Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten


Publicatie datum:

Lees hier hoe je zelf de lekkerste espresso kunt maken, overzicht van de beste espressoapparaten.

Gesponsorde koppelingen

Het woord espresso is van origine een Italiaans woord. De betekenis van het woord zelf heeft, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, in ieder geval niets met koffie of koffiebonen te maken. Over wat de precieze betekenis van het woord espresso zijn de taalexperts het nog niet eens kunnen worden. Volgens één theorie komt het woord espresso van het Italiaanse woord “expres”. Waarbij het woord “expres” er in het Italiaans op het feit zou duiden dat er één kop koffie voor één persoon tegelijk kan worden gemaakt. Een andere theorie is dat het woord espresso afgeleid zou zijn van het Italiaanse woord voor uitknijpen of uitpersen, “exprimere”.

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

De meest plausibele, verklaring van de oorsprong van het woord espresso is echter, volgens mij, dat het een afgeleide is van de  letterlijke betekenis van de Italiaanse uitdrukking voor uitdrukkelijk “espresso” wat letterlijk onder (es) druk (presso) betekend. Deze verklaring is volgens mij het meest plausibel omdat de koffie niet uitgeknepen of uitgeperst (“exprimere”) wordt en omdat espresso niet per persoon maar per kopje wordt gemaakt. De Italiaans vertaling voor per kopje is “per tazza” en een logischer benaming, behorende bij deze uitleg, voor het woord “espresso” zou dan ook “pertassa”zijn.

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Ingrediënten voor espresso:

Als je zelf één kopje espresso wilt maken heb je slechts twee ingrediënten nodig. Deze ingrediënten zijn 7 gram koffiebonen en 30 ml water. Voor de smakelijkste espresso kun je het best een mengsel van verschillende soorten koffiebonen te gebruiken. De koffiebonen kun je het beste gebrand kopen omdat zelf koffiebonen branden voor de doorsnee consument geen haalbare zaak is. De gebrande koffiebonen dienen, voordat je tot het bereiden van espresso kunt overgaan, vervolgens heel fijn gemalen te worden.

Bereiding espresso:

Voor de bereiding van één kopje espresso moet je vervolgens deze 30 ml water met een temperatuur van 92 tot 96 °C onder een werkdruk van 9 à 10 bar gedurende ongeveer 25 seconden door de fijn gemalen koffie persen. Bij een juiste werkwijze verkrijg je op deze manier een geconcentreerde koffieoplossing met een bruin laagje erop die vetten en suikers bevat. De vetten en suikers in dit bruine laagje, of zoals de Italianen het noemen de “crema”, zijn de vetten en suikers die door de hoge druk tijdens het proces uit de koffie geperst wordt.

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Variaties espresso:

Door het toevoegen van één of meerdere bestanddelen aan de op deze manier bereide espresso kun je de volgende variaties bereiden: “Caffè americano”, deze espresso wordt gezet op een kopje heet water en lijkt op de in Nederland gangbare kop koffie. “Caffè corretto” deze espresso wordt verkregen door het toevoegen van een scheut grappa, sambuca of brandy. “Caffè latte” dit is espresso met daar aan toegevoegd gestoomde melk, meer melk dan espresso. “Caffè lungo” dit is  espresso waarbij wat meer water door de gemalen koffie wordt geperst zodat het volume groter is. “Caffè macchiato” dis is een espresso met een toef melkschuim. “Caffè panna” dit is espresso met slagroom, “Caffè de cappuccino”, dit is espresso met gestoomde melk en melkschuim in een kopje van ongeveer 150-170 ml.. “Caffè de cortado” dit is een espresso waar warme melk aan toegevoegd is. “Caffè de doppio” dit is een dubbele espresso in een kopje. “Caffè de latte macchiato” een glas warme melk met melkschuim  met een espresso eraan toegevoegd, waarbij er idealiter drie lagen zichtbaar blijven door het glas (onderin de melk, middenin de espresso en bovenin schuim.) “Caffè de ristretto” dit is een espresso met een extra sterke smaak die wordt bereid door minder water maar wel de volledige extractietijd toe te passen.

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

De beste espressoapparaten:
De beste espressoapparaten die momenteel in de handel zijn zijn allemaal gebaseerd op de “Illeta”. De “Illeta” is de benaming voor het in 1938 door Achille Gaggia gepatenteerde espressoapparaat waarin voor het eerst druk en watertemperatuur van elkaar los waren gekoppeld. De beste espressoapparaten gebaseerd op de “Illeta” zijn verkrijgbaar in handbediende uitvoering (met mechanische handbediende veer) en in elektrische uitvoering.

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Heeft u het al een keer gegeten? Sinaasappelsalade!

een verfrissende salade en binnen een paar stappen klaar!

Kip met pesto in bladerdeeg

Een snelle manier van lekker koken.

Courgettesoep

Een smaaksensatie voor je mond!

Een frisse pastasalade maken? Kinderspel!

Als lichte maaltijd of als bijgerechtje bij de barbecue is deze pastasalade heerlijk. Ook geschikt voor koken met kinderen.

luxe bosvruchten yoghurt taart

Een super lekkere, makkelijke, bosvruchten kwarktaart, die er onwijs luxe uitziet!

Lactose-intolerantie, wat is dat?

Lactose-intolerantie kan knap vervelend zijn. Waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen?

Welke koffie past bij jou?

Houd je van echte espresso, pads, zelf opgegoten koffie? Welke maling van de bonen vind je het lekkerst ? vers gemalen, voorgemalen of in senseo-pads ? wat maakt het eigenlijk uit? En wat kost het ?

Kabouterhuisjes Soep (Champignonsoep)

Een champignonsoepje waar je de vingers bij aflikt

Wildsoep

Een heerlijke soep met aardappelen!

Makkelijk Marokkaans recept: Marokkaanse gehaktballetjes (kefta)

Heerlijke Marokkaanse gehaktballetjes

Recept spaghetti carbonara

spaghetti carbonara maken op een makkelijke en lekkere manier

Appeltaart op mijn manier

Appeltaarten kun je op vele manieren maken. De volgende versie is mijn eigen favoriet

Beef Pot Roast

Traditioneel Filippijns stoofgerecht

De lekkerste Italiaanse desserts

Lees hier hoe u de lekkerste Italiaanse desserts kunt maken in uw eigen keuken!

Griekse rijstsoep of Avgolemonosoep

Een lichte voedzame rijst-soep met ei-citroensaus.

Gezonde voeding, wel echt gezond?

Is het eten waarvan we denken dat het gezond is wel echt gezond?

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus voor iedereen die van Kibbeling houdt maar ook voor iedereen die van oosters eten houdt.

Aardappel

Aardappelen telen, bereiden, vis

Rocky Ledge koekjes: gevaarlijk lekkere traktaties!

Rocky Ledge, afgeleid van Rocky Road koekjes, is een makkelijk te maken recept voor de echte chocoholic!

Italiaanse saus Salsa verde

Heerlijke Italiaanse saus in 2 stappen klaar!

Recepten voor de blender

diverse heerlijke en gezonde recepten voor de blender

Spaghetti met broccoli en hammetjes

Een snel en makkelijk recept voor een lekkere en gezonde maaltijd.

Uiensoep met spekjes en pesto

Recept voor uiensoep

Chocolade en aardbeien roomijs

diverse recepten voor zelfgemaakt ijs in de ijsmachine

Tulpgebakje met kaneelijs en crème anglaise

Een heerlijk gebak met kaneelijs en crème anglaise!