Het kweken van eigen groente in de moestuin


Publicatie datum:

De moestuin hoeft niet groot te zijn om heerlijke groenten te kunnen kweken

Gesponsorde koppelingen

De moestuin, groot of klein, is een stukje tuin waar u zelf de heerlijkste groenten en/of kruiden kunt kweken. Kies voor planten met een grote opbrengst of voor variëteiten die u in de gemiddelde supermarkt niet vindt, dan bent u verzekerd van verse, heerlijke groenten die behalve wat werk, weinig kosten.

De moestuin

Natuurlijk kunt u, als u de ruimte heeft, een gedeelte  van uw tuin inrichten als moestuin, maar ook tussen de bestaande planten of in bakken op of langs het terras is vaak voldoende mogelijkheid voor het kweken van groenten. Tomatenplanten doen het bijvoorbeeld perfect in bakken, als deze maar groot/diep genoeg zijn. Sla kunt u heel leuk als randbegroeiing zaaien, het is er in allerlei kleuren en vormen en ziet er vrolijk uit. Ook in ondiepe houten bakken, bijvoorbeeld een wijnkistje bekleed met wat plastic, voelt sla zich prima thuis.
Voor courgetteplanten heeft u iets meer ruimte nodig, maar de opbrengst van 1 plant is vaak al voldoende voor een huishouden van 2 personen om 1 maand van te eten, dus ook daar is vast wel een plekje voor te vinden.

Kies, al u nog een beginnende moestuinier bent, voor planten die niet al te veel werk, maar wel een goede opbrengst bieden, zoals sla, tomaten, courgettes, snijbiet, veldsla en spinazie. Er is niets zo lekker als een tomaat direct van de plant. Die smaakt zoals tomaten vroeger smaakten, friszuur, stevig en vol van smaak. Waarschijnlijk halen weinig tomaten de keuken en worden ze direct opgegeten.
Kies bij sla voor de wat apartere varianten, die minder vaak in de supermarkt liggen of behoorlijk aan de prijs zijn, zoals rucola en andere plukslasoorten. Hiervan heb je vaak maar een paar blaadjes nodig als garnering of extra smaaktoevoeging terwijl je uit de supermarkt toch vaak weer met een te grote zak thuiskomt en dus restjes overhoudt die uiteindelijk vaak weggegooid worden. 
Uit eigen ervaring raad ik het kweken van ijsbergsla af, de kroppen worden vaak niet zo groot/mooi als die uit de winkel en in het goede seizoen zijn ze in de winkel zo goedkoop dat het de moeite niet loont. Neem ijsbergsla als basis en vul aan met pluksla uit eigen tuin, lekker kleurrijk en vol van smaak en uw salade ziet er opeens heel anders uit!

Heeft u een stukje tuin van een vierkante meter beschikbaar, plant dan eens aardbeien. Ze stellen weinig eisen aan de grond, kunnen op zonnige of halfschaduw plekken prima gedijen en het is geweldig om uw eigen aardbeien te kunnen oogsten. Er zijn ook rassen die heel goed groeien in een hanging basket en wat is er nu leuker dan een eetbare mand vlakbij uw tuintafel? Er zijn allerlei rassen te koop en als u een beetje handig vroegbloeiers en laatbloeiers combineert kunt u van mei tot september aardbeien oogsten.

Kweekkas

Heeft u ruimte voor een kleine kweekkas dan is dat ideaal om bepaalde planten voor te zaaien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tomaat, courgette, maar ook rode peper en/of paprika. Toch kunt u dit ook in het klein binnen op de vensterbank doen. Spaar lege bakjes van bijvoorbeeld champignons en gebruik deze als zaaibakje. Vul op met speciale stek/zaaigrond (deze is veel fijner dan potgrond en beschikt over de juiste voedingsstoffen voor zaadjes) tot ca 3 cm onder de rand. Strooi de zaadjes erin, bedekt met een heel dun laagje aarde en dek af met huishoudfolie dat u op z'n plaats houdt met een elastiekje. Zet op een zonnige vensterbank, geef dagelijks water en zodra de plantjes zo groot zijn dat ze tegen het plastic aangroeien, verwijdert u het plastic en laat u ze doorgroeien. Als er teveel plantjes opkomen, verwijdert u de kleinste, zodat de sterkere ruimte hebben om door te groeien. Als ze echt plant beginnen te worden, zo'n 3 blaadjes per stengel, plant u ze over in kleine potjes en vanaf half mei kunnen ze dan in bakken of de volle grond naar buiten. Rode peper en paprika heeft meer warmte nodig, maar ook deze kunnen het buiten prima doen. Zoek een beschut plekje, liefst tegen een warme muur en zelfs in Nederland is het mogelijk om pepers en paprika's te kweken.
Een leuke tip: oogst alle pepers voor de plant gaat verleppen, ergens in september, en rijg ze aan een stevige draad. Hang ze op een droge plek te drogen, zo'n ketting van pepers ziet er heel feestelijk uit, maar op deze manier kunt u de pepers ook een jaar bewaren. Bedenk wel dat een klein verdroogd pepertje behoorlijk pittig kan smaken, dus gebruik vooral niet te veel.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 33
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Mexicaanse kip

Recept voor 4 personen

Hoe maak je paella?

Beschrijving van paella inclusief recept

Homemade cheesecake zoals je hem nog nooit zelf gebakken hebt

Recept voor een onweerstaanbare cheesecake waar je trots op kunt zijn

Ingewikkelde Vegetarische gerechten belasten het milieu.

Ingewikkelde vegetarische gerechten belasten het milieu doordat veel ingrediënten geïmporteerd moeten worden.

Risotto met paddestoelen en gorgonzola

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke risotto met paddestoelen en gorgonzola!

Superfoods

Na de promotie van lightproducten lijkt het nu de beurt aan superfoods. Maar is superfood nu echt zo gezond?

Eenvoudig zelf croissantjes maken, eenvoudig zelf croissanten maken deel 2

Binnen 10 minuten snel en makkelijk zelf croissantjes maken.

Kabouterhuisjes Soep (Champignonsoep)

Een champignonsoepje waar je de vingers bij aflikt

Krab - basisbereiding - tips en weetjes

Een verse krab, hoe begin je eraan? De basisbereiding voor krab op een eenvoudige manier gebracht.

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Lees hier hoe je zelf de lekkerste espresso kunt maken, overzicht van de beste espressoapparaten.

Makkelijk maar heerlijk recept voor chocoladetaart

Wie zegt dat heerlijke taarten maken moeilijk moet zijn? Dit recept is ontzettend lekker en zeer gemakkelijk te bereiden.

Cupcakes

Alles over de cupcakes en waar je kunt oefenen om ze te maken.

Mousseline van gerookte zalm gevuld met asperges

Een fris zomers gerecht

Heerlijke echte amerikaans cheesecake!

HET recept voor een tradionele amerikaans dessert

hoe af te vallen?

Afvallen met gezond voedsel met eigen kennis van de producten

Bananentaart - dessert - 350 calorieën per portie

Verwen uzelf eens goed met het bereiden van dit receptje. Een banantaart kan iedereen wel bekoren.

whisky het proberen waard.

Whisky is een drank die je als zovelen moet leren waarderen, maar als het eenmaal zover is dan is er prima van te genieten.

Stoofperen

Stoofperen, koud en warm lekker

Kaashapjes

een heerlijk hapje gemaakt van kaas en bovendien is het laag in calorieen

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van hedendaagse Hollandse Kaas.

Spinazie a la crème

Makkelijk te bereiden vegetarisch recept met spinazie

Walnotentapenade

Recept van tapenade, waar je mee kunt variëren.

Gebakken rijst met sperziebonen

Gebakken rijst met sperziebonen, een typisch gerecht uit het Midden-Oosten. Simpel om te maken, maar met een exotische smaak.

Gezond eten, gezonde producten en gezonde recepten

Alles over gezond eten, de tien gezondste producten, de gezondste recepten.

Antilliaanse Nasi (aros brua) voor ongeveer 10 personen

eigen recept bekendste rijstgerecht uit curaçao