Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.


Publicatie datum:

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van hedendaagse Hollandse Kaas.

Gesponsorde koppelingen

De eerste kaas is waarschijnlijk zo’n 6000 jaar geleden per toeval ontstaan. Door de meeste historici wordt aangenomen dat kaas bij toeval is ontdekt door rondtrekkende veehoeders (nomaden). De rondtrekkende veehoeders uit die tijd bewaarden de overtollige melk van hun koeien en geiten vaak in, door de slacht verkregen, schoongemaakte koeienmagen of magen van andere grote gedomesticeerde dieren. Op deze manier konden ze de overtollige melk meenemen als ze van de enen weideplaats naar de andere weideplaats trokken. In deze, als opslagzakken dienstdoende, magen bleven echter altijd een hoeveelheid van nature in de maag zittende bacteriën achter. Doordat de met de overtollige melk gevulde, magen tijdens het trekken van weideplaats naar weideplaats constant heen en weer wiebelden, werd de melk zuur en, door toedoen van de van  nature in de maag zittende bacteriën, veranderde deze zure melk in een vast en een vloeibaar waterig gedeelte. Het op deze manier ontstane vaste gedeelte was de eerste “kaas” en het ontstane vloeibare gedeelte was de eerste “wei”.

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

Kaas in Nederland:

Wanneer de eerste Nederlandse precies gemaakt werd is niet bekend maar de oudste resten van aardewerk potten, met gaatjes waar de wrongel uit kon lekken, worden gedateerd op ongeveer 800 voor Christus. In de loop der eeuwen werd het kaasmaken in Nederland steeds algemener. Dit kwam doordat grote gedeeltes van Nederland, met name in Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland, door de daar aanwezige natte bodem, heel erg geschikt waren (en zijn) voor het houden van melkvee. In het jaar 57 voor Christus schrijven de Romeinen er al over dat er in De Lage Landen veel kaas wordt gegeten. De productie van kaas wordt daarna steeds grootschaliger en in de Middeleeuwen is de kaasproductie al zo groot dat de eerste Nederlandse kaas naar het buitenland wordt geëxporteerd. Honderd jaar later, in de gouden eeuw, staat Nederland overal in het buitenland bekend als kaasland. Tot aan de 19de eeuw werd bijna alle Nederlandse kaas op de boerderij gemaakt maar aan het einde van de 19de eeuw verplaatste de kaasproductie zich langzaam maar zeker steeds meer naar zuivelfabrieken. Momenteel wordt bijna alle Nederlandse kaas fabrieksmatig geproduceerd en zijn er nog maar een 500 tal boeren die zelf nog kaas maken. Nederland produceert momenteel bijna 700 miljoen kilogram kaas waarvan ongeveer 500 miljoen kilogram wordt geëxporteerd.

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

Soorten kaas:

Kaas kan in principe van alle soorten melk worden gemaakt maar verreweg de meeste kaas wordt gemaakt van koemelk. Nederlandse kaassoorten gemaakt van koemelk zijn Boerenkaas, Edammer kaas, Friese nagelkaas, Goudse kaas, Graskaas (= kaas van de eerste voorjaarsmelk), Hervekaas, Hooikaas, Kernhem, Leerdammer, Leidse kaas, Meikaas, Noord-Hollandse kaas, Rookkaas, Smeerkaas en verse kaas (bijvoorbeeld kwark. De twee qua productiehoeveelheid op kaas gemaakt van koemelk volgende kaassoorten zijn kaas gemaakt van geitenmelk (geitenkaas) en kaas gemaakt van schapenmelk (schapenkaas). Daarnaast wordt er ook in een aantal gebieden kaas gemaakt van buffelmelk (buffelkaas), paardenmelk (paardenkaas) en kamelenmelk (kamelenkaas). Hoewel alle soorten kaas volgens hetzelfde principe gemaakt worden hebben alle soorten kaas allemaal verschillende eigenschappen.

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

Productie van kaas:

Kaas wordt gemaakt met het enzym chymosine. Dit enzym komt van nature alleen voor in de lebmaag van een kalf. Omdat het alleen gewonnen kan worden uit de lebmaag van een geslacht kalf is het erg schaars en dus duur. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw heeft Gist-Brocades door middel van de recombinant-DNA-techniek het deel van het DNA van een koe, dat ervoor zorgt dat kalveren chymosine maken in een gist (Kluyveromyces lactis) zo kunnen manipuleren dat de gistcellen het kalverchymosine gingen maken. Ook de dochtercellen van deze gistcellen die in grote aantallen in grote vaten, de zogenaamde fermentoren, gekweekt kunnen worden, produceren het kalverchymosine. Tegenwoordig wordt dit kunstmatig gemaakte stremsel, vooral in het buitenland, veel gebruikt voor de productie van kaas.

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

Kaaskoppen:
Nederlanders zijn zo bekend geworden door hun kaasproductie en consumptie dat ze door buitenlanders ook wel kaaskoppen worden genoemd.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Saffraan, het bloedrode goud

Saffraan, het kostbaarste kruid ter wereld

Bier, hoe wordt het gebrouwen?

Hoe wordt bier gebrouwen en met welke ingrediënten.

Beef Pot Roast

Traditioneel Filippijns stoofgerecht

heerlijk recept: oliebollen!

Heerlijk traditioneel oliebollen recept voor ongeveer 45 oliebollen.

Traditionele Griekse bijgerechten en hapjes

Recepten voor verschillende Griekse bijgerechten waaronder traditionele Griekse tzatziki.

Speksaus - sauzen

Een heel smakelijke saus bij nieuwe aardappelen, kapucijners, bruine bonen en stoofschotels.

Pasta met zalm, paprika, sperziebonen en pijnboompitten

Pasta met zalm, paprika en sperzieboontjes

Spaghetti alla carbonara

Een hele simpele heerlijke Italiaanse pasta!

Broodpudding - dessert

Recept voor de bereiding van een overheerlijke broodpudding aangevuld met krenten rozijnen.

Zoutzure siciliaanse groenten

een heerlijke italiaanse caponata (zoutzure siciliaanse groenten)

‘Verborgen’ calorieën

Verborgen calorieen in voedsel

Probeer nu de Italiaanse frittata! Leuk en makkelijk om te maken!

Kook de Italiaanse cultuur uw keuken in met deze heerlijke frittata!

Gemarineerde paddestoelen

Een heerlijk Italiaans hapje! Binnen no time klaar!

Simpele en lekkere recepten voor toetjes

Recepten van ijs

Cajun witvis in een pecan jasje uit Louisiana

Cajun witvis met een krokant pecannoten jasje uit Louisiana

Eenvoudig recept voor Italiaanse tomatensoep met pesto

Lees hier hoe je op eenvoudige wijze in 5 minuten een heerlijke Italiaanse tomatensoep met pesto bereiden kunt…..

Recept - wijting met sinaasappelsaus - visgerecht

Recept voor een zeer luchtig visgerecht met wijting.

Leren bier drinken in 1 minuut!

Hoe kan je iemand ervan overtuigen dat bier lekker is!

Recept energierijke milkshake

Energierijk recept milkshake

Een lekkere zondagslunch hoeft niet veel tijd te kosten

Een eenvoudig, maar smakelijk lunchrecept, varieer naar hartelust!

Zelf gevulde koeken maken, goedkope gevulde koeken maken

Leer hier hoe je de lekkerste gevulde koeken zelf kunt maken.

Hoe maak je lekkere kruidenboter?

Recept voor het maken van kruidenboter.

Lekkere Griekse nagerechten

Lekkere Griekse nagerechten in een handomdraai

gepocheerd ei voor dummies

De makkelijkste manier voor een perfect gepocheerd ei

Bonenschotel met salami

Een lekker en voedzaam gerecht met bonen en salami