De geschiedenis van Ben & Jerry's ijs


Publicatie datum:

Ben & Jerry's ijs is beroemd. Maar wat is nou eigenlijk het verhaal achter dit product?

Gesponsorde koppelingen

Ben & Jerry's ijs is wereldwijd beroemd. In elk continent zijn er wel landen te vinden waar het ijs op de markt is gebracht. Hoewel het merk klein is begonnen, is het inmiddels uitgegroeid tot het bekendste merk ter wereld. Wat is het geheim achter dit verrukkelijke ijs?

Gesponsorde koppelingen

Ontstaan

Ben & Jerry’s ijs is opgericht door de schoolvrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield. Toen de jongens hun high school afgerond hadden en op zoek gingen naar geschikte banen, bleek dit niet zo’n succes. Ben is diverse malen ontslagen en Jerry wist maar niet te slagen voor zijn toelatingsexamen van geneeskunde. Samen besluiten ze een andere weg in te slaan. Ze volgen een cursus ijs maken en beginnen een klein winkeltje in Burlington.

Bij de ijsbereiding werd gebruik gemaakt van 100% natuurlijke producten, waarbij de benodigde koemelk van melkveehouders uit de omgeving kwam. Hoewel de jongens weinig inzicht hadden in de smaakkwaliteit van het ijs, wisten ze er toch een succes van te maken. Door grote brokken chocola, noten en fruit toe te voegen, werd het ijs heerlijk van smaak. De mensen uit de omgeving begonnen het ijs al snel te prijzen en daarmee kwam er groei in de zaak.

Beide jongens hebben helaas weinig kaas gegeten van boekhouden. Om uit te zoeken of ze wel degelijk winst maken uit hun ijswinkeltje, sluiten ze voor enkele jaren de deuren. In 1979 gaan ze opnieuw verder met de ijsbereiding en starten ze de verkoop vanuit een oude volkswagenbus. Enkele jaren later wordt de ijssalon omgetoverd tot een fabriek waarin bekers ijs worden gevuld. Op een gegeven moment is het bedrijf zo groot geworden dat er aandelen worden verkocht aan de inwoners van Amerika. In 2000 neemt Unilever deze aandelen over en wordt het bedrijf onderdeel van de multinational Unilever.

Missie

Ben en Jerry hebben vanaf het begin vastgehouden aan hun missie. Hierin is vastgelegd dat het roomijs moet bestaan uit 100% natuurlijke ingrediënten van de beste kwaliteit. Hiermee wordt het ijs op een duurzame wijze geproduceerd. Alle organisaties waarmee ze samenwerken moeten bovendien zorg dragen voor de natuur, dieren en mensen. Verder moet het bedrijf winstgevende groei laten zien en wordt er gewerkt met gemotiveerde werknemers, die kans hebben zichzelf te ontwikkelen. Ook moet het bedrijf de manier van leven wereldwijd verbeteren.

Duurzame productie

Om duurzaam ijs op de markt te kunnen zetten, zijn er diverse organisaties waar mee samengewerkt wordt. Zo is er de ijssmaak Peace of Cake gemaakt waarvan een deel van de opbrengst naar War Child ging. De ijssmaak Socialize heeft op dezelfde manier bijgedragen aan het verbeteren van de sociale verbondenheid in Nederland. Verder is de smaak Fair Trade Vanilla op de markt gezet. Dit ijs is gemaakt van ingredienten met het Fair Trade Keurmerk, waardoor zeker is dat de boeren een rechtvaardige prijs hebben ontvangen voor hun producten. Ook klimaatverandering heeft aandacht bij Ben & Jerry’s.  Het bedrijf heeft een speciale opleiding in werking gezet, waar studenten leren om na te denken over de klimaatverandering en hier oplossingen voor te vinden. Op deze manier steunt het ijs diverse goede doelen wereldwijd.

Om dezelfde reden is er in 2003 een samenwerking ontstaan met CONO kaasmakers. CONO staat bekend om het maken van de Beemsterkaas en streeft kort gezegd naar blije koeien, blije boeren en een blije aarde. Hiervoor is het project Caring Dairy opgezet, dat melkveehouders motiveert tot een duurzame melkproductie. Deze duurzame melk is sinds 2008 te herkennen door een sticker op de Beemsterkaas en Ben & Jerry’s ijs.

Wanneer je Ben & Jerry’s ijs eet, draag je dus bij aan een duurzame manier van voedselproductie en een vreedzame aarde waar mens,  dier en milieu centraal staan. Persoonlijk denk ik dat veel bedrijven het voorbeeld van Ben & Jerry’s zouden moeten volgen. Het zou bijdragen aan een wereld waarin voedsel duurzaam geproduceerd wordt en waarin zorg voor elkaar gegeven wordt. Wil je hieraan ook je steentje bijdragen, bedenk dan dat dit al kan door te smullen van het heerlijke ijs! 

Bron: www.benjerry.nl 


Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie eten-drinken

Wokgerecht: Zoetzure kip

Snel klaar, niet alledaags en onbeschrijfelijk lekker, zoetzure kip in de wok klaargemaakt.

Gebraden Haas

Recept voor gebraden haas

Salade met boursin mini's

Makkelijk en lekker!

Hoe je een lekkere Kaas Pannenkoek bakt

Hoe je een lekkere Kaas Pannenkoek bakt.

Recept - chocolade-sinaasappelcrème-taart - taart - dessert

Het recept van een verrukelijke en verse chocolade-sinaasappel-taart.