Eenvoudig recept voor lekker gezond pitabroodje


Publicatie datum:

Een lekker pitabroodje of ook wel shoarmabroodje kun je eenvoudig zelf maken.

Gesponsorde koppelingen

Het pitabroodje is bij de meeste mensen vooral bekend als een broodje waar heel vaak shoarma in geserveerd wordt. De oorsprong van het pitabroodje is echter minder bekend. Ook de bereidingswijze van een pitabroodje is bij de meeste mensen niet bekend. In dit artikel lees je waar het pitabroodje vandaan komt en hoe je zelf eenvoudig pitabroodjes kunt maken.

00 pitabroodje

De oorsprong van het pitabroodje:
Zoals de naam al doet vermoeden is het pitabroodje geen typisch Hollands broodje. Het echte originele pitabroodje is afkomstig uit het midden oosten. Het is naar alle waarschijnlijkheid uitgevonden door de Bedoeïenen die het bereidden door bolletjes met water vermengd gemalen graan in een open vuur te bakken.

010 Peasants_breaking_bread

Het Nederlandse pitabroodje:
De broodjes die wij in Nederland pitabroodje noemen zijn eigenlijk gewone Saoedi-Arabische broodjes die daar Khubz of Khoubz  genoemd worden. Khubz is één van de oudste soorten brood omdat het, met of zonder rijsmiddel, zelfs zonder oven of pan gebakken kan worden.

Ingrediënten voor 8 Khubz broden:
2 theelepels Bruggeman gist, 1/3 kopje lauw water, 2 eetlepels, 3 kopjes bloem, 3 kopjes lauw water suiker, 1 theelepel zout en olijfolie.

Bereidingswijze:
Voeg de twee theelepels gist en de 2 eetlepels water  onder goed roeren toe aan het 1/3 kopje lauw water en en laat dit 10 minuten staan. Meng  vervolgens in een grote  kom de 3 kopjes bloem samen met de theelepel zout met de 3 kopjes lauw water. Maak na de 10 minuten wachten in de grote kom een kuiltje in het midden van het mengsel en giet daar het water/gist mengsel in. Meng dit vervolgens gedurende 10 minuten goed door elkaar. Maak hier vervolgens een bol van en snij er met een mes aan de bovenkant een kruis in.

Dek vervolgens deze bol af met een vochtige doek en plaats het geheel  op een warme tochtvrije plek. Wacht tot de deegbal , na 1 à 3 uur, ongeveer twee keer zo groot is geworden. Klop vervolgens het deeg weer plat en verdeel het in 8 ballen. Leg vervolgens deze ballen op een met bloem bestoven werkblad en rol ze met een deegroller plat tot ongeveer een halve centimeter dikte. Zet de platte deegschijven vervolgens 10 à 15 minuten opzij om ze een beetje te laten rijzen.

020 Balls_of_lefse_dough

Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een deegschijf op een licht ingevette bakplaat. Bak vervolgens de deegschijven na elkaar, één voor één gedurende 5 tot 8 minuten tot de bovenkant mooi gekleurd is.

Eet smakelijk:
Je kunt het brood direct na het bakken eten of het in een plastic zak op een koele plaats een paar dagen bewaren.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1038
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Flensjes (basis recept)

Basis recept voor Flensjes

Smoothies

Smoothies zijn fris, gezond en heel eenvoudig te maken.

Een lekkere zondagslunch hoeft niet veel tijd te kosten

Een eenvoudig, maar smakelijk lunchrecept, varieer naar hartelust!

Heerlijke frisse maaltijdsalade - Appel, walnoot

Een heerlijke frisse maaltijdsalade, met appel, druiven, walnoot en gorgonzola

Chocolade en aardbeien roomijs

diverse recepten voor zelfgemaakt ijs in de ijsmachine

Traktaties voor een kinderfeestje

originele en leuke traktaties en tips voor school en kinderfeestjes

Kaasfondue met rauwe groenten en stokbrood

Een vegetarische kaasfondue voor 6 personen met rauwe groenten en stokbrood

Antiliaans kippensoep

Heerlijk gezonde kippensoep op antilliaanse wijze

Turks Fruit met kokos, recept.

Hier een simpel en heerlijk receptje om zelf Turks Fruit te maken.

Frutta con zabaglione

Een heerlijk Italiaans desert!

Pannenkoeken recept

Een simpel recept om pannenkoeken te bakken

Schaal- en schelpdieren - gezond eten

Het verschil tussen schaal- en schelpdieren. Welke soorten bestaan er en op wat moet je letten bij aankoop?

Zwaardvis in saffraansaus

Zwaardvis in saffraansaus

Waar aardbeien al niet goed voor zijn.

Aardbeien zijn een smaakvol en goed voor ons lichaam

Heerlijke ovenschotel met veel groentes en tortilla chips

Recept voor een ovenschotel met allerlei groenten, lekkere kruiden en tortilla chips

Gevulde kleine hapjes voor op een verjaardag (koud)

Iedere verjaardag gaat gepaard met een hapje en een drankje. Wil je eens iets anders serveren? Lees hier enkele suggesties

Zelf wijn maken

Waarom dure wijn kopen als je zelf goedkoop wijn maken kan.

Recept

Een recept voor een heerlijke overschotel met tortillachips. Makkelijk te breiden van 1 persoon tot een grote groep!

Gegrilde courgette

Gegrilde courgette met citroensap! Heerlijk bijgerecht!

Hoe je een lekkere Kaas Pannenkoek bakt

Hoe je een lekkere Kaas Pannenkoek bakt.

Goedkoop eten in Alanya, goedkoop uit eten in Alanya

De beste restaurants in Alanya waar je goedkoop kunt eten.

Saffraan, het bloedrode goud

Saffraan, het kostbaarste kruid ter wereld

Couscoussalade net even anders

Heerlijke frisse couscoussalade met sappige peer en cream cheese

De bekende italiaanse tomaten saus

Overheerlijke italiaanse tomatensaus. Haal de cultuur in uw keuken!

Heerlijke echte amerikaans cheesecake!

HET recept voor een tradionele amerikaans dessert