light. De aanbieders hebben ons doen geloven dat deze producten zeer gezond zijn. Zo laten ze je denken dat lightproducten bijvoorbeeld veel minder suikers, zouten of vetten bevatten dan de gangbare producten en daarmee zou je in no time kilo's lichter worden. De ultime producten voor in een dieet dus, als je de aanbieders mag geloven. En daar gebruiken we ze dan ook in grote aantallen voor. Wat veel mensen niet weten, is dat lightproducten nog slechter zijn dan de gangbare producten. Dat zit zo! 

De definitie van 'light'

Laten we eens beginnen met de definitie van light. Weet jij wat dit precies inhoudt? Waarschijnlijk niet! Net zo ontwetend als ik dus, voordat ik eens wat research deed naar deze producten. Bijna een derde van de mensen denkt namelijk dat lightproducten minder dan de helft van zowel  suiker, vet, calorieen als zout bevatten. Was het maar zo! In de regels is namelijk aangegeven dat een product de kreet 'light' mag bevatten wanneer het of 30% minder suiker bevat, of 30% minder vet of 30% minder calorieen. Wanneer je dit goed tot je laat doordringen zal je beseffen dat een product bijvoorbeeld wel minder suiker kan bevatten, maar tegelijkertijd ook een hoger vetgehalte kan bezitten dan een vergelijkbaar product. En hoeveel tikt die 30% van 1 bestanddeel nou eigenlijk aan, dat is niet veel! Neem nou dit voorbeeld van lightchips. Deze chips bevat dan wel 30% minder vet, maar het aantal calorieen is gelijk gebleven. Daarentegen bevat de chips weer extra koolhydraten. Het enige voordeel zou kunnen zijn dat de chips minder verzadigde vetten bevat, maar hoeveel is dit voordeel je waard als je weet wat er nog meer in die producten wordt gestopt? Laten we eerst wat feiten over lightproducten op tafel gooien. 

Verstoorde stofwisseling en dikmakerij

Een probleem dat het consumeren van veel lightproducten met zich meebrengt is een verlangzaamde stofwisseling. Bij de vertering van lightproducten ontstaan namelijk relatief veel korte keten vetzuren. In combinatie met de zoetstof fructose, die in veel producten zit, ontstaat er een overschot aan korte keten vetzuren. Ze maken de darmwand poreus, wat bacterien de kans geeft om in het bloed te komen en ontstekingen te veroorzaken. Verder maken lightproducten je ook dik, in tegenstelling wat de bedoeling zou moeten zijn van de producten. Dit bleek uit een achtjarig onderzoek door de universiteit in Texas. Lightproducten zijn namelijk wel zoet (o.a. door het gevaarlijke aspartaam wat in dit artikel ook aan bod komt), maar bevatten vaak minder calorieen. De hersenen krijgen signalen dat er veel suiker wordt opgenomen, maar dit is niet zo. Daarom wordt het hongergevoel gestimuleerd en ga je meer eten. In het onderzoek kreeg een derde van alle deelnemers last van overgewicht door het overmatige gebruik van lightproducten. Vooral frisdranken bleken hier de boosdoener te zijn. Lightproducten blijken dus helemaal niet het effect te geven waar ze voor bedoeld zijn. Maar het ergste is nog wel de toegevoegde zoetstof aspartaam.

Het chemische gif aspartaam

Misschien heb je wel eens in de wandelgangen gehoord dat er soorten goedkope wijn zijn die veel aspartaam bevatten en waar je barstende hoofdpijn van krijgt als je er een paar glazen van drinkt. Dit goedje is hetzelfde als de aspartaam dat in lightproducten wordt gestopt. En dan voornamelijk in de frisdranken. Wil je namelijk light frisdrank maken, dan moet je de suiker eruit halen. Zonder suiker is de frisdrank echter niet te drinken en daarom moet er een zoetstof toegevoegd worden, namelijk aspartaam. Dit stofje is helaas een door de overheid goedgekeurde hulpstof, maar vele mensen zijn het erover eens dat de overheid dit moet verbieden. Er is inmiddels veel onderzoek naar verricht en de resultaten zijn niet mis. Aspartaam bestaat uit drie delen: 50% phenylalanine, 40% asparaginezuur en 10% methanol. De eerste twee komen van nature in voedsel voor, maar zijn dan niet schadelijk omdat het tegelijkertijd met andere aminozuren wordt opgenomen. Komen deze afzonderlijk in het lichaam terecht, dan kan dit leiden tot hoofdpijn, verwarring of problemen met het evenwicht.

Phenylalanine

 Phenylalanine is een stof die wordt omgezet in DKP. DKP is een bekende kankerverwekkende stof wanneer het het wordt blootgesteld aan warme temperaturen. En bij koude temperaturen heeft het de eigenaardige eigenschap om het kleurloze gif formaline te produceren. Formuline is een zenuwgif en is moeilijk te verwerken voor het lichaam, waardoor het wordt opgeslagen in organen en vetweefsels. Phenylalanine is dus bij geen enkele temperatuur veilig.  Dit bleek ook uit een onderzoek op ratten. Ratten die jarenlang aspartaam kregen toegediend, kregen 47 maal vaker een hersentumor. En hoe ouder ze werden hoe meer tumoren er bijgroeiden. Niet iets om vrolijk van te worden. 

Asparaginezuur

Vervolgens hebben we het asparaginezuur. Dit is een aminozuur en een neurotransmitter. Neurotransmitters zorgen voor de overdracht van informatie tussen lichaamscellen. Deze stof heb je nodig in je lichaam, maar wanneer je teveel van deze stof binnen krijgt wordt er teveel calcium toegelaten in de cellen en sterven ze af. Ook in de hersenen worden deze cellen afgebroken, met alle gevolgen van dien. Eerst merk je hier niks van, de effecten komen pas wanneer driekwart van de hersencellen zijn afgestorven. MS, Parkinson en Alzheimer zijn het resultaat en ook kun je er hormonale problemen van krijgen, epilepsie en aids. 

Methanol

En dan is er nog het effect van de methanol. In de Nederlandse richtlijnen staat dat je dagelijks niet meer dan 7,8 milligram van van deze stof mag binnenkrijgen. Wanneer je 1 glas light frisdrank nuttigt, dan zit je al aan deze hoeveelheid! Wanneer je een liter van van deze gezoete dranken nuttigt dan krijg je al bijna 6 keer de toegestane hoeveelheid binnen. Maar wat doet dat stofje dan precies zul je je afvragen. Chronische blootstelling aan kleine hoeveelheden methanol kan allerlei klachten opleveren zoals problemen op het gebied van je gezichtsvermogen, slapeloosheid, gedragsproblemen, hartproblemen, duizeligheid en ontsteking van de alvleesklier. Er zijn ontzettend veel gevallen bekend waarbij er onoplosbare gezichtsproblemen optraden doordat de methanol de hoeveelheid excitoxische aminozuren op het netvlies verhoogt en het vlies hierdoor beschadigt. Verder is het zo dat methanol uit aspartaam in het lichaam eerst wordt omgezet in formaline en vervolgens in mierenzuur. Een deel van deze formaline kan zich ophopen in het lichaam en bij alleen al chronische blootstelling aan deze stof kunnen er allerlei klachten optreden zoals het aantasten van het immuunsysteem, het veroorzaken van hoofdpijn en genetische schade. 

Afkicken

Aspartaam is dus een stof die je zou moeten mijden. Wanneer je mocht besluiten om te stoppen met het innemen van aspartaam, dan moet je je wel realiseren dat je afkickverschijnselen zult krijgen. Wanneer je veel aspartaam geconsumeerd hebt zal de stof zich namelijk in je lichaam hebben opgeslagen en dit wordt dan langzaam vrijgemaakt. Hier komen reacties van het lichaam op zoals hoofdpijn, huiduitslag, depressies, overmatig zweten of verkoudheid. Om deze reacties te verminderen is het aan te raden om veel te drinken, licht verteerbaar voedsel in te nemen en naar de sauna te gaan of in de buitenlucht te wandelen. In de video hieronder is een samenvatting te zien over de effecten van aspartaam en hoe de FDA haar mening zou moeten herzien bij het goedkeuren van de stof. Er is namelijk bij onderzoeken veel met de resultaten gerommeld, omdat aspartaam een winstgevende stof is. Het is goedkoop om te gebruiken als zoetstof voor frisdranken. 

Meer weten over de gezondheidsstatus van bepaalde producten? Lees hier de feiten en fabels over melk! 

http://artikelen.foobie.nl/eten-drinken/10240-is-melk-gezondij/ 

 

 


Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

gepocheerd ei voor dummies

De makkelijkste manier voor een perfect gepocheerd ei

Een walnotenglazuurtaart in laagsjes

Een lekkere glazuurtaart maken, voo reen leuke gelegenheid, of omdat het je gewoon leuk lijkt om te doen. Nou hier is mijn recept.

Koken met lust

Enkele lustopwekkende voedingsmiddelen en een uitleg waarom deze het libido kunnen verhogen.

thaise kip wokken met gember sjalotjes en kokos

recept thaise kip lekker wokken/roerbakken

Chocolade maken, Recept voor chocolade, goedkope chocolade

In dit artikel een uitgebreide handleiding voor het zelf maken van de lekkerste chocolade.

Eigen gemaakte ketchup en frietjes zonder olie

Simpel, snel en gezond recept dat past bij gezond afvallen en een gezonde leefstijl.

Waarom lightproducten ongezond zijn

Dietisten raden vaak lightproducten aan, maar deze producten zijn nog slechter voor je gezondheid dan normale producten

Gevulde bootjes (Meloen met ham voorgerecht)

Bootje van meloen gevuld met ham

Escargots op Bourgondische wijze

Hierbij vind je het recept om escargots op Bourgondische wijze klaar te maken. Een receptje dat absoluut niet veel tijd in beslag neemt (tussen de 15 à 20 minuten)

Recept vet -en suikerarme yoghurt-chocoladebavarois

Recept vet -en suikerarme yoghurt-chocoladebavarois

Heerlijke Griekse soepen

Vier recepten voor traditionele Griekse soepen.

Mexicaanse Chili Con Carne

Echte Mexicaanse Chili con Carne

De geschiedenis van Ben & Jerry's ijs

Ben & Jerry's ijs is beroemd. Maar wat is nou eigenlijk het verhaal achter dit product?

Spinazie a la crème

Makkelijk te bereiden vegetarisch recept met spinazie

Recept Zigeunersaus - sauzen

Een bijzonder smakelijk saus die men als ragoût kan serveren bij drooggekookte rijst.

Hoe maak je kruidenboter?

Origineel recept voor kruidenboter

Slank worden in korte tijd, het kan echt!

Een verantwoorde manier om af te vallen.

Chocolade en aardbeien roomijs

diverse recepten voor zelfgemaakt ijs in de ijsmachine

Creatief met eten!

Je hebt het vast ook wel eens gehad. Je wilt gaan koken maar je weet niet wat, je gaat naar de supermarkt maar je kan niks bedenken, of je hebt niks in huis

De bekende italiaanse tomaten saus

Overheerlijke italiaanse tomatensaus. Haal de cultuur in uw keuken!

Makkelijkste broodje zalm ooit

Het makkelijkste en lekkerste broodje zalm ooit

Frutta con zabaglione

Een heerlijk Italiaans desert!

Makkelijk recept: Marokkaanse stoofpot

Een lekker en makkelijk te maken Marokkaans recept

Zelf borrelhapjes maken

5 makkelijke recepten voor heerlijke borrelhapjes.

Lamsrib met rozemarijn en ansjovis

Een heerlijk Italiaans stuk vlees binnen 30 minuten klaar!