Lekker en gezond eten met Quinoa


Publicatie datum:

Quinoa als gezond alternatief

Gesponsorde koppelingen

Wel eens gehoord van Quinoa? Was dit product tot voor kort voornamelijk verkrijgbaar bij Natuurwinkels, inmiddels hebben ook de meeste supermarkten quinoa in het schap staan. Meestal vind je het bij de rijst en pasta's. Een prima plek, aangezien quinoa (spreek uit als kienwah) een prima alternatief is voor deze producten. Minstens zo lekker, maar veel gezonder!

Quinoa is een oeroud graan, dat duizenden jaren geleden al werd verbouwd door de Inca's. Het belangrijkste voordeel van quinoa ten opzichte van bijvoorbeeld rijst en diverse pastavarianten, is dat het glutenvrij is. Een ideale eigenschap, in een tijd waarin steeds meer mensen een intolerantie hebben voor gluten. Behalve glutenvrij, barst quinoa van de eiwitten (ook erg gezond!) en voedingsvezels en bevat het meer mineralen dan welke andere graansoort ook. Nog een paar goede eigenschappen van quinoa? Het bevat geen verzadigde vetten of transvetten, geen cholestrol, het is natriumarm en kent een laag vetgehalte. Allemaal redenen om te kiezen voor quinoa als basis van je dagelijkse maaltijd. Maar het belangrijkste is misschien wel, dat quinoa vooral heel erg lekker is.

Waar smaakt quinoa naar? Dat is best lastig te omschrijven. Persoonlijk vind ik dat het wel wat wegheeft van couscous. Quinoa bestaat uit heel fijne korreltjes, net als couscous, een stuk kleiner dan bijvoorbeeld een rijstkorrel. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Natuurlijk kun je het simpelweg gebruiken als vervanger voor rijst of pasta. Je maakt er eenvoudig een heerlijke nasi mee, gebruikt het als alternatief voor spaghetti in combinatie met een tomaten-gehaktsaus. Of je eet het met enkel wat peper en zout samen met een stukje vlees of vis en wat verse groente. Alles kan. Een van mijn favorieten is quinoa met spinazie en geitenkaas. Een eenvoudiger manier om supersnel een gezonde en vooral heerlijke maaltijd op tafel te zetten, is er bijna niet. Ik zal jullie het recept niet onthouden:

Rooster een flinke hand vol gemengde pitten (bijvoorbeeld zonnebloempitten en pijnboompitten) in wat olijfolie. Voeg hieraan een uitje met wat knoflook toe en laat dit even meebakken. Vervolgens doe je de spinazie erbij (vers of uit de diepvries kan allebei, maar kies je voor diepvries neem dan de bladspinazie, geen a la creme en laat het vocht er zoveel mogelijk uitlopen!). Daarna voeg je een zacht geitenkaasje toe en wat citroensap. Even laten bakken, zodat het kaasje mooi smelt. Ondertussen kook je de quinoa. Op de verpakking staat meestal dat je de quinoazaden eerst schoon moet spoelen, maar als ik het snel wil klaarmaken doe ik het heel simpel: ik gooi een kopje quinoa met een gelijke hoeveelheid water in een pannetje en breng dit aan de kook. Vervolgens laat ik het op laag vuur heel rustig droogkoken, waarna het klaar is om te gebruiken. Als de quinoa klaar is, meng je dit door het spinazie-geitenkaasmengsel. Peper en zout uit de molen naar smaak toevoegen. Eventueel nog wat pecorino of Parmezaanse kaas erover en klaar is je gezonde, overheerlijke maaltijd.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Spinazie a la crème

Makkelijk te bereiden vegetarisch recept met spinazie

Zelf bier brouwen

Lees hier hoe je eenvoudig zelf bier kan maken.

Makkelijk Recept voor heerlijke shoarma schotel met vlees, groente en aardappel. Gezond recept.

Ik heb zelf een super eenvoudig te maken recept bedacht voor een heerlijke shoarmaschotel.

Aardbeienkerstmannetjes

Een recept voor het maken van kerstmannetjes van aardbeien en slagroom

Geitenkaas taart

Op zoek naar een lunchgerecht dat in een handomdraai klaar is, dan is het volgende recept iets voor jou.

heerlijke macaroni met shoarma

heerlijke macaroni met shoramavlees

Frisse spinaziesalade met spekjes en pijnboompitjes

Een zomerse gemakkelijk te bereiden salade

Kaas

Dit artikel gaat over kaas. De geschiedenis, de bereiding, verschillende soorten kaas, schimmel kazen en het snijden van kaas.

Hoe maak je tzatziki?

Traditioneel recept voor het maken van echte Tzatziki

Gevulde Braadworst

Een variatie op de bekende braadworst

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van hedendaagse Hollandse Kaas.

Makkelijk Marokkaans recept: Marokkaanse gehaktballetjes (kefta)

Heerlijke Marokkaanse gehaktballetjes

Cajun rivierkreeft uit Louisiana in bouillon gestoofd

Cajun rivierkreeft uit Louisiana in bouillon gestoofd

Makkelijk maar heerlijk recept voor chocoladetaart

Wie zegt dat heerlijke taarten maken moeilijk moet zijn? Dit recept is ontzettend lekker en zeer gemakkelijk te bereiden.

Spaghetti alla carbonara volgens traditioneel recept

het maken van spaghetti op een eenvoudige en goedkope manier

Lekkere fruitshakes/ smooties/ milkshakes zelf maken...!!

Hoe maak je nou heerlijke (al dan niet gezonde) fruitdrankjes zelf thuis? Hier de uitleg: heel eenvoudig en snel te maken!!

Tonijnsalade zoals het moet...

Hoe maak je nou heerlijk frisse tonijnsalade voor op stokbrood? Lees het hier...

Een frisse pastasalade maken? Kinderspel!

Als lichte maaltijd of als bijgerechtje bij de barbecue is deze pastasalade heerlijk. Ook geschikt voor koken met kinderen.

Lamsrib met rozemarijn en ansjovis

Een heerlijk Italiaans stuk vlees binnen 30 minuten klaar!

Baby voeding - de Rapley methode

door baby geleid spenen

Geroosterde olijven

Geroosterde olijven

Witte-bonensalade

Een overheerlijke salade! probeer het nu ook!

Heineken deel 1

Geschiedenis Heineken, ontstaan van Heineken. Brouwproces Heinekenbier, Brouwproces bier

Stamppot Mei raap

Ik wil jullie kennis laten maken met een knolgewas die nu in de winkel ligt. Je kunt de Mei raap als salade gebruiken of een soep, maar ook stoven, bakken, poffen, koken en zelfs frieturen

Recept - chocolade-sinaasappelcrème-taart - taart - dessert

Het recept van een verrukelijke en verse chocolade-sinaasappel-taart.