Eenvoudig recept voor lekkere oestertjes


Publicatie datum:

In dit artikel leg ik uit hoe ik op eenvoudige wijze mijn lekkere oestertjes klaarmaak.

Gesponsorde koppelingen

De wetenschappelijke naam van de familie waar alle oesters toe behoren is Ostrea.  De bekendste oesters zijn de Gewone oester, Japanse oester en Portugese oester. Van deze drie oestersoorten wordt de Japanse oester als de meest delicieuze beschouwd. Daarom zal ik de Japanse oester hierna in dit artikel uitgebreid behandelen. De meest tot de verbeelding sprekende oesters zijn de enorme reuzenoesters, die in onze wateren niet voorkomen maar toch in Europa bij heel veel mensen bekend zijn, omdat ze veel werden en soms nog worden gebruikt om doopvonten van te maken. Ook over de reuzenoester zal ik verderop in dit artikel het één en ander vertellen. Tenslotte zal ik ook een recept voor de Japanse oester en de reuzenoester toevoegen aansluitend aan de beschrijvingen van de Japanse oester en de reuzenoester.

Mijn oester recept

De Japanse Oester:

De Japanse oester (Crassostrea gigas), die ook wel Creuse genoemd wordt, is, net als alle andere oesters, een tweekleppig weekdier. De Japanse oester lijkt qua uiterlijk als twee druppels water op de Portugese oester en daarom wordt hij door veel mensen, net als de Portugese oester ook wel foutief aangeduid met de wetenschappelijke naam van de Portugese oester (Crassostrea angulata). De Japanse oester kwam van nature niet in Nederland voor maar is in 1964 in Nederland geïntroduceerd, jaars na de uitbraak van de oesterziekte, om de oesterhandel weer op gang te helpen. In de jaren na de introductie bleek dat de Japanse oester het 'zaad' van de mossel, de kokkel en de platte oester uit het water filtert en consumeert. Hierdoor heeft de Japanse oester zich heel snel vermeerdert in de Nederlandse wateren en wordt hij, ondanks dat hij alleen in de kuststreken van Nederland en België was uitgezet, tot in de Waddenzee aan toe aangetroffen.

Mijn oester recept

Eenvoudig Japanse oester recept:

De Japanse oester wordt zowel gebakken met Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko), knoflook, zwarte grof gemalen peper en citroen als rauw gegeten. De meeste mensen geven de voorkeur aan rauwe Japanse oesters. Als je ze rauw wilt eten moet je ze eerst aan de buitenkant goed schoonmaken en ze vervolgens 24 uur op schoon water zetten. De oesterschelpen hebben vlijmscherpe randen dus moet je ze om ze te openen omwikkelt met een schone doek of met stevige schone werkhandschoenen vastpakken en een oestermes tussen de twee  schelphelften steken. Als je de oester vervolgens een stukje geopend hebt kun je vervolgens langs de plattere schelphelft ongeveer halverwege de sluitspier waarmee de oester de beide schelphelften bedient doorhalen. Vervolgens kun je de losgesneden oester gewoon naar binnen slurpen.

Mijn oester recept

De Reuzen Oester:

De grootste reuzenoester is de Doopvontschelp (Tridacna gigas). De Doopvontschelp is, net als alle andere oesters, een tweekleppig weekdier maar de Doopvontschelp behoort tot de familie der Hartschelpen. De Doopvontschelp kan meer dan 1,5 meter lang worden en een gewicht bereiken van 250 kiolgram. De Doopvontschelp kan meer dan 100 jaar oud worden. De Doopvontschelp leeft in de zuidelijke Grote Oceaan en in de Indische Oceaan.

Mijn oester recept

Eenvoudig Reuzen Oester recept:

De Doopvontschelp wordt zowel gebakken met Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko), knoflook, zwarte grof gemalen peper en citroen als rauw gegeten. De meeste mensen geven de voorkeur aan rauwe De Doopvontschelpen. Als je ze rauw wilt eten moet je ze eerst aan de buitenkant goed schoonmaken en ze vervolgens 24 uur op schoon water zetten. Om ze te openen met je een platte steenbeitel tussen de twee  schelphelften steken. Als je de Doopvontschelp vervolgens een stukje geopend hebt kun je vervolgens langs de ongeveer halverwege de sluitspier waarmee de Doopvontschelp de beide schelphelften bedient doorhalen. Vervolgens kun je de losgesneden oester eruit halen en in hapklare stukjes snijden. Meestal worden deze stukken, uit praktische overwegingen, in kleinere oesterschelpen opgediend. Volgens sommige is het ook lekker om de Doopvontschelp samen met wat bramengelei te eten.

Mijn oester recept

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Hoe maak je een makkelijke en snelle bruine bonenschotel

Een pittig hoofdgerecht van bruine bonen en shoarmavlees

Waarom is je eigen groente verbouwen opeens zo mateloos populair?

De trend die is begonnen naar aanleiding van de crisis, zelf je eigen groente verbouwen.

Friet met kip: een simpel en heerlijk recept voor kleine en grote gezinnen

Dit recept is simpel te maken voor twee personen, maar ook eenvoudig uit te breiden naar bijvoorbeeld 10 personen, u hoeft slecht de hoeveelheid kip en aardappelen daarop af te stemmen en een passende ovenschaal te gebruiken.

Zelf bier brouwen

Lees hier hoe je eenvoudig zelf bier kan maken.

Slank worden in korte tijd, het kan echt!

Een verantwoorde manier om af te vallen.

Crème karamel of vanille flan

Heerlijk recept crème karamel of vanille flan!

Lekkere fruitshakes/ smooties/ milkshakes zelf maken...!!

Hoe maak je nou heerlijke (al dan niet gezonde) fruitdrankjes zelf thuis? Hier de uitleg: heel eenvoudig en snel te maken!!

Crostini met gemarineerde zalmforel

Crostini met gemarineerde zalmforel

Zoutzure siciliaanse groenten

een heerlijke italiaanse caponata (zoutzure siciliaanse groenten)

Stoomoven

Stoomoven, gezond en lekker koken op eigentijdse wijze

Pasta saus maken / koken

Simpele manier om een lekkere pasta saus te maken.

Heerlijke Hollandse appeltaart met een eigen swing

Het beste recept voor heerlijke hollandse appeltaart met gember.

Tien tips om af te vallen

Tips om te jou te helpen op je streefgewicht te komen

Garnalencocktail

Een makkelijk recept voor een heerlijke garnalencocktail.

Slapende kip (kip uit de oven)

Een kipgerecht uit de oven met een dekentje

Heerlijke kindermacaroni

Wilt u wat gezonds, makkelijks en lekkers op tafel voor u zelf en kinderen? Dan is dit een recept voor u!!

Chocolade Cupcakes

recept voor chocoladecupcakes met chocolade topping

Recept - soezen - gevulde soezen - dessert

Een hartig receptje voor gevulde soezen.

Recept - kalfsleverpâté - lever - kalfsvlees - vleesgerecht

Het recept voor het maken van een kalfsleverpâté.

Simpele en lekkere recepten voor toetjes

Recepten van ijs

Paddenstoelentaart

Een heerlijk hoofdgerecht gemaakt met oud brood.

Bokbier

Elke herfst is het er weer maar wat is nu precies bokbier

Verantwoorde tussendoortjes/snacks

Lekker en verantwoorde tussendoortjes

Stoofperen

Stoofperen, koud en warm lekker

Surinaams eten

Tomatensardien met rijst en snijbonen