Fondue recepten en tips


Publicatie datum:

Tips en ervaringen met fondue en gourmet

Gesponsorde koppelingen

Tips en ervaringen met fondue of gourmet, waarvan is de afkomst, welke recepten zijn er? Kortom in dit artikel geef ik je een samenvatting van één van de meest gegeten gerecht.

Wat is afkomst van kaasfondue?

waar komt de kaasfondue vandaan?

Hoewel ik ook dacht dat de oorsprong Zwitsers was, schijnt het toch een van origine Franse ’ uitvinding’ te zijn. Het woord fondue komt ook van het Franse ’ fondue’ dat smelten betekent.
Het is ook niet zo oud als ik dacht ; het oudst bekende recept dateert van 1768.

Dan even citeren : De kaasfondue is ontstaan uit de noodzaak om ‘s winters nog een verteerbare pot eten te hebben. Kaas werd gemaakt in de zomer en de meeste soorten waren tegen de tijd dat het dorp of huis ingesneeuwd was niet meer echt super. Melk was er vaak wel met dank aan de koe-aan-huis. Door de kaas in de melk te smelten werd de zaak weer verteerbaar. De kaassoep werd ook gegeten met aardappels nadat deze door de ontdekkingsreizigers naar Europa gekomen waren. Andere opvattingen gaan ervan uit dat bovenstaande niet logisch is omdat de benodigde kaas in die tijd een luxe product was, en dat in de 18de en 19de eeuw de kaasfondue als delicatesse gegeten wordt door de rijken. Het een sluit het andere niet uit, de armen kaassoep, de rijken kaasfondue.

Met de opkomst van betere koel- en bewaar technieken raakte de kaasfondue uit de gratie. In de jaren 60 is de kaasfondue opnieuw uitgevonden door de Zwitsers, nu als luxe-eten met wijn en brood. Omdat elk dorp en Zwitserland zijn eigen kaas (en/of wijn) heeft zijn er ook veel varianten van de kaasfondue ontstaan

Hoe krijg ik het snelst de lucht van het gourmetten of fonduen uit mijn huis?

Heb de buitendeur open gehad tijdens het eten en later geurkaarsen en wierook gebrand maar helaas.. alles ruikt..tot aan de slaapkamers toe.. en daar hing de mooie kleding voor vandaag klaar dus ook die ruikt nu.. Baal stevig! Wie heeft een gouden tip voor de volgende keer?

  1. Tip voor de volgende keer: Zet een schaaltje gemalen koffie op de tafel tijdens het gourmetten. Koffie absorbeert geur.
  2. ]Tip voor je kleding: Je kleding kun je het best even in de stoom in de badkamer hangen. Daarna even laten drogen, luchten voor een raam dat op de ventilatiesysteem openstaat.

 

Wat voor soort eten is "gezellig"?

Bijvoorbeeld gourmet is duidelijk gezellig of kaasfondue. Wat kan nog meer gezellig zijn voor 6 personen?

Elk soort eten kan gezellig zijn! De voorwaarde moet zijn dat het gezelschap zich goed voelt, elkaar aanvoelt , dus gelijkgestemd is, en de sfeer eromheen al uitnodigt tot warmte en gezelligheid. Een uitnodigend gedekte tafel, sfeerverlichting, zachte ‘easy listening’ muziek op de achtergrond, een opgeruimd huis, dat zijn dé ingrediënten voor mij persoonlijk. Vooral de gastgever moet ontspannen zijn en de gasten zich prettig op hun gemak laten voelen en wel al bij de verwelkoming. Je kunt wokken, gourmetten, fonduen, een schaal met wraps op tafel zetten op de rechaud en allerlei vullingen/sauzen eromheen, een grote pan met mosselen, sausjes,stokbrood, je kunt een lopend buffet maken, waarbij iedereen gezellig met het bord op schoot gaat zitten op de loungeset, (zithoek) je kunt ook een diner in meerdere gangen serveren en ja, zelfs een soep vooraf en een grote pan boerenkool en toetje na, kan gezellig zijn! Elk etentje waarbij een notoire dwarsligger aanwezig is, kan een nog zo gezellig etentje verpesten, het maakt dan niet uit hoe lekker/uitgebreid het is, maar de sfeer kan dan niet meer gered worden. De eerste vereiste voor een gezellig etentje is daarom om gezellige mensen uit te nodigen!

Op welke manier moet ik kaasfondue klaarmaken als ik er zeker van wil zijn dat mijn kinderen géén alcohol binnen krijgen? (dus ook niet een beetje)

Ik kook de wijn lang, maar hoe lang moet ik koken voordat alle alcohol eruit is? Kun je wel alle alcohol eruit koken?

gebruik i.p.v. witte wijn iets anders… enkele vervangers zijn : bouillon, melk, room, vruchtensap (ongezoet) of een combinatie. Eventueel de kruiden aanpassen want de smaak zal geheel anders zijn

Kun je van geitenkaas ook kaasfondue maken?

Jazeker, net als met chocolade kan het met elke soort ;)

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Glaced cupcakes

Geglaceerde cupcakes

Salade frutti di mare

Een heerlijk Italiaanse salade met zeevruchten!

Groene smoothies fabriceren

Groene smoothies bevatten in ruime kwantiteit groene bladgroenten en die zijn een bijzonder belangrijke bron van eiwitten,vezels, vitaminen en anti-oxidanten.
Maar bovendien zijn ze ook eenvoudig erg aanlokkelijk .

pompoensoep

lekkere soep voor elk seizoen

Basisrisotto

Dit is een zeer eenvoudig en veelzijdig gerecht waarmee je zeker indruk maakt op gasten!

Aardappel

Aardappelen telen, bereiden, vis

Recept: Wortel Prei soep

Een heerlijke soep die in een handomdraai op tafel staat!

Ossobuco

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Broccolli uit de wok

Brocolli maar dan weer anders

Saffraan, het bloedrode goud

Saffraan, het kostbaarste kruid ter wereld

Bokbier

Elke herfst is het er weer maar wat is nu precies bokbier

Nacho's met Guacamole

Simpel en snel recept voor dit heerlijke Mexicaanse bijgerecht.

Risotto primavera

Heerlijke risotto met veel verse groente!

Runderragoût op Griekse wijze

Een simpele bereidingswijze voor een Griekse runderragoût.

Recept - Nasi Goreng - wokgerecht - ongeveer 350 calorieën per portie

Een zeer luchtig receptje voor de lekkerste Nasi Goreng

Recept - kalfsleverpâté - lever - kalfsvlees - vleesgerecht

Het recept voor het maken van een kalfsleverpâté.

Recept jachtsaus

Recept heerlijke jachtsaus

Stamppot Mei raap

Ik wil jullie kennis laten maken met een knolgewas die nu in de winkel ligt. Je kunt de Mei raap als salade gebruiken of een soep, maar ook stoven, bakken, poffen, koken en zelfs frieturen

Bier: Periodiek systeem van bieren

Vrijwel alle bestaande bierstijlen zijn gerangschikt in een systematisch overzicht: het periodiek system van de bieren. Leuk en voor de bierliefhebber nuttig.

Makkelijk Marokkaans vis recept

Heerlijk Marokkaans en vooral makkelijk vis recept

Gebraden haas met roomsaus

Een heerlijk hoofdgerecht!

De Oorsprong, Geschiedenis en Functie van Kauwgom

De Oorsprong van Kauwgom, de Functie van Kauwgom.

Lekkere en snel macaroni met kaas en hesp maken !

Macaroni met kaas en hesp

Een goed ontbijt is het beste begin van de dag

Een goed ontbijt zorgt voor voldoende energie om de ochtend goed door te komen.

Zwaardvis in saffraansaus

Zwaardvis in saffraansaus