Gezond eten, gezonde producten en gezonde recepten


Publicatie datum:

Alles over gezond eten, de tien gezondste producten, de gezondste recepten.

Gesponsorde koppelingen

Wat je eet bepaald voor een groot deel je gezondheid, je conditie en je levensverwachting. Het wordt echter steeds moeilijker om alleen maar gezonde producten te eten. Door allerlei toevoegingen zijn zelfs producten waarvan je denkt dat ze gezond niet echt gezond meer. Ook je manier van leven bepaald in grote mate of een product gezond is of niet. Een duidelijk voorbeeld hiervan is kaas. Kaas stond sinds de introductie in 1953 van de zogenaamde schijf van vijf van het nationaal voedingscentrum als één van de belangrijkste gezonde voedingsmiddelen aangegeven. In 2005 heeft het voedingscentrum echter besloten kaas van de schijf van vijf te verwijderen. Het voedingscentrum kwam tot dit besluit naar aanleiding van het veranderde leefgedrag van de Nederlander. De motivering van het besluit om kaas van de schijf van vijf te verwijderen was dat de gemiddelde Nederlander steeds minder beweegt.

gezond eten

De gezondste voedingsproducten: De gezondste voedingsproducten vande huidige schijf van vijf zijn onder te verdelen in de volgende groepen. GROEP 1: groente, fruit en zuivel. GROEP 2: brood, peulvruchten en pasta. GROEP 3: zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers. GROEP 4: vetten en olie. GROEP 5: Water.

gezond eten

Ad groep 1: groente, fruit en zuivel. Als belangrijkste groente noemt het voedingscentrum aardappelen, broccoli, tomaat, boontjes, wortels en paprika. Als belangrijkste zuivel wordt alleen melk genoemd maar als je veel beweegt is kaas ook heel gezond. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen.

gezond eten

Groep 2: brood, peulvruchten en pasta. Als belangrijkste brood noemt het voedingscentrum volkoren bruin brood, als belangrijkste peulvrucht worden bruine bonen genoemd, maar ook witte bonen, kapucijners en andere soorten bonen zijn heel gezond. Als belangrijkste pasta wordt cannaloni genoemd, maar ook macaroni, spaghetti, tortelinni en alle andere soorten pasta zijn heel gezond. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer.

gezond eten

Groep 3: zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers. Als belangrijkste vlees noemt het voedingscentrum mager rundvlees en gevleugelte. Verder zijn alle vis, eieren en vleesvervangers zijn gezond. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn eiwitten, visvetzuren, mineralen zoals ijzer en calciumen B-vitamines.

gezond eten

Groep 4: vetten en olie. Belangrijke vetten zitten vooral in halvarine, voor mensen die veel bewegen is ook margarine heel gezond. Als belangrijkste olieën noemt het voedingscentrum slaolie en olijfolie. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn vitamine A, D en E en essentiële vetzuren.

gezond eten

Groep 5: Water. Naast water wordt ook thee als heel gezond genoemd in deze groep. Deze groep is essentieel vanwege de vochtbehoefte (water) van het lichaam.

Gezond eten:
Om iedere dag gezond te eten moet je elke dag uit iedere part van de schijf van vijf één of meerdere producten eten. Let er hierbij wel op dat in de producten die je koopt geen verdachte additieven (hulpstoffen die levensmiddelen verbeteren) zitten. Van de volgende additieven is bekend dat ze grote of kleine gezondheidsrisico’s veroorzaken. Dit zijn E 385, EDTA, E 432 polysorbaat, E 460, microkristalline cellulose, E 461, methylcellulose, E 621, mononatrium glutamaat, E 640, glycine, E 950, acesufaam, E 951, aspartaam, E 1520, propyleenglycol. Ook van sommige kleurstoffen is bekend dat ze grote (kanker) of kleine gezondheidsrisico’s veroorzaken. Dit zijn E 102, tartrazine (geel), E 104, chinolinegeel (geel), E 107, Geel 2G (geel), E 120, cochenille (rood), E 123, amaranth (rood, verboden in Frankrijk), E 127, erythrosine (rood), E 129, allura rood (rood), E 180, rubis pigment (rood), E 131, patentblauw (blauw), E 132, indogotine (blauw) E 142, briljantzuurgroen (groen) en E 154 (bruin).

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Makkelijkste broodje zalm ooit

Het makkelijkste en lekkerste broodje zalm ooit

Granita di caffè

Zo maak je zelf de heerlijkste nagerecht!

Vruchtentaart met hazelnoten - taart - dessert

Vruchtentaart met hazelnoten voor 4 à 6 personen.

Risotto met garnalen en asperges

Verras uw vrienden met deze heerlijke risotto met garnalen en asperges!

Hoe kan ik het beste groenten invriezen

Verse groenten invriezen in porties, ideaal bij onverwacht (eet)bezoek

Oosterse verrassing

Een Italiaans broodje met een Oosterse bite!

Zelf koekjes maken

Een recept om zelf koekjes te bakken

Recept oreo McFlurry

Recept voor de enige echte Oreo van de Mac!

Snel en smakelijk recept uit Soedan

Een heerlijk en makkelijk recept uit Soedan

Een lekkere maaltijdsalade

Een lekkere maaltijdsalade maak je zo!

Recept - biefstuk tartare - vleesgerecht - rauwkost

Een simpel recept voor een overheerlijke biefstuk tartare.

Serveer een High tea

Verras je vrienden en familie met een originele, zelfgemaakte High Tea.

Recept appeltaart

Recept appeltaart op grootmoeders wijze

Een heerlijk aspergerisotto uit de Italiaanse keuken!

Een heerlijk hoofdgerecht in de lente!

Toscaanse broodsalade (Panzanella)

Een smaaksensatie voor je mond!

Variaties op de klassieke 'Pesto Genovese'

Allerhande lekkere variaties op de klassieke 'Pesto Genovese'

Heerlijke asperges!

Heerlijke asperges met eieren en ham!

Italiaanse paprika-courgette taart

Dit is het recept voor een heerlijke italiaanse paprika-courgette taart in taartvorm van 27cm. Heerlijk voor tijdens het kerstdiner.

Exotisch kipgerecht met aardappelen

Een heerlijk kipgerecht met exotische smaken uit Marokko.

Gebakken rijst met sperziebonen

Gebakken rijst met sperziebonen, een typisch gerecht uit het Midden-Oosten. Simpel om te maken, maar met een exotische smaak.

Fruitbrochette met kiwisaus

Recept fruitbrochette met kiwisaus

Basis recept voor Pannekoeken

Standaard ingrediënten en bereidingswijze voor de altijd smakelijke pannekoeken

Heerlijke ovenschotel met veel groentes en tortilla chips

Recept voor een ovenschotel met allerlei groenten, lekkere kruiden en tortilla chips

Zalmfilet verpakt in ham of spek, hoofdgerecht

Zalmfilet verpakt in ham, een lekker gerecht, apart van smaak

Broodspiesjes met knoflookgarnalen

Broodspiesjes met knoflookgarnalen