Lekker en gezond eten met Quinoa


Publicatie datum:

Quinoa als gezond alternatief

Gesponsorde koppelingen

Wel eens gehoord van Quinoa? Was dit product tot voor kort voornamelijk verkrijgbaar bij Natuurwinkels, inmiddels hebben ook de meeste supermarkten quinoa in het schap staan. Meestal vind je het bij de rijst en pasta's. Een prima plek, aangezien quinoa (spreek uit als kienwah) een prima alternatief is voor deze producten. Minstens zo lekker, maar veel gezonder!

Quinoa is een oeroud graan, dat duizenden jaren geleden al werd verbouwd door de Inca's. Het belangrijkste voordeel van quinoa ten opzichte van bijvoorbeeld rijst en diverse pastavarianten, is dat het glutenvrij is. Een ideale eigenschap, in een tijd waarin steeds meer mensen een intolerantie hebben voor gluten. Behalve glutenvrij, barst quinoa van de eiwitten (ook erg gezond!) en voedingsvezels en bevat het meer mineralen dan welke andere graansoort ook. Nog een paar goede eigenschappen van quinoa? Het bevat geen verzadigde vetten of transvetten, geen cholestrol, het is natriumarm en kent een laag vetgehalte. Allemaal redenen om te kiezen voor quinoa als basis van je dagelijkse maaltijd. Maar het belangrijkste is misschien wel, dat quinoa vooral heel erg lekker is.

Waar smaakt quinoa naar? Dat is best lastig te omschrijven. Persoonlijk vind ik dat het wel wat wegheeft van couscous. Quinoa bestaat uit heel fijne korreltjes, net als couscous, een stuk kleiner dan bijvoorbeeld een rijstkorrel. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Natuurlijk kun je het simpelweg gebruiken als vervanger voor rijst of pasta. Je maakt er eenvoudig een heerlijke nasi mee, gebruikt het als alternatief voor spaghetti in combinatie met een tomaten-gehaktsaus. Of je eet het met enkel wat peper en zout samen met een stukje vlees of vis en wat verse groente. Alles kan. Een van mijn favorieten is quinoa met spinazie en geitenkaas. Een eenvoudiger manier om supersnel een gezonde en vooral heerlijke maaltijd op tafel te zetten, is er bijna niet. Ik zal jullie het recept niet onthouden:

Rooster een flinke hand vol gemengde pitten (bijvoorbeeld zonnebloempitten en pijnboompitten) in wat olijfolie. Voeg hieraan een uitje met wat knoflook toe en laat dit even meebakken. Vervolgens doe je de spinazie erbij (vers of uit de diepvries kan allebei, maar kies je voor diepvries neem dan de bladspinazie, geen a la creme en laat het vocht er zoveel mogelijk uitlopen!). Daarna voeg je een zacht geitenkaasje toe en wat citroensap. Even laten bakken, zodat het kaasje mooi smelt. Ondertussen kook je de quinoa. Op de verpakking staat meestal dat je de quinoazaden eerst schoon moet spoelen, maar als ik het snel wil klaarmaken doe ik het heel simpel: ik gooi een kopje quinoa met een gelijke hoeveelheid water in een pannetje en breng dit aan de kook. Vervolgens laat ik het op laag vuur heel rustig droogkoken, waarna het klaar is om te gebruiken. Als de quinoa klaar is, meng je dit door het spinazie-geitenkaasmengsel. Peper en zout uit de molen naar smaak toevoegen. Eventueel nog wat pecorino of Parmezaanse kaas erover en klaar is je gezonde, overheerlijke maaltijd.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Lamsrib met rozemarijn en ansjovis

Een heerlijk Italiaans stuk vlees binnen 30 minuten klaar!

Oranje boven! Een gezond Koninklijk cakeje

Oranjecake met worteltjes

Een lekkere en vers gemaakte pasta saus

Een lekkere verse pastasaus maken is heel simpel en veel lekkerder dan uit een pakje..

Pittige zuurkoolschotel

Recept voor een heerlijke zuurkoolschotel

Hachee afgebonden met perkoek

Een heerlijke hachee voor bij de hutspot, aardappelen of frietjes

recept: flensjes met pruimencompote

Zo maakt u een heerlijk nagerecht: flensjes met pruimencompote.

Zomer snacks

Fris, gezond en lekker

Recept - appelflappen - dessert

Een receptje voor appelflappen.

Cajun salade uit Louisiana

Eer rijpe tomaten-basilicumsalade voor in de zomer, zonder zout

Hutspot met Risotto

Een heerlijke maaltijd en anders als de gewone stampot

recept: Wodka-muntcocktail

Zo maakt u een heerlijke wodka-muntcocktail.

Bier, hoe wordt het gebrouwen?

Hoe wordt bier gebrouwen en met welke ingrediënten.

Spaghetti alla carbonara volgens traditioneel recept

het maken van spaghetti op een eenvoudige en goedkope manier

Aardbeienrol

Heerlijke verse aardbeienrol

Lamsvlees met andijvie en avgolemono-saus

Grieks recept voor een stoofschotel met lamsvlees, sla (andijvie) en avgolemono-saus.

Zeebaarsfilets in broodkorst

recept te maken met oud brood.

Zelf babyvoeding maken. Goedkoop, gemakkelijk & gezond!

Voordelen en tips voor het zelf maken van babyvoeding

Heerlijk recept broccolisoep

Een overheerlijk gerecht, broccolisoep heel gezond en lekker.

Pasta genovese

Een simpele en makkelijk gerecht om pasta te maken!

Paddestoelen

Paddestoelen zijn in allerlei gerechten te gebruiken, van soep tot saus, van quiche tot vleesvervanger

Het kweken van eigen groente in de moestuin

De moestuin hoeft niet groot te zijn om heerlijke groenten te kunnen kweken

Basisrecept voor Tomatensaus - Makkelijk & Lekker

Basisrecept voor heerlijke tomatensaus.

Tonijnsalade met aardappelen

Een heerlijke salade uit het zuiden!

Goedkope kipschotel met tzatziki

Eenvoudige maar lekker hoofdgerecht voor als je weinig tijd hebt.

Het recept voor de lekkerste chocolade brownies!

De lekkerste chocolade brownies kunt u nu zelf maken!