Eenvoudig recept voor lekkere oestertjes


Publicatie datum:

In dit artikel leg ik uit hoe ik op eenvoudige wijze mijn lekkere oestertjes klaarmaak.

Gesponsorde koppelingen

De wetenschappelijke naam van de familie waar alle oesters toe behoren is Ostrea.  De bekendste oesters zijn de Gewone oester, Japanse oester en Portugese oester. Van deze drie oestersoorten wordt de Japanse oester als de meest delicieuze beschouwd. Daarom zal ik de Japanse oester hierna in dit artikel uitgebreid behandelen. De meest tot de verbeelding sprekende oesters zijn de enorme reuzenoesters, die in onze wateren niet voorkomen maar toch in Europa bij heel veel mensen bekend zijn, omdat ze veel werden en soms nog worden gebruikt om doopvonten van te maken. Ook over de reuzenoester zal ik verderop in dit artikel het één en ander vertellen. Tenslotte zal ik ook een recept voor de Japanse oester en de reuzenoester toevoegen aansluitend aan de beschrijvingen van de Japanse oester en de reuzenoester.

Mijn oester recept

De Japanse Oester:

De Japanse oester (Crassostrea gigas), die ook wel Creuse genoemd wordt, is, net als alle andere oesters, een tweekleppig weekdier. De Japanse oester lijkt qua uiterlijk als twee druppels water op de Portugese oester en daarom wordt hij door veel mensen, net als de Portugese oester ook wel foutief aangeduid met de wetenschappelijke naam van de Portugese oester (Crassostrea angulata). De Japanse oester kwam van nature niet in Nederland voor maar is in 1964 in Nederland geïntroduceerd, jaars na de uitbraak van de oesterziekte, om de oesterhandel weer op gang te helpen. In de jaren na de introductie bleek dat de Japanse oester het 'zaad' van de mossel, de kokkel en de platte oester uit het water filtert en consumeert. Hierdoor heeft de Japanse oester zich heel snel vermeerdert in de Nederlandse wateren en wordt hij, ondanks dat hij alleen in de kuststreken van Nederland en België was uitgezet, tot in de Waddenzee aan toe aangetroffen.

Mijn oester recept

Eenvoudig Japanse oester recept:

De Japanse oester wordt zowel gebakken met Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko), knoflook, zwarte grof gemalen peper en citroen als rauw gegeten. De meeste mensen geven de voorkeur aan rauwe Japanse oesters. Als je ze rauw wilt eten moet je ze eerst aan de buitenkant goed schoonmaken en ze vervolgens 24 uur op schoon water zetten. De oesterschelpen hebben vlijmscherpe randen dus moet je ze om ze te openen omwikkelt met een schone doek of met stevige schone werkhandschoenen vastpakken en een oestermes tussen de twee  schelphelften steken. Als je de oester vervolgens een stukje geopend hebt kun je vervolgens langs de plattere schelphelft ongeveer halverwege de sluitspier waarmee de oester de beide schelphelften bedient doorhalen. Vervolgens kun je de losgesneden oester gewoon naar binnen slurpen.

Mijn oester recept

De Reuzen Oester:

De grootste reuzenoester is de Doopvontschelp (Tridacna gigas). De Doopvontschelp is, net als alle andere oesters, een tweekleppig weekdier maar de Doopvontschelp behoort tot de familie der Hartschelpen. De Doopvontschelp kan meer dan 1,5 meter lang worden en een gewicht bereiken van 250 kiolgram. De Doopvontschelp kan meer dan 100 jaar oud worden. De Doopvontschelp leeft in de zuidelijke Grote Oceaan en in de Indische Oceaan.

Mijn oester recept

Eenvoudig Reuzen Oester recept:

De Doopvontschelp wordt zowel gebakken met Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko), knoflook, zwarte grof gemalen peper en citroen als rauw gegeten. De meeste mensen geven de voorkeur aan rauwe De Doopvontschelpen. Als je ze rauw wilt eten moet je ze eerst aan de buitenkant goed schoonmaken en ze vervolgens 24 uur op schoon water zetten. Om ze te openen met je een platte steenbeitel tussen de twee  schelphelften steken. Als je de Doopvontschelp vervolgens een stukje geopend hebt kun je vervolgens langs de ongeveer halverwege de sluitspier waarmee de Doopvontschelp de beide schelphelften bedient doorhalen. Vervolgens kun je de losgesneden oester eruit halen en in hapklare stukjes snijden. Meestal worden deze stukken, uit praktische overwegingen, in kleinere oesterschelpen opgediend. Volgens sommige is het ook lekker om de Doopvontschelp samen met wat bramengelei te eten.

Mijn oester recept

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Het recept voor de lekkerste chocolade brownies!

De lekkerste chocolade brownies kunt u nu zelf maken!

IJsmachine

Met een ijsmachine maak je snel en gemakkelijk elke smaak ijs die je wilt

Ossobuco

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Canapés met gerookte oesters

canapé met gerookte oesters

snelle pasta met tonijn

Recept om een lekkere snelle pasta te maken.

Gamba's met courgette (Gamberoni con zucchine)

Italiaans gerecht met gamba's en courgette

Zelf bier brouwen

Lees hier hoe je eenvoudig zelf bier kan maken.

Ndizi Na Nayama

Tanzaniaans vlees gerecht (met banaan)

Blote billetjes in het gras, Blote meisjes in het groene gras

Blote kontjes in het groene gras is lekkere gezonde Hollandse kost en nog heel makkelijk klaar te maken ook.

Hoe maak je een lekker voorgerecht van mosselen

Mosselen in een knoflook-kruidenroomsaus op een bedje van sla

Deze lasagna lust iedereen!

Altijd prijs lasagna in 3 stappen

Kip Boursin

recept met kip en boursin

Zoutzure siciliaanse groenten

een heerlijke italiaanse caponata (zoutzure siciliaanse groenten)

Walnotentapenade

Recept van tapenade, waar je mee kunt variëren.

Chocola/cacao

Werking van chocola/cacao. Waarom geeft chocola je een goed gevoel.

Verantwoorde tussendoortjes/snacks

Lekker en verantwoorde tussendoortjes

Recept Fruitpannenkoeken

Heerlijke fruitpannenkoeken waar kids dol op zijn! Snel, makkelijk en heel erg lekker!

Chocolade - de geschiedenis en productie

Chocolade - de geschiedenis en productie

Een overzicht van de bekendste cocktails met ingrediënten

Hie vind je een lijst van de meest voorkomende cocktails met telkens de ingrediënten

De smaak van geur

Hoe heerlijk de smaak van een bereiding ook, wanneer je neus weinig of niets waarneemt zullen je hersenen het gerecht als minder geslaagd registreren.

Cannelloni gevuld met spinazie - recept - pasta

Gevulde cannelloni met spinazie voor 4 personen

Sauzen: Normandische saus

Niets lekkerder dan een goede Normandische saus bij de vis.

Heerlijke echte amerikaans cheesecake!

HET recept voor een tradionele amerikaans dessert

Hoe moeilijk is vegetarisch eten

Tips en makkelijke recepten

Makreel met appelen - recept - visgerecht

Makreel met appelen voor 4 personen