Stoofperen


Publicatie datum:

Stoofperen, koud en warm lekker

Gesponsorde koppelingen

Stoofperen

Het is even wat werk, maar vrijwel iedereen vindt ze lekker. Je kunt ze warm eten bij bijvoorbeeld wild of koud bij de yoghurt. Maar wat dacht je van warme stoofperen met vanille-ijs, mmmmm, om je vingers bij af te likken.

Stoofperen

In september is het weer zover. De stoofperen zijn rijp en vallen zo van de boom als je er even aan schudt. Natuurlijk kun je ze ook in de winkel kopen, maar ja, je 'eigen' stoofperen (of van de buurman) zijn natuurlijk het lekkerst.

Kleine peertjes hoef je alleen maar te schillen en van het steeltje te ontdoen. Grote(re) peren kun je schillen, ontdoen van het steeltje en van het klokhuis door middel van een appelboor, ze blijven dan mooi heel of je kunt er voor kiezen om ze in stukken de snijden en het klokhuis eruit te snijden, je hebt dan leuke partjes voor bijvoorbeeld in de yoghurt of de vla als dessert. Hele stoofperen zien er mooi uit om te serveren bij een portie ijs.

Pak een grote braad- of stoofpan waar de peren allemaal in passen. Doe er een klein laagje water + de peren in. Voeg een kaneelstokje (of kaneelpoeder) aan toe, een citroenschil, wat (riet)suiker naar smaak en een goede scheut rode wijn of port of andere drank die je lekker vindt. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat het 2 tot 3 uur heel zachtjes sudderen tot de peren zacht zijn. Bij hele peren zal dit iets langer duren dan bij perenstukjes. De meeste perenrassen worden na verloop van tijd zelf rood, maar je kunt dit altijd een handje helpen door bijvoorbeeld een scheutje rodebessensap toe te voegen.

Kun je stoofperen bewaren?

Gestoofde peren kun je heel gemakkelijk lang goedhouden. Gebruik schone glazen potten met deksels (weckpotten zijn uiteraard heel geschikt, maar bijvoorbeeld ook grote potten van bruine bonen of augurken voldoen prima). Je kunt ze uitkoken met heet water en soda of in de vaatwasser laten meedraaien. Vul de potten zo vol mogelijk en voeg het kookvocht toe tot aan de rand. Draai het deksel erop en zet ze koel weg, bijvoorbeeld in de kelder of de schuur. Je kunt ze op deze manier gemakkelijk een jaar goedhouden.

Wil je ze op korte termijn gebruiken, doe ze dan in een plastic bak in de koelkast. Hierin kun je ze zeker een dag of 5 bewaren.

Eet smakelijk.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Italiaanse ovenschotel

Heerlijke Italiaanse ovenschotel met courgette

Mexicaanse Chili Con Carne

Echte Mexicaanse Chili con Carne

Lekkere Griekse nagerechten

Lekkere Griekse nagerechten in een handomdraai

Saotosoep maken

Hoe maak ik lekkere saotasoep?

Waar komt de Engelse Ham Sandwich vandaan?

Een eenvoudig recept voor de lekkerste Engelse Ham Sandwich naar aanleiding van een foto.

Roodbaars met gedroogde tomaten en pijnboompitten

Een heerlijk Italiaans visgerecht!

Rauwe ham met fruit als voorgerecht

Een fris voorgerecht van ham en fruit, lekker bij een stukje brood met kruidenboter

Recept - chocolade-sinaasappelcrème-taart - taart - dessert

Het recept van een verrukelijke en verse chocolade-sinaasappel-taart.

Leer snel hoe je een heerlijk Italiaans carpaccio kunt maken!

Hoe maak je carpaccio het lekkerst? Duidelijk hier!

Pastinakencrèmesoep

Een heerlijke Pastinakencrèmesoep met pastinaakchips!!

Gratinschotel met spek

Een heerlijke gratinschotel waar niet veel werk aan is!

Zalm-Paprikataart

recept heerlijke Zalm-Paprikataart

garnalenomelet

garnalenomelet met tauge lente-uitjes en sojasaus

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Lees hier hoe je zelf de lekkerste espresso kunt maken, overzicht van de beste espressoapparaten.

Kip met pesto in bladerdeeg

Een snelle manier van lekker koken.

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 2: thee zetten is een kunst

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het tweede deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Gevulde bootjes (Meloen met ham voorgerecht)

Bootje van meloen gevuld met ham

Recept van de dag: Bloemkool uit de oven

25-06-2012 - Bloemkool uit de oven

Spaghetii aglio e olio 'De klassieker'

De echte klassieke spaghetti vind u hier!

Frikandelbroodje maken

Recept en werkwijze voor het zelf maken van een heerlijk frikandelbroodje

Cannelloni gevuld met spinazie - recept - pasta

Gevulde cannelloni met spinazie voor 4 personen

Frutta con zabaglione

Een heerlijk Italiaans desert!

Runderragoût op Griekse wijze

Een simpele bereidingswijze voor een Griekse runderragoût.

Zelf jus maken

Lees hier hoe je zelf een heerlijke goedkope jus kunt maken

Snelle couscoussalade

Couscoussalade voor als bijgerecht of hoofdgerecht. Lekker makkelijk en snel.