De Oorsprong, Geschiedenis en Functie van Kauwgom


Publicatie datum:

De Oorsprong van Kauwgom, de Functie van Kauwgom.

Gesponsorde koppelingen

Hoe kauwgom wordt gemaakt? Hoe lang kauwen we al kauwgom? Waar komt kauwgom vandaan? Kauwgom slecht voor het Milieu!

De Geschiedenis van Kauwgom.

In eerste instantie denk je aan een modern Amerikaans product, maar het bestaat al heel lang. Onderzoekers in Finland hebben resten van mensen uit de steentijd ontdekt die na onderzoek sporen van kauwgom aan hun kiezen bleken te hebben.

Een geraamte van 5000 jaar oud had hars van een boom tussen zijn tanden. Dit werd waarschijnlijk gebruikt om ontstekingen in de mond tegen te gaan omdat deze hars foliumzuur bevatte.

Indianen kauwden altijd al op een soort gom die op smaak gebracht werd met kruiden en de Grieken hadden eveneens een dergelijke kauwgom van boomhars gemaakt. Deze gom werd gewonnen uit de Manilkara chicleboom, een tropische boom. De naam chicle komt van het Nahuatl-woord, de taal van de Azteken en de Maya’s, wat “kleverig spul” betekent.

Er wordt tegenwoordig nog weinig natuurlijke gom gebruikt. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw begon men van synthetisch rubber kauwgom te maken, een veel goedkoper en sneller productieproces.

De Functie van Kauwgom.

Sinds de oudheid heeft kauwgom ook de functie van het schoonhouden van het gebit. Het stimuleert de speekselproductie waardoor het oppervlak van tanden en kiezen wordt gereinigd.

Vandaar dat suiker mettertijd uit kauwgom is verdwenen, mede ter voorkoming van cariës. Daarvoor in de plaats zijn zoetstoffen gekomen, zoals xylitol en sorbitol.

Een nuttige toepassing van kauwgom is tegenwoordig de nicotinehoudende kauwgom, die bedoeld is voor mensen die met roken willen stoppen. Tijdens het kauwen komen enkele milligrammen nicotine vrij, die via de slijmvliezen in de mond terechtkomen en daarna in het bloed worden opgenomen.

Hoe Kauwgom gemaakt wordt.

De basis van kauwgom, de synthetische gom, gaat in een grote mengmachine, samen met smaak- en kleurstoffen. Tijdens het mengen wordt er vloeibare glucose toegevoegd, een soort suiker die behalve smaak geeft, ook zorgt dat de gom zacht blijft. Tenslotte gaat er nog een zoetstof, dextrose, bij. Dit proces duurt ongeveer een half uur. Doordat de massa warm wordt smelten de ingrediënten goed samen. Vervolgens wordt de kauwgommassa opgeslagen in koelmachines, dan in stukjes gesneden en verpakt.

Kauwen verbetert het Geheugen.

In de mond verbetert kauwgom al kauwend het korte- en langetermijngeheugen. De concentratie tijdens het kauwen wordt echter niet verhoogd.

Britse onderzoekers vermoeden dat kauwen de zuurstoftoevoer naar de hersenen verhoogt doordat kauwen het hartritme versnelt. Een andere mogelijkheid is dat door het kauwen de hersenactiviteit in de hippocampus, de hersenzone waar het geheugen zich zou bevinden, toeneemt. Een derde mogelijkheid is dat de alvleesklier door te kauwen meer insuline vrijzet, want het lichaam verwacht meer voedsel. Dit hormoon zou op zijn beurt de hippocampus prikkelen.

Slecht voor het Milieu.

Het grote nadeel van kauwgom is dat het slecht is voor het milieu. Wanneer kauwgom op straat belandt wordt het hard en plakt het vast op de straat, waardoor het alleen met grootste moeite en met speciale stoommachines verwijderd kan worden. In sommige landen worden er boetes gegeven wanneer men kauwgom op straat gooit. In Singapore is kauwgom zelfs verboden!

Hieronder een opsomming van de afbreektijd van zwerfafval

  • Papier -een paar dagen tot een half jaar
  • Kartonnen drankbeker -een half jaar
  • Sigarettenpeuk - 1 tot 5 jaar
  • Wollen sok -5 jaar
  • Metalen blikje - 1 tot 50 jaar
  • PVC - 5 tot 10 jaar
  • Plastic zak - 10 to 20 jaar
  • Kauwgom - 20 to 25 jaar Nylon - 40 jaar
  • Leer - 50 jaar
  • Aluminium blikje - 80 tot 1 miljoen jaar
  • Glazen fles - 1 miljoen jaar
  • Piepschuim bekertje - eeuwig

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

De bierlaars

Misschien heb je het je al eens afgevraagd, wat is een bierlaars nu precies, en waar komt het vandaan? In dit artikel leer je er alles over!

penne met broccoli en spek

Maak een overheerlijke pasta met broccoli en spek in minder dan 15 minuten

gefrituurde knoflook garnalen

Heerlijke gefrituurde garnalen.

Moeilijke eter (van peuter tot kleuter)

Help, mijn kind eet zeer slecht !!

De smaak van geur

Hoe heerlijk de smaak van een bereiding ook, wanneer je neus weinig of niets waarneemt zullen je hersenen het gerecht als minder geslaagd registreren.

Dieet: Gevulde paprika's en sinaasappelkwark

Het recept van een gevulde paprika die rekening houdt met onze lijn. Daarna serveren we een sinaasappelkwar welke gezond en luchtig is.

Koffie - Irish koffie - koffie Brûlot - Borgia koffie

De bereidingswijze voor koffie op 3 verschillende manieren.

Appeltaart op mijn manier

Appeltaarten kun je op vele manieren maken. De volgende versie is mijn eigen favoriet

Pompoensoep

Pompoensoep met ui, paprika en natuurlijk pompoen!

Welk voedsel kan je invriezen?

Groenten invriezen? Enkele goede regels over het invriezen van voeding of etenswaren.

Hoe bak je nou een goede pannenkoek

De manier om een goede pannenkoek te bakken

Studenten recept

Een gezond, makkelijk en lekker recept voor studenten.

Exotische vruchten - fruit

De beschrijving van enkele wel- of niet bekende exotische vruchten.

Appeltaart

Hoe maak je een erg lekkere appeltaart?

Broodbakmachine

In een broodbakmachine maakt u zelf eenvoudig uw verse brood

Creatief met wraps

Drie variaties: gevuld met kip, zalm of gehakt.

Afvallen voor dummies

Hoe kan je afvallen zonder veel hongergevoel?

Broodje döner.

Een broodje döner kebab, een zout- en vetbom.

Cajun rivierkreeft uit Louisiana in bouillon gestoofd

Cajun rivierkreeft uit Louisiana in bouillon gestoofd

3 recepten voor baby’s eerste fruithapje

Maak zelf uw baby's fruithapjes

Canapés met gerookte oesters

canapé met gerookte oesters

Hoe maak je een Griekse salde?

Tips voor het maken van een Griekse salde

Escargots op Bourgondische wijze

Hierbij vind je het recept om escargots op Bourgondische wijze klaar te maken. Een receptje dat absoluut niet veel tijd in beslag neemt (tussen de 15 à 20 minuten)

Zon gedroogde tomaten

zon gedroogde tomaten in olijfolie makkelijk zelf te maken

Pineberry, de witte aardbei die naar ananas smaakt

Er is sinds kort een nieuwe aardbei die naar ananas smaakt