Waar komen de hete sauzen vandaan


Publicatie datum:

Hete sauzen kennen een lange geschiedenis, lees hier hoe en wat.

Gesponsorde koppelingen

Hete sausen bestaan al sinds mensen zich realiseerden dat Chilipepers kunt eten. Flessen die hete sausen bevatten saus zijn opgegraven  op archeologische sites en werden gevonden in  oude scheepswrakken, volgens de “The Hot Sauce Bible”, The Crossing press 1996

In Amerika bestaat er al lang een liefde voor hete sausen. Er zijn al advertenties bekend uit 1806 waarin Cajunsaus  worden aangeprezen.

Veel van de hete sausen kwamen het zuiden van amerika. De Cajun keuken en andere keukens wakkerderden de honger naar pittige sausen aan.

Eén van de eerste sausen die op grote schaal geproduceerd werd was Edmund Mclhenny’s Tabasco®Brand pepersaus, die in 1868 op de markt verscheen en wordt nog steeds gemaakt. Volgens de “familie overlevering”

bottelde Edmund zijn eerste Tabasco®saus in gerycelde cologneflessen. De McIlhenny familie heeft van “Tabasco” een handelsmerk gemaakt (De naam Tabasco verwijst eigenlijk naar een geografische en politieke regio in Mexico waar de Tabasco peper vandaan schijnt te komen). Gelijksoortige sausen met Tabasco peper staan alleen maar bekend als “hete saus”. De McIlhenny is trots op haar erfgoed en heeft daarom in 2006 een museum opgericht in New Orleans.

McIlhenny’s succes heeft in de jaren 20 van de vorige eeuw ook een aantal imitators aangetrokken zoals Trappey’s Hot Sauce (Gemaakt door B.F. Trappey, een ex McIlhenny werknemer) en Crystal hot Sauce.

Sommige sauzen werden geen succes bij de consument, Heinz, het toonaangevende bedrijf op sauzengebied, gevestigd in Pittsburgh, produceerde eens een Tabasco pepersaus, dit werd echter geen succes en werd uit de productie gehaald. 

Tegenwoordig zijn er meerdere soorten hete sauzen op basis van diverse soorten pepers. Deze worden genuttigd bij verschillende gerechten. Ook zijn er leuke dispensers voor saus verkrijgbaar zoals het sauspistool. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Gourmetten

Gezellig etentje met familie en vrienden. Gourmetten, vlees en groenten in kleine pannen.

De echte groentebouillon!

Zo maak je gemakkelijk en snel een heerlijek groentebouillon!

Cajun sperzieboontjes uit Louisiana

Cajun sperzieboontjes uit Louisiana, een pittig groentegerecht.

De 10 spelregels van goede voeding

Waar je je aan moet houden als je goed wilt eten

Vegetarisch gevulde courgette

Een simpel vegetarisch bijgerecht, wat er op een bord speciaal uitziet. Bevat veel groentes.

Hoe maak je appelflappen

Recept voor de lekkerste appelflappen

Gefrituurde calamares

Recept voor Calamares

Caprinataart met rood fruit

Een heerlijke Italiaanse taart!

De bekende italiaanse tomaten saus

Overheerlijke italiaanse tomatensaus. Haal de cultuur in uw keuken!

Vegetarische spinazieflapjes uit de oven

Lekkere vegetarische spinazieflapjes uit de oven!

Rijst met aubergine curry recept.

Recept uit het midden oosten, perfect voor een etentje met vrienden.

Hoe maak je een voorgerecht met eendenborstfilet

Eendenborstfilet met cranberry's en groene pesto

Paddestoelen

Paddestoelen zijn in allerlei gerechten te gebruiken, van soep tot saus, van quiche tot vleesvervanger

Risotto primavera

Heerlijke risotto met veel verse groente!

Budgetkoken met kipfilet

Maak van twee simpele kipfiletjes, maar liefst zes heerlijke kipburgers!

Zalmfilet verpakt in ham of spek, hoofdgerecht

Zalmfilet verpakt in ham, een lekker gerecht, apart van smaak

Oranje boven! Een gezond Koninklijk cakeje

Oranjecake met worteltjes

Heerlijke frisse Couscous Salade

Recept van een frisse zomersalade

Wokgerecht: Scampi in het pannetje

Scampi's met groentjes in de wok bereiden, een uiterst lekker receptje

Varkenshaas in ketjapsaus - snel, simpel en lekker

Een lekker gerecht met varkenshaas voor de snelle keuken.

Overheerlijk appelwafeltje

maak in minder dan 5 minuten een heerlijk appelwafeltje

Moeilijke eter (van peuter tot kleuter)

Help, mijn kind eet zeer slecht !!

Heerlijke appeltaart met een crunchy bodem

Appeltaart met noten en krokante bodem van bastognekoeken

Spinazieschotel met gebakken aardappelen - 670 calorieën per persoon

Het recept voor een spinazieschotel met aardappelen, een stevige maaltijd en door vele geliefd.

Drie-in-de-pan

Hoe kun je zelf drie-in-de-pan maken?