De Oorsprong, Geschiedenis en Functie van Kauwgom


Publicatie datum:

De Oorsprong van Kauwgom, de Functie van Kauwgom.

Gesponsorde koppelingen

Hoe kauwgom wordt gemaakt? Hoe lang kauwen we al kauwgom? Waar komt kauwgom vandaan? Kauwgom slecht voor het Milieu!

De Geschiedenis van Kauwgom.

In eerste instantie denk je aan een modern Amerikaans product, maar het bestaat al heel lang. Onderzoekers in Finland hebben resten van mensen uit de steentijd ontdekt die na onderzoek sporen van kauwgom aan hun kiezen bleken te hebben.

Een geraamte van 5000 jaar oud had hars van een boom tussen zijn tanden. Dit werd waarschijnlijk gebruikt om ontstekingen in de mond tegen te gaan omdat deze hars foliumzuur bevatte.

Indianen kauwden altijd al op een soort gom die op smaak gebracht werd met kruiden en de Grieken hadden eveneens een dergelijke kauwgom van boomhars gemaakt. Deze gom werd gewonnen uit de Manilkara chicleboom, een tropische boom. De naam chicle komt van het Nahuatl-woord, de taal van de Azteken en de Maya’s, wat “kleverig spul” betekent.

Er wordt tegenwoordig nog weinig natuurlijke gom gebruikt. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw begon men van synthetisch rubber kauwgom te maken, een veel goedkoper en sneller productieproces.

De Functie van Kauwgom.

Sinds de oudheid heeft kauwgom ook de functie van het schoonhouden van het gebit. Het stimuleert de speekselproductie waardoor het oppervlak van tanden en kiezen wordt gereinigd.

Vandaar dat suiker mettertijd uit kauwgom is verdwenen, mede ter voorkoming van cariës. Daarvoor in de plaats zijn zoetstoffen gekomen, zoals xylitol en sorbitol.

Een nuttige toepassing van kauwgom is tegenwoordig de nicotinehoudende kauwgom, die bedoeld is voor mensen die met roken willen stoppen. Tijdens het kauwen komen enkele milligrammen nicotine vrij, die via de slijmvliezen in de mond terechtkomen en daarna in het bloed worden opgenomen.

Hoe Kauwgom gemaakt wordt.

De basis van kauwgom, de synthetische gom, gaat in een grote mengmachine, samen met smaak- en kleurstoffen. Tijdens het mengen wordt er vloeibare glucose toegevoegd, een soort suiker die behalve smaak geeft, ook zorgt dat de gom zacht blijft. Tenslotte gaat er nog een zoetstof, dextrose, bij. Dit proces duurt ongeveer een half uur. Doordat de massa warm wordt smelten de ingrediënten goed samen. Vervolgens wordt de kauwgommassa opgeslagen in koelmachines, dan in stukjes gesneden en verpakt.

Kauwen verbetert het Geheugen.

In de mond verbetert kauwgom al kauwend het korte- en langetermijngeheugen. De concentratie tijdens het kauwen wordt echter niet verhoogd.

Britse onderzoekers vermoeden dat kauwen de zuurstoftoevoer naar de hersenen verhoogt doordat kauwen het hartritme versnelt. Een andere mogelijkheid is dat door het kauwen de hersenactiviteit in de hippocampus, de hersenzone waar het geheugen zich zou bevinden, toeneemt. Een derde mogelijkheid is dat de alvleesklier door te kauwen meer insuline vrijzet, want het lichaam verwacht meer voedsel. Dit hormoon zou op zijn beurt de hippocampus prikkelen.

Slecht voor het Milieu.

Het grote nadeel van kauwgom is dat het slecht is voor het milieu. Wanneer kauwgom op straat belandt wordt het hard en plakt het vast op de straat, waardoor het alleen met grootste moeite en met speciale stoommachines verwijderd kan worden. In sommige landen worden er boetes gegeven wanneer men kauwgom op straat gooit. In Singapore is kauwgom zelfs verboden!

Hieronder een opsomming van de afbreektijd van zwerfafval

  • Papier -een paar dagen tot een half jaar
  • Kartonnen drankbeker -een half jaar
  • Sigarettenpeuk - 1 tot 5 jaar
  • Wollen sok -5 jaar
  • Metalen blikje - 1 tot 50 jaar
  • PVC - 5 tot 10 jaar
  • Plastic zak - 10 to 20 jaar
  • Kauwgom - 20 to 25 jaar Nylon - 40 jaar
  • Leer - 50 jaar
  • Aluminium blikje - 80 tot 1 miljoen jaar
  • Glazen fles - 1 miljoen jaar
  • Piepschuim bekertje - eeuwig
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

zoetzure kip met mango

Zoetzure kip met mango en rijst als hoofdgerecht

Lekkere en snel macaroni met kaas en hesp maken !

Macaroni met kaas en hesp

Zuurkoolsoep, reiniging voor de darmen

Super gemakkelijk te maken maaltijdsoep, klaar in 20 minuten.

Aardbeienkerstmannetjes

Een recept voor het maken van kerstmannetjes van aardbeien en slagroom

Gevulde kleine hapjes voor op een verjaardag (koud)

Iedere verjaardag gaat gepaard met een hapje en een drankje. Wil je eens iets anders serveren? Lees hier enkele suggesties

Granita di caffè

Zo maak je zelf de heerlijkste nagerecht!

Mosselen op een pittige Aziatische manier

Mosselen in een aparte variatie voor de wat pittige smaak

Afvallen voor dummies

Hoe kan je afvallen zonder veel hongergevoel?

Waar aardbeien al niet goed voor zijn.

Aardbeien zijn een smaakvol en goed voor ons lichaam

Recept cocktails met aardbei

9 heerlijke cocktails met aardbei!

Aardappelsalade: snel en gemakkelijk

Een heerlijk, fris recept voor aardappelsalade die snel en gemakkelijk klaar te maken is.

Recept - biefstuk tartare - vleesgerecht - rauwkost

Een simpel recept voor een overheerlijke biefstuk tartare.

Lamsrib met rozemarijn en ansjovis

Een heerlijk Italiaans stuk vlees binnen 30 minuten klaar!

Varkenshaasje

Een simpel recept voor een heerlijk varkenshaasje!

limoncello taart

een heerlijk frisse taart, ook geschikt als dessert

Eenvoudig recept voor de lekkerste slagroomtaart

Lees hier hoe je eenvoudig de lekkerste slagroomtaart maakt.

Runderragoût op Griekse wijze

Een simpele bereidingswijze voor een Griekse runderragoût.

Recept - soezen - gevulde soezen - dessert

Een hartig receptje voor gevulde soezen.

Ketjap sate in 25 min. bereidingstijd (4 personen) recept

Een lekker budget recept, wat ook nog eens snel klaar is!

Spaanse omelet

Een groentebom onder de vorm van eieren. Eenvoudig te bereiden en snel klaar.

stroopwafels

Stroopwafels zijn iets typisch Nederlands. Lees hier over de geschiedenis van stroopwafels, het recept en heel interessante bijzonderheden

Eend in paprikasaus - gevogelte - recept

Eend in paprikasaus voor 4 à 6 personen

Gebakken aubergine met tomaat en geitenkaas!

Dit kunt u makkelijk gebruiken als voorgerecht! Leuk en makkelijk om te maken!

Varkenshaas in ketjapsaus - snel, simpel en lekker

Een lekker gerecht met varkenshaas voor de snelle keuken.

Kersenkussentjes, lekker ouderwets genieten.

Kersenkussentjes, laat je tong en je mond genieten van deze mooie roze harde snoepjes.