Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes


Publicatie datum:

Alles over de goedkoopste uitjes van Nederland verzameld op één pagina.

Gesponsorde koppelingen

In Nederland wordt de term Uitjes gebruikt als de verzamelnaam voor de kleine exemplaren van de bollen van een aantal verschillende soorten voor consumptie geschikte allium. De meest gebruikte allium soorten voor consumptie zijn de allium cepa en de allium ascalonicum. Deze allium cepa en de allium ascalonicum soorten worden in Nederland verhandeld onder de namen Witte Ui, Gele Ui, Rode Ui, Zoete ui en sjalotten.

Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes, gratis uitjes

Goedkope en gratis uitjes: http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Achtergrond/2011/11/Uien-weggeven-goedkope-manier-om-eraf-te-komen-AGD576829W/
De marktprijs van uitjes is nog nooit zo laag geweest als dit jaar. De marktprijs van de uitjes is zelfs zo laag dat veel uitjes zelfs gratis worden weggegeven.

Allium cepa:

De Allium Cepa is de echte ui en de kleine bolletjes van de allium Cepa zijn de meest gebruikte uitjes. De Allium Cepa worden in het zuiden van Nederland en het Nederlandstalige deel van België ook wel ajuin of juin genoemd. In het noorden van Nederland noemt men de Allium Cepa ook wel siepel. Zowel de Witte Ui, de Gele Ui, de Rode Ui als de Zoete ui behoren tot de familie van de Allium Cepa.

Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes, gratis uitjes

Oorsprong Allium cepa:
De teelt van uien (Allium Cepa) werd zo’n 3000 jaar voor Christus al beschreven in geschriften uit het oude Mesopotamië (het huidige Irak) en China. Van daaruit kwam de ui later ook naar India. Door de diverse handelscontacten van de Indiërs met Griekenland en Egypte werd de ui vanuit India ook naar Griekenland en Egypte geëxporteerd. De ui werd vervolgens een belangrijk voedselgewas in Egypte. Dit blijkt uit de vele afbeeldingen van de ui op oude Egyptische decoraties en hiërogliefen. Uit deze decoraties en hiërogliefen blijkt dat de ui een van de hoofdbestanddelen vormde van het dagelijkse menu van de piramidebouwers uit die tijd. Ook werden er uien in de graftombes van de grote Farao’s gelegd die zowel als voedsel als medicijn moesten dienen in het volgende leven van de overledene.

Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes, gratis uitjes

Allium ascalonicum:

De kleine bolletjes van de allium ascalonicum worden ook wel uitjes genoemd maar de allium ascalonicum is eigenlijk geen echte ui maar een plant uit de lookfamilie die officieel sjalot ofwel eslook heet.  Een groot verschil tussen de sjalot en de ui is dat de ui alleen wordt vermeerderd door middel van zaad en de sjalot hoofdzakelijk wordt vermeerderd door middel van de losgemaakte kleine zijscheuten die zich aan de bol vormen. Naast dit fysieke verschil zijn er nog een paar opvallende verschillen tussen de ui en de sjalot. Zo heeft de sjalot een iets verfijndere smaak, geven ze een grotere irritatie aan de ogen bij het snijden* en zijn ze lichter verteerbaar.

Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes, gratis uitjes

*De irritatie aan de ogen door uien en sjalotten wordt veroorzaakt doordat de het sap van zowel de ui als de sjalot een heel sterk vochtonttrekkend vermogen hebben. Dit vochtonttrekkende vermogen ervaar je door het prikken en tranen van je ogen bij het snijden van de uien. Er is echter een hele eenvoudige manier om te voorkomen dat je ogen geïrriteerd raken en gaan tranen bij het snijden van de uien of de sjalotten. Door ervoor te zorgen dat er op de snijplank vlak bij de te snijden uien of de sjalotten water ligt wordt het vochtaantrekkende uien- of sjalottensap door het er nabij liggende water verzadigd zodat de vochtonttrekkende werking van het uien- of sjalottensap wordt geneutraliseerd.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Groene thee: feiten en fabels

Er zijn zoveel goede verhalen over groene thee. Maar hoeveel hiervan zijn waar?

Spaghetti alla carbonara

Een hele simpele heerlijke Italiaanse pasta!

Risotto met groene kruiden

Binnen een paar stappen heeft u een heerlijke smaakvolle risotto op tafel!

whisky het proberen waard.

Whisky is een drank die je als zovelen moet leren waarderen, maar als het eenmaal zover is dan is er prima van te genieten.

Salade frutti di mare

Een heerlijk Italiaanse salade met zeevruchten!

Stoofperen

Stoofperen, koud en warm lekker

Italiaanse saus Salsa verde

Heerlijke Italiaanse saus in 2 stappen klaar!

Normandische salade

Een heerlijke salade om in het voorjaar te eten, wanneer de tuinkers weer te krijgen is.

Afschaffing statiegeld op flessen uitgesteld

Staatssecretaris Mansveld heeft ervoor gekozen om het statiegeld niet vanaf 2015 af te schaffen

Dieet: Groenteschnitzel: 115 calorieën per persoon

Een heerlijke schnitzel met weinig calorieën en boordevol groentjes

Verantwoorde tussendoortjes/snacks

Lekker en verantwoorde tussendoortjes

Appeltaart

Lekkere zelfgemaakte appeltaart voor verjaardagen of zomaar.

Hoe maak je lekkere kruidenboter?

Recept voor het maken van kruidenboter.

Luchtige en slanke pannenkoeken

Hou je erg van pannenkoeken, maar wil je wel op de lijn letten? Maak deze heerlijke luchtige pannenkoekjes!

Basisrecept voor verse pasta!

Dit is echt basisecept voor heerlijke verse pasta!

Rode zee met onbewoond eiland (Tomatensoep)

De tomatensoep die elk kind lust (Voorgerecht)

Zomer-vruchtensalade

Lekkere zoete vruchtensalade

Hoe maak je een makkelijke en snelle bruine bonenschotel

Een pittig hoofdgerecht van bruine bonen en shoarmavlees

Lasagne Zalm Spinazie

Makkelijk recept voor Lasagne.

Tomaten-basilicumsoep

Krijg nu binnen een paar stappen een heerlijk Italiaans tomaten-basilicumsoep!

Polenta met paddestoelen

Verras uw vrienden met deze heerlijke polenta met paddestoelen! Bon appetit!

Exotische vruchten - fruit

De beschrijving van enkele wel- of niet bekende exotische vruchten.

Overheerlijk appelwafeltje

maak in minder dan 5 minuten een heerlijk appelwafeltje

Appelkoek bakken

maak zelf een appelkoek

Een frisse pastasalade maken? Kinderspel!

Als lichte maaltijd of als bijgerechtje bij de barbecue is deze pastasalade heerlijk. Ook geschikt voor koken met kinderen.