Chocolade maken, Recept voor chocolade, goedkope chocolade


Publicatie datum:

In dit artikel een uitgebreide handleiding voor het zelf maken van de lekkerste chocolade.

Gesponsorde koppelingen

De naam chocolade komt van het Azteekse woord Xocoatl. Dit Azteekse woord Xocoatl was een afgeleide van de naam van de Azteekse godin Xochiquetzal. Xochiquetzal was (samen met haar tweelingbroer de Azteekse god Xochipilli) de Azteekse godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De drank Xocoatl was een drank gemaakt op basis van cacaobonen waar de Azteken piment*, chilipeper** en vanille*** aan toevoegden.

Recept voor chocolade

Recept voor chocolade

*Piment heet ook wel pimentbes, allspice, nagelpeper of Jamaicapeper. De piment zaden ruiken naar kruidnagels, kaneel en nootmuskaat. De smaak is erg scherp en peperig.

** Chilipeper of ook wel spaanse peper is een paprika-achtige met een scherpe peperige smaak.

***Vanille is een smaakstof die gewonnen wordt uit de peulvormige vruchten van de klimorchidee  Vanillia planifolia. De naam vanille komt van het Spaanse woord “vainilla” wat letterlijk “vaginaatje” betekend. Vanille is een zogenaamde  Een afrodisiacum wat betekent dat het een middel is dat wordt gebruikt met het doel de geslachtsdrift te stimuleren.

Recept voor chocolade

Samenstelling cacaoboon:
De gemiddelde chemische samenstelling  van de cacaobonen na fermentatie en na droging is als volgt; Water in de boon maximaal 3.2 % in de dop maximaal 6.6 %, Vet (cocaoboter) in de boon maximaal 57 % in de dop maximaal 5.9 %, As in de boon maximaal 4.2 % in de dop maximaal 20.7 %, Stikstof in de boon maximaal 2.5 % in de dop maximaal 3.2 %, Theobromine in de boon maximaal 1.3 % in de dop maximaal 0.9 %, Cafeïne in de boon maximaal 0.7 % in de dop maximaal 0.3 %, Vezel in de boon maximaal 9 % in de dop maximaal 5.2 %, Ruw vezel in de boon maximaal 3.2 % in de dop maximaal 19.2 %.

Recept voor chocolade

Cacaomassa:
Als alleen de zaadlobben van de cacaobonen worden vermalen ontstaat er de zogenaamde cacaomassa. Door verschillende soorten bonen te gebruiken kun je je eigen favoriete geur en smaak creëren. Je kunt de smaak van de cacaomassa na het malen ook nog veranderen door de massa te roosteren of een alkalisatie te laten ondergaan. Hierdoor veranderd ook de chemische samenstelling van de cacaomassa.

Recept voor chocolade

Cacaoboter:
Het vet uit de cacaobonen wordt cacaoboter genoemd. Cacaoboter krijg je door de cacaobonen (eventueel met de dop er nog om) door een horizontale pers te persen. De op deze wijze verkregen cacaoboter is direct klaar voor gebruik. Vaak wordt er aan de cacaoboter nog een paar geur en smaakstoffen toegevoegd.

Recept voor chocolade

Cacaopoeder:
De pulp die overblijft nadat de cacaoboter er uit is geperst wordt cacaokoek genoemd. Door deze cacaokoek te verpulveren verkrijg je cacaopoeder.

Recept voor chocolade

Ingrediënten om chocolade te maken:
Voor het bereiden van melkchocolade heb je de volgende ingrediënten nodig. Cacaoboter, Cacaomassa, melk, melkpoeder, suiker en smaakstoffen zoals vanille. Voor de bereiding van pure chocolade moet je de melkpoeder weglaten en voor de bereiding van witte chocolade moet je de cacaomassa weglaten.

Stap 1 mengen:
Als eerste worden de bovengenoemde ingrediënten in een zogenaamde melangeur (een cilinder met ruwe wanden waarin twee molenstenen rondraaien) goed met elkaar gemengd waardoor er een traagvloeibare, stroperige chocolademassa ontstaat.

Recept voor chocolade

Stap 2 walsen:
Vervolgens leidt men de traagvloeibare, stroperige chocolademassa door een serie walsen waardoor de chocolademassa zo wordt bewerkt dat het later in vaste of reologische staat betere kenmerken verkrijgt die de mechanische receptoren in de mond bij het proeven prikkelen.

Stap 3 concheren:
Na het walsen laat men de gewalste chocolademassa 24 uur rijpen bij een temperatuur van ongeveer 50 graden celsius. Vervolgens wordt de op deze wijze gerijpte chocolademassa gedurende 6 à 12 uur verhit tot 80 graden celsius waardoor een deel van de zuren verdwijnt, de vochtigheidsgraag afneemt en het aanwezige vet gelijkmatig over alle chocoladedeeltjes wordt verdeeld.

Recept voor chocolade

Stap 4 cacaoboter toevoegen:
Na het verhitten wordt het restant van de cacaoboter weer toegevoegd om de chocolademassa iets vloeibaarder te maken. Tenslotte voegt men nog lecithine toe om de chocolademassa homogener en minder traagvloeibaar en stroperig te maken.

Stap 5 temperen:
Daarna wordt, om de chocolademassa te laten kristalliseren, de op deze wijze bewerkte hete chocolademassa getemperd door het in 10 minuten tijd af te koelen tot zo’n 18 graden Celsius. Tenslotte wordt de temparatuur weer omhoog gebracht tot zo’n 30 graden Celcius en onstaat de uiteindelijke choclade met een mooie glans, een vaste homogene structuur en de juiste smelteigenschappen.

Recept voor chocolade

Vormen chocolade:
Chocolade kan bij zo’n 32 graden Celcius in verwarmde vormen waren gegoten waardoor je allerlei verschillende chocalade objecten kunt maken.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Bloemkool met peterseliesaus - 380 calorieën per persoon

Het verfijnde receptje voor een bloemkool met peterseliesaus.

Verse tomatensoep

Verse soep van echte tomaten

Toscaanse broodsalade (Panzanella)

Een smaaksensatie voor je mond!

Recept: Kipnuggets

Recept voor heerlijke kipnuggets

Hamschijven met peterselieboter - ovengerecht

Een receptje dat misschien wel iets meer tijd nodig heeft, maar de hamschijven met peterselieboter zijn toch wel die moeite waard.

Marokkaanse amandelballetjes met pijnboompitten en sesamzaad

marokkaanse zoete lekkernij

Recept voor zandkoekjes

Een makkelijk recept om heerlijke koekjes te bakken in circa 30 min.

Alles over alcohol!

Informatief artikel over alcohol.

Ossobuco

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Geitenkaas taart

Op zoek naar een lunchgerecht dat in een handomdraai klaar is, dan is het volgende recept iets voor jou.

Wok - Chinese kool - garnalen - ham - wokgerecht

Chinese kool op 2 verschillende manieren in de wok klaargemaakt. Niets zo snel klaar, niets zo lekker.

Snel pikant wokgerechtje

in weinig tijd lekker en gezond eten

Recept: Wortel Prei soep

Een heerlijke soep die in een handomdraai op tafel staat!

Kaas

Dit artikel gaat over kaas. De geschiedenis, de bereiding, verschillende soorten kaas, schimmel kazen en het snijden van kaas.

Italiaanse paprika-courgette taart

Dit is het recept voor een heerlijke italiaanse paprika-courgette taart in taartvorm van 27cm. Heerlijk voor tijdens het kerstdiner.

Appeltaart

Lekkere zelfgemaakte appeltaart voor verjaardagen of zomaar.

Traditionele Griekse bijgerechten en hapjes

Recepten voor verschillende Griekse bijgerechten waaronder traditionele Griekse tzatziki.

Courgette-blauwe kaas soep

Deze heerlijke courgette-blauwe kaas soep is heerlijk en super makkelijk en snel te maken.

Bier: Periodiek systeem van bieren

Vrijwel alle bestaande bierstijlen zijn gerangschikt in een systematisch overzicht: het periodiek system van de bieren. Leuk en voor de bierliefhebber nuttig.

Waar komt de Engelse Ham Sandwich vandaan?

Een eenvoudig recept voor de lekkerste Engelse Ham Sandwich naar aanleiding van een foto.

Lactose-intolerantie, wat is dat?

Lactose-intolerantie kan knap vervelend zijn. Waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen?

Recept sabayon met perzikenbier

Recept sabayon met perzikenbier

Tajine, gebruik en recepten

Een tajine is een stoofpot uit Noord-Afrika.

Gratinschotel met spek

Een heerlijke gratinschotel waar niet veel werk aan is!

Ontbijten! Een goed begin van de dag.

Ontbijten is een belangrijk onderdeel van de dag. Helaas wordt het ontbijt nog steeds door veel mensen overgeslagen.