Koffieverslaving


Publicatie datum:

Wist je dat je serieus verslaafd kan zijn aan koffie? En weet je ook wat de gevolgen zijn?

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen drinken elke dag één of meerdere bakken koffie. Omdat deze drank dagelijks genuttigd wordt, is de kans op verslaving tamelijk groot. Dit zul je niet doorhebben wanneer je elke dag koffie drinkt. Maar wanneer je een dag geen koffie drinkt, kun je al snel tot de conclusie komen dat je wel degelijk verslaafd bent.

Gesponsorde koppelingen

In Nederland worden er vaak gekscherend grapjes over gemaakt: Ik ben zó koffieverslaafd! Dat is niet zo gek als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks meer dan 140 liter koffie drinkt! De meeste mensen drinken al gauw zo'n 3 kopjes koffie per dag en daarmee beland Nederland in de top van koffiedrinkers. Op zich is er helemaal niks mis met het drinken van koffie, maar toch is het goed om een aantal zaken te weten:

Verslaafd

Veel soorten van verslaving met bijbehorende gevolgen zijn bij de meeste mensen bekend. Hierbij te denken aan alcohol-, drugs- en gokverslaving. Waar de meeste mensen weinig over weten is de koffieverslaving. Veel mensen gebruiken het woord, maar weten in feite weinig over de details van deze verslavingsvorm. Net zoals in cola, zit er in koffie cafeïne. Deze stof heeft als eigenschap dat het verslavend kan werken. Zolang je elke dag koffie drinkt zul je hier weinig van merken, maar als je het een keer overslaat zul je al gauw merken of ook jij hier last van hebt. 

Genetische oorzaak

De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft een onderzoek gedaan naar de oorzaak van koffieverslaving. Hieruit bleek dat het genetisch bepaald is. De lever ziet koffie als een lichaamsvreemde stof en maakt eiwitten aan om de cafeïne te verwerken. In de genen is vastgelegd in welke mate de lever in staat is om deze stof te verwerken. De ene mens zal er dus beter tegen kunnen dan de ander.

Symptomen

Wanneer je opeens  stopt met koffie drinken, kun je al snel de gevolgen merken. Ik merkte bij mezelf dat ik een barstende hoofdpijn kreeg, wanneer ik het een dag oversloeg. Eerst snapte ik de reden niet van de plotseling opkomende hoofdpijn, maar ik kwam er al snel achter dat het ook net zo snel weer verdween wanneer ik een kop koffie dronk. Anders symptomen zijn vermoeidheid, rusteloosheid en snelle irritatie. Wanneer je last hebt van bovenstaande punten, moet je misschien toch eens nagaan of het bij jou dezelfde oorzaak heeft. Al deze symptomen zijn namelijk gewoon vormen van ontwenningsreacties. Je zult nu misschien denken dat er niks aan de hand is wanneer je gewoon elke dag braaf een paar bakken nuttigt. Toch is er ook meer aan de hand. 

Medische klachten

Wanneer je elke dag 2 bakken koffie drinkt  en gewoon gezond bent is er niks aan de hand. Maar uit onderzoek is gebleken dat bij een veelvuldig nuttigen van koffie er medische klachten kunnen ontstaan. Sommige mensen zijn er erg gevoelig voor en bij deze mensen kunnen hart en bloedvaten aangetast worden. Ook heeft erg veel koffie als gevolg dat de hartslag versnelt en de bloeddruk omhoog gaat. Mensen met hartproblemen moeten dus uitkijken met de hoeveelheid koffie die zij nuttigen. Een teveel kan bij deze groep catastrofale gevolgen hebben. Een ander verschijnsel is de vergrote kans op botontkalking en ook wordt bij een overmaat aan koffie een stresshormoon aangemaakt.  

Preventie problemen

Alle eventuele klachten die een veelvuldig gebruik van koffie met zich mee kunnen brengen, zullen je wellicht even doen schrikken. Toch is er niet meteen reden om ongerust te worden over je gezondheid. Zolang je gezond bent en niet meer dan 4 bakken koffie per dag drinkt, is er niks aan de hand. Wanneer je een zwak hart hebt moet je echter uitkijken. Drink dan een paar bakken minder per dag of stap gewoon over op cafeïnevrije koffie. Wanneer je besluit om over te stappen op cafeïnevrije koffie, doe dit dan wel langzamerhand. Drink telkens iets minder koffie met cafeïne, anders zul je last kunnen krijgen van ontwenningsverschijnselen.


Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Hoe je een lekkere Kaas Pannenkoek bakt

Hoe je een lekkere Kaas Pannenkoek bakt.

Zelf croissanten maken, eigengemaakte croissants

De lekkerste croissantjes eet je in Frankrijk, maak nu zelf die heerlijke Franse croissants.

Minestronesoep

Een heerlijke maaltijdsoep binnen een paar minuten klaar!

Salade met komkommer & tomaat

gemakkelijk te maken, salade van komkommer & tomaat

Pasta met zalm, paprika, sperziebonen en pijnboompitten

Pasta met zalm, paprika en sperzieboontjes