Uien en tranende ogen


Publicatie datum:

Als je geregeld uien snijdt ken je het vast wel: Tranende ogen. Vraag je je ook wel eens af wat de oorzaak hiervan is? Je komt het in dit artikel te weten!

Gesponsorde koppelingen

De ui is een (bol)gewas en familie van de prei, knoflook en bieslook. Bolgewassen bevatten veel suiker, waardoor ze 's winters de vrieskou kunnen overleven en maanden zonder voedsel kunnen.

Uien (Siepels in Noord-Nederland) staan bekend om hun sterke smaak en scherpe geur. Deze nemen af bij verhitting. de uienkern is in het algemeen omgeven met een papierachtig buitenste vel. Uien zijn wereldwijd bekend, worden gebruikt voor vele gerechten en maaltijden en zijn in allerlei vormen en kleuren te verkrijgen.

Hoe zorgt de uiengeur ervoor dat je ogen beginnen te tranen?

Een prikkelende geur zet onze ogen aan tot het produceren van tranen. Deze zoute tranen worden afgescheiden door de traanklieren. De prikkelende geur wordt veroorzaakt door één van de belangrijkste bestanddelen in een ui: de zwavelverbindingen. Dit bestanddeel maakt een ui ook geneeskrachtig waar ik in dit artikel verder niet dieper op inga.

Terwijl je een ui snijdt worden tegelijkertijd cellen van de ui kapotgemaakt. Een uiencel bestaat uit 2 delen. Eén deel bevat een enzym genaamd 'alliinase'. Het andere deel bevat de zwavelverbindingen (diallyldisulfide). Sulfide is een afleiding van 'sulfur' wat het Latijnse woord voor zwavel is.

Bij het stukgaan van de uiencellen worden er zwavelzuurverbindingen gevormd waaruit het gas propaanthial-S-oxide vrijkomt. Als dit gas in contact komt met een vochtig oppervlak dus de ogen vormt het met het oogvocht een nieuwe zwavelzuurverbinding. De stof histamine in het oog komt vrij uit bepaalde (mest)cellen door deze zwavelzuurverbinding. Deze stof prikkelt de slijmvliezen waardoor een oogirritatie optreedt; de zenuweinden in het oog worden geïrriteerd. Hierdoor beginnen de ogen te tranen.

Hoe kun je tranende ogen tijdens het snijden van uien verhelpen?

Als je uien een tijdje in de koelkast bewaard en daarna snijdt tranen je ogen meestal minder erg of soms bijna niet. Ik heb het zelf nooit geprobeerd dus heb geen idee of het daadwerkelijk helpt.

Daarnaast kun je de uien onder water snijden of schillen. De zwavelverbindingen komen dan wel vrij maar dan in het water en minder gauw in de lucht.

Je kan natuurlijk ook je ogen afschermen met bijvoorbeeld een duikbril. Dit helpt wel goed want de gassen die vrijkomen kunnen je ogen niet bereiken. Het is natuurlijk wel een beetje onhandig.

Daarnaast kun je ook de uien afschermen door ze bijvoorbeeld te snijden in een plastic zak. De gassen worden dan binnen de zak gehouden.

Je kan het mes waarmee je de uien snijdt af en toe eens onder de kraan houden. Het gas (propaanthial-S-oxide) dat vrijkomt bij het snijden reageert dan namelijk eerst met het water (nat oppervlak) en zal minder snel met het oogvocht in je ogen reageren.

Verschillende uiensoorten hebben ook een verschillend zwavelgehalte. Je kan ervoor kiezen om voortaan uien te gaan bereiden met een laag zwavelgehalte waardoor je ogen ook minder gaan tranen.

Als je de tranende ogen echt  niet meer verdragen kunt en een hekel hebt aan het snijden van uien en/of andere groenten dan kun je altijd nog een keukenrobot aanschaffen (of gebruiken als je er al een hebt) om de uien te snijden.

Wat voor positieve effecten kunnen tranende ogen hebben?

Voor mensen met rode of ontstoken ogen heeft het snijden van uien soms een positieve werking. Door het heel fijn snijden van uien treedt een oogirritatie op zoals je weet. Deze (gezonde) oogirritatie zorgt ervoor dat je traanklieren veel traanvocht gaan produceren. Dit kan een positief effect hebben op de ontstoken of rode ogen.

Veel mensen verbergen hun gevoelens en emoties door niet af en toe eens de tranen te laten stromen. Door het snijden van uien kun je je traanklieren een beetje losmaken en zorgen dat je er tranende ogen aan overhoudt. Misschien wordt hiermee een begin gemaakt met de tranen die je veel eerder had moeten laten tonen.

Als je meer over dit onderwerp te weten wil komen lees dan eens het artikel op de volgende website genaamd 'Uien zonder tranen':


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Gezonde voeding, wel echt gezond?

Is het eten waarvan we denken dat het gezond is wel echt gezond?

Chocolade - de geschiedenis en productie

Chocolade - de geschiedenis en productie

Moeten we steeds meer voedsel produceren of moeten we vegetarisch worden?

Door de groei van de wereldbevolking stijgt de vraag naar voedsel, maar moeten we daarom ook steeds meer voedsel produceren?

Recepten met pastinaak

Soep en puree van pastinaak

Friet met kip: een simpel en heerlijk recept voor kleine en grote gezinnen

Dit recept is simpel te maken voor twee personen, maar ook eenvoudig uit te breiden naar bijvoorbeeld 10 personen, u hoeft slecht de hoeveelheid kip en aardappelen daarop af te stemmen en een passende ovenschaal te gebruiken.

Baby voeding - de Rapley methode

door baby geleid spenen

Recept voor zandkoekjes

Een makkelijk recept om heerlijke koekjes te bakken in circa 30 min.

Broodbakmachine

In een broodbakmachine maakt u zelf eenvoudig uw verse brood

Recept kalfsvlees - kalfsragoût met groenten - stoofschotel

Een heerlijke stoofschotel die een volledige maaltijd vormt.

Rizi Pilafi me Garithes

Pilav met steurgarnalen. Voor 4 personen.

Normandische salade

Een heerlijke salade om in het voorjaar te eten, wanneer de tuinkers weer te krijgen is.

Ook bij regenachtige dagen lekker grillen met de grillpan

grillpan

Heerlijke salade

Heerlijke salade bij visgerechten!

Mosselen met roomsaus - recept - visgerecht

Recept voor de bereiding van mosselen in roomsaus voor 4 à 6 personen

Ouderwetse prei met gehaktballetjes

Zin in een ouderwets lekkere warme maaltijd, probeer dit eens!

Cupcakes

Alles over de cupcakes en waar je kunt oefenen om ze te maken.

Toscaanse scholrolletjes

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Bananentaart - dessert - 350 calorieën per portie

Verwen uzelf eens goed met het bereiden van dit receptje. Een banantaart kan iedereen wel bekoren.

Zeebaarsfilets in broodkorst

recept te maken met oud brood.

Lasagne met zalm en witlof

Een lekkere variant van lasagne

Champignonrisotto

Recept voor lekkere champignonrisotto

Snelle couscoussalade

Couscoussalade voor als bijgerecht of hoofdgerecht. Lekker makkelijk en snel.

Tien tips om af te vallen

Tips om te jou te helpen op je streefgewicht te komen

Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes

Alles over de goedkoopste uitjes van Nederland verzameld op één pagina.

Pittige salamimuffins

Pittige salamimuffins