Chocolade maken, Recept voor chocolade, goedkope chocolade


Publicatie datum:

In dit artikel een uitgebreide handleiding voor het zelf maken van de lekkerste chocolade.

Gesponsorde koppelingen

De naam chocolade komt van het Azteekse woord Xocoatl. Dit Azteekse woord Xocoatl was een afgeleide van de naam van de Azteekse godin Xochiquetzal. Xochiquetzal was (samen met haar tweelingbroer de Azteekse god Xochipilli) de Azteekse godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De drank Xocoatl was een drank gemaakt op basis van cacaobonen waar de Azteken piment*, chilipeper** en vanille*** aan toevoegden.

Recept voor chocolade

Recept voor chocolade

*Piment heet ook wel pimentbes, allspice, nagelpeper of Jamaicapeper. De piment zaden ruiken naar kruidnagels, kaneel en nootmuskaat. De smaak is erg scherp en peperig.

** Chilipeper of ook wel spaanse peper is een paprika-achtige met een scherpe peperige smaak.

***Vanille is een smaakstof die gewonnen wordt uit de peulvormige vruchten van de klimorchidee  Vanillia planifolia. De naam vanille komt van het Spaanse woord “vainilla” wat letterlijk “vaginaatje” betekend. Vanille is een zogenaamde  Een afrodisiacum wat betekent dat het een middel is dat wordt gebruikt met het doel de geslachtsdrift te stimuleren.

Recept voor chocolade

Samenstelling cacaoboon:
De gemiddelde chemische samenstelling  van de cacaobonen na fermentatie en na droging is als volgt; Water in de boon maximaal 3.2 % in de dop maximaal 6.6 %, Vet (cocaoboter) in de boon maximaal 57 % in de dop maximaal 5.9 %, As in de boon maximaal 4.2 % in de dop maximaal 20.7 %, Stikstof in de boon maximaal 2.5 % in de dop maximaal 3.2 %, Theobromine in de boon maximaal 1.3 % in de dop maximaal 0.9 %, Cafeïne in de boon maximaal 0.7 % in de dop maximaal 0.3 %, Vezel in de boon maximaal 9 % in de dop maximaal 5.2 %, Ruw vezel in de boon maximaal 3.2 % in de dop maximaal 19.2 %.

Recept voor chocolade

Cacaomassa:
Als alleen de zaadlobben van de cacaobonen worden vermalen ontstaat er de zogenaamde cacaomassa. Door verschillende soorten bonen te gebruiken kun je je eigen favoriete geur en smaak creëren. Je kunt de smaak van de cacaomassa na het malen ook nog veranderen door de massa te roosteren of een alkalisatie te laten ondergaan. Hierdoor veranderd ook de chemische samenstelling van de cacaomassa.

Recept voor chocolade

Cacaoboter:
Het vet uit de cacaobonen wordt cacaoboter genoemd. Cacaoboter krijg je door de cacaobonen (eventueel met de dop er nog om) door een horizontale pers te persen. De op deze wijze verkregen cacaoboter is direct klaar voor gebruik. Vaak wordt er aan de cacaoboter nog een paar geur en smaakstoffen toegevoegd.

Recept voor chocolade

Cacaopoeder:
De pulp die overblijft nadat de cacaoboter er uit is geperst wordt cacaokoek genoemd. Door deze cacaokoek te verpulveren verkrijg je cacaopoeder.

Recept voor chocolade

Ingrediënten om chocolade te maken:
Voor het bereiden van melkchocolade heb je de volgende ingrediënten nodig. Cacaoboter, Cacaomassa, melk, melkpoeder, suiker en smaakstoffen zoals vanille. Voor de bereiding van pure chocolade moet je de melkpoeder weglaten en voor de bereiding van witte chocolade moet je de cacaomassa weglaten.

Stap 1 mengen:
Als eerste worden de bovengenoemde ingrediënten in een zogenaamde melangeur (een cilinder met ruwe wanden waarin twee molenstenen rondraaien) goed met elkaar gemengd waardoor er een traagvloeibare, stroperige chocolademassa ontstaat.

Recept voor chocolade

Stap 2 walsen:
Vervolgens leidt men de traagvloeibare, stroperige chocolademassa door een serie walsen waardoor de chocolademassa zo wordt bewerkt dat het later in vaste of reologische staat betere kenmerken verkrijgt die de mechanische receptoren in de mond bij het proeven prikkelen.

Stap 3 concheren:
Na het walsen laat men de gewalste chocolademassa 24 uur rijpen bij een temperatuur van ongeveer 50 graden celsius. Vervolgens wordt de op deze wijze gerijpte chocolademassa gedurende 6 à 12 uur verhit tot 80 graden celsius waardoor een deel van de zuren verdwijnt, de vochtigheidsgraag afneemt en het aanwezige vet gelijkmatig over alle chocoladedeeltjes wordt verdeeld.

Recept voor chocolade

Stap 4 cacaoboter toevoegen:
Na het verhitten wordt het restant van de cacaoboter weer toegevoegd om de chocolademassa iets vloeibaarder te maken. Tenslotte voegt men nog lecithine toe om de chocolademassa homogener en minder traagvloeibaar en stroperig te maken.

Stap 5 temperen:
Daarna wordt, om de chocolademassa te laten kristalliseren, de op deze wijze bewerkte hete chocolademassa getemperd door het in 10 minuten tijd af te koelen tot zo’n 18 graden Celsius. Tenslotte wordt de temparatuur weer omhoog gebracht tot zo’n 30 graden Celcius en onstaat de uiteindelijke choclade met een mooie glans, een vaste homogene structuur en de juiste smelteigenschappen.

Recept voor chocolade

Vormen chocolade:
Chocolade kan bij zo’n 32 graden Celcius in verwarmde vormen waren gegoten waardoor je allerlei verschillende chocalade objecten kunt maken.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Recept kalfsvlees - kalfsragoût met groenten - stoofschotel

Een heerlijke stoofschotel die een volledige maaltijd vormt.

Spaghetti and meatballs

Een Amerikaans/Italiaans recept vooral beroemd geworden als Frank Sinatra's favoriete gerecht bij Patsy's in New York.

Hoe maak je kruidenboter?

Origineel recept voor kruidenboter

De lekkerste koffie, de beste koffie, de goedkoopste koffie

Op deze pagina een overzicht van de lekkerste koffie, de beste koffie en de goedkoopste koffie van dit moment.

Hoe maak je Broccoli soep:

Broccolisoep voor 4 personen met variatie-mogelijkheden

Koken voor uw kleinkinderen

Lekker en gezond koken voor uw kleinkinderen

Kruutmoes maken

De bereidingswijze van kruutmoes op de ouderwetse manier

Friet met kip: een simpel en heerlijk recept voor kleine en grote gezinnen

Dit recept is simpel te maken voor twee personen, maar ook eenvoudig uit te breiden naar bijvoorbeeld 10 personen, u hoeft slecht de hoeveelheid kip en aardappelen daarop af te stemmen en een passende ovenschaal te gebruiken.

Vegetarisch driegangen menu

lekker recept voor vegetariërs of mensen die op dieet zijn.

Oliebollen bakken

het bakken van oliebollen in de frituur

Zelf vleeskroketten maken, eenvoudig recept voor kroketten

Maak nu zelf eenvoudig de lekkerste vleeskroketten met deze recepten.

gepocheerd ei voor dummies

De makkelijkste manier voor een perfect gepocheerd ei

Appeltaart

Lekkere zelfgemaakte appeltaart voor verjaardagen of zomaar.

Recept koude kaastaart

Heerlijk recept voor een koude kaastaart

Champignonrisotto

Recept voor lekkere champignonrisotto

Hoe maak ik een mokkataart?

Hoe maak ik een mokkataart? Wat ik heb nodig om een mokkataart te maken?

Aardappelsalade: snel en gemakkelijk

Een heerlijk, fris recept voor aardappelsalade die snel en gemakkelijk klaar te maken is.

Basis recept voor Pannekoeken

Standaard ingrediënten en bereidingswijze voor de altijd smakelijke pannekoeken

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Lees hier hoe je zelf de lekkerste espresso kunt maken, overzicht van de beste espressoapparaten.

Toscaanse ovenschotel

Een lekker en simpel gerecht met veel groenten.

Eigen gemaakte ketchup en frietjes zonder olie

Simpel, snel en gezond recept dat past bij gezond afvallen en een gezonde leefstijl.

Chocola en je karakter

Verband tussen chocola en jouw karaktereigenschappen?

Een vleugje Spanje in eigen tuin: lekkere tapas ideeën !

Lekkere tapasideetjes voor tuinfeesten en recepten.

Romige aspergetaart

Een heerlijk romige aspergetaart met sinaasappel!!

Risotto met garnalen en asperges

Verras uw vrienden met deze heerlijke risotto met garnalen en asperges!