Stoofperen


Publicatie datum:

Stoofperen, koud en warm lekker

Gesponsorde koppelingen

Stoofperen

Het is even wat werk, maar vrijwel iedereen vindt ze lekker. Je kunt ze warm eten bij bijvoorbeeld wild of koud bij de yoghurt. Maar wat dacht je van warme stoofperen met vanille-ijs, mmmmm, om je vingers bij af te likken.

Stoofperen

In september is het weer zover. De stoofperen zijn rijp en vallen zo van de boom als je er even aan schudt. Natuurlijk kun je ze ook in de winkel kopen, maar ja, je 'eigen' stoofperen (of van de buurman) zijn natuurlijk het lekkerst.

Kleine peertjes hoef je alleen maar te schillen en van het steeltje te ontdoen. Grote(re) peren kun je schillen, ontdoen van het steeltje en van het klokhuis door middel van een appelboor, ze blijven dan mooi heel of je kunt er voor kiezen om ze in stukken de snijden en het klokhuis eruit te snijden, je hebt dan leuke partjes voor bijvoorbeeld in de yoghurt of de vla als dessert. Hele stoofperen zien er mooi uit om te serveren bij een portie ijs.

Pak een grote braad- of stoofpan waar de peren allemaal in passen. Doe er een klein laagje water + de peren in. Voeg een kaneelstokje (of kaneelpoeder) aan toe, een citroenschil, wat (riet)suiker naar smaak en een goede scheut rode wijn of port of andere drank die je lekker vindt. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat het 2 tot 3 uur heel zachtjes sudderen tot de peren zacht zijn. Bij hele peren zal dit iets langer duren dan bij perenstukjes. De meeste perenrassen worden na verloop van tijd zelf rood, maar je kunt dit altijd een handje helpen door bijvoorbeeld een scheutje rodebessensap toe te voegen.

Kun je stoofperen bewaren?

Gestoofde peren kun je heel gemakkelijk lang goedhouden. Gebruik schone glazen potten met deksels (weckpotten zijn uiteraard heel geschikt, maar bijvoorbeeld ook grote potten van bruine bonen of augurken voldoen prima). Je kunt ze uitkoken met heet water en soda of in de vaatwasser laten meedraaien. Vul de potten zo vol mogelijk en voeg het kookvocht toe tot aan de rand. Draai het deksel erop en zet ze koel weg, bijvoorbeeld in de kelder of de schuur. Je kunt ze op deze manier gemakkelijk een jaar goedhouden.

Wil je ze op korte termijn gebruiken, doe ze dan in een plastic bak in de koelkast. Hierin kun je ze zeker een dag of 5 bewaren.

Eet smakelijk.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Crostini met paddestoelen

Een heerlijk Italiaans gerecht! Laat uw vrienden verassen!

Chocomelk De Enige Echte

mijn mening over de verschillen tussen de duren en goedkope chocomelkz

heerlijk recept: oliebollen!

Heerlijk traditioneel oliebollen recept voor ongeveer 45 oliebollen.

Een frisse pastasalade maken? Kinderspel!

Als lichte maaltijd of als bijgerechtje bij de barbecue is deze pastasalade heerlijk. Ook geschikt voor koken met kinderen.

Recept - chocolade-sinaasappelcrème-taart - taart - dessert

Het recept van een verrukelijke en verse chocolade-sinaasappel-taart.

Exotische vruchten - fruit

De beschrijving van enkele wel- of niet bekende exotische vruchten.

Heerlijke nachos

Hoe maak je zelf heerlijke nacho's? Lekker voor een feestje of voor thuis.

Ananas-grapefruit-crumble

recept voor nagerecht

Fruitige Milkshake

Een heerlijk milkshake recept, snel en gemakkelijk te bereiden!

Bara's maken

Hoe maak ik bara's

Paddestoelen

Paddestoelen zijn in allerlei gerechten te gebruiken, van soep tot saus, van quiche tot vleesvervanger

Vispakketjes met pesto en groenten gestoomd in de oven

Vispakketjes met pesto en groenten, gestoomd in de oven

Zalmfilet verpakt in ham of spek, hoofdgerecht

Zalmfilet verpakt in ham, een lekker gerecht, apart van smaak

Uiensoep met spekjes en pesto

Recept voor uiensoep

Recept - wijting met sinaasappelsaus - visgerecht

Recept voor een zeer luchtig visgerecht met wijting.

Zelf softijs maken, het lekkerste softijs

In dit artikel lees je hoe je zelf het lekkerste softijs kunt maken.

Aardappelsalade: snel en gemakkelijk

Een heerlijk, fris recept voor aardappelsalade die snel en gemakkelijk klaar te maken is.

Twee spaghetti recepten

Als je italiaans wilt koken, en je weet niet waaruit te kiezen heb ik hier twee heerlijke recepten voor spaghetti voor je. Beide gerechten zijn gebasseerd op vier personen.

Escargots op Bourgondische wijze

Hierbij vind je het recept om escargots op Bourgondische wijze klaar te maken. Een receptje dat absoluut niet veel tijd in beslag neemt (tussen de 15 à 20 minuten)

Hoe moeilijk is vegetarisch eten

Tips en makkelijke recepten

Jell-O-shots

originele manier om je shotjes te serveren

De gezondheidsbevorderende eigenschappen van kamelenmelk

Wat bijna niemand weet is toch waar: Kamelenmelk kan een bijdrage leveren aan het bevorderen van de gezondheid van de mens.

Chocolade en aardbeien roomijs

diverse recepten voor zelfgemaakt ijs in de ijsmachine

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus voor iedereen die van Kibbeling houdt maar ook voor iedereen die van oosters eten houdt.

Koken een kunst of expirimenteren

Inkopen voor de hele week doen is tijdbesparend. Recepten zoeken is gemakkelijk