Waarom zijn kookprogramma's zo populair?


Publicatie datum:

Er komen steeds meer kookprogramma’s op de televisie en ze zijn allemaal razend populair, waarom zijn kookprogramma's zo populair?

Gesponsorde koppelingen

De populairste televisiekoks van dit moment zijn Robert Kranenborg, Gary Mehigan, Julius Jaspers, Gordon Ramsay, Nigella Lucy Lawson, George Calombaris, Herman den Blijker, Rudolph van Veen, Jamie Oliver en Sandra Ysbrandi, zij presenteren respectievelijk op de televisie de kookrogramma’s Over de Kook, Masterchef Australïe, Topchef, Oorlog in de keuken, The Taste, Masterchef Australïe, The Taste, 24Kitchen, Jamie Oliver's Food Revolution en Live4you.

Kookprogramma precentratrice

Hoe wordt je Top kok in Nederland:
Om te kijken met wat voor opleiding je top kok kunt worden in Nederland heb ik van een bekende top kok opgezocht welk pad hij bewandeld heeft om top kok te worden. Hiervoor heb ik het carrière pad van Robert Kranenborg uitgezocht. Robert Kranenborg leerde op tienjarige leeftijd koken in het restaurant van zijn vader. Toen hij een jaar of 16 was ging hij werken bij het schouwburgrestaurant Orpheus in Apeldoorn. Bij zijn volgende werkgever, het met één Michelinster getooide restaurant De Witte in Amersfoort,  kwam hij in aanraking met de haute cuisine. Hierna ging hij in de leer bij het met twee Michelinsterren getooide restaurant L’Oustau de Baumanière in Les Baux-de-Provence in de Provence in Frankrijk. Hierna volgden nog het met één Michelinster getooide restaurant Péniche Île-de-France in Parijs en het met drie Michelinsterren getooide restaurant Le Grand Véfour  eveneens in Parijs, dat toen onder leiding stond van de eerste televisie kok van die tijd, Frankrijk Raymond Oliver. In 1977 ging Robert Kranenborg weer in Nederland werken bij restaurant De Echoput in Hoog Soeren. Twee jaar later ging hij als chef de cuisine werken bij het met twee Michelinsterren getooide La Cravache d'Or. Daarna werkte hij vijf jaar als chef bij het Haagse restaurant Corona waar hij een Michelin-ster behaalde. Van 1977 tot 2000 werkte hij in de keuken van het met twee Michelinsterren getooide Amstel Hotel. In 2000 begon hij met John Vincke het restaurant Vossius met als doelstelling drie Michelinsterren te krijgen. Verder als één Michelin-ster zijn ze echter niet gekomen want het restaurant ging snel failliet en de inboedel werd verkocht. Na dit faillissement kreeg hij een baan aangeboden als executive chef de cuisine bij nieuw op te starten restaurant Le Cirque in het Circustheater in Scheveningen. Ook daar behaalde Robert Kranenborg Michelinster. Tegenwoordig is Robert Kranenborg zelfstandig culinair adviseur. Daarnaast is hij voorzitter van de vakjury van de Nederlandse Bocuse d'Or en ambassadeur van het jaarlijks door het Koksgilde georganiseerde Nationaal Kampioenschap Koken die gezien wordt als de meest ambitieuze prijs voor Nederlandse koks. De winnaar hiervan ontvangt de Gouden Koksmuts.

Kookprogramma precentratrice 1

Waarom zijn kookprogramma's zo populair?
De hoge kijkcijfers van al die kookprogramma’s zijn volgens mij te verklaren uit het feit dat het merendeel van de kijkers naar kookprogramma’s puur ter ontspanning televisie kijkt. Ze kiezen daarom bewust programma’s waarbij ze niet hoeven na te denken. Zoals je wellicht weet maakt, volgens de toonaangevende psycholoog Sigmund Freud, ieder mens in zijn onbewuste ontwikkeling een vijftal fases door namelijk de Orale fase, de Anale fase, de Fallische fase/oedipale fase, de Latentiefase en de Genitale fase. Dit verklaart waarom een televisiekijker die geheel onbewust televisiekijkt onbewust kiest voor de meest primaire drift namelijk de Orale fase en dus een sterke voorkeur heeft voor programma’s die over eten gaan.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Zomer snacks

Fris, gezond en lekker

Kaastaart

overheerlijke, smeuïge kaastaart klaar in amper 20 minuten

Recept voor een lekkere authentieke bruschetta met pesto

Lekkere Italiaanse Bruschetta.

Hoe je het vet verliezen Eenvoudiger Kunt Maken

Ontdek hoe je eenvoudig kunt afvallen door het dieet aan te passen aan je smaak en je levensstijl

Een vleugje Spanje in eigen tuin: lekkere tapas ideeën !

Lekkere tapasideetjes voor tuinfeesten en recepten.

Vergeten groente: koolraap

Koolraap is een prima wintergroente. Koolraap is het waard weer te worden herontdekt.

Vispakketjes met pesto en groenten gestoomd in de oven

Vispakketjes met pesto en groenten, gestoomd in de oven

Welke E nummers zijn Haram?

E nummers met beschrijving waarom zij

Griekse tzatziki saus

Tzatzikisaus, een lekkere frisse saus/salade bij het gekruide vlees

De Bierpad

Na de koffiepads is er een nieuw fenomeen: De Bierpad.

Fruitige Milkshake

Een heerlijk milkshake recept, snel en gemakkelijk te bereiden!

Leuke en gezonde traktaties

leuke en gezonde traktaties

Hoe bak je nou een goede pannenkoek

De manier om een goede pannenkoek te bakken

Recept voor kip shoarma

Het maken van kip shoarma op een heerlijke simpele manier

Echte Zuid Franse Bouillabaisse het klassieke recept.

Heerlijke klassieke vissoep mooi zomer gerecht makkelijk en snel klaar

Recept: Lasagne met courgettebladen

Een supergezond recept voor lasagne! In dit gerecht wordt de pasta vervangen door plakjes courgette.

Het kweken van eigen groente in de moestuin

De moestuin hoeft niet groot te zijn om heerlijke groenten te kunnen kweken

Risotto met paddestoelen en gorgonzola

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke risotto met paddestoelen en gorgonzola!

Spinaziegnocchi

Een heerlijke spinazie gerecht uit de Italiaanse keuken!

Gegrilde teriyaki aubergine

Heerlijk oosters bijgerecht!

Heerlijke originele hapjes op tafel

Recepten voor op een verjaardag die origineel en lekker zijn

Zelf je eigen likeur maken

Maak zelf 1,5l likeur in 30 minuten!

Pittige salamimuffins

Pittige salamimuffins

Gebakken aubergine met tomaat en geitenkaas!

Dit kunt u makkelijk gebruiken als voorgerecht! Leuk en makkelijk om te maken!

Gebraden Haas

Recept voor gebraden haas