Gezond eten, gezonde producten en gezonde recepten


Publicatie datum:

Alles over gezond eten, de tien gezondste producten, de gezondste recepten.

Gesponsorde koppelingen

Wat je eet bepaald voor een groot deel je gezondheid, je conditie en je levensverwachting. Het wordt echter steeds moeilijker om alleen maar gezonde producten te eten. Door allerlei toevoegingen zijn zelfs producten waarvan je denkt dat ze gezond niet echt gezond meer. Ook je manier van leven bepaald in grote mate of een product gezond is of niet. Een duidelijk voorbeeld hiervan is kaas. Kaas stond sinds de introductie in 1953 van de zogenaamde schijf van vijf van het nationaal voedingscentrum als één van de belangrijkste gezonde voedingsmiddelen aangegeven. In 2005 heeft het voedingscentrum echter besloten kaas van de schijf van vijf te verwijderen. Het voedingscentrum kwam tot dit besluit naar aanleiding van het veranderde leefgedrag van de Nederlander. De motivering van het besluit om kaas van de schijf van vijf te verwijderen was dat de gemiddelde Nederlander steeds minder beweegt.

gezond eten

De gezondste voedingsproducten: De gezondste voedingsproducten vande huidige schijf van vijf zijn onder te verdelen in de volgende groepen. GROEP 1: groente, fruit en zuivel. GROEP 2: brood, peulvruchten en pasta. GROEP 3: zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers. GROEP 4: vetten en olie. GROEP 5: Water.

gezond eten

Ad groep 1: groente, fruit en zuivel. Als belangrijkste groente noemt het voedingscentrum aardappelen, broccoli, tomaat, boontjes, wortels en paprika. Als belangrijkste zuivel wordt alleen melk genoemd maar als je veel beweegt is kaas ook heel gezond. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen.

gezond eten

Groep 2: brood, peulvruchten en pasta. Als belangrijkste brood noemt het voedingscentrum volkoren bruin brood, als belangrijkste peulvrucht worden bruine bonen genoemd, maar ook witte bonen, kapucijners en andere soorten bonen zijn heel gezond. Als belangrijkste pasta wordt cannaloni genoemd, maar ook macaroni, spaghetti, tortelinni en alle andere soorten pasta zijn heel gezond. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer.

gezond eten

Groep 3: zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers. Als belangrijkste vlees noemt het voedingscentrum mager rundvlees en gevleugelte. Verder zijn alle vis, eieren en vleesvervangers zijn gezond. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn eiwitten, visvetzuren, mineralen zoals ijzer en calciumen B-vitamines.

gezond eten

Groep 4: vetten en olie. Belangrijke vetten zitten vooral in halvarine, voor mensen die veel bewegen is ook margarine heel gezond. Als belangrijkste olieën noemt het voedingscentrum slaolie en olijfolie. De belangrijkste bestanddelen van deze groep zijn vitamine A, D en E en essentiële vetzuren.

gezond eten

Groep 5: Water. Naast water wordt ook thee als heel gezond genoemd in deze groep. Deze groep is essentieel vanwege de vochtbehoefte (water) van het lichaam.

Gezond eten:
Om iedere dag gezond te eten moet je elke dag uit iedere part van de schijf van vijf één of meerdere producten eten. Let er hierbij wel op dat in de producten die je koopt geen verdachte additieven (hulpstoffen die levensmiddelen verbeteren) zitten. Van de volgende additieven is bekend dat ze grote of kleine gezondheidsrisico’s veroorzaken. Dit zijn E 385, EDTA, E 432 polysorbaat, E 460, microkristalline cellulose, E 461, methylcellulose, E 621, mononatrium glutamaat, E 640, glycine, E 950, acesufaam, E 951, aspartaam, E 1520, propyleenglycol. Ook van sommige kleurstoffen is bekend dat ze grote (kanker) of kleine gezondheidsrisico’s veroorzaken. Dit zijn E 102, tartrazine (geel), E 104, chinolinegeel (geel), E 107, Geel 2G (geel), E 120, cochenille (rood), E 123, amaranth (rood, verboden in Frankrijk), E 127, erythrosine (rood), E 129, allura rood (rood), E 180, rubis pigment (rood), E 131, patentblauw (blauw), E 132, indogotine (blauw) E 142, briljantzuurgroen (groen) en E 154 (bruin).


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Studentenpasta met rode pesto en gerookte kipfilet

Gemakkelijke stevige pasta met de stevige bite van zongedroogde tomaten

Noord-Afrikaanse zeeduivelspiesjes

Noord-Afrikaanse zeeduivelspiesjes

Eenvoudig recept voor pikant pizzabroodje, broodje nagelstudio i.p.v. ongezond broodje kapsalon

Een broodje nagelstudio is een heerlijk pikant pizzabroodje dat je eenvoudig zelf maken kan.

Rizi Pilafi me Garithes

Pilav met steurgarnalen. Voor 4 personen.

Italiaanse ovenschotel

Heerlijke Italiaanse ovenschotel met courgette

Jagerschotel

Een lekkere ovenschotel.

Pompoensoep

Pompoensoep met ui, paprika en natuurlijk pompoen!

Ook bij regenachtige dagen lekker grillen met de grillpan

grillpan

Wokgerechten: Zalm met groenten

Heerlijke zalm met groentjes bereidt in de wok

Pennesalade met tonijn en peultjes

Een echt zomerse salade. lekker firs en gezond!

Recept voor een chocoladetaart

Een recept om makkelijk een chocoladetaart te maken

Oliebollen bakken

het bakken van oliebollen in de frituur

Heerlijke originele hapjes op tafel

Recepten voor op een verjaardag die origineel en lekker zijn

Wat is het geheim van het succes van Amstel Radler?

Voor heel veel jongens is bierdrinken stoer en Amstel Radler voor watjes. Toch is Amstel Radler een succes. Wat is het geheim van het succes van Amstel Radler?

Slapende kip (kip uit de oven)

Een kipgerecht uit de oven met een dekentje

Een lekkere en vers gemaakte pasta saus

Een lekkere verse pastasaus maken is heel simpel en veel lekkerder dan uit een pakje..

Leuke en gezonde traktaties

leuke en gezonde traktaties

Voor acht heerlijke pannenkoeken

Lekkere pannenkoeken met een simpel gerechtje

Een overheerlijke hamburger speciaal

Een heerlijke hamburger speciaal op een italiaanse bol

Griekse gehaktschijven

Recept Griekse gehaktschijven

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 3: Soorten Pu-Erh thee, opslag en bewaren

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het derde en laatste deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Goedkope kipschotel met tzatziki

Eenvoudige maar lekker hoofdgerecht voor als je weinig tijd hebt.

Variaties op de klassieke 'Pesto Genovese'

Allerhande lekkere variaties op de klassieke 'Pesto Genovese'

Eenvoudig recept voor de lekkerste slagroomtaart

Lees hier hoe je eenvoudig de lekkerste slagroomtaart maakt.

Kaasfondue met rauwe groenten en stokbrood

Een vegetarische kaasfondue voor 6 personen met rauwe groenten en stokbrood