Eenvoudig recept voor lekker gezond pitabroodje


Publicatie datum:

Een lekker pitabroodje of ook wel shoarmabroodje kun je eenvoudig zelf maken.

Gesponsorde koppelingen

Het pitabroodje is bij de meeste mensen vooral bekend als een broodje waar heel vaak shoarma in geserveerd wordt. De oorsprong van het pitabroodje is echter minder bekend. Ook de bereidingswijze van een pitabroodje is bij de meeste mensen niet bekend. In dit artikel lees je waar het pitabroodje vandaan komt en hoe je zelf eenvoudig pitabroodjes kunt maken.

00 pitabroodje

Gesponsorde koppelingen

De oorsprong van het pitabroodje:
Zoals de naam al doet vermoeden is het pitabroodje geen typisch Hollands broodje. Het echte originele pitabroodje is afkomstig uit het midden oosten. Het is naar alle waarschijnlijkheid uitgevonden door de Bedoeïenen die het bereidden door bolletjes met water vermengd gemalen graan in een open vuur te bakken.

010 Peasants_breaking_bread

Het Nederlandse pitabroodje:
De broodjes die wij in Nederland pitabroodje noemen zijn eigenlijk gewone Saoedi-Arabische broodjes die daar Khubz of Khoubz  genoemd worden. Khubz is één van de oudste soorten brood omdat het, met of zonder rijsmiddel, zelfs zonder oven of pan gebakken kan worden.

Ingrediënten voor 8 Khubz broden:
2 theelepels Bruggeman gist, 1/3 kopje lauw water, 2 eetlepels, 3 kopjes bloem, 3 kopjes lauw water suiker, 1 theelepel zout en olijfolie.

Bereidingswijze:
Voeg de twee theelepels gist en de 2 eetlepels water  onder goed roeren toe aan het 1/3 kopje lauw water en en laat dit 10 minuten staan. Meng  vervolgens in een grote  kom de 3 kopjes bloem samen met de theelepel zout met de 3 kopjes lauw water. Maak na de 10 minuten wachten in de grote kom een kuiltje in het midden van het mengsel en giet daar het water/gist mengsel in. Meng dit vervolgens gedurende 10 minuten goed door elkaar. Maak hier vervolgens een bol van en snij er met een mes aan de bovenkant een kruis in.

Dek vervolgens deze bol af met een vochtige doek en plaats het geheel  op een warme tochtvrije plek. Wacht tot de deegbal , na 1 à 3 uur, ongeveer twee keer zo groot is geworden. Klop vervolgens het deeg weer plat en verdeel het in 8 ballen. Leg vervolgens deze ballen op een met bloem bestoven werkblad en rol ze met een deegroller plat tot ongeveer een halve centimeter dikte. Zet de platte deegschijven vervolgens 10 à 15 minuten opzij om ze een beetje te laten rijzen.

020 Balls_of_lefse_dough

Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een deegschijf op een licht ingevette bakplaat. Bak vervolgens de deegschijven na elkaar, één voor één gedurende 5 tot 8 minuten tot de bovenkant mooi gekleurd is.

Eet smakelijk:
Je kunt het brood direct na het bakken eten of het in een plastic zak op een koele plaats een paar dagen bewaren.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

IJs van Co in Hoenderlo, het lekkerste ijs van Nederland.

Voor dagelijks vers ambachtelijk bereid vanille-ijs ga je naar IJs van Co in Hoenderlo.

Fondue recepten en tips

Tips en ervaringen met fondue en gourmet

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 2: thee zetten is een kunst

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het tweede deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Eiwitrijke voedingsmiddelen: Ideaal voor spiermassa kweken of afslanken

Kom je eiwitten tekort? Of wil je gewoon eens weten welke voedingsmiddelen veel eiwitten bevatten? Lees dan dit artikel!

Afschaffing statiegeld op flessen uitgesteld

Staatssecretaris Mansveld heeft ervoor gekozen om het statiegeld niet vanaf 2015 af te schaffen