Kersenkussentjes, lekker ouderwets genieten.


Publicatie datum:

Kersenkussentjes, laat je tong en je mond genieten van deze mooie roze harde snoepjes.

Gesponsorde koppelingen

Kersenkussentjes zijn Oudhollandse snoepjes die al meer dan 100 jaar op ambachtelijke wijze worden vervaardigd. 100 jaar geleden waren Kersenkussentjes een ware delicatesse die alleen de welgestelden zich konden veroorloven. In publicaties uit die tijd werd lovend gesproken over de bijzondere smaaksensatie die je kon ervaren met Kersenkussentjes. In deze publicaties werd heel gedetailleerd uitgelegd hoe je de ultieme smaaksensatie van deze dure delicatesse het beste kon ervaren.

Kersenkussentjes

Één van de bekendste publicaties beschrijft dit proces als volgt: “Nooit eer ervaerde gij ene beleeving zoo zoete als bij het kusschen der kerschen. Vat hiertoe het kleyne kusschentje van uwen genot tusschen uwer duym ende wysfinger, sluyt uwer oogen en lick met uwer voller aandagt ende attentie. Als door het licken het kleyne kusschentje van uwen genot te nat worde om nog tusschen uw vingertoppen te blijven bevatten stoppe dan het kleyne kussentje van uwen genot in uwe monde en zuig erop met uwer voller aandacht ende attentie. Als door het lange zuygen op het kleyne kussentje van uwen genot het kleyne kussentje van uwen genot  beginde te vloeie slick dit dan behoedzaam door”.

Kersenkussentjes

In modern Nederlands zou dit zijn: “Nooit eerder ervoer je zoiets lekkers als bij het proeven van dit Kersenkussentje. Voor de beste smaakbeleving moet je het kleine lekkere kussentje vastpakken tussen duim en wijsvinger. Sluit je ogen en lik aandachtig aan het kleine lekkere kussentje tot het kleine kussentje te nat wordt om nog vast te houden. Doe het kleine lekkere kussentje dan in je mond en zuig er met je volle aandacht op. Als door het lange zuigen het kussentje begint te vloeien slik dat dan aandachtig door.

Ingrediënten kersenkussentjes:                                                                            
De ingrediënten voor het vervaardigen van Kersenkussentjes zijn: suiker, glucosestroop, water, natuurlijk kersenaroma en kleurstoffen: E160b/ E162.

Suiker:
De soorten suiker die je kunt gebruiken voor in de  Kersenkussentjes zijn tafelsuiker, kristalsuiker, bietsuiker, rietsuiker of chemisch sacharose. De suiker in de Kersenkussentjes zorgt voor een van de primaire smaken, namelijk zoetheid. Het makkelijkste is om de suiker gewoon kant en klaar te kopen maar je kunt het ook maken van suikerbieten, suikerriet of suikerpalm door middel van een raffinageproces. Hiervoor moet je de plantedelen fijnmalen en in heet water doen. De suiker uit de plantendelen lost dan op in het hete water. Vervolgens wordt deze oplossing door een hele fijne zeef gegoten. Vervolgens wordt deze oplossing verhit waardoor het vocht verdampt en de suiker herkristalleert.

Glucosestroop:
Glucosestroop wordt in de Kersenkussentjes gebruikt om de textuur van de Kersenkussentjes zachter te maken, om het volume van de Kersenkussentjes te vergroten, om het kristalliseren van suiker in de Kersenkussentjes te voorkomen en als smaakmaker van de Kersenkussentjes. Je kunt het beste gewoon Glucosestroop kopen. Glucosestroop is namelijk erg lastig om zelf te maken. Het kan wel, het beste is dan door tarwezetmeel te hydroliseren. Deze hydrolyse kan enzymatisch uitgevoerd worden met amylase of met een sterk zuur.

Kersenkussentjes

Water:
Je kunt gewoon kraanwater gebruiken maar je kunt ook kiezen voor bronwater. Het soort water wat je gebruikt beïnvloed slechts in beperkte mate het uiteindelijke einresultaat.

Natuurlijke kersenaroma:
Een prima natuurlijke kersenaroma is die van Mola Mix. De natuurlijke kersenaroma van Mola Mix is in de betere reformwinkel en op internet te koop.

Kleurstof e16ob:
De kleurstof  E160b kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten kent geen dieetbeperkingen. De kleurstof E160b (CI 75120) Annatto, Bixine, Norbixine. Annatto is een natuurlijke kleurstof geïsoleerd uit de zaden van de annatto boom (Bixa orellana ). Annatto is eigenlijk een mengsel met bixine als vet-oplosbare component en norbixine als water-oplosbare component. Annatto is, afhankelijk van de stof waar het in is opgelost, een rode tot rood-bruine kleurstof. De vastgestelde acceptabele dagelijkse inname (ADI) voor annatto is  maximaal 2.5 mg/kg lichaamsgewicht, de ADI voor bixine is 0.065 mg/kg lichaamsgewicht Bijwerkingen : Het mengsel Annatto kan allergie of eczeem veroorzaken maar welke stof in het mengsel hiervoor verantwoordelijk is, is echter niet altijd duidelijk.

Kersenkussentjes

Kleurstof e162
De kleurstof  E162 kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten kent geen dieetbeperkingen. De kleurstof  E162 is ook bekend onder de triviale naam Bietenrood en bestaat uit de natuurlijke rode kleurstof Betanine die geïsoleerd wordt uit de rode biet. Er is geen acceptabele dagelijkse inname (ADI) vastgesteld omdat dit niet nodig is. Betanine kent geen bijwerkingen. Als je iets eet met de kleurstof Betanine zal de kleur van je plas de volgende dag rood zijn. De kleurstof Betanine wordt namelijk onveranderd met de urine uitgescheiden.

Bewaring kersenkussentjes:
Je kunt de kersenkussentjes het beste in een afgesloten verpakking bewaren dan blijven de kersenkussens langer lekker.

Kersenkussentjes

Voedingswaarde kersenkussentjes:
De voedingswaarde per 100 gram kersenkussentjes is 1672 kJ/ 400 kcal. In 100 gram kersenkussentjes zit 0 gram eiwit, 96 gram koolhydraten - waarvan 96 g suikers, 0 gram vet, 0 gram voedingsvezel, 0 gram natrium. Kersenkussentjes past dus uitstekend in een koolhydraat rijk dieet.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Lasagne Zalm Spinazie

Makkelijk recept voor Lasagne.

Groente pannenkoeken met een vleugje zoetigheid;

Heerlijk voedzaam en vullend recept voor als je eens wat anders op je pannenkoek wilt hebben dan stroop of suiker.

Fruitige Milkshake

Een heerlijk milkshake recept, snel en gemakkelijk te bereiden!

Dieet: Gevulde paprika's en sinaasappelkwark

Het recept van een gevulde paprika die rekening houdt met onze lijn. Daarna serveren we een sinaasappelkwar welke gezond en luchtig is.

Recept spaghetti carbonara

spaghetti carbonara maken op een makkelijke en lekkere manier

Asperges voor consumptie alleen van het mannelijk geslacht.

In de winkel liggen alleen maar asperges van het mannelijk geslacht omdat het mannelijk geslacht het grootst is bij de Asperge.

Toscaanse ovenschotel

Een lekker en simpel gerecht met veel groenten.

Wokgerechten: Zalm met groenten

Heerlijke zalm met groentjes bereidt in de wok

Supersimpel pasta gerecht met spinazie.

Heel makkelijk gerecht, weinig bereidingstijd en met een zeer verrassende smaak makkelijk aan te passen per persoon.

Kippensoep

Eenvoudige snel klaar te maken, maar lekkere kippensoep.

Gamba's met courgette (Gamberoni con zucchine)

Italiaans gerecht met gamba's en courgette

Kersenkussentjes, lekker ouderwets genieten.

Kersenkussentjes, laat je tong en je mond genieten van deze mooie roze harde snoepjes.

Camembertschotel

Recept voor Camembertschotel

Studenten recept

Een gezond, makkelijk en lekker recept voor studenten.

Een walnotenglazuurtaart in laagsjes

Een lekkere glazuurtaart maken, voo reen leuke gelegenheid, of omdat het je gewoon leuk lijkt om te doen. Nou hier is mijn recept.

Kip met rijst en ananas

Een heerlijk oud familierecept met kip

Chocomelk De Enige Echte

mijn mening over de verschillen tussen de duren en goedkope chocomelkz

Traktaties voor een kinderfeestje

originele en leuke traktaties en tips voor school en kinderfeestjes

Veelkleurige hapjes

Veelkleurige hapjes

Wildzwijnkoteletten

Een heerlijk vleesgerecht, lekker met aardappelen en broccoli

Een vleugje Spanje in eigen tuin: lekkere tapas ideeën !

Lekkere tapasideetjes voor tuinfeesten en recepten.

Heerlijke frisse Couscous Salade

Recept van een frisse zomersalade

Tonijnpasta succes gegarandeerd voor elke gelegenheid

Makkelijke tonijnpasta met aubergine en basilicum die ook goed op tafel staat als er gasten over de vloer komen

Drie-in-de-pan

Hoe kun je zelf drie-in-de-pan maken?

Aardbeiendessert met balsmico

Een heerlijk Italiaans aardbeien dessert!