Eenvoudig recept voor een lekker mosseltje, lekkere mosselen


Publicatie datum:

Lees hier hoe je eenvoudig een lekker mosseltje klaar kunt maken.

Gesponsorde koppelingen

De mossel wordt op grote schaal gekweekt in de Nederlandse wateren en is dus het hele voor een redelijke prijs verkrijgbaar. Hij wordt door heel veel mensen als een lekkernij beschouwd en wordt op vele manieren klaar gemaakt. Om nog meer van die lekkere Nederlandse mosseltjes te kunnen genieten wil ik je in dit artikel een paar goede tips geven.

Kwaliteit van de mosseltjes:

Om echt te kunnen genieten van een lekker mosseltje moet je er voor zorgen dat de mosseltjes van de beste kwaliteit zijn. Het is daarom het best als je je aan de volgende tips houdt. Mosseltjes bederven snel (en zijn vers het lekkerst) dus let bij het kopen goed op de versheid. Zorg daarom altijd dat je een lekker vers Nederlands mosseltje koopt. De beste Nederlandse mosseltjes vind je bij de gespecialiseerde visboer in de winkel. Om de kwaliteit van de mosseltjes te controleren kun je, voor je een grotere hoeveelheid aanschaft, op de volgende manier de kwaliteit het beste controleren.

Een lekker mosseltje

Duw met beide duimen en wijsvingers voorzichtig de beide schelpdelen voorzichtig een stukje uit elkaar tot het zachtroze vlees van het mosseltje goed zichtbaar is. Het zachtroze vlees van een mosseltje dat klaar is voor consumptie zal nu spontaan een beetje open gaan staan. Voel nu voorzichtig met je vinger of het openstaande zachtroze vlees van het mosseltje lekker vochtig is. Als het zachtroze vlees van het mosseltje droog aanvoelt is het mosseltje niet vers en moet je het niet nemen. Voelt het zachtroze vlees van het mosseltje echter lekker zacht en vochtig aan dan is het mosseltje lekker vers. Als dit het geval is kun je het mosseltje, met beide duimen en wijsvingers, voorzichtig helemaal omwijd duwen zodat je het mosseltje ook aan de binnenzijde kunt bevoelen en op versheid kunt controleren. Als ook de binnenzijde lekker zacht en vochtig aanvoelt kun je overgaan tot het daadwerkelijk aankopen van de mosseltjes.

Een lekker mosseltje

Het klaarmaken van de mosseltjes:

Het klaarmaken van de mosseltjes voor consumptie is heel eenvoudig. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd. Ga met panklare mosseltjes te werk als volgt. Spoel de mosseltjes goed schoon (borstelen hoeft niet). Maak een grote pan heet water klaar, zorg hierbij dat de pan net verder dan tot een derde gevuld is en voeg daar naar smaak stukjes wortel, ui, tijm, selderij en laurierbladeren aan toe. Laat dit zo’n 5 minuten koken. Doe nu de mosseltjes bij de hete groentebouillon in de pan. Zet de pan met gesloten deksel op zo'n hoog mogelijke hittebron, blijf er bij en wacht ( circa 3 tot 5 minuten, lijkt langer ) tot de inhoud van de pan kookt - laat de pan dicht, het is te zien of het zover is zonder de pan te openen, de deksel komt omhoog als de inhoud van de pan kookt. Pak - zodra de inhoud kookt - de pan van de hittebron en schud de inhoud om. Zet de pan weer terug op de hittebron en tel tot tien. Open de pan en controleer - door weer om te schudden - of alle schelpen open zijn; - zo ja - dan zijn de mosselen klaar - zo niet - laat ze dan nog even kort verder koken tot alle schelpen open zijn.

Een lekker mosseltje

Serveertip:
Serveer de warme mosseltjes (in de schelpen) op een diep bord met een schep van het gezeefde kookvocht. Geef er stokbrood bij om (desgewenst) het vocht mee op te soppen. Mosseltjes eet je met de hand, hierbij kan een lege schelp als knijpertje dienen om de mosseltjes uit de schelpen te pakken. Het is aan te raden om vingerkommetjes en servetten op tafel te zetten tijdens het nuttigen van de mosseltjes.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Hoe je het vet verliezen Eenvoudiger Kunt Maken

Ontdek hoe je eenvoudig kunt afvallen door het dieet aan te passen aan je smaak en je levensstijl

Andere Witlof schotel

Kook eens met andere ingredinten maar laat het toch lekker zijn.

Saffraan, het bloedrode goud

Saffraan, het kostbaarste kruid ter wereld

Mexicaanse kip

Recept voor 4 personen

Verantwoorde tussendoortjes/snacks

Lekker en verantwoorde tussendoortjes

Krab - basisbereiding - tips en weetjes

Een verse krab, hoe begin je eraan? De basisbereiding voor krab op een eenvoudige manier gebracht.

Proteinedieten en Low Carb recepten

Low Carb recepten en eiwitrijke dieten horen bij elkaar. Welke dieten en recepten heeft u nodig om snel en veel af te vallen?

Sauzen: Normandische saus

Niets lekkerder dan een goede Normandische saus bij de vis.

Knoedels, een gastronomische lekkernij... of toch niet ?

Wie op reis gaat naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk of Tsjechië komt ze ongetwijfeld tegen op het bord : knoedels. Voor enkelen een gastronomisch hoogstandje, voor de meesten een ervaring die men meestal zo snel mogelijk wil vergeten en in de toekomst vermijden.

Welke koffie past bij jou?

Houd je van echte espresso, pads, zelf opgegoten koffie? Welke maling van de bonen vind je het lekkerst ? vers gemalen, voorgemalen of in senseo-pads ? wat maakt het eigenlijk uit? En wat kost het ?

Heineken deel 2

Geschiedenis Heineken, ontstaan van Heineken. Brouwproces Heinekenbier, Brouwproces bier

Vergeten groente: koolraap

Koolraap is een prima wintergroente. Koolraap is het waard weer te worden herontdekt.

Pittige salamimuffins

Pittige salamimuffins

Makkelijk maar heerlijk recept voor chocoladetaart

Wie zegt dat heerlijke taarten maken moeilijk moet zijn? Dit recept is ontzettend lekker en zeer gemakkelijk te bereiden.

Turks Fruit met kokos, recept.

Hier een simpel en heerlijk receptje om zelf Turks Fruit te maken.

Mexicaanse Chili Con Carne

Echte Mexicaanse Chili con Carne

Zeeduivel saltimbocca

Een heerlijk Italiaans gerecht! Laat uw vrienden verassen!

Heerlijke wrap

Een overheerlijk recept voor een wrap die bovendien snel klaar is!

Recept

Een recept voor een heerlijke overschotel met tortillachips. Makkelijk te breiden van 1 persoon tot een grote groep!

Rizi Pilafi me Garithes

Pilav met steurgarnalen. Voor 4 personen.

Spaghetti Bolognese

heerlijke Italiaanse tomaten-gehaktsaus

Kokospudding

Een heerlijk frisse pudding!

Varkenshaasje

Een simpel recept voor een heerlijk varkenshaasje!

Stamppot Mei raap

Ik wil jullie kennis laten maken met een knolgewas die nu in de winkel ligt. Je kunt de Mei raap als salade gebruiken of een soep, maar ook stoven, bakken, poffen, koken en zelfs frieturen

Budgetkoken met kipfilet

Maak van twee simpele kipfiletjes, maar liefst zes heerlijke kipburgers!