Stoofperen


Publicatie datum:

Stoofperen, koud en warm lekker

Gesponsorde koppelingen

Stoofperen

Het is even wat werk, maar vrijwel iedereen vindt ze lekker. Je kunt ze warm eten bij bijvoorbeeld wild of koud bij de yoghurt. Maar wat dacht je van warme stoofperen met vanille-ijs, mmmmm, om je vingers bij af te likken.

Stoofperen

In september is het weer zover. De stoofperen zijn rijp en vallen zo van de boom als je er even aan schudt. Natuurlijk kun je ze ook in de winkel kopen, maar ja, je 'eigen' stoofperen (of van de buurman) zijn natuurlijk het lekkerst.

Kleine peertjes hoef je alleen maar te schillen en van het steeltje te ontdoen. Grote(re) peren kun je schillen, ontdoen van het steeltje en van het klokhuis door middel van een appelboor, ze blijven dan mooi heel of je kunt er voor kiezen om ze in stukken de snijden en het klokhuis eruit te snijden, je hebt dan leuke partjes voor bijvoorbeeld in de yoghurt of de vla als dessert. Hele stoofperen zien er mooi uit om te serveren bij een portie ijs.

Pak een grote braad- of stoofpan waar de peren allemaal in passen. Doe er een klein laagje water + de peren in. Voeg een kaneelstokje (of kaneelpoeder) aan toe, een citroenschil, wat (riet)suiker naar smaak en een goede scheut rode wijn of port of andere drank die je lekker vindt. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat het 2 tot 3 uur heel zachtjes sudderen tot de peren zacht zijn. Bij hele peren zal dit iets langer duren dan bij perenstukjes. De meeste perenrassen worden na verloop van tijd zelf rood, maar je kunt dit altijd een handje helpen door bijvoorbeeld een scheutje rodebessensap toe te voegen.

Kun je stoofperen bewaren?

Gestoofde peren kun je heel gemakkelijk lang goedhouden. Gebruik schone glazen potten met deksels (weckpotten zijn uiteraard heel geschikt, maar bijvoorbeeld ook grote potten van bruine bonen of augurken voldoen prima). Je kunt ze uitkoken met heet water en soda of in de vaatwasser laten meedraaien. Vul de potten zo vol mogelijk en voeg het kookvocht toe tot aan de rand. Draai het deksel erop en zet ze koel weg, bijvoorbeeld in de kelder of de schuur. Je kunt ze op deze manier gemakkelijk een jaar goedhouden.

Wil je ze op korte termijn gebruiken, doe ze dan in een plastic bak in de koelkast. Hierin kun je ze zeker een dag of 5 bewaren.

Eet smakelijk.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Zelf zoete/zoute drop maken

Hoe zelf zoute/zoete drop te maken

Heerlijke Smoothie

Een heerlijk recept voor een heerlijke smoothie

Rauwe ham met fruit als voorgerecht

Een fris voorgerecht van ham en fruit, lekker bij een stukje brood met kruidenboter

Hamschijven met peterselieboter - ovengerecht

Een receptje dat misschien wel iets meer tijd nodig heeft, maar de hamschijven met peterselieboter zijn toch wel die moeite waard.

De bierlaars

Misschien heb je het je al eens afgevraagd, wat is een bierlaars nu precies, en waar komt het vandaan? In dit artikel leer je er alles over!

Paprikasoep

Maak zelf een heerlijke, romige paprikasoep.

Fruitige Milkshake

Een heerlijk milkshake recept, snel en gemakkelijk te bereiden!

Recept jachtsaus

Recept heerlijke jachtsaus

Frutta con zabaglione

Een heerlijk Italiaans desert!

Broodbakmachine

In een broodbakmachine maakt u zelf eenvoudig uw verse brood

Groene thee: feiten en fabels

Er zijn zoveel goede verhalen over groene thee. Maar hoeveel hiervan zijn waar?

Wat is de beste studentenhaver of elitehaver?

Het is heel gezond en lekker maar wat is de beste studentenhaver of elitehaver?

Aardappelen en Knolgewassen

Een artikel over de verschillende soorten aardappels en knolgewassen.

Snel en goedkoop koken: gerechtje van een student

Geniet van een simpel, goedkoop en overheerlijk gerecht!

De beste frituurolie, de goedkoopste frituurolie

Wat is frituurolie? Wat is de beste frituurolie? Wat is de goedkoopste frituurolie?

Is melk gezond?

Melk bevat goede bouwstoffen voor het lichaam, maar sommige mensen kunnen slecht tegen melk. Is melk nu gezond of juist niet?

Smoothie recepten

Met de blender maakt u simpel uw eigen smoothies

Recept voor zandkoekjes

Een makkelijk recept om heerlijke koekjes te bakken in circa 30 min.

Hoe maak je chocoladeglazuur?

Beschrijving hoe je binnen 10 minuten chocoladeglazuur maakt

salade van geofte paprika, ui en ansjovis

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke salade

Recept voor een chocoladetaart

Een recept om makkelijk een chocoladetaart te maken

Appeltaart op mijn manier

Appeltaarten kun je op vele manieren maken. De volgende versie is mijn eigen favoriet

Recepten met pastinaak

Soep en puree van pastinaak

5 Cocktailrecepten met kokos!

5 Cocktailrecepten met kokos!

recept: Wodka-muntcocktail

Zo maakt u een heerlijke wodka-muntcocktail.