Aardappel


Publicatie datum:

Aardappelen telen, bereiden, vis

Gesponsorde koppelingen

Verguisd, gewaardeerd, kortom de aardappel. Een kort artikel over het telen van aardappelen en een eenvoudig recept om ze op waardige wijze te bereiden.

 

Aardappel..."anders".

Inleiding:

Mijn schoonvader was aardappelveredelaar. Niet via de onnatuurlijke genetische modificatie, de veelbesproken gentoch, maar ouderwets via kruisbestuiving.

Op een middag bij hem in de schuur liet hij me zien hoe dat ging, het aanleveren can nieuwe kruisingen bij de coöperatie waar hij was aangesloten. Die namen het materiaal, wat circa vijf jaar bij hemzelf was beproefd, over en vervolgden volgens hun schema's, de veredeling. Het was hem begin zestiger jaren gelukt een ras op de rassenlijst te krijgen, internationaal erkend. Van de opbrengst kon hij, toen getrouwd en vier kinderen, alsnog zijn  onderwijsbevoegdheid halen, gewoon dagopleiding.

Die bewuste middag viel mijn oog op een nummer wat in de beproeving was, hoge smaakcijfers, amper ziektegevoelig maar met een aantekening " matige opbrengst". te weinig grote knollen. Het doel van de veredling was en is(?) grote aardappelen die snel kunnen worden verwerkt tot frites,chips etc, zonder al teveel , lees± geen, handmatig werk. Maar mijn oog viel op de smaakcijfers.

Ik kreeg er tien mee om zelf te poten, we hadden een redelijk grote moestuin. Het werd een succes. Er gaat niets boven zelfgeteelde aardappelen zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. En de verdere professionele beproeving? Die wees het rasnummer af, de onregelmatige knolgrootte was allesbepalend. Smaak en ongevoeligheid voor ziekte deden er niet toe.

Teelt:

Iedereen met een tuin kan aardappelen telen, enorm leuk als expiriment met kleine kinderen. Een eenvoudige strook van 1 meter breed voldoet. Een vierkant van 1 bij 1 kan al een plant bergen. Grond losmaken en vermengen met organische mest, kuiltje vormen, poter erin en toedekken. Dit doet u medio maart. Zodra de plant boven komt  aanaarden. De groeiende knollen moet afgedekt blijven.

Bij wijze van bemesting strooide ik wat houtas uit de kachel erbij. Door de plantafstand 60 cm aan te houden wordt het risico van de schimmel Phytophtera al snel minder. Zodra het loof volledig is uitgegroeid en er mogelijk zelfs bessen te zien zijn, de zaadbollen, het loof kappen en de knollen in de grond even laten besterven. paar dagen. Zet u een rij of meerdere rijen dan is het goed om de planten, één keer per week, te begieten/bespuiten met een mengsel van ongeraffineerd zeezout en water. Een eetlepel oplossen in tien liter water. Dit zeezout heeft een minerale samenstelling wat sterk overeenkomt met bloed. Het versterkt het immuunsysteem van de planten en daarmee de ongevoeligheid voor ziekten, waaronder ook de Phytophtera. Ook ander planten , zoals bladselderie, peterselie, pompoenen, tomaten etc kunnen deze bemesting zeer waarderen.

Vervolgens....oogsttijd.

De rassen? Koop een paar eigenheimers in de wintertijd en laat ze, vanaf begin februari, buiten in het volle licht kiemen. Pas alleen op voor vorst. De kiemen blijven klein, kleuren en zijn zeer krachtig. Elke knol die niet kiemt, weggooien. Een ander dankbaar ras is de Agria, een late aardappel, komt langzamer op dan de eigenheimer, maar levert grote knollen, ideaal voor frites.

Recept met vis:

(voor twee/drie personen):

Wijtingfilets, kabeljauwfilet of een moot zal misschien, u kiest maar.

Een kilo aardappelen schillen, of uw nieuwe piepers gewoon even krabben, in een pan onder water zetten en aan de kook brengen. Eenmaal aan de kook beetje zeezout aan het water toevoegen en zachtjes 5 minuten laten koken. Afgieten tot een bodempje water overblijft met gesloten deksel op een widexplaatje op een middelste gaspit, laagste stand, twintig minuten laten stomen. Afhankelijk van de dikte van de moten vis de laatste vijftien of 12 minuten de vis op de aardappelen leggen, deksel er weer op en mee laten stomen.Smelt au bain marie wat boerenroomboter en voeg er een stevige klodder echte grove mosterd bij.

Een beetje tuinder heeft dan ook wel een eigen krop sla, serveren met wat olie, azijn en knoflook.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Wat heeft de NASA te maken met de Big Green Egg barbecue?

Je zou het misschien niet denken, maar de NASA heeft de basis gelegd voor deze barbecue

IJsmachine

Met een ijsmachine maak je snel en gemakkelijk elke smaak ijs die je wilt

Ratatouille

Een recept voor Ratatouille uit Frankrijk. Simpel en lekker!

Recepten voor de blender

diverse heerlijke en gezonde recepten voor de blender

Minestronesoep

Een heerlijke maaltijdsoep binnen een paar minuten klaar!

Gezonde voeding, wel echt gezond?

Is het eten waarvan we denken dat het gezond is wel echt gezond?

Recept - Kip wraps, anders.

Kip in wraps, maar dan een beetje anders.

Moeilijke eter (van peuter tot kleuter)

Help, mijn kind eet zeer slecht !!

Salade met komkommer & tomaat

gemakkelijk te maken, salade van komkommer & tomaat

Cajun voorgerecht of klein hapje uit Louisiana

Een Cajun vleespasteitje is een lekker voorgerecht of hapje bij de borrel

Lekker en simpel - Tomatensoep met heel veel verstopte groenten

Hoe krijg je kinderen aan de groente?

Recept: Lekkere Ovenfrietjes

Recept: Heerlijke, gezonde ovenfrietjes

Recept - biefstuk tartare - vleesgerecht - rauwkost

Een simpel recept voor een overheerlijke biefstuk tartare.

De bierlaars

Misschien heb je het je al eens afgevraagd, wat is een bierlaars nu precies, en waar komt het vandaan? In dit artikel leer je er alles over!

Hutspot met Risotto

Een heerlijke maaltijd en anders als de gewone stampot

Overheerlijk appelwafeltje

maak in minder dan 5 minuten een heerlijk appelwafeltje

Het Eierdieet

Snel afvallen en op een gezond gewicht blijven?

Gebraden Haas

Recept voor gebraden haas

Aardpeerschotel met prei en hazelnoten

Recept voor een ovenschotel met aardperen, prei, aardappelen en hazelnoten

Zelf croissanten maken, eigengemaakte croissants

De lekkerste croissantjes eet je in Frankrijk, maak nu zelf die heerlijke Franse croissants.

Spaghetii aglio e olio 'De klassieker'

De echte klassieke spaghetti vind u hier!

Vers geblenderd groente- en fruitsap

Een goede manier om af te vallen en je dagelijkse portie groente en fruit binnen te krijgen

Heerlijke frisse maaltijdsalade - Appel, walnoot

Een heerlijke frisse maaltijdsalade, met appel, druiven, walnoot en gorgonzola

Wokgerecht: Zoetzure kip

Snel klaar, niet alledaags en onbeschrijfelijk lekker, zoetzure kip in de wok klaargemaakt.

3 recepten voor baby’s eerste groentehapje

Zelf groentehapjes maken voor je baby