Zelf bier brouwen


Publicatie datum:

Lees hier hoe je eenvoudig zelf bier kan maken.

Gesponsorde koppelingen

Bier wordt al sinds mensenheugenis gedronken en is één van de oudst bekende alcoholische dranken. De eerste geschriften waarin over de consumptie van bier wordt gesproken zijn zo’n 6500 jaar oud en stammen uit Mesopotamië. De eerste recepten voor bier zijn al sinds 5900 jaar bekend uit overlevering. Dit waren bieren van die met wilde gisten uit de buitenlucht een spontane gisting ondergingen.

Zelf bier maken

Ingrediënten van bier:
Om überhaupt te kunnen beginnen met bier brouwen moet je eerst de basisingrediënten verzemelen. Deze basisingrediënten zijn graan, water, gist en hop.

Graan

Graan:
Om bier te brouwen kun je kiezen uit meerdere graansoorten te weten gerst, tarwe, rogge, haver, maïs of rijst. In Nederland wordt over het algemeen gerst gebruikt voor het produceren van bier. Het voordeel van gerst is dat het veel zetmeel bevat wat makkelijk omgezet wordt naar suiker en vervolgens in alcohol. Ook laat het gerstemout zich makkelijk filteren.

Water:
Het water moet absoluut zuiver zijn om het ontstaan van giftige methanol alcohol te voorkomen. Voor het thuis brouwen kun je daarom het beste mineraalwater te gebruiken.

Gist

Gist:
Om de suikers om te zetten in alcohol heb je gist nodig. De tijdens het bierbrouwproces gebruikte giststam is bepalend voor de smaak en het karakter van het eindresultaat.

Hop

Hop:
Door het toevoegen van hop krijgt het bier zijn typische bittere nasmaak. Er zijn verschillende soorten hop die het bier allemaal een andere smaak en nasmaak geven. Des te beter de kwaliteit van de hop des te beter zal de smaak en de ontwikkeling van het bier uiteindelijk worden. In plaats van hop kun je bier ook met andere kruiden brouwen waardoor je een heel eigen smaak bier kunt ontwikkelen.  Je kunt ook een mengsel van hop en één of meerdere kruiden gebruiken om een eigen speciale smaak te creëren.

Mout

Mout:
Om bier te brouwen van graan moet het graan eerst gemout worden. Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan, in de daardoor ontstane mout is een groot deel van het zetmeel omgezet in vergistbare suikers. Mout maak je door graan eerst in water te weken en vervolgens een paar dagen in een warme ruimte van rond de 30 graden celcius te leggen. Als al het graan begint te ontkiemen moet je de temperatuur verhogen tot 55 graden celcius zodat de pas gekiemde graankorrels drogen. Je kunt het ontkiemde graan ook roosteren of te branden. Het roosteren heeft behalve invloed op de smaak (koffieachtig) ook invloed op de kleur van het bier. Hoe langer je de korrels roostert hoe donkerder de mout wordt. Je kunt ook kant en klare mout kopen, mijn persoonlijke favoriete mout is de Gerstemout black ontbitterd 1200 EBC.

Malen:
Als de mout gedroogd is moet je de mout malen (schroten) maar zo grof dat het kaf wel loskomt maar niet beschadigt. Het op deze wijze gemalen graan wordt schroot genoemd.

050 MAISCHEN

Maischen:
Vervolgens moet je de schroot (grof gemalen mout)  oplossen in water, dit proces wordt maischen genoemd. Verwarm dit mengsel eerst tot 50 graden (celcius) en hou deze temperatuur enige tijd aan. Verhoog de temperatuur vervolgens naar 65 graden en hou deze temperatuur enige tijd aan. Verhoog tenslotte de temperatuur tot 75 graden en hou deze temperatuur langere tijd aan. Bij de temperatuur van  65 graden wordt het aanwezige zetmeel in vergistbare suikers omgezet. Deze worden later in het brouwproces omgezet in alcohol. Hoe langer de temperatuur van 65 graden wordt aangehouden, des te minder zoet en des te alcoholischer het bier wordt. Als je de temperatuur echter te lang op 65 graden houdt wordt het bier te alcoholisch en te dun.

060 beslag

Klaren:
Het eindproduct van het maischen noemen we het beslag. Het beslag is een suikerrijke vloeistof met daarin ronddrijvende vaste deeltjes. Deze vaste deeltjes moet je uit de vloeistof filteren. Deze handeling noemt men klaren. De gefilterde vloeistof die overblijft is het wort, dit is de basis van het bier. Het overblijvende vaste restafval noemt men draf of bostel.

070 wort koken

Koken:
Nat het klaren moet je de verkregen wort aan de kook brengen. Tijdens het koken kun je de hop (als gedroogde hop of als geconcentreerde stroop of poeder) toevoegen. Hoe meer hop je gebruikt hoe bitterder het bier wordt en hoe beter bewaarbaar. Laat de vloeistof nog een tijdje verdampen (des te meer water er verdampt des te zwaarder en voller het bier wordt)  en filter vervolgens de door het koken en het toevoegen van de hop ontstane eiwit vlokken af en.

080 vergisten

Vergisten:
Koel nu, om bacteriën geen kans te geven, de gekookte en gefilterde wort zo snel mogelijk af. Koel de wort af tot 5 graden als je kiest voor ondergistend* bier of tot 20 graden als je kiest voor bovengistend** bier. Als de gekozen koeltemperatuur is bereikt kun je het gist toevoegen. Het ontstane mengsel moet continu belucht worden zodat de gistcellen zich snel vermeerderen kunnen. Tijdens dit proces vindt de hoofdgisting plaats en ontstaan er alcohol, koolzuurgas en smaakstoffen. Als het gistproces heeft plaatsgevonden is de vloeistof veranderd in jongbier. Dit jongbier is een tussenproduct en moet nog verder bewerkt worden.

090 lageren

Lageren:
Doe het jongbier nu in een eikenhouten vat en sluit dit luchtdicht af. Nu vindt de tweede gisting plaats. Gedurende het lageren moet je de temperatuur verder laten zakken waardoor het bier verzadigd met het koolzuurgas dat gevormd wordt. Door gedurende een langere periode de lage temperatuur aan te houden kan het koolzuur zich goed binden aan het bier en wordt het bier bruisend en prikkelend. Voor een uitgebreide beschrijving van het lageren verwijs ik je graag naar http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/lageren.html .

bier

Het eindproduct bier:
Het na het lageren onstane bier heeft nog een typische troebele kleur, dit noemt men ongefilterd bier. Ongefilterd bier heeft nog een smaakevolutie op de fles. Ongefilterde bieren hebben vaak een gelaagdere smaak en meer karakter. Veel witbieren en de meeste zwaardere bieren, zoals de bekende trappisten,worden niet gefilterd. Meestal wordt  bier voordat het gebotteld wordt nog eens gefilterd. Zo wordt het gist verwijderd en ontstaat een helder bier. De meeste mensen geven de voorkeur aan een gefilterd bier. Gefilterd bier heeft geen smaakevolutie op de fles.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Broodbakmachine

In een broodbakmachine maakt u zelf eenvoudig uw verse brood

Aardappel

Aardappelen telen, bereiden, vis

Scampi's in een pikant tomaten-groentensausje, met tagliatelli

Een lekker recept op te dienen als voorgerecht zonder tagliatelli's of als hoofdgerecht met tagliatelli's

Pepernoten zelf bakken

Een recept zodat je zelf pepernoten kan bakken

Heerlijke recepten met bladerdeeg

Recepten waarin bladerdeeg verwerkt is

Marokkaanse amandelballetjes met pijnboompitten en sesamzaad

marokkaanse zoete lekkernij

Zelf Roti maken

Lekker zelf Roti maken, begint nu!

Gezonde eetpatronen

Gezonde eetpatronen

Broodje met hete kip, heerlijke en simpele snack voor tussendoor!

Een lekker warm broodje als lunch, of gewoon tussendoor.

Studenten recept

Een gezond, makkelijk en lekker recept voor studenten.

Alles over alcohol!

Informatief artikel over alcohol.

Italiaanse gesmoorde venkel (Finocchio)

Binnen een paar stappen heeft u een heerlijke Italiaans gerecht op tafel, verras uw vrienden met uw kookkunsten!

Energierijke shake

Energierijke kwarkshake met hoge voedingfswaarde

Chocomelk De Enige Echte

mijn mening over de verschillen tussen de duren en goedkope chocomelkz

10 tips om e-nummers te minderen

E-nummers hebben een functie in producten. Toch is er een groep mensen die weinig e-nummers consumeert. Wanneer je e-nummers wilt verminderen is dit moeilijk.

Frisse spinaziesalade met spekjes en pijnboompitjes

Een zomerse gemakkelijk te bereiden salade

Tomaten salade met sperziebonen en Feta of Danish Blue

Een frisse, kleurige (vegetarische) salade die overal lekker bij is

Risotto met garnalen en asperges

Verras uw vrienden met deze heerlijke risotto met garnalen en asperges!

Eenvoudig recept voor lekker gezond pitabroodje

Een lekker pitabroodje of ook wel shoarmabroodje kun je eenvoudig zelf maken.

Waar komt de Engelse Ham Sandwich vandaan?

Een eenvoudig recept voor de lekkerste Engelse Ham Sandwich naar aanleiding van een foto.

Oranje boven! Een gezond Koninklijk cakeje

Oranjecake met worteltjes

Normandische salade

Een heerlijke salade om in het voorjaar te eten, wanneer de tuinkers weer te krijgen is.

Spaghetti and meatballs

Een Amerikaans/Italiaans recept vooral beroemd geworden als Frank Sinatra's favoriete gerecht bij Patsy's in New York.

Lamsspiesjes als bijgerecht of voorgerecht

Lamsgehakt op een spiesje, speciaal voor de grill(plaat) of barbecue

Proteinedieten en Low Carb recepten

Low Carb recepten en eiwitrijke dieten horen bij elkaar. Welke dieten en recepten heeft u nodig om snel en veel af te vallen?