De ovenschaal


Publicatie datum:

De ovenschaal wordt al eeuwenlang in de keuken gebruikt

Gesponsorde koppelingen

De ovenschaal of vuurvaste schaal is een veelzijdig hulpmiddel om zeer uiteenlopende gerechten te bereiden. Zij zijn simpel in het gebruik en een goede hulp om vooral ook voedzame gerechten op tafel te zetten.

Het gebruik van de ovenschaal of vuurvaste schaal:

"Een grote hulp en toeverlaat van de huisman of huisvrouw, al eeuwenlang bekend en gebruikt. De aarden pot die het vlees en de groenten tegen de felle hitte (vroeger van het houtvuur) beschermd".

Een van de charmes van koken in ovenschalen is de eenvoud ervan, ook al kunnen er natuurlijk ook meerdere ovenschotels worden gemaakt bij grotere groepen eters. Alle voorbereidende werkzaamheden kunnen van te voren worden verricht en vaak worden gerechten nóg smakelijker als ze een dag van te voren worden bereid en pas ná een etmaal worden opgewarmd en geserveerd. Dit betekent niet alleen minder afwas op de dag van de maaltijd zelf, maar ook het voordeel dat het eten al bereid is en de gastheer of gastvrouw gezellig in de huiskamer kan zitten bij de gasten.

Ovengerechten zijn ook goed voor het budget, voordelige vleessoorten kunnen er met veel succes in verwerkt worden en door toevoeging van groenten en specerijen worden de ovengerechten uitstekend wat betreft voedingswaarde. Ook zijn de energie kosten van de oven, in deze tijd, betrekkelijk lager dan 3 á 4 á 5 pannen op het gasstel.

Keus en onderhoud van vuurvaste schotels:

Er zijn vele soorten ovenschalen en misschien is het moeilijk een goede keuze te maken. Er zijn 4 belangrijke punten die de keus moeten bepalen;

* Het gewicht van de schaal is een aanwijzing voor de dikte van de schaal, dit is belangrijk bij het regelmatig en vooral gelijkmatig bereiden.

* De afmeting van de schaal. Voor een maaltijd van 2 personen heeft u aan een één liter schaal genoeg, voor een maaltijd van 4 personen heeft u aan een twee liter schaal genoeg, enzovoorts.

* Als de schaal 'vlamvast' is, dan kan hij ook óp het fornuis gebruikt worden, dat scheelt afwas.

* Let erop dat de eventuele deksel van de schaal er goed oppast en de handgrepen een goede grip geven, zodat de pan makkelijk in- en uit de oven geplaatst kan worden.

Verschillende soorten ovenschalen:

Aardewerk, leuk om te zien en handig in gebruik, redelijk wat prijs betreft, geleidt de warmte goed en zijn niet zo zwaar. Het nadeel is dat ze niet op het fornuis mogen en kapot kunnen vallen.

Gietijzer met geglazuurde wand, plezierig in gebruik, meestal vlamvast en gemakkelijk te reinigen. Deze zijn wel redelijk prijzig.

Gietijzer, zónder geglazuurde wand zijn ook goed, alleen u mag niet vergeten dat het eten hier niet in bewaard kan worden. Na gebruik niet te lang wachten met reinigen, daarna droog wrijven en zo nu en dan met olie invetten ter voorkoming van roestplekken.

Lichte metalen, zoals aluminium, vaak de basis voor geëmailleerde ovenschalen, deze kunnen ook op het fornuis gebruikt worden.

Koper, ziet er mooi uit en is de favoriet van vele chef-koks omdat het zo'n goede geleider is van warmte. Het nadeel is dat koper duur is en je moet het regelmatig poetsen.

Vuurvast glas, goedkoop, makkelijk en je kunt er doorheen kijken en zien wat er met de maaltijd gebeurd. Het nadeel is dat bij sterke temperatuurswisselingen glas kan barsten.

Tip:

Vóór het gebruik de ovenschaal invetten met boter of een beetje (olijf) olie en ná gebruik de schaal vullen met water, zodat hij sneller te reinigen is.

De Römertopf is een vuurvaste schaal mét deksel waarin gerechten bereid worden zónder toegevoegd vet of olie, deze vóór gebruik 15 minuten ondergedompeld in water laten staan. Nadeel: deze schaal niet opwarmen de dag erna, want het onderdompelen voor gebruik is echt noodzakelijk om inbranden te voorkomen.

* extra: tegenwoordig is er vuurvast glas dat wél direct uit de vrieskast in de oven gezet kan worden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 40
Leden aangebracht: 59

Meer uit de categorie eten-drinken

Canapés met gerookte oesters

canapé met gerookte oesters

Bier, hoe wordt het gebrouwen?

Hoe wordt bier gebrouwen en met welke ingrediënten.

Groene thee: feiten en fabels

Er zijn zoveel goede verhalen over groene thee. Maar hoeveel hiervan zijn waar?

Is melk gezond?

Melk bevat goede bouwstoffen voor het lichaam, maar sommige mensen kunnen slecht tegen melk. Is melk nu gezond of juist niet?

Lekker en gezond eten met Quinoa

Quinoa als gezond alternatief

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 2: thee zetten is een kunst

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het tweede deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Spaghetti alla carbonara volgens traditioneel recept

het maken van spaghetti op een eenvoudige en goedkope manier

Koffieverslaving

Wist je dat je serieus verslaafd kan zijn aan koffie? En weet je ook wat de gevolgen zijn?

Je eigen milkshake maken

In 4 minuten een eigen milkshake maken.

Hoe maak je kruidnoten

Recept voor de lekkerste kruidnootjes!

Recept romig kip pannetje met tuinkers

Recept

Romige aspergetaart

Een heerlijk romige aspergetaart met sinaasappel!!

Heerlijke omakoekjes: Citroenkoekjesrecept

Een heerlijk koekjesrecept dat van generatie op generatie is doorgegeven.

Wijn voor beginners

Een beetje meer informatie over (het drinken van) wijn.

Fondue recepten en tips

Tips en ervaringen met fondue en gourmet

Kopi luwak

Niet zomaar een bakje leut!

Granita di caffè

Zo maak je zelf de heerlijkste nagerecht!

Recept voor de lekkerste knoflookboter

Het beste recept voor de lekkerste klassieke natuurlijke verse knoflookboter.

Overheerlijke raapstelensoep!

Heerlijke raapstelensoep met curyballetjes!

Spagetti met zalm en spinazie

Heerlijk recept waarmee je je 'pastadag' kan varieren

thaise kip wokken met gember sjalotjes en kokos

recept thaise kip lekker wokken/roerbakken

Varkenshaas met pittige Thaise sweet chilisaus

Varkenshaas op een ándere manier bereid, pittig en apart

Kaasplankjes als dessert

Een kaasplankje als dessert past prima bij een uitgebreide maaltijd

Elk pondje gaat door het mondje

Elk pondje gaat door het mondje.

De beste frituurolie, de goedkoopste frituurolie

Wat is frituurolie? Wat is de beste frituurolie? Wat is de goedkoopste frituurolie?