Sushi


Publicatie datum:

Alle informatie die u zou willen weten over sushi

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen hebben vragen over sushi, Wat is sushi?, Kan ik sushi zelf maken? Waar kan ik lekkere sushi eten? Is sushi gezond? Hier worden alle vragen beantwoord!

Sushi

Sushi eten is een trend tegenwoordig, het hoort er helemaal bij. Veel beroemdheden zweren bij het eten van sushi, deze vinden het chic en gezond. Sushi is in een zekere zin ook echt gezond vanwege de weinige hoeveelheid calorieën en de vis die voor sushi gebruikt wordt is vaak rijk aan omega3-vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren helpen beroertes, hartinfarcten en zelfs kanker te voorkomen. Laatste jaren schieten de sushirestaurants de grond uit als paddestoelen. Dit is helemaal zo gek niet want er is gewoon veel vraag naar. Vooral in trek zijn de restaurants met het all you can eat concept. Bij deze sushirestaurants kan je voor een vast afgesproken bedrag zoveel sushi eten als je zelf maar wilt.

Oorsprongkelijk komt sushi uit Japan. Maar toch word het gerecht over heel de wereld gegeten. Dit is vanwege de weinige ingredieënten die in sushi verwerkt worden, maar ook omdat je zoveel combinaties kan maken zodat je altijd wel iets in de buurt kan halen waarmee je de sushi zou kunnen bereiden.

Hoe is sushi ontstaan?

Eeuwen geleden was het nog niet gebruikelijk om verse vis voor consumptie aan te bieden in het binnenland. Dit kwam omdat de technieken om de vis koel en vers te houden nog niet waren ontwikkeld. Hierop verzonnen de japanners dus een oplossing. De verse vis die werd gevangen werd gepekeld(gezouten) en in rijst onder druk in vaten gedaan. Tijdens het transporteren gebeurde er iets met de vis. Deze begon te fermenteren. Doormiddel van deze techniek kon de vis wel een jaar lang bewaard worden. Uiteraard kwam dit de versheid van de vis niet echt ten goede. Maar de klanten vonden de smaak juist erg lekker! In tokio werd hier toch wat aan veranderd in de loop van de 19e eeuw. Er werd aan de gekookte rijst een beetje azijn toegevoegt. Door deze verandering smaakte het product anders wat vele mensen juist lekkerder vonden en de kooktijd van de rijst werd hierdoor minder lang. Na deze verandering lijkt de sushi die nu anno 2011 geserveerd wordt erg veel op de sushi van toen. In tegenstelling tot nu werd vroeger de rijst weggegooid en alleen de vis opgegeten. Nu noemen we alleen de vis "Sashimi".

Wat zijn er voor soorten sushi?

Sushi worden in de volgende soorten onderscheiden.
- Maki
- Nigiri
- Oshi
- Temaki

Maki
Deze sushivorm is een van de populairste sushi variant. Voor de bereiding van deze vorm van sushi wordt er op een velletje nori rijst verdeelt. De rijst word over het gehele vel nori verspreid en aan de bovenkant van het vel 1 a 2 cm vrij gelaten. Op dit bedje van rijst wordt in de breedte een strookje vis verdeeld en vaak wat groenten. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld komkommer, paprika of bieslook. Hierna wordt met behulp van een rolmat de sushi opgerold en aan het vrij gelaten gedeelte geplakt met water. Als de nori nat wordt plakt het aan elkaar.

Nigiri
Ook dit is een van de populaire sushisoorten. Hierbij wordt officieel met de hand een bolletje rijst gevormd. Hierop wordt een opmaat gesneden stukje vis geperst. Soms worden de rijst en vis bij elkaar gebonden door een stukje zeewier.

Oshi
Deze soort is ook een stukje bij elkaar geperst rijst en vis. De rijst en vis worden in laagjes geperst zodat je een mooi patroon krijg in de gesneden stukje sushi.

Temaki 
Bij deze variant wordt er van de nori een klein punzakje gevouwen. Deze wordt vervolgens gevuld met de sushirijst. Vlak voordat de Temaki geserveerd wordt komt er op de bovenkant een stukje op maat gesneden vis.

Sushi zelf maken, zelfs thuis gemakkelijk!

Thuis is sushi behoorlijk gemakkelijk te maken als je de benodigde spullen heb. Natuurlijk heb je ook alle ingrediënten van sushi nodig. Daarnaast om sushi te maken is het makkelijk om een rijstkoker te hebben, een rolmatje om je maki in te rollen, plasticfolie en een scherp dun mes zonder kartels.

Het begint bij het koken van de rijst. als je geen rijstkoken heb is dat geen ramp, het kan ook gewoon in de pan. De ingrediënten en de bereidingswijze kunt u vinden bij recepten. Als je de rijst klaar heb is het aan uzelf om te kiezen welke soort u gaat maken.

Maki
Hierbij verdeelt u een beetje rijst over een heel vel nori en laat u aan de bovenkant 1 a 2 cm vrij. In het midden legt u de vis naar uw keuze en een beetje groenten. Leg het vel op een rolmatje indien u deze niet tot uw beschikking heb op plasticfolie en rol het geheel op met behulp van het matje. Plak het uiteinde met water aan elkaar vast.

Nigiri
Vet uw hand in met een heel klein beetje olijfolie. Neem in uw hand een hoopje rijst van ongeveer 80 a 90 gram. Probeer deze met uw hand te vormen tot een ovaale bal. Als dit gelukt is kunt u de vis over de bovenkant heen vouwen zodat deze mooi op het hoopje rijst ligt.

De sushi handleiding!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Vegetarisch koken is niet moeilijk

Zelf eet ik deze maand 5 jaar vegetarisch, een eetstijl die me geen enkele moeite meer kost. Ik kan me echter goed herinneren hoe lastig het was in het begin.

Boerenkool met ham en champignons

Een recept voor een heerlijke boerenkoolschotel uit de oven.

Chocolade en aardbeien roomijs

diverse recepten voor zelfgemaakt ijs in de ijsmachine

Sauzen: Normandische saus

Niets lekkerder dan een goede Normandische saus bij de vis.

Gebraden Haas

Recept voor gebraden haas

Makreel met appelen - recept - visgerecht

Makreel met appelen voor 4 personen

Hoe kan ik het beste groenten invriezen

Verse groenten invriezen in porties, ideaal bij onverwacht (eet)bezoek

Couscous met lam, wortel en venkel

Heerlijke marokkaanse gerecht,

Hoe maak je simpel een Italiaanse visschotel

Vis met een kruidige en gevulde Italiaanse saus

Recept voor de lekkerste knoflookboter

Het beste recept voor de lekkerste klassieke natuurlijke verse knoflookboter.

Recept - steak au poivre - vleesgerecht

Het recept bij uitstek voor de alom bekende en grote favoriet 'de steak au poivre'.

Chinese tomaten soep

Chinese tomaten volgens tradioneel recept

Heerlijke salade

Heerlijke salade bij visgerechten!

Risotto met garnalen en asperges

Verras uw vrienden met deze heerlijke risotto met garnalen en asperges!

Stoofperen

Stoofperen, koud en warm lekker

Recept voor Jachtschotel

Hoe maak je de lekkerste jachtschotel in een paar simpele stappen.

Zeebaarsfilets in broodkorst

recept te maken met oud brood.

Vegetarische spinazieflapjes uit de oven

Lekkere vegetarische spinazieflapjes uit de oven!

Hoe maak je tzatziki?

Traditioneel recept voor het maken van echte Tzatziki

Recept sabayon met perzikenbier

Recept sabayon met perzikenbier

Pittige zuurkoolschotel

Recept voor een heerlijke zuurkoolschotel

Lekkere fruitshakes/ smooties/ milkshakes zelf maken...!!

Hoe maak je nou heerlijke (al dan niet gezonde) fruitdrankjes zelf thuis? Hier de uitleg: heel eenvoudig en snel te maken!!

Broodspiesjes met knoflookgarnalen

Broodspiesjes met knoflookgarnalen

Eenvoudige voorgerechten maken

Er zijn op internet vele recepten te vinden om voorgerechten te maken, maar waar vind ik het beste overzicht van recepten?

Pittige salamimuffins

Pittige salamimuffins