Vergeten groente: koolraap


Publicatie datum:

Koolraap is een prima wintergroente. Koolraap is het waard weer te worden herontdekt.

Gesponsorde koppelingen

Hoewel de groentewinkels en supermarkten ons steeds meer exotische groenten uit verre streken laten zien, is er ook een hele groep van oudsher bekende groenten, die in onze streken veel werden geteeld en gegeten. Een daarvan is de koolraap, een prima wintergroente. Koolraap is het waard weer te worden herontdekt.

De koolraap

De wortel van de Brassica napobrassica wordt koolraap genoemd. Overigens kan niet alleen de knolvormige wortel, maar ook het blad van deze plant worden geconsumeerd. Koolraap stond in Nederland in voorbije jaren veel en regelmatig op het menu. Niet alleen mensen aten de knol, ook het vee kreeg koolraap voorgeschoteld. Koolraap is minder populair geworden en wordt niet veel meer gegeten of verbouwd. Koolraap wordt tot de vergeten groentes gerekend.

 

Oorsprong

Het is aannemelijk, dat de koolraap is ontstaan door twee verschillende rassen met elkaar te kruisen: de kool en de knolraap. Om het ingewikkeld en verwarrend te maken, de termen koolraap en knolraap worden ten onrechte vaak door elkaar gebruikt. Er zijn echter wel verschillen. Een koolraap kan een flinke omvang en gewicht bereiken, tot één à anderhalve kilogram. De knol heeft aan de binnenkant een oranje-gele kleur. Groot voordeel van de koolraap is, dat de knollen langer bewaarbaar zijn, en dus goed geschikt zijn als wintergroente.

 

Zelf kweken van koolraap

Je zult de koolraap in de winkel niet zo veel meer tegenkomen, maar gelukkig zijn er mogelijkheden in je eigen tuin. De plant doet het prima in ons klimaat. Een lichte kleigrond is het meest ideaal, maar de plant doet het ook op andere grondsoorten. Koolraap wordt begin juni gezaaid. Dat lijkt wat laat in het jaar, maar vroeger zaaien levert uiteindelijk vezelige en houtige knollen op. Minder smakelijk, dus. Na ruim zes weken zijn de plantjes voldoende gegroeid om te worden uitgeplant. Zet ze op een afstand van ongeveer 45 centimeter uit elkaar. Je zou verwachten dat diep planten goed is voor de knolontwikkeling, maar dat is niet het geval. Te diep geplaatste plantjes leveren geen mooie knolvorm op. De aanwezigheid van het mineraal boor is voor koolraap noodzakelijk. Mocht de bodem hiervan te weinig bevatten, er zijn kunstmestsoorten die hierin voorzien.

 

Pas op voor belagers

Koolraap wordt gerekend onder de koolsoorten. Traditionele kool-belagers komen ook op de koolraap af. Denk bijvoorbeeld om de rupsen van het koolwitje, de koolmot of de kooluil, die graag van de bladeren van de plant eten. Schimmelziekten in de bodem, zoals knolvoet of valse meeldauw, kunnen de koolraap ook aantasten.

 

De oogst

Na een maand of vijf, zes zijn de knollen rijp voor de oogst, dus ongeveer in oktober en november. Een koolraap kan een flink gewicht hebben gekregen, dus als je er flink wat hebt staan in je tuin, heb je voor heel wat maaltijden genoeg. Gelukkig laat de knol zich in een koude opslagplaats, liefst met temperaturen rond de één graad Celcius, prima een lange tijd bewaren, soms wel tot zes maanden. Dat maakte de koolraap in vroeger tijden een ideale wintergroente, ruim voorhanden in een tijd dat er weinig verschillende verse groentes van het eigen land kwamen.

 

Bereiding

Koolraap is eenvoudig klaar te maken. Schil de koolraap en snijd deze in stukjes. Rauw is de koolraap nog niet erg lekker. Breng het geheel daarom aan de kook. Door dit proces krijgt de koolraap een zoetige smaak. Klaar! Eventueel maak je het extra lekker door een sausje.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Hoe maak je kruidenboter?

Origineel recept voor kruidenboter

Eenvoudige voorgerechten maken

Er zijn op internet vele recepten te vinden om voorgerechten te maken, maar waar vind ik het beste overzicht van recepten?

Het kweken van eigen groente in de moestuin

De moestuin hoeft niet groot te zijn om heerlijke groenten te kunnen kweken

Peren met chocolade saus

een heerlijk desert voor na een heerlijke maaltijd en makkelijk te maken.

Zwaardvis in saffraansaus

Zwaardvis in saffraansaus

Kippensoep

Eenvoudige snel klaar te maken, maar lekkere kippensoep.

Broccolli uit de wok

Brocolli maar dan weer anders

Gratis Shoarma in Safaripark de Beekse Bergen

In april en mei is er gratis shoarma in Safaripark de Beekse Bergen.

Heerlijke wrap

Een overheerlijk recept voor een wrap die bovendien snel klaar is!

Het mooiste espresso apparaat, de mooiste espressomachine

Er zijn heel veel mooie espresso apparaten te koop maar welke espressomachine is nu het mooiste.

Empanada's met appelvulling

Dit is een prima idee voor een leuk uitziende lekkernij die je zo op de hand kunt eten en die je je bezoek zeker kunt voorschotelen

Recept kalfsvlees - kalfsoesters met kaas - vleesgerecht

Een eenvoudig klaar te maken gerecht, kalfsoesters met kaas, welk uitzonderlijk lekker smaakt.

Noorse recepten, gemakkelijk te maken, snel klaar en lekker.

Hier drie heerlijke Noorse recepten

Waar komen de hete sauzen vandaan

Hete sauzen kennen een lange geschiedenis, lees hier hoe en wat.

De 10 spelregels van goede voeding

Waar je je aan moet houden als je goed wilt eten

Recept chocoladetaart

Recept voor een snelle maar heerlijke chocoladetaart

Winterse pasta: tagliatelle met een stoofpotje van varkenslapjes, sperciebonen en pesto

Een vleugje Italië voor de winterse maaltijd

Gevulde bootjes (Meloen met ham voorgerecht)

Bootje van meloen gevuld met ham

Slapende kip (kip uit de oven)

Een kipgerecht uit de oven met een dekentje

Spaghetti met kruidenkaas

Het lekkerste en simpelste spaghetti recept die er is.

Geitenkaas taart

Op zoek naar een lunchgerecht dat in een handomdraai klaar is, dan is het volgende recept iets voor jou.

Spaghetti met broccoli en hammetjes

Een snel en makkelijk recept voor een lekkere en gezonde maaltijd.

Rundvleesschotel met kaas uit de oven

Een stevige ovenschotel met rundvlees en verse groenten

Eenvoudig recept voor lekkere oestertjes

In dit artikel leg ik uit hoe ik op eenvoudige wijze mijn lekkere oestertjes klaarmaak.

recept: flensjes met pruimencompote

Zo maakt u een heerlijk nagerecht: flensjes met pruimencompote.