Koffieverslaving


Publicatie datum:

Wist je dat je serieus verslaafd kan zijn aan koffie? En weet je ook wat de gevolgen zijn?

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen drinken elke dag één of meerdere bakken koffie. Omdat deze drank dagelijks genuttigd wordt, is de kans op verslaving tamelijk groot. Dit zul je niet doorhebben wanneer je elke dag koffie drinkt. Maar wanneer je een dag geen koffie drinkt, kun je al snel tot de conclusie komen dat je wel degelijk verslaafd bent.

In Nederland worden er vaak gekscherend grapjes over gemaakt: Ik ben zó koffieverslaafd! Dat is niet zo gek als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks meer dan 140 liter koffie drinkt! De meeste mensen drinken al gauw zo'n 3 kopjes koffie per dag en daarmee beland Nederland in de top van koffiedrinkers. Op zich is er helemaal niks mis met het drinken van koffie, maar toch is het goed om een aantal zaken te weten:

Verslaafd

Veel soorten van verslaving met bijbehorende gevolgen zijn bij de meeste mensen bekend. Hierbij te denken aan alcohol-, drugs- en gokverslaving. Waar de meeste mensen weinig over weten is de koffieverslaving. Veel mensen gebruiken het woord, maar weten in feite weinig over de details van deze verslavingsvorm. Net zoals in cola, zit er in koffie cafeïne. Deze stof heeft als eigenschap dat het verslavend kan werken. Zolang je elke dag koffie drinkt zul je hier weinig van merken, maar als je het een keer overslaat zul je al gauw merken of ook jij hier last van hebt. 

Genetische oorzaak

De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft een onderzoek gedaan naar de oorzaak van koffieverslaving. Hieruit bleek dat het genetisch bepaald is. De lever ziet koffie als een lichaamsvreemde stof en maakt eiwitten aan om de cafeïne te verwerken. In de genen is vastgelegd in welke mate de lever in staat is om deze stof te verwerken. De ene mens zal er dus beter tegen kunnen dan de ander.

Symptomen

Wanneer je opeens  stopt met koffie drinken, kun je al snel de gevolgen merken. Ik merkte bij mezelf dat ik een barstende hoofdpijn kreeg, wanneer ik het een dag oversloeg. Eerst snapte ik de reden niet van de plotseling opkomende hoofdpijn, maar ik kwam er al snel achter dat het ook net zo snel weer verdween wanneer ik een kop koffie dronk. Anders symptomen zijn vermoeidheid, rusteloosheid en snelle irritatie. Wanneer je last hebt van bovenstaande punten, moet je misschien toch eens nagaan of het bij jou dezelfde oorzaak heeft. Al deze symptomen zijn namelijk gewoon vormen van ontwenningsreacties. Je zult nu misschien denken dat er niks aan de hand is wanneer je gewoon elke dag braaf een paar bakken nuttigt. Toch is er ook meer aan de hand. 

Medische klachten

Wanneer je elke dag 2 bakken koffie drinkt  en gewoon gezond bent is er niks aan de hand. Maar uit onderzoek is gebleken dat bij een veelvuldig nuttigen van koffie er medische klachten kunnen ontstaan. Sommige mensen zijn er erg gevoelig voor en bij deze mensen kunnen hart en bloedvaten aangetast worden. Ook heeft erg veel koffie als gevolg dat de hartslag versnelt en de bloeddruk omhoog gaat. Mensen met hartproblemen moeten dus uitkijken met de hoeveelheid koffie die zij nuttigen. Een teveel kan bij deze groep catastrofale gevolgen hebben. Een ander verschijnsel is de vergrote kans op botontkalking en ook wordt bij een overmaat aan koffie een stresshormoon aangemaakt.  

Preventie problemen

Alle eventuele klachten die een veelvuldig gebruik van koffie met zich mee kunnen brengen, zullen je wellicht even doen schrikken. Toch is er niet meteen reden om ongerust te worden over je gezondheid. Zolang je gezond bent en niet meer dan 4 bakken koffie per dag drinkt, is er niks aan de hand. Wanneer je een zwak hart hebt moet je echter uitkijken. Drink dan een paar bakken minder per dag of stap gewoon over op cafeïnevrije koffie. Wanneer je besluit om over te stappen op cafeïnevrije koffie, doe dit dan wel langzamerhand. Drink telkens iets minder koffie met cafeïne, anders zul je last kunnen krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 36
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Bokbier

Elke herfst is het er weer maar wat is nu precies bokbier

Spaghetti met broccoli en hammetjes

Een snel en makkelijk recept voor een lekkere en gezonde maaltijd.

Waarom zijn kookprogramma's zo populair?

Er komen steeds meer kookprogramma’s op de televisie en ze zijn allemaal razend populair, waarom zijn kookprogramma's zo populair?

heerlijk recept: oliebollen!

Heerlijk traditioneel oliebollen recept voor ongeveer 45 oliebollen.

Peren met chocolade saus

een heerlijk desert voor na een heerlijke maaltijd en makkelijk te maken.

Waarom lightproducten ongezond zijn

Dietisten raden vaak lightproducten aan, maar deze producten zijn nog slechter voor je gezondheid dan normale producten

Waarom is thee gezonder dan koffie?

Steeds meer mensen drinken thee in plaats van koffie omdat het gezonder is, waarom is thee gezonder dan koffie?

Lasagne Veganistisch

Een makkelijke lasagne voor de veganist.

Zwaardvis in saffraansaus

Zwaardvis in saffraansaus

Gemarineerde paddestoelen

Een heerlijk Italiaans hapje! Binnen no time klaar!

Amaretto-bosbessen met mascarponecrème

een heerlijk Italiaans nagerecht!

Hoe maak je Rösti, zoals ze dat in Zwitserland eten

Zwitserse rösti, lekker voor de koude maanden van het jaar

Kip Kerrie

Kip Kerrie met rijst voor 4 personen.

Annatto Kip recept (Filippijns)

Eeen overheerlijk traditioneel Filippijns kiprecept.

Bloemkool Balti

Regelmatig probeer ik nieuwe recepten uit en ben dan razend op zoek naar recepten die ik nog nooit gehoord of gezien heb. Zoals deze....

Heerlijk Recept Surinaamse Pastei

Recept voor het maken van een heerlijke surinaamse pastei

Heerlijke salade

Heerlijke salade bij visgerechten!

Griekse gevulde courgettes met Avgolemono-saus

Recept voor Griekse gevulde courgettes met Avgolemono-saus

Een heerlijk grapefruit-yoghurtijs!

Een heerlijk toetje voor in de lente!

Spaghetii aglio e olio 'De klassieker'

De echte klassieke spaghetti vind u hier!

Heerlijk recept broccolisoep

Een overheerlijk gerecht, broccolisoep heel gezond en lekker.

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 2: thee zetten is een kunst

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het tweede deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Zelf babyvoeding maken. Goedkoop, gemakkelijk & gezond!

Voordelen en tips voor het zelf maken van babyvoeding

recept Pruimencrumble

een heerlijke pruimencrumble taart maak je zo

Kaashapjes

een heerlijk hapje gemaakt van kaas en bovendien is het laag in calorieen