Eenvoudig recept voor lekkere oestertjes


Publicatie datum:

In dit artikel leg ik uit hoe ik op eenvoudige wijze mijn lekkere oestertjes klaarmaak.

Gesponsorde koppelingen

De wetenschappelijke naam van de familie waar alle oesters toe behoren is Ostrea.  De bekendste oesters zijn de Gewone oester, Japanse oester en Portugese oester. Van deze drie oestersoorten wordt de Japanse oester als de meest delicieuze beschouwd. Daarom zal ik de Japanse oester hierna in dit artikel uitgebreid behandelen. De meest tot de verbeelding sprekende oesters zijn de enorme reuzenoesters, die in onze wateren niet voorkomen maar toch in Europa bij heel veel mensen bekend zijn, omdat ze veel werden en soms nog worden gebruikt om doopvonten van te maken. Ook over de reuzenoester zal ik verderop in dit artikel het één en ander vertellen. Tenslotte zal ik ook een recept voor de Japanse oester en de reuzenoester toevoegen aansluitend aan de beschrijvingen van de Japanse oester en de reuzenoester.

Mijn oester recept

De Japanse Oester:

De Japanse oester (Crassostrea gigas), die ook wel Creuse genoemd wordt, is, net als alle andere oesters, een tweekleppig weekdier. De Japanse oester lijkt qua uiterlijk als twee druppels water op de Portugese oester en daarom wordt hij door veel mensen, net als de Portugese oester ook wel foutief aangeduid met de wetenschappelijke naam van de Portugese oester (Crassostrea angulata). De Japanse oester kwam van nature niet in Nederland voor maar is in 1964 in Nederland geïntroduceerd, jaars na de uitbraak van de oesterziekte, om de oesterhandel weer op gang te helpen. In de jaren na de introductie bleek dat de Japanse oester het 'zaad' van de mossel, de kokkel en de platte oester uit het water filtert en consumeert. Hierdoor heeft de Japanse oester zich heel snel vermeerdert in de Nederlandse wateren en wordt hij, ondanks dat hij alleen in de kuststreken van Nederland en België was uitgezet, tot in de Waddenzee aan toe aangetroffen.

Mijn oester recept

Eenvoudig Japanse oester recept:

De Japanse oester wordt zowel gebakken met Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko), knoflook, zwarte grof gemalen peper en citroen als rauw gegeten. De meeste mensen geven de voorkeur aan rauwe Japanse oesters. Als je ze rauw wilt eten moet je ze eerst aan de buitenkant goed schoonmaken en ze vervolgens 24 uur op schoon water zetten. De oesterschelpen hebben vlijmscherpe randen dus moet je ze om ze te openen omwikkelt met een schone doek of met stevige schone werkhandschoenen vastpakken en een oestermes tussen de twee  schelphelften steken. Als je de oester vervolgens een stukje geopend hebt kun je vervolgens langs de plattere schelphelft ongeveer halverwege de sluitspier waarmee de oester de beide schelphelften bedient doorhalen. Vervolgens kun je de losgesneden oester gewoon naar binnen slurpen.

Mijn oester recept

De Reuzen Oester:

De grootste reuzenoester is de Doopvontschelp (Tridacna gigas). De Doopvontschelp is, net als alle andere oesters, een tweekleppig weekdier maar de Doopvontschelp behoort tot de familie der Hartschelpen. De Doopvontschelp kan meer dan 1,5 meter lang worden en een gewicht bereiken van 250 kiolgram. De Doopvontschelp kan meer dan 100 jaar oud worden. De Doopvontschelp leeft in de zuidelijke Grote Oceaan en in de Indische Oceaan.

Mijn oester recept

Eenvoudig Reuzen Oester recept:

De Doopvontschelp wordt zowel gebakken met Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko), knoflook, zwarte grof gemalen peper en citroen als rauw gegeten. De meeste mensen geven de voorkeur aan rauwe De Doopvontschelpen. Als je ze rauw wilt eten moet je ze eerst aan de buitenkant goed schoonmaken en ze vervolgens 24 uur op schoon water zetten. Om ze te openen met je een platte steenbeitel tussen de twee  schelphelften steken. Als je de Doopvontschelp vervolgens een stukje geopend hebt kun je vervolgens langs de ongeveer halverwege de sluitspier waarmee de Doopvontschelp de beide schelphelften bedient doorhalen. Vervolgens kun je de losgesneden oester eruit halen en in hapklare stukjes snijden. Meestal worden deze stukken, uit praktische overwegingen, in kleinere oesterschelpen opgediend. Volgens sommige is het ook lekker om de Doopvontschelp samen met wat bramengelei te eten.

Mijn oester recept


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Hoe maak je Broccoli soep:

Broccolisoep voor 4 personen met variatie-mogelijkheden

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Lees hier hoe je zelf de lekkerste espresso kunt maken, overzicht van de beste espressoapparaten.

Friet met kip: een simpel en heerlijk recept voor kleine en grote gezinnen

Dit recept is simpel te maken voor twee personen, maar ook eenvoudig uit te breiden naar bijvoorbeeld 10 personen, u hoeft slecht de hoeveelheid kip en aardappelen daarop af te stemmen en een passende ovenschaal te gebruiken.

Overheerlijk appelwafeltje

maak in minder dan 5 minuten een heerlijk appelwafeltje

Gevulde bootjes (Meloen met ham voorgerecht)

Bootje van meloen gevuld met ham

Chocoladefondue, het vrouwelijke bier !

Een uitgebreide bechrijving over hoe je de perfecte chocoladefondue houdt, de benodigdheden, de dippers en wat extra variatie !

Knoedels, een gastronomische lekkernij... of toch niet ?

Wie op reis gaat naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk of Tsjechië komt ze ongetwijfeld tegen op het bord : knoedels. Voor enkelen een gastronomisch hoogstandje, voor de meesten een ervaring die men meestal zo snel mogelijk wil vergeten en in de toekomst vermijden.

Aardappelen en Knolgewassen

Een artikel over de verschillende soorten aardappels en knolgewassen.

Campingmaaltijd: Sperziebonen schotel

Lekker koken op de camping maak een eenpasgerecht op de sköttelbraai

uien soep

Heerlijke uiensoep die bovendien nog makkelijk en snel te maken is.

Recept voor een chocoladetaart

Een recept om makkelijk een chocoladetaart te maken

Granita di caffè

Zo maak je zelf de heerlijkste nagerecht!

Mosselen uit Shetland en Vlaanderen

bedreigen de Vlaamse mosselen de monopoliepositie van de Zeeuwse mosselen?

Flensjes (basis recept)

Basis recept voor Flensjes

Koken met lust

Enkele lustopwekkende voedingsmiddelen en een uitleg waarom deze het libido kunnen verhogen.

Gefrituurde calamares

Recept voor Calamares

Hoe maak je creme brulee

Recept voor de lekkerste creme brulee!

Bara's maken

Hoe maak ik bara's

Bananentaart - dessert - 350 calorieën per portie

Verwen uzelf eens goed met het bereiden van dit receptje. Een banantaart kan iedereen wel bekoren.

Pittige salamimuffins

Pittige salamimuffins

Coca Cola

Informatie over het ontstaan van Coca-cola en Coca-cola nu.

Hoe bak je nou een goede pannenkoek

De manier om een goede pannenkoek te bakken

Broodroosters door de jaren heen

Hoe broodroosters er vroeger uitzagen en hoe de vormgeveing door de jaren veranderde.

Gratinschotel met spek

Een heerlijke gratinschotel waar niet veel werk aan is!

De gezondste groenten

Overzicht van de gezondste groenten, top tien van gezondste groenten in Nederland.