Aardappel


Publicatie datum:

Aardappelen telen, bereiden, vis

Gesponsorde koppelingen

Verguisd, gewaardeerd, kortom de aardappel. Een kort artikel over het telen van aardappelen en een eenvoudig recept om ze op waardige wijze te bereiden.

 

Aardappel..."anders".

Inleiding:

Mijn schoonvader was aardappelveredelaar. Niet via de onnatuurlijke genetische modificatie, de veelbesproken gentoch, maar ouderwets via kruisbestuiving.

Op een middag bij hem in de schuur liet hij me zien hoe dat ging, het aanleveren can nieuwe kruisingen bij de coöperatie waar hij was aangesloten. Die namen het materiaal, wat circa vijf jaar bij hemzelf was beproefd, over en vervolgden volgens hun schema's, de veredeling. Het was hem begin zestiger jaren gelukt een ras op de rassenlijst te krijgen, internationaal erkend. Van de opbrengst kon hij, toen getrouwd en vier kinderen, alsnog zijn  onderwijsbevoegdheid halen, gewoon dagopleiding.

Die bewuste middag viel mijn oog op een nummer wat in de beproeving was, hoge smaakcijfers, amper ziektegevoelig maar met een aantekening " matige opbrengst". te weinig grote knollen. Het doel van de veredling was en is(?) grote aardappelen die snel kunnen worden verwerkt tot frites,chips etc, zonder al teveel , lees± geen, handmatig werk. Maar mijn oog viel op de smaakcijfers.

Ik kreeg er tien mee om zelf te poten, we hadden een redelijk grote moestuin. Het werd een succes. Er gaat niets boven zelfgeteelde aardappelen zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. En de verdere professionele beproeving? Die wees het rasnummer af, de onregelmatige knolgrootte was allesbepalend. Smaak en ongevoeligheid voor ziekte deden er niet toe.

Teelt:

Iedereen met een tuin kan aardappelen telen, enorm leuk als expiriment met kleine kinderen. Een eenvoudige strook van 1 meter breed voldoet. Een vierkant van 1 bij 1 kan al een plant bergen. Grond losmaken en vermengen met organische mest, kuiltje vormen, poter erin en toedekken. Dit doet u medio maart. Zodra de plant boven komt  aanaarden. De groeiende knollen moet afgedekt blijven.

Bij wijze van bemesting strooide ik wat houtas uit de kachel erbij. Door de plantafstand 60 cm aan te houden wordt het risico van de schimmel Phytophtera al snel minder. Zodra het loof volledig is uitgegroeid en er mogelijk zelfs bessen te zien zijn, de zaadbollen, het loof kappen en de knollen in de grond even laten besterven. paar dagen. Zet u een rij of meerdere rijen dan is het goed om de planten, één keer per week, te begieten/bespuiten met een mengsel van ongeraffineerd zeezout en water. Een eetlepel oplossen in tien liter water. Dit zeezout heeft een minerale samenstelling wat sterk overeenkomt met bloed. Het versterkt het immuunsysteem van de planten en daarmee de ongevoeligheid voor ziekten, waaronder ook de Phytophtera. Ook ander planten , zoals bladselderie, peterselie, pompoenen, tomaten etc kunnen deze bemesting zeer waarderen.

Vervolgens....oogsttijd.

De rassen? Koop een paar eigenheimers in de wintertijd en laat ze, vanaf begin februari, buiten in het volle licht kiemen. Pas alleen op voor vorst. De kiemen blijven klein, kleuren en zijn zeer krachtig. Elke knol die niet kiemt, weggooien. Een ander dankbaar ras is de Agria, een late aardappel, komt langzamer op dan de eigenheimer, maar levert grote knollen, ideaal voor frites.

Recept met vis:

(voor twee/drie personen):

Wijtingfilets, kabeljauwfilet of een moot zal misschien, u kiest maar.

Een kilo aardappelen schillen, of uw nieuwe piepers gewoon even krabben, in een pan onder water zetten en aan de kook brengen. Eenmaal aan de kook beetje zeezout aan het water toevoegen en zachtjes 5 minuten laten koken. Afgieten tot een bodempje water overblijft met gesloten deksel op een widexplaatje op een middelste gaspit, laagste stand, twintig minuten laten stomen. Afhankelijk van de dikte van de moten vis de laatste vijftien of 12 minuten de vis op de aardappelen leggen, deksel er weer op en mee laten stomen.Smelt au bain marie wat boerenroomboter en voeg er een stevige klodder echte grove mosterd bij.

Een beetje tuinder heeft dan ook wel een eigen krop sla, serveren met wat olie, azijn en knoflook.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Zon gedroogde tomaten

zon gedroogde tomaten in olijfolie makkelijk zelf te maken

Cannelloni gevuld met spinazie - recept - pasta

Gevulde cannelloni met spinazie voor 4 personen

Heerlijke omakoekjes: Citroenkoekjesrecept

Een heerlijk koekjesrecept dat van generatie op generatie is doorgegeven.

Sauzen: Normandische saus

Niets lekkerder dan een goede Normandische saus bij de vis.

Gevulde kip uit de oven

Makkelijk en heerlijk recept voor gevulde kip

Mosselen uit Shetland en Vlaanderen

bedreigen de Vlaamse mosselen de monopoliepositie van de Zeeuwse mosselen?

Recept: Lasagne met courgettebladen

Een supergezond recept voor lasagne! In dit gerecht wordt de pasta vervangen door plakjes courgette.

Peren met chocolade saus

een heerlijk desert voor na een heerlijke maaltijd en makkelijk te maken.

Kaas

Dit artikel gaat over kaas. De geschiedenis, de bereiding, verschillende soorten kaas, schimmel kazen en het snijden van kaas.

Crème karamel of vanille flan

Heerlijk recept crème karamel of vanille flan!

Wok - Chinese kool - garnalen - ham - wokgerecht

Chinese kool op 2 verschillende manieren in de wok klaargemaakt. Niets zo snel klaar, niets zo lekker.

Runderragoût op Griekse wijze

Een simpele bereidingswijze voor een Griekse runderragoût.

Hoe krijg je een lekkere spek pannenkoek

Hier lees je hoe je een heerlijke spek pannenkoek kan bakken

Recept voor zandkoekjes

Een makkelijk recept om heerlijke koekjes te bakken in circa 30 min.

Zalm-Paprikataart

recept heerlijke Zalm-Paprikataart

Peren in wijnsaus - dessert - 400 calorieën per persoon

Een overheerlijk dessert bestaande uit verse peren aangevuld met witte wijn.

Varkenshaasje

Een simpel recept voor een heerlijk varkenshaasje!

Zelf borrelhapjes maken

5 makkelijke recepten voor heerlijke borrelhapjes.

Minestronesoep

Een heerlijke maaltijdsoep binnen een paar minuten klaar!

Makkelijk recept: Marokkaanse stoofpot

Een lekker en makkelijk te maken Marokkaans recept

Lekkere fruitshakes/ smooties/ milkshakes zelf maken...!!

Hoe maak je nou heerlijke (al dan niet gezonde) fruitdrankjes zelf thuis? Hier de uitleg: heel eenvoudig en snel te maken!!

Spinazietaart - recept - 310 calorieën per portie - groenteschotel

Het recept voor een spinazietaart welke slechts 310 calorieën bevat per portie.

Recept wildpannetje

Recept

Stoomoven

Stoomoven, gezond en lekker koken op eigentijdse wijze

Toscaanse broodsalade (Panzanella)

Een smaaksensatie voor je mond!