Kersenkussentjes, lekker ouderwets genieten.


Publicatie datum:

Kersenkussentjes, laat je tong en je mond genieten van deze mooie roze harde snoepjes.

Gesponsorde koppelingen

Kersenkussentjes zijn Oudhollandse snoepjes die al meer dan 100 jaar op ambachtelijke wijze worden vervaardigd. 100 jaar geleden waren Kersenkussentjes een ware delicatesse die alleen de welgestelden zich konden veroorloven. In publicaties uit die tijd werd lovend gesproken over de bijzondere smaaksensatie die je kon ervaren met Kersenkussentjes. In deze publicaties werd heel gedetailleerd uitgelegd hoe je de ultieme smaaksensatie van deze dure delicatesse het beste kon ervaren.

Kersenkussentjes

Één van de bekendste publicaties beschrijft dit proces als volgt: “Nooit eer ervaerde gij ene beleeving zoo zoete als bij het kusschen der kerschen. Vat hiertoe het kleyne kusschentje van uwen genot tusschen uwer duym ende wysfinger, sluyt uwer oogen en lick met uwer voller aandagt ende attentie. Als door het licken het kleyne kusschentje van uwen genot te nat worde om nog tusschen uw vingertoppen te blijven bevatten stoppe dan het kleyne kussentje van uwen genot in uwe monde en zuig erop met uwer voller aandacht ende attentie. Als door het lange zuygen op het kleyne kussentje van uwen genot het kleyne kussentje van uwen genot  beginde te vloeie slick dit dan behoedzaam door”.

Kersenkussentjes

In modern Nederlands zou dit zijn: “Nooit eerder ervoer je zoiets lekkers als bij het proeven van dit Kersenkussentje. Voor de beste smaakbeleving moet je het kleine lekkere kussentje vastpakken tussen duim en wijsvinger. Sluit je ogen en lik aandachtig aan het kleine lekkere kussentje tot het kleine kussentje te nat wordt om nog vast te houden. Doe het kleine lekkere kussentje dan in je mond en zuig er met je volle aandacht op. Als door het lange zuigen het kussentje begint te vloeien slik dat dan aandachtig door.

Ingrediënten kersenkussentjes:                                                                            
De ingrediënten voor het vervaardigen van Kersenkussentjes zijn: suiker, glucosestroop, water, natuurlijk kersenaroma en kleurstoffen: E160b/ E162.

Suiker:
De soorten suiker die je kunt gebruiken voor in de  Kersenkussentjes zijn tafelsuiker, kristalsuiker, bietsuiker, rietsuiker of chemisch sacharose. De suiker in de Kersenkussentjes zorgt voor een van de primaire smaken, namelijk zoetheid. Het makkelijkste is om de suiker gewoon kant en klaar te kopen maar je kunt het ook maken van suikerbieten, suikerriet of suikerpalm door middel van een raffinageproces. Hiervoor moet je de plantedelen fijnmalen en in heet water doen. De suiker uit de plantendelen lost dan op in het hete water. Vervolgens wordt deze oplossing door een hele fijne zeef gegoten. Vervolgens wordt deze oplossing verhit waardoor het vocht verdampt en de suiker herkristalleert.

Glucosestroop:
Glucosestroop wordt in de Kersenkussentjes gebruikt om de textuur van de Kersenkussentjes zachter te maken, om het volume van de Kersenkussentjes te vergroten, om het kristalliseren van suiker in de Kersenkussentjes te voorkomen en als smaakmaker van de Kersenkussentjes. Je kunt het beste gewoon Glucosestroop kopen. Glucosestroop is namelijk erg lastig om zelf te maken. Het kan wel, het beste is dan door tarwezetmeel te hydroliseren. Deze hydrolyse kan enzymatisch uitgevoerd worden met amylase of met een sterk zuur.

Kersenkussentjes

Water:
Je kunt gewoon kraanwater gebruiken maar je kunt ook kiezen voor bronwater. Het soort water wat je gebruikt beïnvloed slechts in beperkte mate het uiteindelijke einresultaat.

Natuurlijke kersenaroma:
Een prima natuurlijke kersenaroma is die van Mola Mix. De natuurlijke kersenaroma van Mola Mix is in de betere reformwinkel en op internet te koop.

Kleurstof e16ob:
De kleurstof  E160b kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten kent geen dieetbeperkingen. De kleurstof E160b (CI 75120) Annatto, Bixine, Norbixine. Annatto is een natuurlijke kleurstof geïsoleerd uit de zaden van de annatto boom (Bixa orellana ). Annatto is eigenlijk een mengsel met bixine als vet-oplosbare component en norbixine als water-oplosbare component. Annatto is, afhankelijk van de stof waar het in is opgelost, een rode tot rood-bruine kleurstof. De vastgestelde acceptabele dagelijkse inname (ADI) voor annatto is  maximaal 2.5 mg/kg lichaamsgewicht, de ADI voor bixine is 0.065 mg/kg lichaamsgewicht Bijwerkingen : Het mengsel Annatto kan allergie of eczeem veroorzaken maar welke stof in het mengsel hiervoor verantwoordelijk is, is echter niet altijd duidelijk.

Kersenkussentjes

Kleurstof e162
De kleurstof  E162 kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten kent geen dieetbeperkingen. De kleurstof  E162 is ook bekend onder de triviale naam Bietenrood en bestaat uit de natuurlijke rode kleurstof Betanine die geïsoleerd wordt uit de rode biet. Er is geen acceptabele dagelijkse inname (ADI) vastgesteld omdat dit niet nodig is. Betanine kent geen bijwerkingen. Als je iets eet met de kleurstof Betanine zal de kleur van je plas de volgende dag rood zijn. De kleurstof Betanine wordt namelijk onveranderd met de urine uitgescheiden.

Bewaring kersenkussentjes:
Je kunt de kersenkussentjes het beste in een afgesloten verpakking bewaren dan blijven de kersenkussens langer lekker.

Kersenkussentjes

Voedingswaarde kersenkussentjes:
De voedingswaarde per 100 gram kersenkussentjes is 1672 kJ/ 400 kcal. In 100 gram kersenkussentjes zit 0 gram eiwit, 96 gram koolhydraten - waarvan 96 g suikers, 0 gram vet, 0 gram voedingsvezel, 0 gram natrium. Kersenkussentjes past dus uitstekend in een koolhydraat rijk dieet.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Hoe maak je Courgette - Preisoep:

Courgette - Preisoep voor 2 personen

Couscous met lam, wortel en venkel

Heerlijke marokkaanse gerecht,

Superfoods

Na de promotie van lightproducten lijkt het nu de beurt aan superfoods. Maar is superfood nu echt zo gezond?

Spagetti met zalm en spinazie

Heerlijk recept waarmee je je 'pastadag' kan varieren

Broodspiesjes met knoflookgarnalen

Broodspiesjes met knoflookgarnalen

Veelkleurige hapjes

Veelkleurige hapjes

Jagerschotel

Een lekkere ovenschotel.

Aardappelschotel

geschikt voor 3/4 personen.

Probeer nu de Italiaanse frittata! Leuk en makkelijk om te maken!

Kook de Italiaanse cultuur uw keuken in met deze heerlijke frittata!

Whisky

De eerste stappen in de wereld van whisky

Warenwetbesluit Etiketteringvan levensmiddelen: wat moet er op het etiket van een levensmiddel?

Uitleg over het warenwetbesluit etikettering: wat moet er op het etiket?

Hoe maak je Broccoli soep:

Broccolisoep voor 4 personen met variatie-mogelijkheden

Onbekend fruit: de kweepeer

Kweepeer is onbekend fruit, familie van appel en peer. Hoewel rauw niet te eten is de kweepeer na koken heerlijk!

Amandelkoekjes

Amandelkoekjes

Rijst met aubergine curry recept.

Recept uit het midden oosten, perfect voor een etentje met vrienden.

Medaillons van kalfsoester of varkenshaas in een thaise zoetzure saus.

Kalfsoester op thaise wijze

Broodje döner.

Een broodje döner kebab, een zout- en vetbom.

Zelf jus maken

Lees hier hoe je zelf een heerlijke goedkope jus kunt maken

partysnack Pigs in a blanket!

Heerlijk simpele partysnack.

Heerlijke originele hapjes op tafel

Recepten voor op een verjaardag die origineel en lekker zijn

Spaghetti Bolognese

heerlijke Italiaanse tomaten-gehaktsaus

salade van geofte paprika, ui en ansjovis

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke salade

Recept

Een recept voor een heerlijke overschotel met tortillachips. Makkelijk te breiden van 1 persoon tot een grote groep!

De bierlaars

Misschien heb je het je al eens afgevraagd, wat is een bierlaars nu precies, en waar komt het vandaan? In dit artikel leer je er alles over!

Vegetarische spinazieflapjes uit de oven

Lekkere vegetarische spinazieflapjes uit de oven!