Fondue recepten en tips


Publicatie datum:

Tips en ervaringen met fondue en gourmet

Gesponsorde koppelingen

Tips en ervaringen met fondue of gourmet, waarvan is de afkomst, welke recepten zijn er? Kortom in dit artikel geef ik je een samenvatting van één van de meest gegeten gerecht.

Wat is afkomst van kaasfondue?

waar komt de kaasfondue vandaan?

Hoewel ik ook dacht dat de oorsprong Zwitsers was, schijnt het toch een van origine Franse ’ uitvinding’ te zijn. Het woord fondue komt ook van het Franse ’ fondue’ dat smelten betekent.
Het is ook niet zo oud als ik dacht ; het oudst bekende recept dateert van 1768.

Dan even citeren : De kaasfondue is ontstaan uit de noodzaak om ‘s winters nog een verteerbare pot eten te hebben. Kaas werd gemaakt in de zomer en de meeste soorten waren tegen de tijd dat het dorp of huis ingesneeuwd was niet meer echt super. Melk was er vaak wel met dank aan de koe-aan-huis. Door de kaas in de melk te smelten werd de zaak weer verteerbaar. De kaassoep werd ook gegeten met aardappels nadat deze door de ontdekkingsreizigers naar Europa gekomen waren. Andere opvattingen gaan ervan uit dat bovenstaande niet logisch is omdat de benodigde kaas in die tijd een luxe product was, en dat in de 18de en 19de eeuw de kaasfondue als delicatesse gegeten wordt door de rijken. Het een sluit het andere niet uit, de armen kaassoep, de rijken kaasfondue.

Met de opkomst van betere koel- en bewaar technieken raakte de kaasfondue uit de gratie. In de jaren 60 is de kaasfondue opnieuw uitgevonden door de Zwitsers, nu als luxe-eten met wijn en brood. Omdat elk dorp en Zwitserland zijn eigen kaas (en/of wijn) heeft zijn er ook veel varianten van de kaasfondue ontstaan

Hoe krijg ik het snelst de lucht van het gourmetten of fonduen uit mijn huis?

Heb de buitendeur open gehad tijdens het eten en later geurkaarsen en wierook gebrand maar helaas.. alles ruikt..tot aan de slaapkamers toe.. en daar hing de mooie kleding voor vandaag klaar dus ook die ruikt nu.. Baal stevig! Wie heeft een gouden tip voor de volgende keer?

  1. Tip voor de volgende keer: Zet een schaaltje gemalen koffie op de tafel tijdens het gourmetten. Koffie absorbeert geur.
  2. ]Tip voor je kleding: Je kleding kun je het best even in de stoom in de badkamer hangen. Daarna even laten drogen, luchten voor een raam dat op de ventilatiesysteem openstaat.

 

Wat voor soort eten is "gezellig"?

Bijvoorbeeld gourmet is duidelijk gezellig of kaasfondue. Wat kan nog meer gezellig zijn voor 6 personen?

Elk soort eten kan gezellig zijn! De voorwaarde moet zijn dat het gezelschap zich goed voelt, elkaar aanvoelt , dus gelijkgestemd is, en de sfeer eromheen al uitnodigt tot warmte en gezelligheid. Een uitnodigend gedekte tafel, sfeerverlichting, zachte ‘easy listening’ muziek op de achtergrond, een opgeruimd huis, dat zijn dé ingrediënten voor mij persoonlijk. Vooral de gastgever moet ontspannen zijn en de gasten zich prettig op hun gemak laten voelen en wel al bij de verwelkoming. Je kunt wokken, gourmetten, fonduen, een schaal met wraps op tafel zetten op de rechaud en allerlei vullingen/sauzen eromheen, een grote pan met mosselen, sausjes,stokbrood, je kunt een lopend buffet maken, waarbij iedereen gezellig met het bord op schoot gaat zitten op de loungeset, (zithoek) je kunt ook een diner in meerdere gangen serveren en ja, zelfs een soep vooraf en een grote pan boerenkool en toetje na, kan gezellig zijn! Elk etentje waarbij een notoire dwarsligger aanwezig is, kan een nog zo gezellig etentje verpesten, het maakt dan niet uit hoe lekker/uitgebreid het is, maar de sfeer kan dan niet meer gered worden. De eerste vereiste voor een gezellig etentje is daarom om gezellige mensen uit te nodigen!

Op welke manier moet ik kaasfondue klaarmaken als ik er zeker van wil zijn dat mijn kinderen géén alcohol binnen krijgen? (dus ook niet een beetje)

Ik kook de wijn lang, maar hoe lang moet ik koken voordat alle alcohol eruit is? Kun je wel alle alcohol eruit koken?

gebruik i.p.v. witte wijn iets anders… enkele vervangers zijn : bouillon, melk, room, vruchtensap (ongezoet) of een combinatie. Eventueel de kruiden aanpassen want de smaak zal geheel anders zijn

Kun je van geitenkaas ook kaasfondue maken?

Jazeker, net als met chocolade kan het met elke soort ;)

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Chocolade - de geschiedenis en productie

Chocolade - de geschiedenis en productie

Exotisch kipgerecht met aardappelen

Een heerlijk kipgerecht met exotische smaken uit Marokko.

Gebakken oosterse rijst

Een pittige gebakken oosterse rijst

Pasta met Ossenstaart en rundergehakt

De allerlekkerste pasta

Tajine, gebruik en recepten

Een tajine is een stoofpot uit Noord-Afrika.

stroopwafels

Stroopwafels zijn iets typisch Nederlands. Lees hier over de geschiedenis van stroopwafels, het recept en heel interessante bijzonderheden

Twee spaghetti recepten

Als je italiaans wilt koken, en je weet niet waaruit te kiezen heb ik hier twee heerlijke recepten voor spaghetti voor je. Beide gerechten zijn gebasseerd op vier personen.

Peren met chocolade saus

een heerlijk desert voor na een heerlijke maaltijd en makkelijk te maken.

Salade met boursin mini's

Makkelijk en lekker!

5 Populaire drankspelletjes

5 populaire drankspelletjes voor op een feestje

Wildzwijnkoteletten

Een heerlijk vleesgerecht, lekker met aardappelen en broccoli

Waar vind je het grootste Oktoberfeest (Oktoberfest)?

Ieder jaar in Oktober barsten in Duitsland en steeds vaker ook in Nederland de Oktoberfesten / Oktoberfeesten los maar waar is het grootste Oktoberfeest?

Vegetarische spinazieflapjes uit de oven

Lekkere vegetarische spinazieflapjes uit de oven!

Welk voedsel kan je invriezen?

Groenten invriezen? Enkele goede regels over het invriezen van voeding of etenswaren.

Kip met honing thijm saus snel en makkelijk

Een overheelijk kiprecept die makkelijk en snel te bereiden is

Kip met rijst en ananas

Een heerlijk oud familierecept met kip

Zelf patat maken, zelf friet maken, hoe maak je de lekkerste zelfgemaakte patat

De lekkerste patat is nog altijd zelfgemaakte patat, lees hier hoe je de lekkerste patat zelf kunt maken.

Frutta con zabaglione

Een heerlijk Italiaans desert!

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 2: thee zetten is een kunst

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het tweede deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Lactose-intolerantie, wat is dat?

Lactose-intolerantie kan knap vervelend zijn. Waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen?

Kruutmoes maken

De bereidingswijze van kruutmoes op de ouderwetse manier

Kip met pesto in bladerdeeg

Een snelle manier van lekker koken.

8 gezonde lekkere smoothie.

lekkere smoothie recepten.

Griekse gehaktballetjes met avgolemono-saus

Griekse gehaktballetjes in ei-citroensaus

gefrituurde knoflook garnalen

Heerlijke gefrituurde garnalen.