Saffraan, het bloedrode goud


Publicatie datum:

Saffraan, het kostbaarste kruid ter wereld

Gesponsorde koppelingen

 

  • Saffraan 
  • Het Bloedrode Goud
  • Het Kostbaarste Kruid ter Wereld
  • De Teelt en het Oogsten van Saffraan
  • De Geschiedenis van Saffraan

 

Wat is Saffraan?

Saffraan was en is nog steeds het kostbaarste kruid ter wereld. De Moren brachten het naar Spanje, waar het nog steeds op grote schaal gekweekt wordt. Spanje is dan ook de grootste Europese saffraanproducent, waar het onmisbaar is in de paella.

Saffraan geld als het symbool van het licht. Koninklijke gewaden werden vroeger met deze verfstof gekleurd.

Omstreeks de veertiende eeuw werd het mode om saffraan in gerechten te gebruiken. De prijzen stegen enorm en waren hoger dan die van zilver. Toen in de achttiende eeuw de smaakgewoontes in de meeste Europese landen veranderden, verdwenen de meeste aanplantingen. Spanje bleef de saffraan kweken en exporteren. De export werd zelfs belangrijker dan sinaasappels.

De teelt en het oogsten van Saffraan

De teelt en het oogsten gebeuren nog steeds zoals het drieënveertig eeuwen in Mesopotanië ging, namelijk volledig met de hand. Ook het selecteren en planten van de bollen is handwerk. Eenmaal aangeplant, moet de akker volkomen onkruidvrij blijven. Het 8 cm hoge knollenvormende plantje behoort tot de krokussoort die in de herfst bloeien en paarsblauwe bloemen geven (de Crocus Sativus). Het heeft grasachtige bladeren en een roodoranje stempel die etherische olie, bitterstof en de gele kleurstof crocin bevat.

Het oogsten moet binnen de 10 dagen gebeuren. De krokussen moeten 's morgens geplukt worden, want later op de dag sluiten de bloemen zich. De stempels worden op een vuurtje geroosterd. Een zeer nauwkeurig werkje waarbij elke temperatuurafwijking fataal kan zijn. Tijdens het roosteren vult de omgeving zich met de fijnste aroma's. Na de oogst worden de knollen opgegraven, gedroogd en bewaard voor het volgende seizoen.

De kwaliteit van de saffraan hangt af van de lengte van de stempels en het gehalte aan pigment en etherische oliën. De stempels van de Spaanse saffraan zijn niet alleen langer, maar bevatten meer pigment en olie dan welke saffraan ter wereld ook. Hoe dat komt is een raadsel, aangezien de plant overal ter wereld hetzelfde is. Waarschijnlijk komt het door het klimaat en de eeuwenoude traditie op dit gebied.

Waarom Saffraan zo duur is.

De hoge prijs is het gevolg van het feit dat men voor 1 kg saffraan 200.000 tot 400.000 stempels nodig heeft. Men kan beter de kwaliteit beoordelen door de stempels te kopen in plaats van de poeder. De draadjes moeten bloedrood van kleur zijn.

 

Het gebruik van Saffraan

Het poeder van de saffraan heeft het voordeel dat het sneller verwerkt kan worden, maar saffraan draadjes geven meer culinaire mogelijkheden. Men kan zowel de kleur als de smaak bepalen.

Saffraan wordt bij voorkeur gebruikt in absorberende gerechten zoals rijst, pasta's, aardappels en roomsauzen. De geur en smaak hebben even tijd nodig om zich te ontwikkelen, dus de gerechten moeten even rusten voordat ze op tafel komen. Men kan saffraan heel kort in boter of olie aanbakken, waardoor de aroma's volledig vrijkomen. Bij gerechten die wat meer bereiding nodig hebben, zoals paella, kan de saffraan rechtstreeks zonder voorbehandeling toegevoegd worden.

Een goede saffraan is twee tot drie jaar houdbaar. Bewaar de saffraan in een luchtdicht blik en zorg ervoor dat er geen licht, warmte en vooral geen vocht bij kan komen.

Dat saffraan een duur product is, kan ook niet anders nu je weet hoe dit rode goud geproduceerd wordt!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Peren in wijnsaus - dessert - 400 calorieën per persoon

Een overheerlijk dessert bestaande uit verse peren aangevuld met witte wijn.

limoncello taart

een heerlijk frisse taart, ook geschikt als dessert

Creatief met wraps

Drie variaties: gevuld met kip, zalm of gehakt.

Escargots op Bourgondische wijze

Hierbij vind je het recept om escargots op Bourgondische wijze klaar te maken. Een receptje dat absoluut niet veel tijd in beslag neemt (tussen de 15 à 20 minuten)

Hoe maak ik een mokkataart?

Hoe maak ik een mokkataart? Wat ik heb nodig om een mokkataart te maken?

Welke E nummers zijn Haram?

E nummers met beschrijving waarom zij

Vegetarische witlofschotel uit de oven

Heerlijke witlofschotel zonder vlees, snel en makkelijk.

De lekkerste koffie, de beste koffie, de goedkoopste koffie

Op deze pagina een overzicht van de lekkerste koffie, de beste koffie en de goedkoopste koffie van dit moment.

Rundsvlees op grootmoeders wijze

Rundsvlees op grootmoeders wijze en daar kan niets boven. Overheerlijk recept.

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 1: geschiedenis en gezondheid

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is.

Pasta met rucola en scampi

Wil je je gasten een mooi gerecht serveren? Maak dan deze heerlijke pasta!

kokosrijst: een snelkook recept

Mijn eigen snelkookmaaltijd: kokosrijst, speciale curry en kippenburgers.

Welke verschillende soorten brood zijn er?

Beschrijving van verschillende soorten brood.

Bier: Periodiek systeem van bieren

Vrijwel alle bestaande bierstijlen zijn gerangschikt in een systematisch overzicht: het periodiek system van de bieren. Leuk en voor de bierliefhebber nuttig.

Eenvoudig recept voor pikant pizzabroodje, broodje nagelstudio i.p.v. ongezond broodje kapsalon

Een broodje nagelstudio is een heerlijk pikant pizzabroodje dat je eenvoudig zelf maken kan.

Crostini met paddestoelen

Een heerlijk Italiaans gerecht! Laat uw vrienden verassen!

Aardappel

Aardappelen telen, bereiden, vis

Zelf gevulde koeken maken, goedkope gevulde koeken maken

Leer hier hoe je de lekkerste gevulde koeken zelf kunt maken.

Chocola en je karakter

Verband tussen chocola en jouw karaktereigenschappen?

Lekkere Griekse nagerechten

Lekkere Griekse nagerechten in een handomdraai

Frietje Kapsalon, shoarmaschotel Kapsalon, shoarma Kapsalon

In dit artikel de makkelijke recepten voor Frietje Kapsalon of Shoarma Kapsalon.

Gezonde voeding, wel echt gezond?

Is het eten waarvan we denken dat het gezond is wel echt gezond?

Lekkere traktaties voor de kinderen

creatieve traktaties voor kinderen die lekker en relatief gezond zijn

Basisrecept voor verse pasta!

Dit is echt basisecept voor heerlijke verse pasta!

Chocoladetaart

De lekkerste chocoladetaart maak je eenvoudig zelf!