Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten


Publicatie datum:

Lees hier hoe je zelf de lekkerste espresso kunt maken, overzicht van de beste espressoapparaten.

Gesponsorde koppelingen

Het woord espresso is van origine een Italiaans woord. De betekenis van het woord zelf heeft, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, in ieder geval niets met koffie of koffiebonen te maken. Over wat de precieze betekenis van het woord espresso zijn de taalexperts het nog niet eens kunnen worden. Volgens één theorie komt het woord espresso van het Italiaanse woord “expres”. Waarbij het woord “expres” er in het Italiaans op het feit zou duiden dat er één kop koffie voor één persoon tegelijk kan worden gemaakt. Een andere theorie is dat het woord espresso afgeleid zou zijn van het Italiaanse woord voor uitknijpen of uitpersen, “exprimere”.

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

De meest plausibele, verklaring van de oorsprong van het woord espresso is echter, volgens mij, dat het een afgeleide is van de  letterlijke betekenis van de Italiaanse uitdrukking voor uitdrukkelijk “espresso” wat letterlijk onder (es) druk (presso) betekend. Deze verklaring is volgens mij het meest plausibel omdat de koffie niet uitgeknepen of uitgeperst (“exprimere”) wordt en omdat espresso niet per persoon maar per kopje wordt gemaakt. De Italiaans vertaling voor per kopje is “per tazza” en een logischer benaming, behorende bij deze uitleg, voor het woord “espresso” zou dan ook “pertassa”zijn.

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Ingrediënten voor espresso:

Als je zelf één kopje espresso wilt maken heb je slechts twee ingrediënten nodig. Deze ingrediënten zijn 7 gram koffiebonen en 30 ml water. Voor de smakelijkste espresso kun je het best een mengsel van verschillende soorten koffiebonen te gebruiken. De koffiebonen kun je het beste gebrand kopen omdat zelf koffiebonen branden voor de doorsnee consument geen haalbare zaak is. De gebrande koffiebonen dienen, voordat je tot het bereiden van espresso kunt overgaan, vervolgens heel fijn gemalen te worden.

Bereiding espresso:

Voor de bereiding van één kopje espresso moet je vervolgens deze 30 ml water met een temperatuur van 92 tot 96 °C onder een werkdruk van 9 à 10 bar gedurende ongeveer 25 seconden door de fijn gemalen koffie persen. Bij een juiste werkwijze verkrijg je op deze manier een geconcentreerde koffieoplossing met een bruin laagje erop die vetten en suikers bevat. De vetten en suikers in dit bruine laagje, of zoals de Italianen het noemen de “crema”, zijn de vetten en suikers die door de hoge druk tijdens het proces uit de koffie geperst wordt.

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Variaties espresso:

Door het toevoegen van één of meerdere bestanddelen aan de op deze manier bereide espresso kun je de volgende variaties bereiden: “Caffè americano”, deze espresso wordt gezet op een kopje heet water en lijkt op de in Nederland gangbare kop koffie. “Caffè corretto” deze espresso wordt verkregen door het toevoegen van een scheut grappa, sambuca of brandy. “Caffè latte” dit is espresso met daar aan toegevoegd gestoomde melk, meer melk dan espresso. “Caffè lungo” dit is  espresso waarbij wat meer water door de gemalen koffie wordt geperst zodat het volume groter is. “Caffè macchiato” dis is een espresso met een toef melkschuim. “Caffè panna” dit is espresso met slagroom, “Caffè de cappuccino”, dit is espresso met gestoomde melk en melkschuim in een kopje van ongeveer 150-170 ml.. “Caffè de cortado” dit is een espresso waar warme melk aan toegevoegd is. “Caffè de doppio” dit is een dubbele espresso in een kopje. “Caffè de latte macchiato” een glas warme melk met melkschuim  met een espresso eraan toegevoegd, waarbij er idealiter drie lagen zichtbaar blijven door het glas (onderin de melk, middenin de espresso en bovenin schuim.) “Caffè de ristretto” dit is een espresso met een extra sterke smaak die wordt bereid door minder water maar wel de volledige extractietijd toe te passen.

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

De beste espressoapparaten:
De beste espressoapparaten die momenteel in de handel zijn zijn allemaal gebaseerd op de “Illeta”. De “Illeta” is de benaming voor het in 1938 door Achille Gaggia gepatenteerde espressoapparaat waarin voor het eerst druk en watertemperatuur van elkaar los waren gekoppeld. De beste espressoapparaten gebaseerd op de “Illeta” zijn verkrijgbaar in handbediende uitvoering (met mechanische handbediende veer) en in elektrische uitvoering.

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Gratis Shoarma in Safaripark de Beekse Bergen

In april en mei is er gratis shoarma in Safaripark de Beekse Bergen.

Zelf jus maken

Lees hier hoe je zelf een heerlijke goedkope jus kunt maken

Sajur spruitjes of gebakken spruitjes

Een indonesisch recept met spruiten

Simpele aardappelsalade

Simpel recept voor een heerlijke aardappelsalade

Lamsrollade met appel

Een rollade van lamsvlees en appelen, dit uitgelegd in een eenvoudig receptje.

Baby voeding - de Rapley methode

door baby geleid spenen

Hoe maak je een voorgerecht met eendenborstfilet

Eendenborstfilet met cranberry's en groene pesto

Recept - soezen - gevulde soezen - dessert

Een hartig receptje voor gevulde soezen.

Gebraden haas met roomsaus

Een heerlijk hoofdgerecht!

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 3: Soorten Pu-Erh thee, opslag en bewaren

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het derde en laatste deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Zeeduivel saltimbocca

Een heerlijk Italiaans gerecht! Laat uw vrienden verassen!

Atjar ála

Zelfgemaakte Atjar is vele malen lekkerder dan de gekochte versie. En je kunt het van restjes groenten maken.

Je eigen milkshake maken

In 4 minuten een eigen milkshake maken.

Stoomoven

Stoomoven, gezond en lekker koken op eigentijdse wijze

Gevulde kleine hapjes voor op een verjaardag (koud)

Iedere verjaardag gaat gepaard met een hapje en een drankje. Wil je eens iets anders serveren? Lees hier enkele suggesties

Recept voor Jachtschotel

Hoe maak je de lekkerste jachtschotel in een paar simpele stappen.

Een ongekende soep; romige slasoep

Een ongekende bereiding van sla. Een heerlijke soep van sla.

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van hedendaagse Hollandse Kaas.

Inventariseren van de wijnkelder.

Hoe je eenvoudig je wijnkelder kan inventariseren.

Waar komen de hete sauzen vandaan

Hete sauzen kennen een lange geschiedenis, lees hier hoe en wat.

Heerlijke salade

Heerlijke salade bij visgerechten!

Zelf je eigen likeur maken

Maak zelf 1,5l likeur in 30 minuten!

recept: citroenlimonade (zonder alcohol)

Een cocktail voor de kinderen: citroenlimonade!

Sabayon met vers fruit

Een leuk receptje!

Recept: Kipnuggets

Recept voor heerlijke kipnuggets