De lekkerste koffie, de beste koffie, de goedkoopste koffie


Publicatie datum:

Op deze pagina een overzicht van de lekkerste koffie, de beste koffie en de goedkoopste koffie van dit moment.

Gesponsorde koppelingen

Koffie is een drank die gemaakt wordt door heet water over gemalen, gebrande koffiebonen te gieten. De mate waarin dit water de smaak en kleurstoffen uit de gemalen koffiebonen opneemt is afhankelijk van het gehalte aan droge stof wat er in het water aanwezig is. In de praktijk is de samenstelling van het gebruikte water van even grote invloed op de koffiesmaak als de koffiebonen zelf. Theoretisch gezien geeft gedestilleerd water dus de beste koffiesmaak. In de praktijk blijken mensen koffie gemaakt van gedestilleerd water echter smerig te vinden. Dit komt doordat onze smaakervaring zich zo aan de smaak van leidingwater en bronwater heeft aangepast dat we gedestilleerd water vies vinden omdat het geen smaak heeft. De lekkerste koffiesmaak wordt dus bereikt met leidingwater of bronwater, hierbij is het per persoon verschillend wat men de lekkerste koffie vind.

De kunst van het witwassen

Soorten koffie:

Er zijn feitelijk, botanisch gezien, maar twee soorten koffie. Dit zijn de Coffea arabica en Coffea robusta (synoniem Coffea canephora). Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit met name in de smaak en het cafeïnegehalte: arabicabonen hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne dan de robustabonen, die voor een pittigere smaak kunnen zorgen. Naast de verschillen in het cafeïnegehalte en de smaak, zijn er ook verschillen in het verwerkingsproces. De koffiebonen van de Coffea arabica worden namelijk via de 'natte' methode' verwerkt. Dat houdt in dat de bessen na het plukken worden ontdaan van het vruchtvlees en vervolgens in water worden gelegd. Hierna worden zij door een gistingsproces aromatischer van smaak gemaakt, en worden daarna weer gewassen. De koffiebonen van de Coffea robusta worden met de 'droge' methode verwerkt. Hierbij worden de bessen na het plukken 10 dagen te drogen gelegd op een patio onder de zon en omgedraaid om een gelijkmatige droging te verkrijgen. Vervolgens wordt het vruchtvlees in 1 keer verwijderd als ze eenmaal droog zijn waarna de bonen worden gepolijst en gesorteerd.

De lekkerste koffie, de beste koffie, de goedkoopste koffie

De beste koffie:

Het is niet mogelijk om één soort koffie als beste te betitelen. Dit is namelijk afhankelijk van de reden waar de gebruiker de koffie voor drinkt. Als de koffie puur wordt gedronken voor de smaak is de zogenaamde goudmerk* koffie het beste, gevolgd door de zilvermerk* koffie en de roodmerk* koffie. Wordt de koffie echter gedronken om zijn stimulerende werking dan is de roodmerk koffie het beste gevolgd door de zilvermerk koffie en de goudmerk koffie.

*Goudmerk koffie: bestaat voor 100% uit Coffea arabica bonen. (Milde smaak, weinig cafeïne).

** Zilvermerk koffie: bestaat voor 80% uit Coffea arabica bonen en 20% Coffea robusta bonen. (Halfmilde smaak, iets meer cafeïne).

***Roodmerk koffie: bestaat voor 70% uit Coffea arabica bonen en 30% Coffea robusta bonen. (Pittige smaak, veel cafeïne).

De lekkerste koffie, de beste koffie, de goedkoopste koffie

DE GOEDKOOPSTE KOFFIE:
De koffiebonen van de Coffea robusta zijn het goedkoopst omdat er minder arbeid nodig is voor de teelt en het verwerkingsproces.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Pasta met tonijn en broccoli

Recept voor 4 personen

Chinese tomaten soep

Chinese tomaten volgens tradioneel recept

Romige zalmtaart met basilicum

hapje of voor gerechts. dit is afhangkelijk van de bodem grootte

Wat is het geheim van het succes van Amstel Radler?

Voor heel veel jongens is bierdrinken stoer en Amstel Radler voor watjes. Toch is Amstel Radler een succes. Wat is het geheim van het succes van Amstel Radler?

Hoe maak je een voorgerecht met eendenborstfilet

Eendenborstfilet met cranberry's en groene pesto

Overheerlijke Italiaanse soep: Bouillon met ei

De Italiaanse stracciatella alla romana (bouillon met ei)

Gekarameliseerde witlof stronken

gekarameliseerde witlof, heerlijk bijgerecht en snel klaar.

Afvallen voor dummies

Hoe kan je afvallen zonder veel hongergevoel?

Gevulde dadels met amandelmelk

Gevulde dadels met amandelmelk

Vruchtentaart met hazelnoten - taart - dessert

Vruchtentaart met hazelnoten voor 4 à 6 personen.

Bruinen Bonen Schotel.

geschikt voor 3/4 personen.

Koken met lust

Enkele lustopwekkende voedingsmiddelen en een uitleg waarom deze het libido kunnen verhogen.

Makkelijk recept: Marokkaanse stoofpot

Een lekker en makkelijk te maken Marokkaans recept

Koffie - Irish koffie - koffie Brûlot - Borgia koffie

De bereidingswijze voor koffie op 3 verschillende manieren.

Heeft u het al een keer gegeten? Sinaasappelsalade!

een verfrissende salade en binnen een paar stappen klaar!

Vitello fircito 'gevulde kalfsbiefstukjes'

Verras uw vrienden met deze heerlijke gevulde kalfsbiefstuk!

Gehaktballen

Gehaktballen op de ouderwetse wijze bereid

Toscaanse scholrolletjes

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Caprinataart met rood fruit

Een heerlijke Italiaanse taart!

Bloemkool Balti

Regelmatig probeer ik nieuwe recepten uit en ben dan razend op zoek naar recepten die ik nog nooit gehoord of gezien heb. Zoals deze....

snelle pasta met tonijn

Recept om een lekkere snelle pasta te maken.

salade van geofte paprika, ui en ansjovis

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke salade

Witte chocolademousse met pure chocoladesaus en frambozen

Hoe maak je witte chocolademousse?

Limoen-ricottacake

Een heerlijk Italiaanse limoen-ricottacake!

Kopi luwak

Niet zomaar een bakje leut!