Zelf patat maken, zelf friet maken, hoe maak je de lekkerste zelfgemaakte patat


Publicatie datum:

De lekkerste patat is nog altijd zelfgemaakte patat, lees hier hoe je de lekkerste patat zelf kunt maken.

Gesponsorde koppelingen

De eerste verhalen over patat of friet, zoals het vooral in België ook heel vaak genoemd wordt, zijn in 1680 opgetekend door de Belgische historicus en gastronoom Jo Gérard. Hij schrijft dat in het in die tijd in het zuiden van België, met name bij de inwoners van Namen, Andenne, Dinant, de gewoonte was om te vissen in de maas. De grote vissen werden gebakken in boter, gegrild of gerookt maar de kleine visjes werden gefrituurd. Als het echter niet mogelijk was om in de Maas te vissen, bijvoorbeeld in de winter bij strenge vorst of in regenperiodes als de Maas veranderde in een woest stromende watermassa, zocht men een vervanger voor de kleine visjes. Een populaire vervanger voor deze gefrituurde visjes waren lange stukjes aardappel die men in de vorm van visjes sneed. Deze visvormige aardappel partjes werden vervolgens gefrituurd en als vervanger voor de kleine visjes bij de maaltijd geserveerd. Vooral de kinderen vonden deze zogenaamde frieten veel lekkerder als de gefrituurde kleine visjes. Of dit verhaal juist is valt overigens te betwijfelen omdat de aardappel pas in 1735 in het zuiden van België werd geïntroduceerd.

De lekkerste zelfgemaakte patat

Franse frieten:

De Fransen claimen ook de uitvinding van de patat. Zij noemden ze patates frites en niet, zoals veel mensen denken `french fries`. De naam `french fries` is namelijk een aanduiding die de Amerikanen gaven aan de patat toen die in Amerika werd geïntroduceerd. De term `french fries` betekend echter niet, zoals je aan de uitspraak zou zeggen, Franse frietjes want dat zou, letterlijk vertaald, “France fries” zijn. De term `french fries` komt echter van het Ierse woord voor gesneden. To french is namelijk het Ierse woord voor snijden.

De lekkerste zelfgemaakte patat

Benodigheden voor de bereiding van zelfgemaakte patat:

Om zelf patat te maken heb je de volgende dingen nodig. Allereerst natuurlijk aardappelen. Ten tweede een mesje om de aardappelen van hun schil en de spruitpunten te ontdoen. Ten derde een instrument om de aardappel in mooie lange staafjes te snijden, een zogenaamde frietsnijder. Ten vierde een frituurpan en als laatste vet om de aardappel staafjes in te frituren.

De lekkerste zelfgemaakte patat

Patat aardappels:

De soort aardappel die je gebruikt hangt af van je persoonlijke voorkeur. Hou je van malse en zoete  patat dan kies je voor vaste aardappels. Vaste aardappelsoorten zijn Nicola, Charlotte, Rosa, Accent, Desire, Eersteling en Opperdoeser Ronde. Hou je van krokante patat dan kies je voor bloemige aardappels, deze zijn wel iets bitterder en korrelig van binnen dan de vaste aardappels. Bloemige aardappelsoorten zijn: Bildtstar, Bintje, Doré, Rode Pipo en Santé. Het is niet nodig de aardappelstaafjes voor het frituren te wassen, noch om ze te weken in koud water. Afspoelen onder de koude kraan kan, maar dan spoel je al het zetmeel weg. Door een klein laagje zetmeel worden de frieten lekker knapperig.

De lekkerste zelfgemaakte patatDe lekkerste zelfgemaakte patat

Aardappel schil mesjes:
Voor het schillen van de aardappel en het ontdoen van de spruitpunten van de aardappel zijn er, voor de particulier, een aantal opties. Het goedkoopste en eenvoudigste in gebruik is de zogenaamde dunschiller. De dunschiller is zo gemaakt dat je altijd alleen maar dunne schillen van de aardappel afsnijdt. Een goede dunschiller is tevens voorzien van een klein rond open zijmesje waar je de spruitpunten mee uit de aardappel kunt halen. Een iets duurdere optie is een aardappelschilmesje. Deze zijn er in heel veel soorten die allemaal variëren in gebruikte materialen en vorm. Je hebt ze heel goedkoop met plastic handvaatje en een roestvrijstaal lemmet maar deze bieden weinig schilcomfort en worden gauw bot. Je hebt ook de iets duurdere versies van Duitse makelij met een houten handvaatje en een lemmet wat gemaakt is van niet roestvrij ijzer, dit type aardappelschilmesjes biedt veel schilcomfort en blijft altijd scherp doordat het niet roestvrij ijzer zelfslijpend is. Met beide type mesjes kun je ook eenvoudig de spruitpunten verwijderen.

De lekkerste zelfgemaakte patat

Frietsnijder:
Voor het snijden van de aardappelstaafjes kun je gewoon je aardappelmesje gebruiken of kiezen voor een speciale frietsnijder. Je kunt hierbij kiezen uit een frietsnijder waarbij je de aardappel met behulp van een hefboom door een rastervormig mes drukt of een frietsnijder waarbij je de aardappel met behulp draaimechnisme door een rastervormig mes drukt.

De lekkerste zelfgemaakte patat

Frituurpan:
Om de aardappelstaafjes te frituren heb je een speciale frituurpan nodig. In principe is iedere pan geschikt maar er moet wel een goede deksel bij zitten voor het geval het vet door oververhitting in brand vliegt. Brandend vet kun je namelijk niet blussen met water maar kun je alleen doven door het deksel op de pan te doen waardoor de zuurstoftoevoer wordt geblokkeerd. De meeste mensen kiezen echter voor een speciale elektrische frituurpan met een thermostaat. Bij een speciale elektrische frituurpan is de maximale vet-temperatuur namelijk begrenst op 190 graden. Dit is 10 graden onder de zelfontbrandingstemperatuur van het vet zodat er nagenoeg geen brandgevaar is.

De lekkerste zelfgemaakte patat

Let op!! Gooi nooit water in brandend frituurvet, één kopje water geeft namelijk een steekvlam van 30 meter hoog.

De lekkerste zelfgemaakte patat

Frituurvet:
Voor het frituren van de aardappelstaafjes kun je dierlijk vast vet (gezuiverd rundvet ook wel ossenwit genoemd of paardenvet), plantaardig vast vet (mengsel van plantaardige vetten en olieën), plantaardig vloeibare olie (mengsel van zonnebloemolie, raapzaad-/koolzaadolie, arachideolie , sojaolie, olijfolie of palmolie) gebruiken. Voor de olijfolie geldt wel dat alleen “vierge” olijfolie geschikt is om in te frituren omdat bij “extra vierge” olijfolie bij hoge temperaturen schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. De beste friet wordt echter gebakken in 50 procent arachideolie en 50 procent dierlijk vet.

De lekkerste zelfgemaakte patat

Het frituurproces:
De beste bereidingswijze bestaat uit een lange, “koele” (150 graden) eerste bakbeurt (6 à 8 minuten) die, nadat de aardappelstaafjes goed zijn afgekoeld, wordt gevolgd door een korte (2 à 4), hete bakbeurt (180 graden). Gooi nooit alle aardappelstaafjes tegelijk in de pan maar bak ze in kleine beetjes. Schud de aardappelstaafjes gedurende de eerste en de tweede bakbeurt af eb toe om. Laat de aardappelstaafjes na het frituren goed uitlekken en schud ze even op. Na deze dubbele bakbeurt zijn de aardappelstaafjes veranderd in heerlijke patatten of te wel frieten.

De lekkerste zelfgemaakte patat

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Recept: Makkelijke en snelle koekjes

Recept voor simpele maar lekkere koekjes.Snel en makkelijk te bereiden!

Varkenshaasje

Een simpel recept voor een heerlijk varkenshaasje!

Kippensoep

Eenvoudige snel klaar te maken, maar lekkere kippensoep.

Alles wat je moet weten over coca-cola.

Coca-cola wordt vervaardigd door de Coca-cola company.

Zelf jus maken

Lees hier hoe je zelf een heerlijke goedkope jus kunt maken

Lekker en simpel - Tomatensoep met heel veel verstopte groenten

Hoe krijg je kinderen aan de groente?

Recept koude kaastaart

Heerlijk recept voor een koude kaastaart

Broodspiesjes met knoflookgarnalen

Broodspiesjes met knoflookgarnalen

Gevulde appeltjes van oranje (Toetje)

gevulde sinasappel koud geserveerd

Slank worden in korte tijd, het kan echt!

Een verantwoorde manier om af te vallen.

Recept - Nasi Goreng - wokgerecht - ongeveer 350 calorieën per portie

Een zeer luchtig receptje voor de lekkerste Nasi Goreng

Hoe maak je een kaasfondue?

Tips voor het maken van een kaasfondue.

hoe af te vallen?

Afvallen met gezond voedsel met eigen kennis van de producten

Couscoussalade net even anders

Heerlijke frisse couscoussalade met sappige peer en cream cheese

Hoe maak je een makkelijke en snelle bruine bonenschotel

Een pittig hoofdgerecht van bruine bonen en shoarmavlees

Toscaanse scholrolletjes

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

garnalenomelet

garnalenomelet met tauge lente-uitjes en sojasaus

De ovenschaal

De ovenschaal wordt al eeuwenlang in de keuken gebruikt

Geroosterde pomodri-tomaten

Een heerlijk Italiaans gerecht, geroosterde pomodori-tomaten!

Champagne op een originele manier

Wil je graag eens champagne op een originele manier schenken? Hier zijn enkele tips om je champagne origineler te maken

Zomers Pasta Recept (met pesto en kerstomaten - geheel vegetarisch)

Een vegetarisch pasta gerecht; gezond, goedkoop en erg gemakkelijk te maken.

Risotto met paddestoelen en gorgonzola

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke risotto met paddestoelen en gorgonzola!

3 recepten voor baby’s eerste fruithapje

Maak zelf uw baby's fruithapjes

Bloemkool Balti

Regelmatig probeer ik nieuwe recepten uit en ben dan razend op zoek naar recepten die ik nog nooit gehoord of gezien heb. Zoals deze....

Aardbeiendessert met balsmico

Een heerlijk Italiaans aardbeien dessert!