Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 1: geschiedenis en gezondheid


Publicatie datum:

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is.

Gesponsorde koppelingen

In het eerste deel iets over de geschiedenis van Pu Erh thee en gezondheid. In het tweede deel komen het zetten van de thee en het herkennen van slechte kwaliteit aan de orde. In het derde deel komen de soorten Pu-Erh, het bewaren en rijpen aan bod.

In het westen is vooral de thee uit theezakjes bekend of “losse” gemalen thee. De thee-cultuur in azie (en ook daarbuiten) is veel verder ontwikkeld. Een van de speciale thee-soorten is Pu-Erh thee. In het westen is Pu-Erh thee helaas bekend vanwege afslank promotie. Pu-Erh verdient echter een betere aandacht. Pu Erh thee is niet van de bekende thee struiken waar de massa thee van wordt geoogst, maar van thee-bomen die honderden jaren oud worden. Ook worden de bladeren niet gehakseld tot gruis, maar juist bijna heel gelaten.

Geschiedenis

Met een oorsprong in de “Eastern Han Dynasty” is Pu-Erh is een van de oudste thee-soorten uit China. Een historie die ruim 1700 jaar terug gaat en waarin de thee zelfs als betaalmiddel is gebruikt. De Pu-Erh thee wordt beschouwd als de koning van de thee en er worden medicinale en gezondheids verbeterende effecten aan toegeschreven. De thee bezit een unieke smaak en geur. De thee komt uit de bergachtige streken rondom de plaats Pu-Erh in het uiterste zuidwesten van China.

De Pu-Erh thee is gekenmerkt door het fermenteren dat een verdere rijping over de tijd mogelijk maakt. Dit proces van “rijpen” is te vergelijken met het rijpingsproces van goede wijnen. De rijpende thee ontwikkeld een hogere complexiteit en karakter. Pu-Erh is een levende thee, ook omdat er specifieke microben in blijven leven die de kwaliteit ten goede komen. Rijpende Pu-Erh thee wordt steeds beter terwijl de waarde toeneemt. De waarde van oude goede Pu-Erh thee stijgt enorm en ruim boven de prijs van goud! De smaak karakteriseringen lopen ver uiteen van licht en fruitig tot zwaar, leerachtig en grondig. Goede Pu-Erh is helder, heeft duidelijke smaken en is warm en aangenaam voor het lichaam …. en geest.

Gezondheid

De relatie tussen gezondheid en Pu-Erh gaat net zo ver terug als de 1700 jarige geschiedenis van Pu-Erh zelf. Het heeft bijgedragen aan de hoge waarde en grote vraag naar Pu-Erh. Er zijn diverse verwijzingen en beschrijvingen in oude Chinese geschriften. De claims variëren van bescherming tegen veroudering, risico verlaging op hartziekten, kanker, afdrijven van gifstoffen, gewichtsverlaging, verbetering van zicht en verbetering van de bloedsomloop. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan die positieve effecten aantonen. Maar zoals altijd: wees kritisch bij het aannemen van zulke beweringen. Een mogelijke bron is het “journal of biomedical science”, “Institute of Chinese Medical Sciences” of “Journal of Experimental Gerontology”

De thee van de wilde oudste thee bomen (Camellia Sinensis) met de brede bladeren hebben de beste reputatie. Onverwerkte ruwe Pu-erh is een groene thee en de verwerkte (gefermenteerde) variant is een zwarte thee. Beide bevatten “catechins” die een rol spelen bij het verminderen van oxidatie in het lichaam.

In traditionele Chinese restaurants wordt de pu-erh thee bij het eten geserveerd en gedurende de hele maaltijd gedronken. Pu-Erh thee helpt vet af te breken en verbetert de vertering. Het is niet vreemd zelf de thee mee te nemen en in het restaurant te laten zetten.

Heel aannemelijk is dat het ritueel van het zetten van de Pu-Erh thee, het thee-aroma, het proeven van de fijne smaken en de zachtheid van de thee de hardslag doen dalen, je kalmeren en stress verlagen.

Binnenkort het tweede deel: het zetten van de thee en het herkennen van slechte kwaliteit. In het derde deel: soorten Pu Erh thee en de rijping.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Diamind

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 26
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Pennesalade met tonijn en peultjes

Een echt zomerse salade. lekker firs en gezond!

Zelfgemaakte Pizza

HET recept voor de lekkerste zelfgemaakte Pizza

Baby voeding - de Rapley methode

door baby geleid spenen

Koffieverslaving

Wist je dat je serieus verslaafd kan zijn aan koffie? En weet je ook wat de gevolgen zijn?

De gezondheidsbevorderende eigenschappen van kamelenmelk

Wat bijna niemand weet is toch waar: Kamelenmelk kan een bijdrage leveren aan het bevorderen van de gezondheid van de mens.

Kokospudding

Een heerlijk frisse pudding!

Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes

Alles over de goedkoopste uitjes van Nederland verzameld op één pagina.

Cajun voorgerecht of klein hapje uit Louisiana

Een Cajun vleespasteitje is een lekker voorgerecht of hapje bij de borrel

Spinazietaart - recept - 310 calorieën per portie - groenteschotel

Het recept voor een spinazietaart welke slechts 310 calorieën bevat per portie.

Griekse gehaktschijven

Recept Griekse gehaktschijven

Sajur spruitjes of gebakken spruitjes

Een indonesisch recept met spruiten

Lasagne met broccoli champignons en mosterd-kaassaus

Variatie op de traditionele lasanga

Hoe maak je Courgette - Preisoep:

Courgette - Preisoep voor 2 personen

Spaghetti aglio e olio met cacciotore

Binnen een paar stappen heeft u een heerlijke Italiaanse spaghetti op tafel met cacciatore

Zelf koekjes maken

Een recept om zelf koekjes te bakken

Recept - kalfsleverpâté - lever - kalfsvlees - vleesgerecht

Het recept voor het maken van een kalfsleverpâté.

Roomsaus voor bij pasta

Lekker saus voor bij pasta

Soda club

Soda Club biedt ons een oplossing om de afval van drankverpakkingen te vermijden. Lees hier hoe je deze niet moet gebruiken.

Gratinschotel met spek

Een heerlijke gratinschotel waar niet veel werk aan is!

Cajun sperzieboontjes uit Louisiana

Cajun sperzieboontjes uit Louisiana, een pittig groentegerecht.

Vegetarisch koken is niet moeilijk

Zelf eet ik deze maand 5 jaar vegetarisch, een eetstijl die me geen enkele moeite meer kost. Ik kan me echter goed herinneren hoe lastig het was in het begin.

Waar bestaat een Borrelgarnituur of Bittergarnituur uit?

In de volksmond worden Borrelgarnituur en Bittergarnituur door elkaar heen gebruikt maar waar bestaan ze eigenlijk uit?

Een lekkere zondagslunch hoeft niet veel tijd te kosten

Een eenvoudig, maar smakelijk lunchrecept, varieer naar hartelust!

Spinazie a la crème

Makkelijk te bereiden vegetarisch recept met spinazie

De bierlaars

Misschien heb je het je al eens afgevraagd, wat is een bierlaars nu precies, en waar komt het vandaan? In dit artikel leer je er alles over!