Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.


Publicatie datum:

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van hedendaagse Hollandse Kaas.

Gesponsorde koppelingen

De eerste kaas is waarschijnlijk zo’n 6000 jaar geleden per toeval ontstaan. Door de meeste historici wordt aangenomen dat kaas bij toeval is ontdekt door rondtrekkende veehoeders (nomaden). De rondtrekkende veehoeders uit die tijd bewaarden de overtollige melk van hun koeien en geiten vaak in, door de slacht verkregen, schoongemaakte koeienmagen of magen van andere grote gedomesticeerde dieren. Op deze manier konden ze de overtollige melk meenemen als ze van de enen weideplaats naar de andere weideplaats trokken. In deze, als opslagzakken dienstdoende, magen bleven echter altijd een hoeveelheid van nature in de maag zittende bacteriën achter. Doordat de met de overtollige melk gevulde, magen tijdens het trekken van weideplaats naar weideplaats constant heen en weer wiebelden, werd de melk zuur en, door toedoen van de van  nature in de maag zittende bacteriën, veranderde deze zure melk in een vast en een vloeibaar waterig gedeelte. Het op deze manier ontstane vaste gedeelte was de eerste “kaas” en het ontstane vloeibare gedeelte was de eerste “wei”.

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

Kaas in Nederland:

Wanneer de eerste Nederlandse precies gemaakt werd is niet bekend maar de oudste resten van aardewerk potten, met gaatjes waar de wrongel uit kon lekken, worden gedateerd op ongeveer 800 voor Christus. In de loop der eeuwen werd het kaasmaken in Nederland steeds algemener. Dit kwam doordat grote gedeeltes van Nederland, met name in Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland, door de daar aanwezige natte bodem, heel erg geschikt waren (en zijn) voor het houden van melkvee. In het jaar 57 voor Christus schrijven de Romeinen er al over dat er in De Lage Landen veel kaas wordt gegeten. De productie van kaas wordt daarna steeds grootschaliger en in de Middeleeuwen is de kaasproductie al zo groot dat de eerste Nederlandse kaas naar het buitenland wordt geëxporteerd. Honderd jaar later, in de gouden eeuw, staat Nederland overal in het buitenland bekend als kaasland. Tot aan de 19de eeuw werd bijna alle Nederlandse kaas op de boerderij gemaakt maar aan het einde van de 19de eeuw verplaatste de kaasproductie zich langzaam maar zeker steeds meer naar zuivelfabrieken. Momenteel wordt bijna alle Nederlandse kaas fabrieksmatig geproduceerd en zijn er nog maar een 500 tal boeren die zelf nog kaas maken. Nederland produceert momenteel bijna 700 miljoen kilogram kaas waarvan ongeveer 500 miljoen kilogram wordt geëxporteerd.

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

Soorten kaas:

Kaas kan in principe van alle soorten melk worden gemaakt maar verreweg de meeste kaas wordt gemaakt van koemelk. Nederlandse kaassoorten gemaakt van koemelk zijn Boerenkaas, Edammer kaas, Friese nagelkaas, Goudse kaas, Graskaas (= kaas van de eerste voorjaarsmelk), Hervekaas, Hooikaas, Kernhem, Leerdammer, Leidse kaas, Meikaas, Noord-Hollandse kaas, Rookkaas, Smeerkaas en verse kaas (bijvoorbeeld kwark. De twee qua productiehoeveelheid op kaas gemaakt van koemelk volgende kaassoorten zijn kaas gemaakt van geitenmelk (geitenkaas) en kaas gemaakt van schapenmelk (schapenkaas). Daarnaast wordt er ook in een aantal gebieden kaas gemaakt van buffelmelk (buffelkaas), paardenmelk (paardenkaas) en kamelenmelk (kamelenkaas). Hoewel alle soorten kaas volgens hetzelfde principe gemaakt worden hebben alle soorten kaas allemaal verschillende eigenschappen.

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

Productie van kaas:

Kaas wordt gemaakt met het enzym chymosine. Dit enzym komt van nature alleen voor in de lebmaag van een kalf. Omdat het alleen gewonnen kan worden uit de lebmaag van een geslacht kalf is het erg schaars en dus duur. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw heeft Gist-Brocades door middel van de recombinant-DNA-techniek het deel van het DNA van een koe, dat ervoor zorgt dat kalveren chymosine maken in een gist (Kluyveromyces lactis) zo kunnen manipuleren dat de gistcellen het kalverchymosine gingen maken. Ook de dochtercellen van deze gistcellen die in grote aantallen in grote vaten, de zogenaamde fermentoren, gekweekt kunnen worden, produceren het kalverchymosine. Tegenwoordig wordt dit kunstmatig gemaakte stremsel, vooral in het buitenland, veel gebruikt voor de productie van kaas.

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

Kaaskoppen:
Nederlanders zijn zo bekend geworden door hun kaasproductie en consumptie dat ze door buitenlanders ook wel kaaskoppen worden genoemd.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Overheerlijke Italiaanse soep: Bouillon met ei

De Italiaanse stracciatella alla romana (bouillon met ei)

Makkelijkste broodje zalm ooit

Het makkelijkste en lekkerste broodje zalm ooit

Varkenshaas in ketjapsaus - snel, simpel en lekker

Een lekker gerecht met varkenshaas voor de snelle keuken.

Kip met rijst en ananas

Een heerlijk oud familierecept met kip

Griekse gehaktschijven

Recept Griekse gehaktschijven

Ontbijten! Een goed begin van de dag.

Ontbijten is een belangrijk onderdeel van de dag. Helaas wordt het ontbijt nog steeds door veel mensen overgeslagen.

Spaghetti aglio e olio met cacciotore

Binnen een paar stappen heeft u een heerlijke Italiaanse spaghetti op tafel met cacciatore

Waar vind je het grootste Oktoberfeest (Oktoberfest)?

Ieder jaar in Oktober barsten in Duitsland en steeds vaker ook in Nederland de Oktoberfesten / Oktoberfeesten los maar waar is het grootste Oktoberfeest?

Overheerlijke raapstelensoep!

Heerlijke raapstelensoep met curyballetjes!

recept: snelle, makkelijke en lekkere pasta!

een heerlijk zomers koud pastagerecht, gemaakt in een handomdraai!

Campingmaaltijd: Sperziebonen schotel

Lekker koken op de camping maak een eenpasgerecht op de sköttelbraai

Leer snel hoe je een heerlijk Italiaans carpaccio kunt maken!

Hoe maak je carpaccio het lekkerst? Duidelijk hier!

Gebraden haas met roomsaus

Een heerlijk hoofdgerecht!

Caprinataart met rood fruit

Een heerlijke Italiaanse taart!

Luchtige en slanke pannenkoeken

Hou je erg van pannenkoeken, maar wil je wel op de lijn letten? Maak deze heerlijke luchtige pannenkoekjes!

3 recepten voor baby’s eerste groentehapje

Zelf groentehapjes maken voor je baby

Elk pondje gaat door het mondje

Elk pondje gaat door het mondje.

Walnotentapenade

Recept van tapenade, waar je mee kunt variëren.

De waarheid rondom eieren

Supermarkten maken keuzes in welke eieren ze aanbieden. Wat zijn de verschillen tussen eieren en hoe worden de kippen gehouden?

Serveer een High tea

Verras je vrienden en familie met een originele, zelfgemaakte High Tea.

Recept voor kip shoarma

Het maken van kip shoarma op een heerlijke simpele manier

Veel afvallen

Snel veel afvallen doe je zo!

Ouderwetse prei met gehaktballetjes

Zin in een ouderwets lekkere warme maaltijd, probeer dit eens!

Bruinen Bonen Schotel.

geschikt voor 3/4 personen.

Chocolade dieet: afvallen doormiddel van chocolade?

Veel mensen houden zich bezig met hun gewicht en figuur. Volg dit dieet als je wilt afvallen en verantwoordelijker wilt omgaan met de consumptie van chocolade.