Onbekend fruit: de kweepeer


Publicatie datum:

Kweepeer is onbekend fruit, familie van appel en peer. Hoewel rauw niet te eten is de kweepeer na koken heerlijk!

Gesponsorde koppelingen

Vroeger zag je bij boerderijen nog wel eens een kweepeer-boom staan. Tegenwoordig wordt de vrucht van deze boom, de kweepeer, ook weer verhandeld. Waar komt de kweepeer eigenlijk vandaan en kunnen we er nog iets mee?

Botanisch

De kweepeer is een lid van de rozenfamilie. De plant is directe familie van appel, de peer en de lijsterbes met het grote verschil dat de vrucht rauw eigenlijk niet te eten is. De Latijnse naam van de kweepeer, ook wel kort kwee genoemd, is Cydonia oblonga.  De Latijnse naam is weer afgeleid van  de plaats Kydonia op Kreta. Oorspronkelijk was de kweepeer inheems in het gebied rond de Kaspische Zee. De kweepeer werd algemeen bekend in de landen rond de Middellandse zee en zelfs in Japan.

 

De eetbaarheid

De kweepeer heeft tegenwoordig een wat onbekend imago. Dat hangt ongetwijfeld samen met de eetbaarheid van de vrucht, dat is namelijk bijna niet te doen. De rijpe vruchten smaken nog steeds erg zuur en zijn bovendien erg hard, geen vruchten dus die je lekker uit de hand eet. In de eetbaarheid komt echter flinke verandering als de kweepeer ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten wordt gekookt.  Het harde is dan verdwenen, de vrucht is lekker zacht geworden en heeft nu bovendien een heerlijke fruitige smaak. In de kweepeer zit veel pectine, een stof die veel gebruikt wordt bij het maken van jam. Kweepeer is dus uitstekend geschikt voor het maken van jam of marmelade. De Portugese naam voor de kweepeer is marmelo. Van dit woord is ons woord marmelade afgeleid. Je zou kunnen zeggen dat de letterlijke betekenis van het woord marmelade zoiets als kweeperenjam is.

 

Zelf kweken van kweeperen

Ons klimaat is prima geschikt voor de kweeperenteelt.  De uiteindelijke afmetingen van de boom vallen mee, ongeveer een meter of vier in doorsnede. In veel tuinen en moestuinen kan voor de kweepeer dus wel een plekje worden gereserveerd. Zoals met alle bomen moet je altijd bij de plaatsing rekening houden met de kruin en de uiteindelijk te verwachten afmetingen. Zet bomen nooit te dicht bij muren, schuttingen en andere erfafscheidingen, dat scheelt een hoop narigheid met de buren. Is een boomvorm toch te veel voor de beschikbare ruimte in je tuin dan is er goed nieuws: de kweepeer is eventueel ook in struikvorm op geënt op een laagstam te verkrijgen. De plek in je tuin waar de kweepeer zal komen te staan mag in de volle zon liggen, halfschaduw is ook goed. Het is geen probleem als de grond wat schraal is, de kweepeer kan daar uitstekend mee overweg.

 

Bloei en oogst

De meeste fruitbomen bloeien al in april en mei. De kweepeer doet dat allemaal wat later, pas in mei – juni. Een latere bloei betekent ook dat de vruchten later worden gevormd, dat zie je aan het eind van de zomer gebeuren. Logisch vervolg is ook dat de vruchten laat rijp worden, vaak pas in oktober.  Je ziet dat de vruchten rijpen, als ze verkleuren van groen naar een geliger groen. Er in knijpen om te voelen of ze rijp zijn heeft geen zin, de vruchten blijven hard aanvoelen. Een andere reden om niet te knijpen: de vruchten blijven erg kwetsbaar. Dat betekent ook, dat je voorzichtig moet plukken.  Geplukte vruchten kun je ongeveer een week bewaren.

 

Belagers

De kweepeer heeft niet veel last van belagers. Dat komt natuurlijk omdat de onbewerkte, rauwe vrucht nog niet erg smakelijk is.  Bij sommige rassen kan een enkele keer meeldauw of bacterievuur worden aangetroffen, of doen rupsen zich te goed aan de blaadjes. Over het algemeen valt dit echter wel mee. Als de bodem te goed bemest is, kan de boom gevoelig worden voor schimmelziektes. Houd je dus bij het bemesten een beetje in.

 

Verwerking

Mocht je eigen boom nog onvoldoende kweeperen hebben opgeleverd, kweeperen worden weer wat populairder en zijn in de handel vaak ook weer te koop. Kweeperen worden voor consumptie eerst gekookt. Daarna kan er een heerlijke jam van gemaakt worden, of de vrucht kan verwerkt worden in fruitsalades, vruchtentaart of iets dergelijks. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Gemarineerde paddestoelen

Een heerlijk Italiaans hapje! Binnen no time klaar!

Garnalencocktail

Een makkelijk recept voor een heerlijke garnalencocktail.

Ananas-grapefruit-crumble

recept voor nagerecht

Recept - kalfsleverpâté - lever - kalfsvlees - vleesgerecht

Het recept voor het maken van een kalfsleverpâté.

IJs van Co in Hoenderlo, het lekkerste ijs van Nederland.

Voor dagelijks vers ambachtelijk bereid vanille-ijs ga je naar IJs van Co in Hoenderlo.

Moeilijke eter (van peuter tot kleuter)

Help, mijn kind eet zeer slecht !!

Cupcakes

Alles over de cupcakes en waar je kunt oefenen om ze te maken.

Twee spaghetti recepten

Als je italiaans wilt koken, en je weet niet waaruit te kiezen heb ik hier twee heerlijke recepten voor spaghetti voor je. Beide gerechten zijn gebasseerd op vier personen.

Hoe maak ik een mokkataart?

Hoe maak ik een mokkataart? Wat ik heb nodig om een mokkataart te maken?

Waarom lightproducten ongezond zijn

Dietisten raden vaak lightproducten aan, maar deze producten zijn nog slechter voor je gezondheid dan normale producten

Tien tips om af te vallen

Tips om te jou te helpen op je streefgewicht te komen

Hoe maak ik worteltjestaart?

Heerlijke worteltjestaart uit de Amerikaanse keuken.

De Oorsprong, Geschiedenis en Functie van Kauwgom

De Oorsprong van Kauwgom, de Functie van Kauwgom.

Recept wildpannetje

Recept

Dieet: Gevulde paprika's en sinaasappelkwark

Het recept van een gevulde paprika die rekening houdt met onze lijn. Daarna serveren we een sinaasappelkwar welke gezond en luchtig is.

Saffraan, het bloedrode goud

Saffraan, het kostbaarste kruid ter wereld

Recept romig kip pannetje met tuinkers

Recept

Hoe maak je kip in wijnsaus

Een hoofdgerecht van kip in wijn bereid, voor 4 personen,

Een lekkere maaltijdsalade

Een lekkere maaltijdsalade maak je zo!

Cajun salade uit Louisiana

Eer rijpe tomaten-basilicumsalade voor in de zomer, zonder zout

Spaanse omelet

Hoe maak ik een Spaanse omelet?

Lekkere koude snelle wraps

Deze wraps zijn snel en gemakkelijk te maken en erg handig voor onderweg

Heerlijke originele hapjes op tafel

Recepten voor op een verjaardag die origineel en lekker zijn

Cheesecake dessert in glaasjes

Een lekker recept voor cheesecake in glaasjes

Hoe maak je creme brulee

Recept voor de lekkerste creme brulee!