Onbekend fruit: de kweepeer


Publicatie datum:

Kweepeer is onbekend fruit, familie van appel en peer. Hoewel rauw niet te eten is de kweepeer na koken heerlijk!

Gesponsorde koppelingen

Vroeger zag je bij boerderijen nog wel eens een kweepeer-boom staan. Tegenwoordig wordt de vrucht van deze boom, de kweepeer, ook weer verhandeld. Waar komt de kweepeer eigenlijk vandaan en kunnen we er nog iets mee?

Botanisch

De kweepeer is een lid van de rozenfamilie. De plant is directe familie van appel, de peer en de lijsterbes met het grote verschil dat de vrucht rauw eigenlijk niet te eten is. De Latijnse naam van de kweepeer, ook wel kort kwee genoemd, is Cydonia oblonga.  De Latijnse naam is weer afgeleid van  de plaats Kydonia op Kreta. Oorspronkelijk was de kweepeer inheems in het gebied rond de Kaspische Zee. De kweepeer werd algemeen bekend in de landen rond de Middellandse zee en zelfs in Japan.

 

De eetbaarheid

De kweepeer heeft tegenwoordig een wat onbekend imago. Dat hangt ongetwijfeld samen met de eetbaarheid van de vrucht, dat is namelijk bijna niet te doen. De rijpe vruchten smaken nog steeds erg zuur en zijn bovendien erg hard, geen vruchten dus die je lekker uit de hand eet. In de eetbaarheid komt echter flinke verandering als de kweepeer ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten wordt gekookt.  Het harde is dan verdwenen, de vrucht is lekker zacht geworden en heeft nu bovendien een heerlijke fruitige smaak. In de kweepeer zit veel pectine, een stof die veel gebruikt wordt bij het maken van jam. Kweepeer is dus uitstekend geschikt voor het maken van jam of marmelade. De Portugese naam voor de kweepeer is marmelo. Van dit woord is ons woord marmelade afgeleid. Je zou kunnen zeggen dat de letterlijke betekenis van het woord marmelade zoiets als kweeperenjam is.

 

Zelf kweken van kweeperen

Ons klimaat is prima geschikt voor de kweeperenteelt.  De uiteindelijke afmetingen van de boom vallen mee, ongeveer een meter of vier in doorsnede. In veel tuinen en moestuinen kan voor de kweepeer dus wel een plekje worden gereserveerd. Zoals met alle bomen moet je altijd bij de plaatsing rekening houden met de kruin en de uiteindelijk te verwachten afmetingen. Zet bomen nooit te dicht bij muren, schuttingen en andere erfafscheidingen, dat scheelt een hoop narigheid met de buren. Is een boomvorm toch te veel voor de beschikbare ruimte in je tuin dan is er goed nieuws: de kweepeer is eventueel ook in struikvorm op geënt op een laagstam te verkrijgen. De plek in je tuin waar de kweepeer zal komen te staan mag in de volle zon liggen, halfschaduw is ook goed. Het is geen probleem als de grond wat schraal is, de kweepeer kan daar uitstekend mee overweg.

 

Bloei en oogst

De meeste fruitbomen bloeien al in april en mei. De kweepeer doet dat allemaal wat later, pas in mei – juni. Een latere bloei betekent ook dat de vruchten later worden gevormd, dat zie je aan het eind van de zomer gebeuren. Logisch vervolg is ook dat de vruchten laat rijp worden, vaak pas in oktober.  Je ziet dat de vruchten rijpen, als ze verkleuren van groen naar een geliger groen. Er in knijpen om te voelen of ze rijp zijn heeft geen zin, de vruchten blijven hard aanvoelen. Een andere reden om niet te knijpen: de vruchten blijven erg kwetsbaar. Dat betekent ook, dat je voorzichtig moet plukken.  Geplukte vruchten kun je ongeveer een week bewaren.

 

Belagers

De kweepeer heeft niet veel last van belagers. Dat komt natuurlijk omdat de onbewerkte, rauwe vrucht nog niet erg smakelijk is.  Bij sommige rassen kan een enkele keer meeldauw of bacterievuur worden aangetroffen, of doen rupsen zich te goed aan de blaadjes. Over het algemeen valt dit echter wel mee. Als de bodem te goed bemest is, kan de boom gevoelig worden voor schimmelziektes. Houd je dus bij het bemesten een beetje in.

 

Verwerking

Mocht je eigen boom nog onvoldoende kweeperen hebben opgeleverd, kweeperen worden weer wat populairder en zijn in de handel vaak ook weer te koop. Kweeperen worden voor consumptie eerst gekookt. Daarna kan er een heerlijke jam van gemaakt worden, of de vrucht kan verwerkt worden in fruitsalades, vruchtentaart of iets dergelijks. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Studentenpasta met rode pesto en gerookte kipfilet

Gemakkelijke stevige pasta met de stevige bite van zongedroogde tomaten

Het 80/10/10 dieet

Wat is het 80/10/10 dieet?

Echte Zuid Franse Bouillabaisse het klassieke recept.

Heerlijke klassieke vissoep mooi zomer gerecht makkelijk en snel klaar

Heerlijke ovenschotel met veel groentes en tortilla chips

Recept voor een ovenschotel met allerlei groenten, lekkere kruiden en tortilla chips

Kip Boursin

recept met kip en boursin

Eenvoudig recept voor de lekkerste slagroomtaart

Lees hier hoe je eenvoudig de lekkerste slagroomtaart maakt.

Recept voor kip shoarma

Het maken van kip shoarma op een heerlijke simpele manier

Kidneybonensoep (budgetrecept)

Recept voor 4 personen

Gebakken oosterse rijst

Een pittige gebakken oosterse rijst

Zelf jus maken

Lees hier hoe je zelf een heerlijke goedkope jus kunt maken

Heerlijke Hollandse appeltaart met een eigen swing

Het beste recept voor heerlijke hollandse appeltaart met gember.

De beste frituurolie, de goedkoopste frituurolie

Wat is frituurolie? Wat is de beste frituurolie? Wat is de goedkoopste frituurolie?

Hoe kun je lekker koken met insecten, maden en wormen?

Steeds meer wetenschappers zijn het er over eens, insecten, maden en wormen worden in de toekomst de belangrijkste vleesvervangers. Hoe kun je deze lekker bereiden.

Zelfgemaakte kipnuggets

Zelfgemaakte kipnuggets in 20 minuten

Recept oreo McFlurry

Recept voor de enige echte Oreo van de Mac!

Het kweken van eigen groente in de moestuin

De moestuin hoeft niet groot te zijn om heerlijke groenten te kunnen kweken

Escargots op Bourgondische wijze

Hierbij vind je het recept om escargots op Bourgondische wijze klaar te maken. Een receptje dat absoluut niet veel tijd in beslag neemt (tussen de 15 à 20 minuten)

Gamba's met courgette (Gamberoni con zucchine)

Italiaans gerecht met gamba's en courgette

Hoe maak je een lekker voorgerecht van mosselen

Mosselen in een knoflook-kruidenroomsaus op een bedje van sla

Koken een kunst of expirimenteren

Inkopen voor de hele week doen is tijdbesparend. Recepten zoeken is gemakkelijk

Wat is het geheim van het succes van Amstel Radler?

Voor heel veel jongens is bierdrinken stoer en Amstel Radler voor watjes. Toch is Amstel Radler een succes. Wat is het geheim van het succes van Amstel Radler?

Eenvoudig recept voor lekkere oestertjes

In dit artikel leg ik uit hoe ik op eenvoudige wijze mijn lekkere oestertjes klaarmaak.

Asperges voor consumptie alleen van het mannelijk geslacht.

In de winkel liggen alleen maar asperges van het mannelijk geslacht omdat het mannelijk geslacht het grootst is bij de Asperge.

Gevulde wraps

een snel en gemakkelijk recept dat erg lekker is.

Hoe kan ik het beste groenten invriezen

Verse groenten invriezen in porties, ideaal bij onverwacht (eet)bezoek