Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes


Publicatie datum:

Alles over de goedkoopste uitjes van Nederland verzameld op één pagina.

Gesponsorde koppelingen

In Nederland wordt de term Uitjes gebruikt als de verzamelnaam voor de kleine exemplaren van de bollen van een aantal verschillende soorten voor consumptie geschikte allium. De meest gebruikte allium soorten voor consumptie zijn de allium cepa en de allium ascalonicum. Deze allium cepa en de allium ascalonicum soorten worden in Nederland verhandeld onder de namen Witte Ui, Gele Ui, Rode Ui, Zoete ui en sjalotten.

Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes, gratis uitjes

Goedkope en gratis uitjes: http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Achtergrond/2011/11/Uien-weggeven-goedkope-manier-om-eraf-te-komen-AGD576829W/
De marktprijs van uitjes is nog nooit zo laag geweest als dit jaar. De marktprijs van de uitjes is zelfs zo laag dat veel uitjes zelfs gratis worden weggegeven.

Allium cepa:

De Allium Cepa is de echte ui en de kleine bolletjes van de allium Cepa zijn de meest gebruikte uitjes. De Allium Cepa worden in het zuiden van Nederland en het Nederlandstalige deel van België ook wel ajuin of juin genoemd. In het noorden van Nederland noemt men de Allium Cepa ook wel siepel. Zowel de Witte Ui, de Gele Ui, de Rode Ui als de Zoete ui behoren tot de familie van de Allium Cepa.

Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes, gratis uitjes

Oorsprong Allium cepa:
De teelt van uien (Allium Cepa) werd zo’n 3000 jaar voor Christus al beschreven in geschriften uit het oude Mesopotamië (het huidige Irak) en China. Van daaruit kwam de ui later ook naar India. Door de diverse handelscontacten van de Indiërs met Griekenland en Egypte werd de ui vanuit India ook naar Griekenland en Egypte geëxporteerd. De ui werd vervolgens een belangrijk voedselgewas in Egypte. Dit blijkt uit de vele afbeeldingen van de ui op oude Egyptische decoraties en hiërogliefen. Uit deze decoraties en hiërogliefen blijkt dat de ui een van de hoofdbestanddelen vormde van het dagelijkse menu van de piramidebouwers uit die tijd. Ook werden er uien in de graftombes van de grote Farao’s gelegd die zowel als voedsel als medicijn moesten dienen in het volgende leven van de overledene.

Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes, gratis uitjes

Allium ascalonicum:

De kleine bolletjes van de allium ascalonicum worden ook wel uitjes genoemd maar de allium ascalonicum is eigenlijk geen echte ui maar een plant uit de lookfamilie die officieel sjalot ofwel eslook heet.  Een groot verschil tussen de sjalot en de ui is dat de ui alleen wordt vermeerderd door middel van zaad en de sjalot hoofdzakelijk wordt vermeerderd door middel van de losgemaakte kleine zijscheuten die zich aan de bol vormen. Naast dit fysieke verschil zijn er nog een paar opvallende verschillen tussen de ui en de sjalot. Zo heeft de sjalot een iets verfijndere smaak, geven ze een grotere irritatie aan de ogen bij het snijden* en zijn ze lichter verteerbaar.

Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes, gratis uitjes

*De irritatie aan de ogen door uien en sjalotten wordt veroorzaakt doordat de het sap van zowel de ui als de sjalot een heel sterk vochtonttrekkend vermogen hebben. Dit vochtonttrekkende vermogen ervaar je door het prikken en tranen van je ogen bij het snijden van de uien. Er is echter een hele eenvoudige manier om te voorkomen dat je ogen geïrriteerd raken en gaan tranen bij het snijden van de uien of de sjalotten. Door ervoor te zorgen dat er op de snijplank vlak bij de te snijden uien of de sjalotten water ligt wordt het vochtaantrekkende uien- of sjalottensap door het er nabij liggende water verzadigd zodat de vochtonttrekkende werking van het uien- of sjalottensap wordt geneutraliseerd.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Toscaanse scholrolletjes

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Gefrituurde calamares

Recept voor Calamares

Granita di caffè

Zo maak je zelf de heerlijkste nagerecht!

Couscoussalade net even anders

Heerlijke frisse couscoussalade met sappige peer en cream cheese

Winterse pasta: tagliatelle met een stoofpotje van varkenslapjes, sperciebonen en pesto

Een vleugje Italië voor de winterse maaltijd

Antiliaans kippensoep

Heerlijk gezonde kippensoep op antilliaanse wijze

Griekse tzatziki saus

Tzatzikisaus, een lekkere frisse saus/salade bij het gekruide vlees

Hoe maak je Broccoli soep:

Broccolisoep voor 4 personen met variatie-mogelijkheden

Nacho's met Guacamole

Simpel en snel recept voor dit heerlijke Mexicaanse bijgerecht.

Afvallen voor dummies

Hoe kan je afvallen zonder veel hongergevoel?

Lekkere en snel macaroni met kaas en hesp maken !

Macaroni met kaas en hesp

Lamsrollade met appel

Een rollade van lamsvlees en appelen, dit uitgelegd in een eenvoudig receptje.

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus voor iedereen die van Kibbeling houdt maar ook voor iedereen die van oosters eten houdt.

Krab - basisbereiding - tips en weetjes

Een verse krab, hoe begin je eraan? De basisbereiding voor krab op een eenvoudige manier gebracht.

Rijst met aubergine curry recept.

Recept uit het midden oosten, perfect voor een etentje met vrienden.

Recept koude kaastaart

Heerlijk recept voor een koude kaastaart

Witte chocolademousse met pure chocoladesaus en frambozen

Hoe maak je witte chocolademousse?

Gratinschotel met spek

Een heerlijke gratinschotel waar niet veel werk aan is!

Risotto met groene kruiden

Binnen een paar stappen heeft u een heerlijke smaakvolle risotto op tafel!

Lekker Hapje: Frittata met tomaat

Dit lekkere typische Italiaanse eten kan u zowel als hapje, tussengerecht,bijgerecht of oorgerecht gebruiken

Broodspiesjes met knoflookgarnalen

Broodspiesjes met knoflookgarnalen

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van hedendaagse Hollandse Kaas.

Amandelkoekjes

Amandelkoekjes

Broodje döner.

Een broodje döner kebab, een zout- en vetbom.

Kipfilet met knoflookboter

koolhudraatarm gerecht met kipfilet