Vergeten groente: koolraap


Publicatie datum:

Koolraap is een prima wintergroente. Koolraap is het waard weer te worden herontdekt.

Gesponsorde koppelingen

Hoewel de groentewinkels en supermarkten ons steeds meer exotische groenten uit verre streken laten zien, is er ook een hele groep van oudsher bekende groenten, die in onze streken veel werden geteeld en gegeten. Een daarvan is de koolraap, een prima wintergroente. Koolraap is het waard weer te worden herontdekt.

De koolraap

De wortel van de Brassica napobrassica wordt koolraap genoemd. Overigens kan niet alleen de knolvormige wortel, maar ook het blad van deze plant worden geconsumeerd. Koolraap stond in Nederland in voorbije jaren veel en regelmatig op het menu. Niet alleen mensen aten de knol, ook het vee kreeg koolraap voorgeschoteld. Koolraap is minder populair geworden en wordt niet veel meer gegeten of verbouwd. Koolraap wordt tot de vergeten groentes gerekend.

 

Oorsprong

Het is aannemelijk, dat de koolraap is ontstaan door twee verschillende rassen met elkaar te kruisen: de kool en de knolraap. Om het ingewikkeld en verwarrend te maken, de termen koolraap en knolraap worden ten onrechte vaak door elkaar gebruikt. Er zijn echter wel verschillen. Een koolraap kan een flinke omvang en gewicht bereiken, tot één à anderhalve kilogram. De knol heeft aan de binnenkant een oranje-gele kleur. Groot voordeel van de koolraap is, dat de knollen langer bewaarbaar zijn, en dus goed geschikt zijn als wintergroente.

 

Zelf kweken van koolraap

Je zult de koolraap in de winkel niet zo veel meer tegenkomen, maar gelukkig zijn er mogelijkheden in je eigen tuin. De plant doet het prima in ons klimaat. Een lichte kleigrond is het meest ideaal, maar de plant doet het ook op andere grondsoorten. Koolraap wordt begin juni gezaaid. Dat lijkt wat laat in het jaar, maar vroeger zaaien levert uiteindelijk vezelige en houtige knollen op. Minder smakelijk, dus. Na ruim zes weken zijn de plantjes voldoende gegroeid om te worden uitgeplant. Zet ze op een afstand van ongeveer 45 centimeter uit elkaar. Je zou verwachten dat diep planten goed is voor de knolontwikkeling, maar dat is niet het geval. Te diep geplaatste plantjes leveren geen mooie knolvorm op. De aanwezigheid van het mineraal boor is voor koolraap noodzakelijk. Mocht de bodem hiervan te weinig bevatten, er zijn kunstmestsoorten die hierin voorzien.

 

Pas op voor belagers

Koolraap wordt gerekend onder de koolsoorten. Traditionele kool-belagers komen ook op de koolraap af. Denk bijvoorbeeld om de rupsen van het koolwitje, de koolmot of de kooluil, die graag van de bladeren van de plant eten. Schimmelziekten in de bodem, zoals knolvoet of valse meeldauw, kunnen de koolraap ook aantasten.

 

De oogst

Na een maand of vijf, zes zijn de knollen rijp voor de oogst, dus ongeveer in oktober en november. Een koolraap kan een flink gewicht hebben gekregen, dus als je er flink wat hebt staan in je tuin, heb je voor heel wat maaltijden genoeg. Gelukkig laat de knol zich in een koude opslagplaats, liefst met temperaturen rond de één graad Celcius, prima een lange tijd bewaren, soms wel tot zes maanden. Dat maakte de koolraap in vroeger tijden een ideale wintergroente, ruim voorhanden in een tijd dat er weinig verschillende verse groentes van het eigen land kwamen.

 

Bereiding

Koolraap is eenvoudig klaar te maken. Schil de koolraap en snijd deze in stukjes. Rauw is de koolraap nog niet erg lekker. Breng het geheel daarom aan de kook. Door dit proces krijgt de koolraap een zoetige smaak. Klaar! Eventueel maak je het extra lekker door een sausje.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 59
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

recept Pruimencrumble

een heerlijke pruimencrumble taart maak je zo

Zwaardvis in saffraansaus

Zwaardvis in saffraansaus

Vergeten groente: koolraap

Koolraap is een prima wintergroente. Koolraap is het waard weer te worden herontdekt.

Hoe is cola ontstaan

Vroeger zat er cocaïne in cola

luxe bosvruchten yoghurt taart

Een super lekkere, makkelijke, bosvruchten kwarktaart, die er onwijs luxe uitziet!

De Italiaanse Asperge-witlofsalade!

Men zegt dat Italië drie nationala obsessies heeft: Madonna, mamma en mangiare (eten) Hieronder staat een heerlijk recept van een Italiaanse asperge-witlofsalade.

Wokgerecht: Scampi in het pannetje

Scampi's met groentjes in de wok bereiden, een uiterst lekker receptje

Koken met lust

Enkele lustopwekkende voedingsmiddelen en een uitleg waarom deze het libido kunnen verhogen.

Pasta met tonijn en broccoli

Recept voor 4 personen

Spaghetti and meatballs

Een Amerikaans/Italiaans recept vooral beroemd geworden als Frank Sinatra's favoriete gerecht bij Patsy's in New York.

Tonijnsalade met aardappelen

Een heerlijke salade uit het zuiden!

Spinazietaart - recept - 310 calorieën per portie - groenteschotel

Het recept voor een spinazietaart welke slechts 310 calorieën bevat per portie.

Gegrilde teriyaki aubergine

Heerlijk oosters bijgerecht!

Leuke en gezonde traktaties

leuke en gezonde traktaties

Waar komt de Engelse Ham Sandwich vandaan?

Een eenvoudig recept voor de lekkerste Engelse Ham Sandwich naar aanleiding van een foto.

5 Populaire drankspelletjes

5 populaire drankspelletjes voor op een feestje

Mexicaans recept voor de liefhebbers: Nachos met salsa

Dit artikel geeft goed weer hoe je het beste Nachos met salsa kunt bereiden.

Kaas

Dit artikel gaat over kaas. De geschiedenis, de bereiding, verschillende soorten kaas, schimmel kazen en het snijden van kaas.

Zelf babyvoeding maken. Goedkoop, gemakkelijk & gezond!

Voordelen en tips voor het zelf maken van babyvoeding

Zeeduivel saltimbocca

Een heerlijk Italiaans gerecht! Laat uw vrienden verassen!

Granita di caffè

Zo maak je zelf de heerlijkste nagerecht!

Welke koffie past bij jou?

Houd je van echte espresso, pads, zelf opgegoten koffie? Welke maling van de bonen vind je het lekkerst ? vers gemalen, voorgemalen of in senseo-pads ? wat maakt het eigenlijk uit? En wat kost het ?

Hamschijven met peterselieboter - ovengerecht

Een receptje dat misschien wel iets meer tijd nodig heeft, maar de hamschijven met peterselieboter zijn toch wel die moeite waard.

Heerlijke asperges!

Heerlijke asperges met eieren en ham!

Kun je het geslacht van je ongeboren baby beinvloeden?

De link tussen het geslacht van je ongeboren baby en je dieet.