De ovenschaal


Publicatie datum:

De ovenschaal wordt al eeuwenlang in de keuken gebruikt

Gesponsorde koppelingen

De ovenschaal of vuurvaste schaal is een veelzijdig hulpmiddel om zeer uiteenlopende gerechten te bereiden. Zij zijn simpel in het gebruik en een goede hulp om vooral ook voedzame gerechten op tafel te zetten.

Het gebruik van de ovenschaal of vuurvaste schaal:

"Een grote hulp en toeverlaat van de huisman of huisvrouw, al eeuwenlang bekend en gebruikt. De aarden pot die het vlees en de groenten tegen de felle hitte (vroeger van het houtvuur) beschermd".

Een van de charmes van koken in ovenschalen is de eenvoud ervan, ook al kunnen er natuurlijk ook meerdere ovenschotels worden gemaakt bij grotere groepen eters. Alle voorbereidende werkzaamheden kunnen van te voren worden verricht en vaak worden gerechten nóg smakelijker als ze een dag van te voren worden bereid en pas ná een etmaal worden opgewarmd en geserveerd. Dit betekent niet alleen minder afwas op de dag van de maaltijd zelf, maar ook het voordeel dat het eten al bereid is en de gastheer of gastvrouw gezellig in de huiskamer kan zitten bij de gasten.

Ovengerechten zijn ook goed voor het budget, voordelige vleessoorten kunnen er met veel succes in verwerkt worden en door toevoeging van groenten en specerijen worden de ovengerechten uitstekend wat betreft voedingswaarde. Ook zijn de energie kosten van de oven, in deze tijd, betrekkelijk lager dan 3 á 4 á 5 pannen op het gasstel.

Keus en onderhoud van vuurvaste schotels:

Er zijn vele soorten ovenschalen en misschien is het moeilijk een goede keuze te maken. Er zijn 4 belangrijke punten die de keus moeten bepalen;

* Het gewicht van de schaal is een aanwijzing voor de dikte van de schaal, dit is belangrijk bij het regelmatig en vooral gelijkmatig bereiden.

* De afmeting van de schaal. Voor een maaltijd van 2 personen heeft u aan een één liter schaal genoeg, voor een maaltijd van 4 personen heeft u aan een twee liter schaal genoeg, enzovoorts.

* Als de schaal 'vlamvast' is, dan kan hij ook óp het fornuis gebruikt worden, dat scheelt afwas.

* Let erop dat de eventuele deksel van de schaal er goed oppast en de handgrepen een goede grip geven, zodat de pan makkelijk in- en uit de oven geplaatst kan worden.

Verschillende soorten ovenschalen:

Aardewerk, leuk om te zien en handig in gebruik, redelijk wat prijs betreft, geleidt de warmte goed en zijn niet zo zwaar. Het nadeel is dat ze niet op het fornuis mogen en kapot kunnen vallen.

Gietijzer met geglazuurde wand, plezierig in gebruik, meestal vlamvast en gemakkelijk te reinigen. Deze zijn wel redelijk prijzig.

Gietijzer, zónder geglazuurde wand zijn ook goed, alleen u mag niet vergeten dat het eten hier niet in bewaard kan worden. Na gebruik niet te lang wachten met reinigen, daarna droog wrijven en zo nu en dan met olie invetten ter voorkoming van roestplekken.

Lichte metalen, zoals aluminium, vaak de basis voor geëmailleerde ovenschalen, deze kunnen ook op het fornuis gebruikt worden.

Koper, ziet er mooi uit en is de favoriet van vele chef-koks omdat het zo'n goede geleider is van warmte. Het nadeel is dat koper duur is en je moet het regelmatig poetsen.

Vuurvast glas, goedkoop, makkelijk en je kunt er doorheen kijken en zien wat er met de maaltijd gebeurd. Het nadeel is dat bij sterke temperatuurswisselingen glas kan barsten.

Tip:

Vóór het gebruik de ovenschaal invetten met boter of een beetje (olijf) olie en ná gebruik de schaal vullen met water, zodat hij sneller te reinigen is.

De Römertopf is een vuurvaste schaal mét deksel waarin gerechten bereid worden zónder toegevoegd vet of olie, deze vóór gebruik 15 minuten ondergedompeld in water laten staan. Nadeel: deze schaal niet opwarmen de dag erna, want het onderdompelen voor gebruik is echt noodzakelijk om inbranden te voorkomen.

* extra: tegenwoordig is er vuurvast glas dat wél direct uit de vrieskast in de oven gezet kan worden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 40
Leden aangebracht: 59

Meer uit de categorie eten-drinken

Eenvoudig recept voor lekker gezond pitabroodje

Een lekker pitabroodje of ook wel shoarmabroodje kun je eenvoudig zelf maken.

Soda club

Soda Club biedt ons een oplossing om de afval van drankverpakkingen te vermijden. Lees hier hoe je deze niet moet gebruiken.

Tagliatelle met artisjokken

Een heerlijk gerecht uit de Italiaanse keuken!

Pepernoten zelf bakken

Een recept zodat je zelf pepernoten kan bakken

Atjar ála

Zelfgemaakte Atjar is vele malen lekkerder dan de gekochte versie. En je kunt het van restjes groenten maken.

De bierlaars

Misschien heb je het je al eens afgevraagd, wat is een bierlaars nu precies, en waar komt het vandaan? In dit artikel leer je er alles over!

Gezonde voeding, wel echt gezond?

Is het eten waarvan we denken dat het gezond is wel echt gezond?

Gepocheerde peren met marsala en zabaglione

Een heerlijk Italiaans nagerecht!

De Bierpad

Na de koffiepads is er een nieuw fenomeen: De Bierpad.

Bier, hoe wordt het gebrouwen?

Hoe wordt bier gebrouwen en met welke ingrediënten.

Hoe maak je Rösti, zoals ze dat in Zwitserland eten

Zwitserse rösti, lekker voor de koude maanden van het jaar

Ouderwetse prei met gehaktballetjes

Zin in een ouderwets lekkere warme maaltijd, probeer dit eens!

Sushi

Alle informatie die u zou willen weten over sushi

Blote billetjes in het gras, Blote meisjes in het groene gras

Blote kontjes in het groene gras is lekkere gezonde Hollandse kost en nog heel makkelijk klaar te maken ook.

Crème karamel of vanille flan

Heerlijk recept crème karamel of vanille flan!

Simpele en lekkere recepten voor toetjes

Recepten van ijs

Hoe maak je een kaasfondue?

Tips voor het maken van een kaasfondue.

Superfoods

Na de promotie van lightproducten lijkt het nu de beurt aan superfoods. Maar is superfood nu echt zo gezond?

Sajur spruitjes of gebakken spruitjes

Een indonesisch recept met spruiten

Pasta met vleesreepjes

simpel, snel en goedkoop koken!

Het geheime recept van Coca Cola ontrafelt.

Eindelijk, na meer dan 130 jaar, is het geheime recept van Coca Cola ontrafelt.

Vitello fircito 'gevulde kalfsbiefstukjes'

Verras uw vrienden met deze heerlijke gevulde kalfsbiefstuk!

Supersimpel pasta gerecht met spinazie.

Heel makkelijk gerecht, weinig bereidingstijd en met een zeer verrassende smaak makkelijk aan te passen per persoon.

Cheesecake dessert in glaasjes

Een lekker recept voor cheesecake in glaasjes

Canapés met gerookte oesters

canapé met gerookte oesters