Sushi


Publicatie datum:

Alle informatie die u zou willen weten over sushi

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen hebben vragen over sushi, Wat is sushi?, Kan ik sushi zelf maken? Waar kan ik lekkere sushi eten? Is sushi gezond? Hier worden alle vragen beantwoord!

Sushi

Sushi eten is een trend tegenwoordig, het hoort er helemaal bij. Veel beroemdheden zweren bij het eten van sushi, deze vinden het chic en gezond. Sushi is in een zekere zin ook echt gezond vanwege de weinige hoeveelheid calorieën en de vis die voor sushi gebruikt wordt is vaak rijk aan omega3-vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren helpen beroertes, hartinfarcten en zelfs kanker te voorkomen. Laatste jaren schieten de sushirestaurants de grond uit als paddestoelen. Dit is helemaal zo gek niet want er is gewoon veel vraag naar. Vooral in trek zijn de restaurants met het all you can eat concept. Bij deze sushirestaurants kan je voor een vast afgesproken bedrag zoveel sushi eten als je zelf maar wilt.

Oorsprongkelijk komt sushi uit Japan. Maar toch word het gerecht over heel de wereld gegeten. Dit is vanwege de weinige ingredieënten die in sushi verwerkt worden, maar ook omdat je zoveel combinaties kan maken zodat je altijd wel iets in de buurt kan halen waarmee je de sushi zou kunnen bereiden.

Hoe is sushi ontstaan?

Eeuwen geleden was het nog niet gebruikelijk om verse vis voor consumptie aan te bieden in het binnenland. Dit kwam omdat de technieken om de vis koel en vers te houden nog niet waren ontwikkeld. Hierop verzonnen de japanners dus een oplossing. De verse vis die werd gevangen werd gepekeld(gezouten) en in rijst onder druk in vaten gedaan. Tijdens het transporteren gebeurde er iets met de vis. Deze begon te fermenteren. Doormiddel van deze techniek kon de vis wel een jaar lang bewaard worden. Uiteraard kwam dit de versheid van de vis niet echt ten goede. Maar de klanten vonden de smaak juist erg lekker! In tokio werd hier toch wat aan veranderd in de loop van de 19e eeuw. Er werd aan de gekookte rijst een beetje azijn toegevoegt. Door deze verandering smaakte het product anders wat vele mensen juist lekkerder vonden en de kooktijd van de rijst werd hierdoor minder lang. Na deze verandering lijkt de sushi die nu anno 2011 geserveerd wordt erg veel op de sushi van toen. In tegenstelling tot nu werd vroeger de rijst weggegooid en alleen de vis opgegeten. Nu noemen we alleen de vis "Sashimi".

Wat zijn er voor soorten sushi?

Sushi worden in de volgende soorten onderscheiden.
- Maki
- Nigiri
- Oshi
- Temaki

Maki
Deze sushivorm is een van de populairste sushi variant. Voor de bereiding van deze vorm van sushi wordt er op een velletje nori rijst verdeelt. De rijst word over het gehele vel nori verspreid en aan de bovenkant van het vel 1 a 2 cm vrij gelaten. Op dit bedje van rijst wordt in de breedte een strookje vis verdeeld en vaak wat groenten. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld komkommer, paprika of bieslook. Hierna wordt met behulp van een rolmat de sushi opgerold en aan het vrij gelaten gedeelte geplakt met water. Als de nori nat wordt plakt het aan elkaar.

Nigiri
Ook dit is een van de populaire sushisoorten. Hierbij wordt officieel met de hand een bolletje rijst gevormd. Hierop wordt een opmaat gesneden stukje vis geperst. Soms worden de rijst en vis bij elkaar gebonden door een stukje zeewier.

Oshi
Deze soort is ook een stukje bij elkaar geperst rijst en vis. De rijst en vis worden in laagjes geperst zodat je een mooi patroon krijg in de gesneden stukje sushi.

Temaki 
Bij deze variant wordt er van de nori een klein punzakje gevouwen. Deze wordt vervolgens gevuld met de sushirijst. Vlak voordat de Temaki geserveerd wordt komt er op de bovenkant een stukje op maat gesneden vis.

Sushi zelf maken, zelfs thuis gemakkelijk!

Thuis is sushi behoorlijk gemakkelijk te maken als je de benodigde spullen heb. Natuurlijk heb je ook alle ingrediënten van sushi nodig. Daarnaast om sushi te maken is het makkelijk om een rijstkoker te hebben, een rolmatje om je maki in te rollen, plasticfolie en een scherp dun mes zonder kartels.

Het begint bij het koken van de rijst. als je geen rijstkoken heb is dat geen ramp, het kan ook gewoon in de pan. De ingrediënten en de bereidingswijze kunt u vinden bij recepten. Als je de rijst klaar heb is het aan uzelf om te kiezen welke soort u gaat maken.

Maki
Hierbij verdeelt u een beetje rijst over een heel vel nori en laat u aan de bovenkant 1 a 2 cm vrij. In het midden legt u de vis naar uw keuze en een beetje groenten. Leg het vel op een rolmatje indien u deze niet tot uw beschikking heb op plasticfolie en rol het geheel op met behulp van het matje. Plak het uiteinde met water aan elkaar vast.

Nigiri
Vet uw hand in met een heel klein beetje olijfolie. Neem in uw hand een hoopje rijst van ongeveer 80 a 90 gram. Probeer deze met uw hand te vormen tot een ovaale bal. Als dit gelukt is kunt u de vis over de bovenkant heen vouwen zodat deze mooi op het hoopje rijst ligt.

De sushi handleiding!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

De lekkerste Italiaanse desserts

Lees hier hoe u de lekkerste Italiaanse desserts kunt maken in uw eigen keuken!

Mosselen op een pittige Aziatische manier

Mosselen in een aparte variatie voor de wat pittige smaak

Italiaanse paprika-courgette taart

Dit is het recept voor een heerlijke italiaanse paprika-courgette taart in taartvorm van 27cm. Heerlijk voor tijdens het kerstdiner.

Zelf koekjes maken

Een recept om zelf koekjes te bakken

Glaced cupcakes

Geglaceerde cupcakes

Appeltaart op mijn manier

Appeltaarten kun je op vele manieren maken. De volgende versie is mijn eigen favoriet

Appel Cake

Zelf een appel cake bakken

Keizerbaars bedekt met een confiture van rode ui met camembert.

Een heerlijk combinatie van keizerbaars met ui en camembert

Een walnotenglazuurtaart in laagsjes

Een lekkere glazuurtaart maken, voo reen leuke gelegenheid, of omdat het je gewoon leuk lijkt om te doen. Nou hier is mijn recept.

Veel afvallen

Snel veel afvallen doe je zo!

Makkelijk Marokkaans vis recept

Heerlijk Marokkaans en vooral makkelijk vis recept

Waarom is thee gezonder dan koffie?

Steeds meer mensen drinken thee in plaats van koffie omdat het gezonder is, waarom is thee gezonder dan koffie?

IJsmachine

Met een ijsmachine maak je snel en gemakkelijk elke smaak ijs die je wilt

Lekker anders; Gevulde portobello voor op de BBQ

Drie verschillende snelle en makkelijke recepten voor als je eens wat anders op de bbq wilt hebben.

Bakken in vast of vloeibaar vet

Informatief artikel over het gebruik van vaste of vloeibare boter

Eenvoudig recept voor pikant pizzabroodje, broodje nagelstudio i.p.v. ongezond broodje kapsalon

Een broodje nagelstudio is een heerlijk pikant pizzabroodje dat je eenvoudig zelf maken kan.

Heerlijke Hollandse appeltaart met een eigen swing

Het beste recept voor heerlijke hollandse appeltaart met gember.

Italiaanse gesmoorde venkel (Finocchio)

Binnen een paar stappen heeft u een heerlijke Italiaans gerecht op tafel, verras uw vrienden met uw kookkunsten!

Makkelijkste broodje zalm ooit

Het makkelijkste en lekkerste broodje zalm ooit

Tajine, gebruik en recepten

Een tajine is een stoofpot uit Noord-Afrika.

Warenwetbesluit Etiketteringvan levensmiddelen: wat moet er op het etiket van een levensmiddel?

Uitleg over het warenwetbesluit etikettering: wat moet er op het etiket?

5 Cocktailrecepten met kokos!

5 Cocktailrecepten met kokos!

Eiwitrijke voedingsmiddelen: Ideaal voor spiermassa kweken of afslanken

Kom je eiwitten tekort? Of wil je gewoon eens weten welke voedingsmiddelen veel eiwitten bevatten? Lees dan dit artikel!

Pavlova recept

Hier een makkelijk en eenvoudig recept voor pavlova

Ndizi Na Nayama

Tanzaniaans vlees gerecht (met banaan)