Moeten we steeds meer voedsel produceren of moeten we vegetarisch worden?


Publicatie datum:

Door de groei van de wereldbevolking stijgt de vraag naar voedsel, maar moeten we daarom ook steeds meer voedsel produceren?

Gesponsorde koppelingen

Moeten we steeds meer voedsel produceren of moeten we vegetarisch worden

Ik ben begonnen met een zogenaamde MOOC (Masive open online cours oftewel Grote open online cursus) met als onderwerp Future crop production (toekomstige voedsel productie). Deze MOOC Future crop production wordt gratis aangeboden op www.edx.org door de Landbouwuniversiteit van Wageningen onder de naam WageningenX’s GFFCx. In deze online colleges leggen een aantal gerenommeerde professors uit waarom en hoe we de toekomstige voedsel productie moeten en kunnen vergroten.

Waarom moeten de toekomstige voedsel productie vergroten volgens WageningenX’s GFFCx?
De cursus “Future crop production” begint met het hoofdstuk “Historische ontwikkeling - de vraag naar voedsel”. Hierin staat te lezen: Op dit moment hebben we genoeg voedsel beschikbaar voor iedereen. We produceren ongeveer 7 giga ton graan equivalenten voor 7 miljard mensen, wat voldoende is om alle mensen te voeden. Echter de verdeling van het voedsel is niet gelijk verdeeld over de wereldbevolking. Ongeveer 1 miljard mensen hebben een tekort aan voedzaam voedsel en ongeveer 1 miljard mensen zijn overvoed. De wereldpopulatie zal blijven groeien en met de huidige productie, kunnen we in de toekomst niet alle mensen voeden. Om alle mensen in de nabije toekomst wel te kunnen voeden  moet de landbouw in de komende 40 jaar namelijk net zoveel produceren als de afgelopen 8000 jaar.

Daarnaast zal door het toenemende welzijn de vleesconsumptie toenemen en zal ook door het gebruik van biomassa voor diverse doeleinden de vraag toenemen waardoor de druk op het land alsmede op de industriële verwerking zal toenemen.

Deze druk zal nog verder toenemen door de groei van de wereldbevolking. De algemene schatting is dat er net iets meer dan 9 miljard mensen op de wereld zullen leven in 2050.

Dus laten we eens kijken wat de situatie wordt als gevolg van deze algemene schatting van de bevolkingsgroei. Hierbij gaan we er van uit dat de vraag naar voedsel gelijk is aan de bevolking maal de voeding. We beschouwen drie diëten, een vegetarisch, een medium (met af en toe vlees) en een rijk dieet (met veel vlees) en we drukken de vraag uit in het graan equivalenten.

Als alle mensen bij het huidige productieniveau naar een vegetarisch dieet zouden gaan kunnen we gemakkelijk de wereldbevolking voeden in 2050. Als alle mensen echter voor het rijke dieet gaan kunnen we slechts de helft van hen te voeden ....

Moeten we steeds meer voedsel produceren of moeten we vegetarisch worden?
Uit het bovenstaande blijkt dat we, als we allemaal vegetariër worden, de voedselproductie niet hoeven te vergroten.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Kip met pesto in bladerdeeg

Een snelle manier van lekker koken.

Rabarber in de moestuin

Rabarber, een frisse noot in de moestuin

Spaanse omelet

Een groentebom onder de vorm van eieren. Eenvoudig te bereiden en snel klaar.

Vegetarische risotto met mozarella

Dit is een recept voor een goedkope, snelle en vegetarische risottogerecht.

Spaghetti met broccoli en hammetjes

Een snel en makkelijk recept voor een lekkere en gezonde maaltijd.

Hoe maak je een Big Mac (recept)

De beste manier om een broodje te maken dat sterk lijkt op een big mac.

Baby voeding - de Rapley methode

door baby geleid spenen

Vispakketjes met pesto en groenten gestoomd in de oven

Vispakketjes met pesto en groenten, gestoomd in de oven

5 Cocktailrecepten met kokos!

5 Cocktailrecepten met kokos!

Lasagne Zalm Spinazie

Makkelijk recept voor Lasagne.

Makkelijk maar heerlijk recept voor chocoladetaart

Wie zegt dat heerlijke taarten maken moeilijk moet zijn? Dit recept is ontzettend lekker en zeer gemakkelijk te bereiden.

Spaghetti met olijven

Binnen een paar stappen heeft u spaghetti dat u in toprestaurants besteld!

Tajine, gebruik en recepten

Een tajine is een stoofpot uit Noord-Afrika.

Gebakken rijst met sperziebonen

Gebakken rijst met sperziebonen, een typisch gerecht uit het Midden-Oosten. Simpel om te maken, maar met een exotische smaak.

Griekse gevulde courgettes met Avgolemono-saus

Recept voor Griekse gevulde courgettes met Avgolemono-saus

Welke koffie past bij jou?

Houd je van echte espresso, pads, zelf opgegoten koffie? Welke maling van de bonen vind je het lekkerst ? vers gemalen, voorgemalen of in senseo-pads ? wat maakt het eigenlijk uit? En wat kost het ?

Afvallen: Hoe moet het wel?

Tips voor blijvend gewichtverlies

Heerlijke ovenschotel met veel groentes en tortilla chips

Recept voor een ovenschotel met allerlei groenten, lekkere kruiden en tortilla chips

Italiaanse gesmoorde venkel (Finocchio)

Binnen een paar stappen heeft u een heerlijke Italiaans gerecht op tafel, verras uw vrienden met uw kookkunsten!

Fruitige snelle pasta met rucola

Pasta met het frisse van limoen het scherpe van rucola. Lekker makkelijk door de weinige ingrediënten.

Cajun rivierkreeft uit Louisiana in bouillon gestoofd

Cajun rivierkreeft uit Louisiana in bouillon gestoofd

Zelf softijs maken, het lekkerste softijs

In dit artikel lees je hoe je zelf het lekkerste softijs kunt maken.

Lamsvlees met andijvie en avgolemono-saus

Grieks recept voor een stoofschotel met lamsvlees, sla (andijvie) en avgolemono-saus.

Bananentaart - dessert - 350 calorieën per portie

Verwen uzelf eens goed met het bereiden van dit receptje. Een banantaart kan iedereen wel bekoren.

Champignonrisotto

Recept voor lekkere champignonrisotto