Het kweken van eigen groente in de moestuin


Publicatie datum:

De moestuin hoeft niet groot te zijn om heerlijke groenten te kunnen kweken

Gesponsorde koppelingen

De moestuin, groot of klein, is een stukje tuin waar u zelf de heerlijkste groenten en/of kruiden kunt kweken. Kies voor planten met een grote opbrengst of voor variëteiten die u in de gemiddelde supermarkt niet vindt, dan bent u verzekerd van verse, heerlijke groenten die behalve wat werk, weinig kosten.

De moestuin

Natuurlijk kunt u, als u de ruimte heeft, een gedeelte  van uw tuin inrichten als moestuin, maar ook tussen de bestaande planten of in bakken op of langs het terras is vaak voldoende mogelijkheid voor het kweken van groenten. Tomatenplanten doen het bijvoorbeeld perfect in bakken, als deze maar groot/diep genoeg zijn. Sla kunt u heel leuk als randbegroeiing zaaien, het is er in allerlei kleuren en vormen en ziet er vrolijk uit. Ook in ondiepe houten bakken, bijvoorbeeld een wijnkistje bekleed met wat plastic, voelt sla zich prima thuis.
Voor courgetteplanten heeft u iets meer ruimte nodig, maar de opbrengst van 1 plant is vaak al voldoende voor een huishouden van 2 personen om 1 maand van te eten, dus ook daar is vast wel een plekje voor te vinden.

Kies, al u nog een beginnende moestuinier bent, voor planten die niet al te veel werk, maar wel een goede opbrengst bieden, zoals sla, tomaten, courgettes, snijbiet, veldsla en spinazie. Er is niets zo lekker als een tomaat direct van de plant. Die smaakt zoals tomaten vroeger smaakten, friszuur, stevig en vol van smaak. Waarschijnlijk halen weinig tomaten de keuken en worden ze direct opgegeten.
Kies bij sla voor de wat apartere varianten, die minder vaak in de supermarkt liggen of behoorlijk aan de prijs zijn, zoals rucola en andere plukslasoorten. Hiervan heb je vaak maar een paar blaadjes nodig als garnering of extra smaaktoevoeging terwijl je uit de supermarkt toch vaak weer met een te grote zak thuiskomt en dus restjes overhoudt die uiteindelijk vaak weggegooid worden. 
Uit eigen ervaring raad ik het kweken van ijsbergsla af, de kroppen worden vaak niet zo groot/mooi als die uit de winkel en in het goede seizoen zijn ze in de winkel zo goedkoop dat het de moeite niet loont. Neem ijsbergsla als basis en vul aan met pluksla uit eigen tuin, lekker kleurrijk en vol van smaak en uw salade ziet er opeens heel anders uit!

Heeft u een stukje tuin van een vierkante meter beschikbaar, plant dan eens aardbeien. Ze stellen weinig eisen aan de grond, kunnen op zonnige of halfschaduw plekken prima gedijen en het is geweldig om uw eigen aardbeien te kunnen oogsten. Er zijn ook rassen die heel goed groeien in een hanging basket en wat is er nu leuker dan een eetbare mand vlakbij uw tuintafel? Er zijn allerlei rassen te koop en als u een beetje handig vroegbloeiers en laatbloeiers combineert kunt u van mei tot september aardbeien oogsten.

Kweekkas

Heeft u ruimte voor een kleine kweekkas dan is dat ideaal om bepaalde planten voor te zaaien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tomaat, courgette, maar ook rode peper en/of paprika. Toch kunt u dit ook in het klein binnen op de vensterbank doen. Spaar lege bakjes van bijvoorbeeld champignons en gebruik deze als zaaibakje. Vul op met speciale stek/zaaigrond (deze is veel fijner dan potgrond en beschikt over de juiste voedingsstoffen voor zaadjes) tot ca 3 cm onder de rand. Strooi de zaadjes erin, bedekt met een heel dun laagje aarde en dek af met huishoudfolie dat u op z'n plaats houdt met een elastiekje. Zet op een zonnige vensterbank, geef dagelijks water en zodra de plantjes zo groot zijn dat ze tegen het plastic aangroeien, verwijdert u het plastic en laat u ze doorgroeien. Als er teveel plantjes opkomen, verwijdert u de kleinste, zodat de sterkere ruimte hebben om door te groeien. Als ze echt plant beginnen te worden, zo'n 3 blaadjes per stengel, plant u ze over in kleine potjes en vanaf half mei kunnen ze dan in bakken of de volle grond naar buiten. Rode peper en paprika heeft meer warmte nodig, maar ook deze kunnen het buiten prima doen. Zoek een beschut plekje, liefst tegen een warme muur en zelfs in Nederland is het mogelijk om pepers en paprika's te kweken.
Een leuke tip: oogst alle pepers voor de plant gaat verleppen, ergens in september, en rijg ze aan een stevige draad. Hang ze op een droge plek te drogen, zo'n ketting van pepers ziet er heel feestelijk uit, maar op deze manier kunt u de pepers ook een jaar bewaren. Bedenk wel dat een klein verdroogd pepertje behoorlijk pittig kan smaken, dus gebruik vooral niet te veel.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Recept voor Baklava

Traditioneel recept voor Baklava

Studentenpasta met rode pesto en gerookte kipfilet

Gemakkelijke stevige pasta met de stevige bite van zongedroogde tomaten

Escargots op Bourgondische wijze

Hierbij vind je het recept om escargots op Bourgondische wijze klaar te maken. Een receptje dat absoluut niet veel tijd in beslag neemt (tussen de 15 à 20 minuten)

Cajun voorgerecht of klein hapje uit Louisiana

Een Cajun vleespasteitje is een lekker voorgerecht of hapje bij de borrel

Wat heeft de NASA te maken met de Big Green Egg barbecue?

Je zou het misschien niet denken, maar de NASA heeft de basis gelegd voor deze barbecue

Feestelijke drankjes met de blender

Met een blender maakt u overheerlijke en feestelijke drankjes

Hoe maak je chocoladeglazuur?

Beschrijving hoe je binnen 10 minuten chocoladeglazuur maakt

Gevulde wraps

een snel en gemakkelijk recept dat erg lekker is.

Aardappelschotel

geschikt voor 3/4 personen.

Makkelijk recept: Marokkaanse stoofpot

Een lekker en makkelijk te maken Marokkaans recept

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van hedendaagse Hollandse Kaas.

Bang Bang Chicken

Een frisse oosterse salade met kip

Sushi

Alle informatie die u zou willen weten over sushi

Cupcakes

Alles over de cupcakes en waar je kunt oefenen om ze te maken.

Kaasfondue met rauwe groenten en stokbrood

Een vegetarische kaasfondue voor 6 personen met rauwe groenten en stokbrood

Hoe maak je Courgette - Preisoep:

Courgette - Preisoep voor 2 personen

Canneloni met kip

Heerlijke canneloni's met kip!

Bakken in vast of vloeibaar vet

Informatief artikel over het gebruik van vaste of vloeibare boter

Recept: Wortel Prei soep

Een heerlijke soep die in een handomdraai op tafel staat!

Gevulde Braadworst

Een variatie op de bekende braadworst

Moeilijke eter (van peuter tot kleuter)

Help, mijn kind eet zeer slecht !!

Cocktails voor de Decembermaand

Cocktails voor de gezellige Decembermaand

Smoothies

Smoothies zijn fris, gezond en heel eenvoudig te maken.

Vergeten groente: koolraap

Koolraap is een prima wintergroente. Koolraap is het waard weer te worden herontdekt.

Griekse gehaktballetjes met avgolemono-saus

Griekse gehaktballetjes in ei-citroensaus