Gezond eten, gezonde producten en gezonde recepten


Publicatie datum:

Alles over gezond eten, de tien gezondste producten, de gezondste recepten.

Gesponsorde koppelingen

Wat je eet bepaald voor een groot deel je gezondheid, je conditie en je levensverwachting. Het wordt echter steeds moeilijker om alleen maar gezonde producten te eten. Door allerlei toevoegingen zijn zelfs producten waarvan je denkt dat ze gezond niet echt gezond meer. Ook je manier van leven bepaald in grote mate of een product gezond is of niet. Een duidelijk voorbeeld hiervan is kaas. Kaas stond sinds de introductie in 1953 van de zogenaamde schijf van vijf van het nationaal voedingscentrum als één van de belangrijkste gezonde voedingsmiddelen aangegeven. In 2005 heeft het voedingscentrum echter besloten kaas van de schijf van vijf te verwijderen. Het voedingscentrum kwam tot dit besluit naar aanleiding van het veranderde leefgedrag van de Nederlander. De motivering van het besluit om kaas van de schijf van vijf te verwijderen was dat de gemiddelde Nederlander steeds minder beweegt.

gezond eten

De gezondste voedingsproducten: De gezondste voedingsproducten vande huidige schijf van vijf zijn onder te verdelen in de volgende groepen. GROEP 1: groente, fruit en zuivel. GROEP 2: brood, peulvruchten en pasta. GROEP 3: zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers. GROEP 4: vetten en olie. GROEP 5: Water.

gezond eten

Ad groep 1: groente, fruit en zuivel. Als belangrijkste groente noemt het voedingscentrum aardappelen, broccoli, tomaat, boontjes, wortels en paprika. Als belangrijkste zuivel wordt alleen melk genoemd maar als je veel beweegt is kaas ook heel gezond. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen.

gezond eten

Groep 2: brood, peulvruchten en pasta. Als belangrijkste brood noemt het voedingscentrum volkoren bruin brood, als belangrijkste peulvrucht worden bruine bonen genoemd, maar ook witte bonen, kapucijners en andere soorten bonen zijn heel gezond. Als belangrijkste pasta wordt cannaloni genoemd, maar ook macaroni, spaghetti, tortelinni en alle andere soorten pasta zijn heel gezond. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer.

gezond eten

Groep 3: zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers. Als belangrijkste vlees noemt het voedingscentrum mager rundvlees en gevleugelte. Verder zijn alle vis, eieren en vleesvervangers zijn gezond. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn eiwitten, visvetzuren, mineralen zoals ijzer en calciumen B-vitamines.

gezond eten

Groep 4: vetten en olie. Belangrijke vetten zitten vooral in halvarine, voor mensen die veel bewegen is ook margarine heel gezond. Als belangrijkste olieën noemt het voedingscentrum slaolie en olijfolie. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn vitamine A, D en E en essentiële vetzuren.

gezond eten

Groep 5: Water. Naast water wordt ook thee als heel gezond genoemd in deze groep. Deze groep is essentieel vanwege de vochtbehoefte (water) van het lichaam.

Gezond eten:
Om iedere dag gezond te eten moet je elke dag uit iedere part van de schijf van vijf één of meerdere producten eten. Let er hierbij wel op dat in de producten die je koopt geen verdachte additieven (hulpstoffen die levensmiddelen verbeteren) zitten. Van de volgende additieven is bekend dat ze grote of kleine gezondheidsrisico’s veroorzaken. Dit zijn E 385, EDTA, E 432 polysorbaat, E 460, microkristalline cellulose, E 461, methylcellulose, E 621, mononatrium glutamaat, E 640, glycine, E 950, acesufaam, E 951, aspartaam, E 1520, propyleenglycol. Ook van sommige kleurstoffen is bekend dat ze grote (kanker) of kleine gezondheidsrisico’s veroorzaken. Dit zijn E 102, tartrazine (geel), E 104, chinolinegeel (geel), E 107, Geel 2G (geel), E 120, cochenille (rood), E 123, amaranth (rood, verboden in Frankrijk), E 127, erythrosine (rood), E 129, allura rood (rood), E 180, rubis pigment (rood), E 131, patentblauw (blauw), E 132, indogotine (blauw) E 142, briljantzuurgroen (groen) en E 154 (bruin).

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

De gezondheidsbevorderende eigenschappen van kamelenmelk

Wat bijna niemand weet is toch waar: Kamelenmelk kan een bijdrage leveren aan het bevorderen van de gezondheid van de mens.

Gefrituurde calamares

Recept voor Calamares

Couscous met lam, wortel en venkel

Heerlijke marokkaanse gerecht,

Romige aspergetaart

Een heerlijk romige aspergetaart met sinaasappel!!

Gebakken rijst met sperziebonen

Gebakken rijst met sperziebonen, een typisch gerecht uit het Midden-Oosten. Simpel om te maken, maar met een exotische smaak.

Zuinig en koken

Een aantal tips om zuiniger te koken.

Goedkoop eten in Alanya, goedkoop uit eten in Alanya

De beste restaurants in Alanya waar je goedkoop kunt eten.

High Tea bij recreatiegebied Madestein (Den Haag)

Recensie van een high-tea in het partycentrum in recreatiegebied Madestein in Den Haag.

Roodbaars met gedroogde tomaten en pijnboompitten

Een heerlijk Italiaans visgerecht!

Mexicaanse kaasfingers met tomatensalsa

Maak eens een keer iets anders om te serveren op uw feestje of als voorgerechtje. Uw gasten zullen hun vingers aflikken bij deze lekkere kaasfingers.

Recept - Gestoofd schapenvlees - stoofschotel

Gestoofd schapenvlees kan zowel met aardappelpuree, spaghetti als met rijst opgediend worden.

Eenvoudig recept voor Italiaanse tomatensoep met pesto

Lees hier hoe je op eenvoudige wijze in 5 minuten een heerlijke Italiaanse tomatensoep met pesto bereiden kunt…..

Wat is de beste studentenhaver of elitehaver?

Het is heel gezond en lekker maar wat is de beste studentenhaver of elitehaver?

Gebraden haas met roomsaus

Een heerlijk hoofdgerecht!

Recept Babi (varkenshaas) of Ajam (Kip )Ketjap

Indonesisch gerecht

Courgette-blauwe kaas soep

Deze heerlijke courgette-blauwe kaas soep is heerlijk en super makkelijk en snel te maken.

Exotische vruchten - fruit

De beschrijving van enkele wel- of niet bekende exotische vruchten.

Studenten recept

Een gezond, makkelijk en lekker recept voor studenten.

Ouderwetse prei met gehaktballetjes

Zin in een ouderwets lekkere warme maaltijd, probeer dit eens!

Kip met rijst en ananas

Een heerlijk oud familierecept met kip

Een vleugje Spanje in eigen tuin: lekkere tapas ideeën !

Lekkere tapasideetjes voor tuinfeesten en recepten.

Echte pizza op een stoeptegel!

Perfecte pizza maak je gewoon thuis op een stoeptegel! Even lekker als van de pizzeria, maar veel goedkoper!

Appel Cake

Zelf een appel cake bakken

Risotto met paddestoelen en gorgonzola

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke risotto met paddestoelen en gorgonzola!

Escargots op Bourgondische wijze

Hierbij vind je het recept om escargots op Bourgondische wijze klaar te maken. Een receptje dat absoluut niet veel tijd in beslag neemt (tussen de 15 à 20 minuten)