stroopwafels


Publicatie datum:

Stroopwafels zijn iets typisch Nederlands. Lees hier over de geschiedenis van stroopwafels, het recept en heel interessante bijzonderheden

Gesponsorde koppelingen

Stroopwafels zijn puur Hollands. Een lekkernij die iedere Nederlander wel eens heeft geproefd. Maar weet je ook hoe ze zijn ontstaan, hoe je deze fantastische koeken zelf kunt maken en hoe "amazing" ze zijn? Laat je verrassen!

Gesponsorde koppelingen

De geschiedenis van de stroopwafel

Stroopwafels werden voor het eerst gemaakt in Gouda, rond 1810. Door het recept van resten deeg, stroop en koeksnippers waren ze erg goedkoop en werden ze ook wel armenkoeken genoemd. In het buitenland zijn ze ook wel te koop, maar vaak betreft het dan een slechte immitatie van de Goudse stroopwafel. Kleiner, duurder en anders van smaak.

Het recept van de Goudse stroopwafel

Tegenwoordig worden stroopwafels niet meer gemaakt van bovengenoemde ingrediënten. Dit doet echter niets af aan de fantastische smaak. Om echte Goudse stroopwafels te maken heb je het volgende nodig:

Voor de wafels

 

  • 250 gram gesmolten boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram gist
  • 500 gram bloem
  • een ei
  • lauwe melk

 

Voor de vulling

 

  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 75 gram boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 500 gram stroop (let op: geen "schenkstroop", maar echte)

 

Voor het bakken van de wafels is een wafelijzer natuurlijk onmisbaar.

De bereiding

Meng de ingrediënten voor de wafels tot een stevig deeg. Dit deeg laat je - afgedekt door een vochtige theedoek- drie kwartier rijzen op een ietwat warme plek. Kneed het deeg nogmaals en maak er balletjes van met een doorsnee van ongeveer 30 millimeter.

De vulling maak je door de stroop in een pannetje te verwarmen en de andere bestanddelen erdoor heen te mengen.

Leg een deegballetje in het wafelijzer en bak de wafel aan beide zijden goudbruin. Wip de wafel met een mes uit het wafelijzer en snijdt hem open terwijl hij nog warm is. Misschien moet je hierop een paar keer oefenen, want het is belangrijk dat de wafel niet afkoelt tijdens het opensnijden.

Besmeer één wafelhelft met de aangemaakte vulling en druk beide helften stevig op elkaar.

Wil je het helemaal goed doen, verpak dan de stroopwafels na afkoeling in een doorzichtig zakje met een sluitclip.

Stroopwafel weetjes

 

  • Er bestaat een band met de naam Amazing stroopwafels. Hun liedjes kon je jaren geleden veelvuldig horen in Radio Tour. Vooral hun aanstekelijke song Ik ga naar Frankrijk is daardoor erg bekend geworden. Hier kun je het liedje beluisteren.
  • Onder de naam Dutch Moon Cookies worden stroopwafels verkocht in New York. Ze zijn dan wel wat kleiner en gedipt in chocolade. 

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Heeft u het al een keer gegeten? Sinaasappelsalade!

een verfrissende salade en binnen een paar stappen klaar!

Tiramisù

Een heerlijk Italiaans desert!

Speksaus - sauzen

Een heel smakelijke saus bij nieuwe aardappelen, kapucijners, bruine bonen en stoofschotels.

Andere Witlof schotel

Kook eens met andere ingredinten maar laat het toch lekker zijn.

Hoe maak je simpel een lekkere cordon bleu van kalkoen

Kalkoen cordon bleu, lekker en snel op tafel