Eenvoudig recept voor lekker gezond pitabroodje


Publicatie datum:

Een lekker pitabroodje of ook wel shoarmabroodje kun je eenvoudig zelf maken.

Gesponsorde koppelingen

Het pitabroodje is bij de meeste mensen vooral bekend als een broodje waar heel vaak shoarma in geserveerd wordt. De oorsprong van het pitabroodje is echter minder bekend. Ook de bereidingswijze van een pitabroodje is bij de meeste mensen niet bekend. In dit artikel lees je waar het pitabroodje vandaan komt en hoe je zelf eenvoudig pitabroodjes kunt maken.

00 pitabroodje

De oorsprong van het pitabroodje:
Zoals de naam al doet vermoeden is het pitabroodje geen typisch Hollands broodje. Het echte originele pitabroodje is afkomstig uit het midden oosten. Het is naar alle waarschijnlijkheid uitgevonden door de Bedoeïenen die het bereidden door bolletjes met water vermengd gemalen graan in een open vuur te bakken.

010 Peasants_breaking_bread

Het Nederlandse pitabroodje:
De broodjes die wij in Nederland pitabroodje noemen zijn eigenlijk gewone Saoedi-Arabische broodjes die daar Khubz of Khoubz  genoemd worden. Khubz is één van de oudste soorten brood omdat het, met of zonder rijsmiddel, zelfs zonder oven of pan gebakken kan worden.

Ingrediënten voor 8 Khubz broden:
2 theelepels Bruggeman gist, 1/3 kopje lauw water, 2 eetlepels, 3 kopjes bloem, 3 kopjes lauw water suiker, 1 theelepel zout en olijfolie.

Bereidingswijze:
Voeg de twee theelepels gist en de 2 eetlepels water  onder goed roeren toe aan het 1/3 kopje lauw water en en laat dit 10 minuten staan. Meng  vervolgens in een grote  kom de 3 kopjes bloem samen met de theelepel zout met de 3 kopjes lauw water. Maak na de 10 minuten wachten in de grote kom een kuiltje in het midden van het mengsel en giet daar het water/gist mengsel in. Meng dit vervolgens gedurende 10 minuten goed door elkaar. Maak hier vervolgens een bol van en snij er met een mes aan de bovenkant een kruis in.

Dek vervolgens deze bol af met een vochtige doek en plaats het geheel  op een warme tochtvrije plek. Wacht tot de deegbal , na 1 à 3 uur, ongeveer twee keer zo groot is geworden. Klop vervolgens het deeg weer plat en verdeel het in 8 ballen. Leg vervolgens deze ballen op een met bloem bestoven werkblad en rol ze met een deegroller plat tot ongeveer een halve centimeter dikte. Zet de platte deegschijven vervolgens 10 à 15 minuten opzij om ze een beetje te laten rijzen.

020 Balls_of_lefse_dough

Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een deegschijf op een licht ingevette bakplaat. Bak vervolgens de deegschijven na elkaar, één voor één gedurende 5 tot 8 minuten tot de bovenkant mooi gekleurd is.

Eet smakelijk:
Je kunt het brood direct na het bakken eten of het in een plastic zak op een koele plaats een paar dagen bewaren.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Hoe kun je lekker koken met insecten, maden en wormen?

Steeds meer wetenschappers zijn het er over eens, insecten, maden en wormen worden in de toekomst de belangrijkste vleesvervangers. Hoe kun je deze lekker bereiden.

Vruchtentaart met hazelnoten - taart - dessert

Vruchtentaart met hazelnoten voor 4 à 6 personen.

Lekker Hapje: Frittata met tomaat

Dit lekkere typische Italiaanse eten kan u zowel als hapje, tussengerecht,bijgerecht of oorgerecht gebruiken

Appelkoek bakken

maak zelf een appelkoek

Afvallen met vijf maaltijden per dag

Vijf porties groente en fruit bij je dagelijkse eetpatroon

Makkelijk Marokkaans recept: Marokkaanse gehaktballetjes (kefta)

Heerlijke Marokkaanse gehaktballetjes

Peren met chocolade saus

een heerlijk desert voor na een heerlijke maaltijd en makkelijk te maken.

Chocolade en aardbeien roomijs

diverse recepten voor zelfgemaakt ijs in de ijsmachine

Heerlijke recepten met bladerdeeg

Recepten waarin bladerdeeg verwerkt is

Pavlova recept

Hier een makkelijk en eenvoudig recept voor pavlova

Sauzen: Normandische saus

Niets lekkerder dan een goede Normandische saus bij de vis.

Recept - Kip wraps, anders.

Kip in wraps, maar dan een beetje anders.

Andere Witlof schotel

Kook eens met andere ingredinten maar laat het toch lekker zijn.

Hoe bak je nou een goede pannenkoek

De manier om een goede pannenkoek te bakken

Hoe maak je lekkere kruidenboter?

Recept voor het maken van kruidenboter.

De lekkerste Italiaanse desserts

Lees hier hoe u de lekkerste Italiaanse desserts kunt maken in uw eigen keuken!

Stamppot Mei raap

Ik wil jullie kennis laten maken met een knolgewas die nu in de winkel ligt. Je kunt de Mei raap als salade gebruiken of een soep, maar ook stoven, bakken, poffen, koken en zelfs frieturen

recept: citroenlimonade (zonder alcohol)

Een cocktail voor de kinderen: citroenlimonade!

Moeten we steeds meer voedsel produceren of moeten we vegetarisch worden?

Door de groei van de wereldbevolking stijgt de vraag naar voedsel, maar moeten we daarom ook steeds meer voedsel produceren?

Lactose-intolerantie, wat is dat?

Lactose-intolerantie kan knap vervelend zijn. Waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen?

Tomaat-mozzarellatorentje

Een heerlijk insalata caprese! Binnen een paar stappen heeft u een Italiaans tomaat-mozzarellatorentje!

Een ongekende soep; romige slasoep

Een ongekende bereiding van sla. Een heerlijke soep van sla.

Walnotentapenade

Recept van tapenade, waar je mee kunt variëren.

Zelf bier brouwen

Lees hier hoe je eenvoudig zelf bier kan maken.

Wat is de beste studentenhaver of elitehaver?

Het is heel gezond en lekker maar wat is de beste studentenhaver of elitehaver?