Chocolade maken, Recept voor chocolade, goedkope chocolade


Publicatie datum:

In dit artikel een uitgebreide handleiding voor het zelf maken van de lekkerste chocolade.

Gesponsorde koppelingen

De naam chocolade komt van het Azteekse woord Xocoatl. Dit Azteekse woord Xocoatl was een afgeleide van de naam van de Azteekse godin Xochiquetzal. Xochiquetzal was (samen met haar tweelingbroer de Azteekse god Xochipilli) de Azteekse godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De drank Xocoatl was een drank gemaakt op basis van cacaobonen waar de Azteken piment*, chilipeper** en vanille*** aan toevoegden.

Recept voor chocolade

Recept voor chocolade

*Piment heet ook wel pimentbes, allspice, nagelpeper of Jamaicapeper. De piment zaden ruiken naar kruidnagels, kaneel en nootmuskaat. De smaak is erg scherp en peperig.

** Chilipeper of ook wel spaanse peper is een paprika-achtige met een scherpe peperige smaak.

***Vanille is een smaakstof die gewonnen wordt uit de peulvormige vruchten van de klimorchidee  Vanillia planifolia. De naam vanille komt van het Spaanse woord “vainilla” wat letterlijk “vaginaatje” betekend. Vanille is een zogenaamde  Een afrodisiacum wat betekent dat het een middel is dat wordt gebruikt met het doel de geslachtsdrift te stimuleren.

Recept voor chocolade

Samenstelling cacaoboon:
De gemiddelde chemische samenstelling  van de cacaobonen na fermentatie en na droging is als volgt; Water in de boon maximaal 3.2 % in de dop maximaal 6.6 %, Vet (cocaoboter) in de boon maximaal 57 % in de dop maximaal 5.9 %, As in de boon maximaal 4.2 % in de dop maximaal 20.7 %, Stikstof in de boon maximaal 2.5 % in de dop maximaal 3.2 %, Theobromine in de boon maximaal 1.3 % in de dop maximaal 0.9 %, Cafeïne in de boon maximaal 0.7 % in de dop maximaal 0.3 %, Vezel in de boon maximaal 9 % in de dop maximaal 5.2 %, Ruw vezel in de boon maximaal 3.2 % in de dop maximaal 19.2 %.

Recept voor chocolade

Cacaomassa:
Als alleen de zaadlobben van de cacaobonen worden vermalen ontstaat er de zogenaamde cacaomassa. Door verschillende soorten bonen te gebruiken kun je je eigen favoriete geur en smaak creëren. Je kunt de smaak van de cacaomassa na het malen ook nog veranderen door de massa te roosteren of een alkalisatie te laten ondergaan. Hierdoor veranderd ook de chemische samenstelling van de cacaomassa.

Recept voor chocolade

Cacaoboter:
Het vet uit de cacaobonen wordt cacaoboter genoemd. Cacaoboter krijg je door de cacaobonen (eventueel met de dop er nog om) door een horizontale pers te persen. De op deze wijze verkregen cacaoboter is direct klaar voor gebruik. Vaak wordt er aan de cacaoboter nog een paar geur en smaakstoffen toegevoegd.

Recept voor chocolade

Cacaopoeder:
De pulp die overblijft nadat de cacaoboter er uit is geperst wordt cacaokoek genoemd. Door deze cacaokoek te verpulveren verkrijg je cacaopoeder.

Recept voor chocolade

Ingrediënten om chocolade te maken:
Voor het bereiden van melkchocolade heb je de volgende ingrediënten nodig. Cacaoboter, Cacaomassa, melk, melkpoeder, suiker en smaakstoffen zoals vanille. Voor de bereiding van pure chocolade moet je de melkpoeder weglaten en voor de bereiding van witte chocolade moet je de cacaomassa weglaten.

Stap 1 mengen:
Als eerste worden de bovengenoemde ingrediënten in een zogenaamde melangeur (een cilinder met ruwe wanden waarin twee molenstenen rondraaien) goed met elkaar gemengd waardoor er een traagvloeibare, stroperige chocolademassa ontstaat.

Recept voor chocolade

Stap 2 walsen:
Vervolgens leidt men de traagvloeibare, stroperige chocolademassa door een serie walsen waardoor de chocolademassa zo wordt bewerkt dat het later in vaste of reologische staat betere kenmerken verkrijgt die de mechanische receptoren in de mond bij het proeven prikkelen.

Stap 3 concheren:
Na het walsen laat men de gewalste chocolademassa 24 uur rijpen bij een temperatuur van ongeveer 50 graden celsius. Vervolgens wordt de op deze wijze gerijpte chocolademassa gedurende 6 à 12 uur verhit tot 80 graden celsius waardoor een deel van de zuren verdwijnt, de vochtigheidsgraag afneemt en het aanwezige vet gelijkmatig over alle chocoladedeeltjes wordt verdeeld.

Recept voor chocolade

Stap 4 cacaoboter toevoegen:
Na het verhitten wordt het restant van de cacaoboter weer toegevoegd om de chocolademassa iets vloeibaarder te maken. Tenslotte voegt men nog lecithine toe om de chocolademassa homogener en minder traagvloeibaar en stroperig te maken.

Stap 5 temperen:
Daarna wordt, om de chocolademassa te laten kristalliseren, de op deze wijze bewerkte hete chocolademassa getemperd door het in 10 minuten tijd af te koelen tot zo’n 18 graden Celsius. Tenslotte wordt de temparatuur weer omhoog gebracht tot zo’n 30 graden Celcius en onstaat de uiteindelijke choclade met een mooie glans, een vaste homogene structuur en de juiste smelteigenschappen.

Recept voor chocolade

Vormen chocolade:
Chocolade kan bij zo’n 32 graden Celcius in verwarmde vormen waren gegoten waardoor je allerlei verschillende chocalade objecten kunt maken.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Dieet: Groenteschnitzel: 115 calorieën per persoon

Een heerlijke schnitzel met weinig calorieën en boordevol groentjes

Een overzicht van de bekendste cocktails met ingrediënten

Hie vind je een lijst van de meest voorkomende cocktails met telkens de ingrediënten

Kruutmoes maken

De bereidingswijze van kruutmoes op de ouderwetse manier

De smaak van geur

Hoe heerlijk de smaak van een bereiding ook, wanneer je neus weinig of niets waarneemt zullen je hersenen het gerecht als minder geslaagd registreren.

Fruitbrochette met kiwisaus

Recept fruitbrochette met kiwisaus

Sauzen: Normandische saus

Niets lekkerder dan een goede Normandische saus bij de vis.

Recept kalfsvlees - Kalfsvleesrol met worst - vleesgerecht

De kalfsvleesrol met worst is een uitstekend te combineren gerechtje met spinazie en aardappelpuree.

Moeilijke eter (van peuter tot kleuter)

Help, mijn kind eet zeer slecht !!

Het kweken van eigen groente in de moestuin

De moestuin hoeft niet groot te zijn om heerlijke groenten te kunnen kweken

Makreel met appelen - recept - visgerecht

Makreel met appelen voor 4 personen

Cake met Engelse tint

Hoe maak je een Engelse cake?

Lekkere fruitshakes/ smooties/ milkshakes zelf maken...!!

Hoe maak je nou heerlijke (al dan niet gezonde) fruitdrankjes zelf thuis? Hier de uitleg: heel eenvoudig en snel te maken!!

Recept van de dag: Bloemkool uit de oven

25-06-2012 - Bloemkool uit de oven

Zuurkoolsoep, reiniging voor de darmen

Super gemakkelijk te maken maaltijdsoep, klaar in 20 minuten.

Kun je goedkoop stoned worden van tomatenketchup?

Dat je goedkoop stoned kunt worden van wilde sla en wilde paddenstoelen is bekend maar kun je ook goedkoop stoned worden van tomatenketchup?

Een goed ontbijt is het beste begin van de dag

Een goed ontbijt zorgt voor voldoende energie om de ochtend goed door te komen.

heerlijk recept: oliebollen!

Heerlijk traditioneel oliebollen recept voor ongeveer 45 oliebollen.

Pasta met vleesreepjes

simpel, snel en goedkoop koken!

Vegetarisch koken is niet moeilijk

Zelf eet ik deze maand 5 jaar vegetarisch, een eetstijl die me geen enkele moeite meer kost. Ik kan me echter goed herinneren hoe lastig het was in het begin.

Salade met komkommer & tomaat

gemakkelijk te maken, salade van komkommer & tomaat

De gevaren van glucose-fructosestroop

In veel zoete producten zit fructosestroop, maar helaas is dit toevoegmiddel niet zo goed voor je gezondheid. Lees hier waarom!

Scampi's in een pikant tomaten-groentensausje, met tagliatelli

Een lekker recept op te dienen als voorgerecht zonder tagliatelli's of als hoofdgerecht met tagliatelli's

Gevulde dadels met amandelmelk

Gevulde dadels met amandelmelk

Gamba's met courgette (Gamberoni con zucchine)

Italiaans gerecht met gamba's en courgette

Fruitige Milkshake

Een heerlijk milkshake recept, snel en gemakkelijk te bereiden!