Onbekend fruit: de kweepeer


Publicatie datum:

Kweepeer is onbekend fruit, familie van appel en peer. Hoewel rauw niet te eten is de kweepeer na koken heerlijk!

Gesponsorde koppelingen

Vroeger zag je bij boerderijen nog wel eens een kweepeer-boom staan. Tegenwoordig wordt de vrucht van deze boom, de kweepeer, ook weer verhandeld. Waar komt de kweepeer eigenlijk vandaan en kunnen we er nog iets mee?

Botanisch

De kweepeer is een lid van de rozenfamilie. De plant is directe familie van appel, de peer en de lijsterbes met het grote verschil dat de vrucht rauw eigenlijk niet te eten is. De Latijnse naam van de kweepeer, ook wel kort kwee genoemd, is Cydonia oblonga.  De Latijnse naam is weer afgeleid van  de plaats Kydonia op Kreta. Oorspronkelijk was de kweepeer inheems in het gebied rond de Kaspische Zee. De kweepeer werd algemeen bekend in de landen rond de Middellandse zee en zelfs in Japan.

 

De eetbaarheid

De kweepeer heeft tegenwoordig een wat onbekend imago. Dat hangt ongetwijfeld samen met de eetbaarheid van de vrucht, dat is namelijk bijna niet te doen. De rijpe vruchten smaken nog steeds erg zuur en zijn bovendien erg hard, geen vruchten dus die je lekker uit de hand eet. In de eetbaarheid komt echter flinke verandering als de kweepeer ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten wordt gekookt.  Het harde is dan verdwenen, de vrucht is lekker zacht geworden en heeft nu bovendien een heerlijke fruitige smaak. In de kweepeer zit veel pectine, een stof die veel gebruikt wordt bij het maken van jam. Kweepeer is dus uitstekend geschikt voor het maken van jam of marmelade. De Portugese naam voor de kweepeer is marmelo. Van dit woord is ons woord marmelade afgeleid. Je zou kunnen zeggen dat de letterlijke betekenis van het woord marmelade zoiets als kweeperenjam is.

 

Zelf kweken van kweeperen

Ons klimaat is prima geschikt voor de kweeperenteelt.  De uiteindelijke afmetingen van de boom vallen mee, ongeveer een meter of vier in doorsnede. In veel tuinen en moestuinen kan voor de kweepeer dus wel een plekje worden gereserveerd. Zoals met alle bomen moet je altijd bij de plaatsing rekening houden met de kruin en de uiteindelijk te verwachten afmetingen. Zet bomen nooit te dicht bij muren, schuttingen en andere erfafscheidingen, dat scheelt een hoop narigheid met de buren. Is een boomvorm toch te veel voor de beschikbare ruimte in je tuin dan is er goed nieuws: de kweepeer is eventueel ook in struikvorm op geënt op een laagstam te verkrijgen. De plek in je tuin waar de kweepeer zal komen te staan mag in de volle zon liggen, halfschaduw is ook goed. Het is geen probleem als de grond wat schraal is, de kweepeer kan daar uitstekend mee overweg.

 

Bloei en oogst

De meeste fruitbomen bloeien al in april en mei. De kweepeer doet dat allemaal wat later, pas in mei – juni. Een latere bloei betekent ook dat de vruchten later worden gevormd, dat zie je aan het eind van de zomer gebeuren. Logisch vervolg is ook dat de vruchten laat rijp worden, vaak pas in oktober.  Je ziet dat de vruchten rijpen, als ze verkleuren van groen naar een geliger groen. Er in knijpen om te voelen of ze rijp zijn heeft geen zin, de vruchten blijven hard aanvoelen. Een andere reden om niet te knijpen: de vruchten blijven erg kwetsbaar. Dat betekent ook, dat je voorzichtig moet plukken.  Geplukte vruchten kun je ongeveer een week bewaren.

 

Belagers

De kweepeer heeft niet veel last van belagers. Dat komt natuurlijk omdat de onbewerkte, rauwe vrucht nog niet erg smakelijk is.  Bij sommige rassen kan een enkele keer meeldauw of bacterievuur worden aangetroffen, of doen rupsen zich te goed aan de blaadjes. Over het algemeen valt dit echter wel mee. Als de bodem te goed bemest is, kan de boom gevoelig worden voor schimmelziektes. Houd je dus bij het bemesten een beetje in.

 

Verwerking

Mocht je eigen boom nog onvoldoende kweeperen hebben opgeleverd, kweeperen worden weer wat populairder en zijn in de handel vaak ook weer te koop. Kweeperen worden voor consumptie eerst gekookt. Daarna kan er een heerlijke jam van gemaakt worden, of de vrucht kan verwerkt worden in fruitsalades, vruchtentaart of iets dergelijks. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Hoe maak je chocoladeglazuur?

Beschrijving hoe je binnen 10 minuten chocoladeglazuur maakt

Leer snel hoe je een heerlijk Italiaans carpaccio kunt maken!

Hoe maak je carpaccio het lekkerst? Duidelijk hier!

recept - hapjes - borrelhapjes

Houdt u van borrelhapjes? Hier enkele receptjes.

Energierijke shake

Energierijke kwarkshake met hoge voedingfswaarde

Waar aardbeien al niet goed voor zijn.

Aardbeien zijn een smaakvol en goed voor ons lichaam

Gebraden Haas

Recept voor gebraden haas

Je eigen milkshake maken

In 4 minuten een eigen milkshake maken.

Lekker Hapje: Frittata met tomaat

Dit lekkere typische Italiaanse eten kan u zowel als hapje, tussengerecht,bijgerecht of oorgerecht gebruiken

Aardpeerschotel met prei en hazelnoten

Recept voor een ovenschotel met aardperen, prei, aardappelen en hazelnoten

Spaghetti met olijven

Binnen een paar stappen heeft u spaghetti dat u in toprestaurants besteld!

Rode zee met onbewoond eiland (Tomatensoep)

De tomatensoep die elk kind lust (Voorgerecht)

Griekse rijstsoep of Avgolemonosoep

Een lichte voedzame rijst-soep met ei-citroensaus.

Het Eierdieet

Snel afvallen en op een gezond gewicht blijven?

recept voor heerlijke hete bliksem

het recept voor lekkere hete bliksem..

Zelf koekjes maken

Een recept om zelf koekjes te bakken

Recept: Wortel Prei soep

Een heerlijke soep die in een handomdraai op tafel staat!

Roomsaus voor bij pasta

Lekker saus voor bij pasta

Hoe maak je simpel een Italiaanse visschotel

Vis met een kruidige en gevulde Italiaanse saus

Welke koffie past bij jou?

Houd je van echte espresso, pads, zelf opgegoten koffie? Welke maling van de bonen vind je het lekkerst ? vers gemalen, voorgemalen of in senseo-pads ? wat maakt het eigenlijk uit? En wat kost het ?

kokosrijst: een snelkook recept

Mijn eigen snelkookmaaltijd: kokosrijst, speciale curry en kippenburgers.

Italiaanse ovenschotel

Heerlijke Italiaanse ovenschotel met courgette

Wat is het geheim van het succes van Amstel Radler?

Voor heel veel jongens is bierdrinken stoer en Amstel Radler voor watjes. Toch is Amstel Radler een succes. Wat is het geheim van het succes van Amstel Radler?

Baby voeding - de Rapley methode

door baby geleid spenen

Aardbeiendessert met balsmico

Een heerlijk Italiaans aardbeien dessert!

Noord-Afrikaanse zeeduivelspiesjes

Noord-Afrikaanse zeeduivelspiesjes