Moeten we steeds meer voedsel produceren of moeten we vegetarisch worden?


Publicatie datum:

Door de groei van de wereldbevolking stijgt de vraag naar voedsel, maar moeten we daarom ook steeds meer voedsel produceren?

Gesponsorde koppelingen

Moeten we steeds meer voedsel produceren of moeten we vegetarisch worden

Ik ben begonnen met een zogenaamde MOOC (Masive open online cours oftewel Grote open online cursus) met als onderwerp Future crop production (toekomstige voedsel productie). Deze MOOC Future crop production wordt gratis aangeboden op www.edx.org door de Landbouwuniversiteit van Wageningen onder de naam WageningenX’s GFFCx. In deze online colleges leggen een aantal gerenommeerde professors uit waarom en hoe we de toekomstige voedsel productie moeten en kunnen vergroten.

Waarom moeten de toekomstige voedsel productie vergroten volgens WageningenX’s GFFCx?
De cursus “Future crop production” begint met het hoofdstuk “Historische ontwikkeling - de vraag naar voedsel”. Hierin staat te lezen: Op dit moment hebben we genoeg voedsel beschikbaar voor iedereen. We produceren ongeveer 7 giga ton graan equivalenten voor 7 miljard mensen, wat voldoende is om alle mensen te voeden. Echter de verdeling van het voedsel is niet gelijk verdeeld over de wereldbevolking. Ongeveer 1 miljard mensen hebben een tekort aan voedzaam voedsel en ongeveer 1 miljard mensen zijn overvoed. De wereldpopulatie zal blijven groeien en met de huidige productie, kunnen we in de toekomst niet alle mensen voeden. Om alle mensen in de nabije toekomst wel te kunnen voeden  moet de landbouw in de komende 40 jaar namelijk net zoveel produceren als de afgelopen 8000 jaar.

Daarnaast zal door het toenemende welzijn de vleesconsumptie toenemen en zal ook door het gebruik van biomassa voor diverse doeleinden de vraag toenemen waardoor de druk op het land alsmede op de industriële verwerking zal toenemen.

Deze druk zal nog verder toenemen door de groei van de wereldbevolking. De algemene schatting is dat er net iets meer dan 9 miljard mensen op de wereld zullen leven in 2050.

Dus laten we eens kijken wat de situatie wordt als gevolg van deze algemene schatting van de bevolkingsgroei. Hierbij gaan we er van uit dat de vraag naar voedsel gelijk is aan de bevolking maal de voeding. We beschouwen drie diëten, een vegetarisch, een medium (met af en toe vlees) en een rijk dieet (met veel vlees) en we drukken de vraag uit in het graan equivalenten.

Als alle mensen bij het huidige productieniveau naar een vegetarisch dieet zouden gaan kunnen we gemakkelijk de wereldbevolking voeden in 2050. Als alle mensen echter voor het rijke dieet gaan kunnen we slechts de helft van hen te voeden ....

Moeten we steeds meer voedsel produceren of moeten we vegetarisch worden?
Uit het bovenstaande blijkt dat we, als we allemaal vegetariër worden, de voedselproductie niet hoeven te vergroten.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Goedkoop eten in Alanya, goedkoop uit eten in Alanya

De beste restaurants in Alanya waar je goedkoop kunt eten.

Appelkoek bakken

maak zelf een appelkoek

Je eigen milkshake maken

In 4 minuten een eigen milkshake maken.

Zelf schuimpjes maken

Traktatie voor op school

Oliebollen bakken

het bakken van oliebollen in de frituur

Wat is het verschil tussen abdij en trappistenbier

Alle trappistenbier is in principe een adbijbier maar niet elk abdijbier is trappistenbier.

Recept: Lekkere Ovenfrietjes

Recept: Heerlijke, gezonde ovenfrietjes

Hoe maak ik een mokkataart?

Hoe maak ik een mokkataart? Wat ik heb nodig om een mokkataart te maken?

Feestelijke drankjes met de blender

Met een blender maakt u overheerlijke en feestelijke drankjes

Gratis Shoarma in Safaripark de Beekse Bergen

In april en mei is er gratis shoarma in Safaripark de Beekse Bergen.

Makkelijk Recept voor heerlijke shoarma schotel met vlees, groente en aardappel. Gezond recept.

Ik heb zelf een super eenvoudig te maken recept bedacht voor een heerlijke shoarmaschotel.

Traditionele Griekse bijgerechten en hapjes

Recepten voor verschillende Griekse bijgerechten waaronder traditionele Griekse tzatziki.

Hoe maak je tzatziki?

Traditioneel recept voor het maken van echte Tzatziki

Wildsoep

Een heerlijke soep met aardappelen!

Aardbeiendessert met balsmico

Een heerlijk Italiaans aardbeien dessert!

Lekker Hapje: Frittata met tomaat

Dit lekkere typische Italiaanse eten kan u zowel als hapje, tussengerecht,bijgerecht of oorgerecht gebruiken

Falafel: Wat is het en hoe maak je het?

In dit artikel leer je wat falafel precies is en hoe je het thuis zelf kan maken

Recept - Nasi Goreng - wokgerecht - ongeveer 350 calorieën per portie

Een zeer luchtig receptje voor de lekkerste Nasi Goreng

Italiaanse champignon ragoutbroodjes

een lekker snel lunchgerecht of makkelijk avondmaal

Mosselen uit Shetland en Vlaanderen

bedreigen de Vlaamse mosselen de monopoliepositie van de Zeeuwse mosselen?

Antiliaans kippensoep

Heerlijk gezonde kippensoep op antilliaanse wijze

Catalaans gekruid stokbrood

Recept voor Catalaans gekruid stokbrood

Aardappelen

Een beschrijving van de belangrijkste groente ter wereld

Probeer nu de Italiaanse frittata! Leuk en makkelijk om te maken!

Kook de Italiaanse cultuur uw keuken in met deze heerlijke frittata!

De 10 spelregels van goede voeding

Waar je je aan moet houden als je goed wilt eten