Eenvoudig recept voor een lekker mosseltje, lekkere mosselen


Publicatie datum:

Lees hier hoe je eenvoudig een lekker mosseltje klaar kunt maken.

Gesponsorde koppelingen

De mossel wordt op grote schaal gekweekt in de Nederlandse wateren en is dus het hele voor een redelijke prijs verkrijgbaar. Hij wordt door heel veel mensen als een lekkernij beschouwd en wordt op vele manieren klaar gemaakt. Om nog meer van die lekkere Nederlandse mosseltjes te kunnen genieten wil ik je in dit artikel een paar goede tips geven.

Kwaliteit van de mosseltjes:

Om echt te kunnen genieten van een lekker mosseltje moet je er voor zorgen dat de mosseltjes van de beste kwaliteit zijn. Het is daarom het best als je je aan de volgende tips houdt. Mosseltjes bederven snel (en zijn vers het lekkerst) dus let bij het kopen goed op de versheid. Zorg daarom altijd dat je een lekker vers Nederlands mosseltje koopt. De beste Nederlandse mosseltjes vind je bij de gespecialiseerde visboer in de winkel. Om de kwaliteit van de mosseltjes te controleren kun je, voor je een grotere hoeveelheid aanschaft, op de volgende manier de kwaliteit het beste controleren.

Een lekker mosseltje

Duw met beide duimen en wijsvingers voorzichtig de beide schelpdelen voorzichtig een stukje uit elkaar tot het zachtroze vlees van het mosseltje goed zichtbaar is. Het zachtroze vlees van een mosseltje dat klaar is voor consumptie zal nu spontaan een beetje open gaan staan. Voel nu voorzichtig met je vinger of het openstaande zachtroze vlees van het mosseltje lekker vochtig is. Als het zachtroze vlees van het mosseltje droog aanvoelt is het mosseltje niet vers en moet je het niet nemen. Voelt het zachtroze vlees van het mosseltje echter lekker zacht en vochtig aan dan is het mosseltje lekker vers. Als dit het geval is kun je het mosseltje, met beide duimen en wijsvingers, voorzichtig helemaal omwijd duwen zodat je het mosseltje ook aan de binnenzijde kunt bevoelen en op versheid kunt controleren. Als ook de binnenzijde lekker zacht en vochtig aanvoelt kun je overgaan tot het daadwerkelijk aankopen van de mosseltjes.

Een lekker mosseltje

Het klaarmaken van de mosseltjes:

Het klaarmaken van de mosseltjes voor consumptie is heel eenvoudig. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd. Ga met panklare mosseltjes te werk als volgt. Spoel de mosseltjes goed schoon (borstelen hoeft niet). Maak een grote pan heet water klaar, zorg hierbij dat de pan net verder dan tot een derde gevuld is en voeg daar naar smaak stukjes wortel, ui, tijm, selderij en laurierbladeren aan toe. Laat dit zo’n 5 minuten koken. Doe nu de mosseltjes bij de hete groentebouillon in de pan. Zet de pan met gesloten deksel op zo'n hoog mogelijke hittebron, blijf er bij en wacht ( circa 3 tot 5 minuten, lijkt langer ) tot de inhoud van de pan kookt - laat de pan dicht, het is te zien of het zover is zonder de pan te openen, de deksel komt omhoog als de inhoud van de pan kookt. Pak - zodra de inhoud kookt - de pan van de hittebron en schud de inhoud om. Zet de pan weer terug op de hittebron en tel tot tien. Open de pan en controleer - door weer om te schudden - of alle schelpen open zijn; - zo ja - dan zijn de mosselen klaar - zo niet - laat ze dan nog even kort verder koken tot alle schelpen open zijn.

Een lekker mosseltje

Serveertip:
Serveer de warme mosseltjes (in de schelpen) op een diep bord met een schep van het gezeefde kookvocht. Geef er stokbrood bij om (desgewenst) het vocht mee op te soppen. Mosseltjes eet je met de hand, hierbij kan een lege schelp als knijpertje dienen om de mosseltjes uit de schelpen te pakken. Het is aan te raden om vingerkommetjes en servetten op tafel te zetten tijdens het nuttigen van de mosseltjes.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Toscaanse broodsalade (Panzanella)

Een smaaksensatie voor je mond!

Kalkoen met gorgonzola en parmaham

Een heerlijk gerecht dat ze alleen in de beste restaurants in Italie serveren! Maak het nu in uw eigen keuken!

Soda club

Soda Club biedt ons een oplossing om de afval van drankverpakkingen te vermijden. Lees hier hoe je deze niet moet gebruiken.

Heerlijk recept broccolisoep

Een overheerlijk gerecht, broccolisoep heel gezond en lekker.

Cocktails voor de Decembermaand

Cocktails voor de gezellige Decembermaand

Appeltaart

Hoe maak je een erg lekkere appeltaart?

Goedkoop uit eten in Amsterdam

Lekker uit eten in de Korte Leidse Dwarsstraat in hartje Amsterdam hoeft niet duur te zijn.

Tulpgebakje met kaneelijs en crème anglaise

Een heerlijk gebak met kaneelijs en crème anglaise!

Tonijnpasta succes gegarandeerd voor elke gelegenheid

Makkelijke tonijnpasta met aubergine en basilicum die ook goed op tafel staat als er gasten over de vloer komen

Een heerlijke pastasalade!

Een heerlijk pastasalade voor in de zomer!

Waarom lightproducten ongezond zijn

Dietisten raden vaak lightproducten aan, maar deze producten zijn nog slechter voor je gezondheid dan normale producten

Pepernoten zelf bakken

Een recept zodat je zelf pepernoten kan bakken

Lekkere Griekse nagerechten

Lekkere Griekse nagerechten in een handomdraai

Super eenvoudig recept voor lunchgerecht met makreel of sardienen

In een paar minuten een heerlijke, gezonde warme lunch met makreel of sardienen.

Tomaten salade met sperziebonen en Feta of Danish Blue

Een frisse, kleurige (vegetarische) salade die overal lekker bij is

Tonijn in filodeeg

Tonijn in filodeeg

Hoe maak je kruidenboter?

Origineel recept voor kruidenboter

De ovenschaal

De ovenschaal wordt al eeuwenlang in de keuken gebruikt

Gekarameliseerde witlof stronken

gekarameliseerde witlof, heerlijk bijgerecht en snel klaar.

Welke verschillende soorten brood zijn er?

Beschrijving van verschillende soorten brood.

recept: flensjes met pruimencompote

Zo maakt u een heerlijk nagerecht: flensjes met pruimencompote.

Hoe maak je paella?

Beschrijving van paella inclusief recept

Paprikasoep

Maak zelf een heerlijke, romige paprikasoep.

Kip met pesto in bladerdeeg

Een snelle manier van lekker koken.

Recept kalfstong - kalfstongschotel - vleesgerecht

Een verrukelijke kalfstongschotel opgediend in een smakelijke en kruidige tomatensaus.