Uien en tranende ogen


Publicatie datum:

Als je geregeld uien snijdt ken je het vast wel: Tranende ogen. Vraag je je ook wel eens af wat de oorzaak hiervan is? Je komt het in dit artikel te weten!

Gesponsorde koppelingen

De ui is een (bol)gewas en familie van de prei, knoflook en bieslook. Bolgewassen bevatten veel suiker, waardoor ze 's winters de vrieskou kunnen overleven en maanden zonder voedsel kunnen.

Uien (Siepels in Noord-Nederland) staan bekend om hun sterke smaak en scherpe geur. Deze nemen af bij verhitting. de uienkern is in het algemeen omgeven met een papierachtig buitenste vel. Uien zijn wereldwijd bekend, worden gebruikt voor vele gerechten en maaltijden en zijn in allerlei vormen en kleuren te verkrijgen.

Hoe zorgt de uiengeur ervoor dat je ogen beginnen te tranen?

Een prikkelende geur zet onze ogen aan tot het produceren van tranen. Deze zoute tranen worden afgescheiden door de traanklieren. De prikkelende geur wordt veroorzaakt door één van de belangrijkste bestanddelen in een ui: de zwavelverbindingen. Dit bestanddeel maakt een ui ook geneeskrachtig waar ik in dit artikel verder niet dieper op inga.

Terwijl je een ui snijdt worden tegelijkertijd cellen van de ui kapotgemaakt. Een uiencel bestaat uit 2 delen. Eén deel bevat een enzym genaamd 'alliinase'. Het andere deel bevat de zwavelverbindingen (diallyldisulfide). Sulfide is een afleiding van 'sulfur' wat het Latijnse woord voor zwavel is.

Bij het stukgaan van de uiencellen worden er zwavelzuurverbindingen gevormd waaruit het gas propaanthial-S-oxide vrijkomt. Als dit gas in contact komt met een vochtig oppervlak dus de ogen vormt het met het oogvocht een nieuwe zwavelzuurverbinding. De stof histamine in het oog komt vrij uit bepaalde (mest)cellen door deze zwavelzuurverbinding. Deze stof prikkelt de slijmvliezen waardoor een oogirritatie optreedt; de zenuweinden in het oog worden geïrriteerd. Hierdoor beginnen de ogen te tranen.

Hoe kun je tranende ogen tijdens het snijden van uien verhelpen?

Als je uien een tijdje in de koelkast bewaard en daarna snijdt tranen je ogen meestal minder erg of soms bijna niet. Ik heb het zelf nooit geprobeerd dus heb geen idee of het daadwerkelijk helpt.

Daarnaast kun je de uien onder water snijden of schillen. De zwavelverbindingen komen dan wel vrij maar dan in het water en minder gauw in de lucht.

Je kan natuurlijk ook je ogen afschermen met bijvoorbeeld een duikbril. Dit helpt wel goed want de gassen die vrijkomen kunnen je ogen niet bereiken. Het is natuurlijk wel een beetje onhandig.

Daarnaast kun je ook de uien afschermen door ze bijvoorbeeld te snijden in een plastic zak. De gassen worden dan binnen de zak gehouden.

Je kan het mes waarmee je de uien snijdt af en toe eens onder de kraan houden. Het gas (propaanthial-S-oxide) dat vrijkomt bij het snijden reageert dan namelijk eerst met het water (nat oppervlak) en zal minder snel met het oogvocht in je ogen reageren.

Verschillende uiensoorten hebben ook een verschillend zwavelgehalte. Je kan ervoor kiezen om voortaan uien te gaan bereiden met een laag zwavelgehalte waardoor je ogen ook minder gaan tranen.

Als je de tranende ogen echt  niet meer verdragen kunt en een hekel hebt aan het snijden van uien en/of andere groenten dan kun je altijd nog een keukenrobot aanschaffen (of gebruiken als je er al een hebt) om de uien te snijden.

Wat voor positieve effecten kunnen tranende ogen hebben?

Voor mensen met rode of ontstoken ogen heeft het snijden van uien soms een positieve werking. Door het heel fijn snijden van uien treedt een oogirritatie op zoals je weet. Deze (gezonde) oogirritatie zorgt ervoor dat je traanklieren veel traanvocht gaan produceren. Dit kan een positief effect hebben op de ontstoken of rode ogen.

Veel mensen verbergen hun gevoelens en emoties door niet af en toe eens de tranen te laten stromen. Door het snijden van uien kun je je traanklieren een beetje losmaken en zorgen dat je er tranende ogen aan overhoudt. Misschien wordt hiermee een begin gemaakt met de tranen die je veel eerder had moeten laten tonen.

Als je meer over dit onderwerp te weten wil komen lees dan eens het artikel op de volgende website genaamd 'Uien zonder tranen':

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Kun je goedkoop stoned worden van tomatenketchup?

Dat je goedkoop stoned kunt worden van wilde sla en wilde paddenstoelen is bekend maar kun je ook goedkoop stoned worden van tomatenketchup?

Alles wat je moet weten over coca-cola.

Coca-cola wordt vervaardigd door de Coca-cola company.

‘Verborgen’ calorieën

Verborgen calorieen in voedsel

Een overheerlijke hamburger speciaal

Een heerlijke hamburger speciaal op een italiaanse bol

De smaak van geur

Hoe heerlijk de smaak van een bereiding ook, wanneer je neus weinig of niets waarneemt zullen je hersenen het gerecht als minder geslaagd registreren.

Recept oreo McFlurry

Recept voor de enige echte Oreo van de Mac!

Recept wortelcake

Ongetwijfeld de meest lekkere wortelcake!

Recept soezen

Recept soezen gevuld met banketbakkersroom

Chocolade maken, Recept voor chocolade, goedkope chocolade

In dit artikel een uitgebreide handleiding voor het zelf maken van de lekkerste chocolade.

Zon gedroogde tomaten

zon gedroogde tomaten in olijfolie makkelijk zelf te maken

Mosselen op een pittige Aziatische manier

Mosselen in een aparte variatie voor de wat pittige smaak

Heerlijke originele hapjes op tafel

Recepten voor op een verjaardag die origineel en lekker zijn

Lactose-intolerantie, wat is dat?

Lactose-intolerantie kan knap vervelend zijn. Waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen?

penne met broccoli en spek

Maak een overheerlijke pasta met broccoli en spek in minder dan 15 minuten

garnalenomelet

garnalenomelet met tauge lente-uitjes en sojasaus

Bananentaart - dessert - 350 calorieën per portie

Verwen uzelf eens goed met het bereiden van dit receptje. Een banantaart kan iedereen wel bekoren.

Peren met chocolade saus

een heerlijk desert voor na een heerlijke maaltijd en makkelijk te maken.

Supersimpel pasta gerecht met spinazie.

Heel makkelijk gerecht, weinig bereidingstijd en met een zeer verrassende smaak makkelijk aan te passen per persoon.

Gevulde bootjes (Meloen met ham voorgerecht)

Bootje van meloen gevuld met ham

Annatto Kip recept (Filippijns)

Eeen overheerlijk traditioneel Filippijns kiprecept.

Spaghetti met broccoli en hammetjes

Een snel en makkelijk recept voor een lekkere en gezonde maaltijd.

Een overzicht van de bekendste cocktails met ingrediënten

Hie vind je een lijst van de meest voorkomende cocktails met telkens de ingrediënten

Tonijn met olijven en kappertjes

Een heerlijk Italiaans gerecht! Laat uw vrienden verassen!

Toscaanse broodsalade (Panzanella)

Een smaaksensatie voor je mond!

Lekkere fruitshakes/ smooties/ milkshakes zelf maken...!!

Hoe maak je nou heerlijke (al dan niet gezonde) fruitdrankjes zelf thuis? Hier de uitleg: heel eenvoudig en snel te maken!!