Aardappel


Publicatie datum:

Aardappelen telen, bereiden, vis

Gesponsorde koppelingen

Verguisd, gewaardeerd, kortom de aardappel. Een kort artikel over het telen van aardappelen en een eenvoudig recept om ze op waardige wijze te bereiden.

 

Aardappel..."anders".

Inleiding:

Mijn schoonvader was aardappelveredelaar. Niet via de onnatuurlijke genetische modificatie, de veelbesproken gentoch, maar ouderwets via kruisbestuiving.

Op een middag bij hem in de schuur liet hij me zien hoe dat ging, het aanleveren can nieuwe kruisingen bij de coöperatie waar hij was aangesloten. Die namen het materiaal, wat circa vijf jaar bij hemzelf was beproefd, over en vervolgden volgens hun schema's, de veredeling. Het was hem begin zestiger jaren gelukt een ras op de rassenlijst te krijgen, internationaal erkend. Van de opbrengst kon hij, toen getrouwd en vier kinderen, alsnog zijn  onderwijsbevoegdheid halen, gewoon dagopleiding.

Die bewuste middag viel mijn oog op een nummer wat in de beproeving was, hoge smaakcijfers, amper ziektegevoelig maar met een aantekening " matige opbrengst". te weinig grote knollen. Het doel van de veredling was en is(?) grote aardappelen die snel kunnen worden verwerkt tot frites,chips etc, zonder al teveel , lees± geen, handmatig werk. Maar mijn oog viel op de smaakcijfers.

Ik kreeg er tien mee om zelf te poten, we hadden een redelijk grote moestuin. Het werd een succes. Er gaat niets boven zelfgeteelde aardappelen zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. En de verdere professionele beproeving? Die wees het rasnummer af, de onregelmatige knolgrootte was allesbepalend. Smaak en ongevoeligheid voor ziekte deden er niet toe.

Teelt:

Iedereen met een tuin kan aardappelen telen, enorm leuk als expiriment met kleine kinderen. Een eenvoudige strook van 1 meter breed voldoet. Een vierkant van 1 bij 1 kan al een plant bergen. Grond losmaken en vermengen met organische mest, kuiltje vormen, poter erin en toedekken. Dit doet u medio maart. Zodra de plant boven komt  aanaarden. De groeiende knollen moet afgedekt blijven.

Bij wijze van bemesting strooide ik wat houtas uit de kachel erbij. Door de plantafstand 60 cm aan te houden wordt het risico van de schimmel Phytophtera al snel minder. Zodra het loof volledig is uitgegroeid en er mogelijk zelfs bessen te zien zijn, de zaadbollen, het loof kappen en de knollen in de grond even laten besterven. paar dagen. Zet u een rij of meerdere rijen dan is het goed om de planten, één keer per week, te begieten/bespuiten met een mengsel van ongeraffineerd zeezout en water. Een eetlepel oplossen in tien liter water. Dit zeezout heeft een minerale samenstelling wat sterk overeenkomt met bloed. Het versterkt het immuunsysteem van de planten en daarmee de ongevoeligheid voor ziekten, waaronder ook de Phytophtera. Ook ander planten , zoals bladselderie, peterselie, pompoenen, tomaten etc kunnen deze bemesting zeer waarderen.

Vervolgens....oogsttijd.

De rassen? Koop een paar eigenheimers in de wintertijd en laat ze, vanaf begin februari, buiten in het volle licht kiemen. Pas alleen op voor vorst. De kiemen blijven klein, kleuren en zijn zeer krachtig. Elke knol die niet kiemt, weggooien. Een ander dankbaar ras is de Agria, een late aardappel, komt langzamer op dan de eigenheimer, maar levert grote knollen, ideaal voor frites.

Recept met vis:

(voor twee/drie personen):

Wijtingfilets, kabeljauwfilet of een moot zal misschien, u kiest maar.

Een kilo aardappelen schillen, of uw nieuwe piepers gewoon even krabben, in een pan onder water zetten en aan de kook brengen. Eenmaal aan de kook beetje zeezout aan het water toevoegen en zachtjes 5 minuten laten koken. Afgieten tot een bodempje water overblijft met gesloten deksel op een widexplaatje op een middelste gaspit, laagste stand, twintig minuten laten stomen. Afhankelijk van de dikte van de moten vis de laatste vijftien of 12 minuten de vis op de aardappelen leggen, deksel er weer op en mee laten stomen.Smelt au bain marie wat boerenroomboter en voeg er een stevige klodder echte grove mosterd bij.

Een beetje tuinder heeft dan ook wel een eigen krop sla, serveren met wat olie, azijn en knoflook.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Canneloni met kip

Heerlijke canneloni's met kip!

Heerlijke nachos

Hoe maak je zelf heerlijke nacho's? Lekker voor een feestje of voor thuis.

Eenvoudig recept voor een lekker mosseltje, lekkere mosselen

Lees hier hoe je eenvoudig een lekker mosseltje klaar kunt maken.

Krab - basisbereiding - tips en weetjes

Een verse krab, hoe begin je eraan? De basisbereiding voor krab op een eenvoudige manier gebracht.

Overheerlijke raapstelensoep!

Heerlijke raapstelensoep met curyballetjes!

Bloemkool Balti

Regelmatig probeer ik nieuwe recepten uit en ben dan razend op zoek naar recepten die ik nog nooit gehoord of gezien heb. Zoals deze....

Vegetarische spinazieflapjes uit de oven

Lekkere vegetarische spinazieflapjes uit de oven!

Hoe maak je Rösti, zoals ze dat in Zwitserland eten

Zwitserse rösti, lekker voor de koude maanden van het jaar

Eenvoudig zelf croissantjes maken, eenvoudig zelf croissanten maken deel 2

Binnen 10 minuten snel en makkelijk zelf croissantjes maken.

Spaghetti met kruidenkaas

Het lekkerste en simpelste spaghetti recept die er is.

Recept - kalfsleverpâté - lever - kalfsvlees - vleesgerecht

Het recept voor het maken van een kalfsleverpâté.

Studentenpasta met rode pesto en gerookte kipfilet

Gemakkelijke stevige pasta met de stevige bite van zongedroogde tomaten

Gourmetten

Gezellig etentje met familie en vrienden. Gourmetten, vlees en groenten in kleine pannen.

Hoe kun je lekker koken met insecten, maden en wormen?

Steeds meer wetenschappers zijn het er over eens, insecten, maden en wormen worden in de toekomst de belangrijkste vleesvervangers. Hoe kun je deze lekker bereiden.

Afvallen: Hoe moet het wel?

Tips voor blijvend gewichtverlies

Gevulde kip uit de oven

Makkelijk en heerlijk recept voor gevulde kip

De bekende italiaanse tomaten saus

Overheerlijke italiaanse tomatensaus. Haal de cultuur in uw keuken!

Vegetarisch gevulde courgette

Een simpel vegetarisch bijgerecht, wat er op een bord speciaal uitziet. Bevat veel groentes.

Kalkoen met gorgonzola en parmaham

Een heerlijk gerecht dat ze alleen in de beste restaurants in Italie serveren! Maak het nu in uw eigen keuken!

Witte-bonensalade

Een overheerlijke salade! probeer het nu ook!

Kun je goedkoop stoned worden van tomatenketchup?

Dat je goedkoop stoned kunt worden van wilde sla en wilde paddenstoelen is bekend maar kun je ook goedkoop stoned worden van tomatenketchup?

Lekkere en snel macaroni met kaas en hesp maken !

Macaroni met kaas en hesp

Chocolade maken, Recept voor chocolade, goedkope chocolade

In dit artikel een uitgebreide handleiding voor het zelf maken van de lekkerste chocolade.

Zelf bier brouwen

Lees hier hoe je eenvoudig zelf bier kan maken.

Ratatouille

Een recept voor Ratatouille uit Frankrijk. Simpel en lekker!