Bakken in vast of vloeibaar vet


Publicatie datum:

Informatief artikel over het gebruik van vaste of vloeibare boter

Gesponsorde koppelingen

Vroeger bakte iedereen zijn vlees in boter uit een pakje. Een grote klont boter in de pan geeft extra smaak aan je vlees, maar is het wel zo gezond?

 

Of vet in vaste of in vloeibare vorm is heeft alles te maken met de soort vet die in de boter zit. Er zijn 3 soorten vet onverzadigd vet(=oke), verzadigd vet(=verkeerd) en transvet. Transvetzuren ontstaan door bewerkingsprocessen van vet en zijn schadelijk voor het lichaam. Je wilt in je bakproduct dus zo min mogelijk verzadigd en transvet en wel veel onverzadigde vetten.

Verzadigde vetten zijn verkeerde vetten. Dit komt omdat veel verzadigde vetten zorgen voor een stijging van het slechte cholesterol. Wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Zorg er dus voor dat ze hoeveelheid verzadigde vetten in de voeding zo laag mogelijk blijft.

Vast en vloeibaar

Het herkennen van producten met veel onverzadigd vet is eigenlijk heel makkelijk. Onverzadigd vet blijft vloeibaar bij kamertemperatuur en verzadigd vet blijft in vaste vorm. Olijfolie is een voorbeeld van een vet die veel onverzadigde vetten bevat en daardoor vloeibaar is.

Olijfolie en een vloeibare boter

Het verschil tussen olijfolie en vloeibare boter zit in de vitamines. In olijfolie zit de vetoplosbare vitamine E. In de vloeibare boter zitten de vetoplosbare vitamines A, D en E. Deze vitamines hebben wij allemaal nodig en halen wij enkel uit vette producten. De aanbeveling is om per dag 15 gram bak- en braadvet per persoon te gebruiken. Hiervan mag 5 gram olijfolie zijn maar het is belangrijk dat 10 gram vloeibaar bak- en braadvet is vanwege de vitamines.

Soorten vloeibare boter

Er zijn verschillende soorten vloeibare boter op de markt. Er wordt onderscheid gemaakt in een vloeibare margarine en een vloeibaar bak- en braadproduct. Een vloeibare margarine heeft een neutrale smaak en is een prima vervanger voor de harde margarine. Een vloeibaar bak- en braad product is bij voorkeur geschikt om vlees in klaar te maken omdat er eiwitten aan zijn toegevoegd. Een vloeibaar bak-en braadproduct voegt meer smaak toe aan vlees en jus dan een vloeibare margarine. Voor degene die graag bakken in olijfolie, er zijn ook vloeibare boters met olijfolie.

 

Vloeibare margarine

Vloebaar bak-en braad product

Geschikt voor

Bakken, saus maken, taart maken, roerbakken van   groente, vlees en vis

Bereiden van vlees en jus

Producten

Becel Keuken light, Blue Band vloeibaar light, Alpro   Bakken en Braden, Bebo Vario, Becel Keuken met olijfolie, Becel Keuken,   Zeeuws Meisje vloeibaar, betolli vloeibaar, Blue Band vloeibaar, Blue Band   vloeibaar Roombotersmaak

Remia Vlees & Jus Light, Remia Bakken&   Braden Olijf, Remia Bakken en Braden, Becel Vlees & Jus, Blue Band Vlees   & Jus, Croma Vloeibaar, Croma milde olijf, Bebo Bakken en Braden

Wat betekent “light”?

In het geval van vloeibare boter betekent light dat het product minder energie bevat en minder vet. Bij dit product vind ik light echter onnozel aangezien een light vloeibare boter is aangevuld met water. En op het moment dat je dit in de pan doet verdampt het. Je betaald dus hetzelfde voor minder bereidingsvet. Ik raad dan ook iedereen die minder energie wil gebruiken aan om gewoon minder boter in de pan te doen in plaats van een light bakproduct te kopen.

Conclusie:

Het gebruik van een vloeibaar boterproduct is essentieel in een gezond voedingspatroon. Zorg daarom dat er 15 gram per persoon per dag wordt gebruikt. Hiervan mag maximaal 5 gram olijfolie zijn. Light producten zijn onzin maar let bij het kiezen van je product op de hoeveelheid verzadigd vet en transvet. Deze zijn bij voorkeur zo laag mogelijk.

Bron: www.voorlichtingmvo.nl 

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker noechie

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Ananas-paprikacurry in kokosmelk

recept voor vegetarische curry

Een lekkere maaltijdsalade

Een lekkere maaltijdsalade maak je zo!

Annatto Kip recept (Filippijns)

Eeen overheerlijk traditioneel Filippijns kiprecept.

Tomaten-basilicumsoep

Krijg nu binnen een paar stappen een heerlijk Italiaans tomaten-basilicumsoep!

Pasta genovese

Een simpele en makkelijk gerecht om pasta te maken!

Recept

Een recept voor een heerlijke overschotel met tortillachips. Makkelijk te breiden van 1 persoon tot een grote groep!

Crêpes Suzette

Wat smaakt er nu nog beter bij dit koude winterweer als 4 uurtje als een lekker Crêpe Suzette

Spaghetii aglio e olio 'De klassieker'

De echte klassieke spaghetti vind u hier!

Toscaanse scholrolletjes

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Italiaanse champignon ragoutbroodjes

een lekker snel lunchgerecht of makkelijk avondmaal

Een lekkere en vers gemaakte pasta saus

Een lekkere verse pastasaus maken is heel simpel en veel lekkerder dan uit een pakje..

Griekse tzatziki saus

Tzatzikisaus, een lekkere frisse saus/salade bij het gekruide vlees

Zelf vleeskroketten maken, eenvoudig recept voor kroketten

Maak nu zelf eenvoudig de lekkerste vleeskroketten met deze recepten.

Moeilijke eter (van peuter tot kleuter)

Help, mijn kind eet zeer slecht !!

Groente pannenkoeken met een vleugje zoetigheid;

Heerlijk voedzaam en vullend recept voor als je eens wat anders op je pannenkoek wilt hebben dan stroop of suiker.

Zelf Roti maken

Lekker zelf Roti maken, begint nu!

Kersenkussentjes, lekker ouderwets genieten.

Kersenkussentjes, laat je tong en je mond genieten van deze mooie roze harde snoepjes.

Hoe maak je simpel een Italiaanse visschotel

Vis met een kruidige en gevulde Italiaanse saus

Wokgerechten: Forel in pikante saus

Overheerlijke forel klaargemaakt in de wok.

Heeft u het al een keer gegeten? Sinaasappelsalade!

een verfrissende salade en binnen een paar stappen klaar!

Een ongekende soep; romige slasoep

Een ongekende bereiding van sla. Een heerlijke soep van sla.

Recept van de dag: Bloemkool uit de oven

25-06-2012 - Bloemkool uit de oven

Roodbaars met gedroogde tomaten en pijnboompitten

Een heerlijk Italiaans visgerecht!

Spinazietaart - recept - 310 calorieën per portie - groenteschotel

Het recept voor een spinazietaart welke slechts 310 calorieën bevat per portie.

Basisrisotto

Dit is een zeer eenvoudig en veelzijdig gerecht waarmee je zeker indruk maakt op gasten!