Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 1: geschiedenis en gezondheid


Publicatie datum:

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is.

Gesponsorde koppelingen

In het eerste deel iets over de geschiedenis van Pu Erh thee en gezondheid. In het tweede deel komen het zetten van de thee en het herkennen van slechte kwaliteit aan de orde. In het derde deel komen de soorten Pu-Erh, het bewaren en rijpen aan bod.

In het westen is vooral de thee uit theezakjes bekend of “losse” gemalen thee. De thee-cultuur in azie (en ook daarbuiten) is veel verder ontwikkeld. Een van de speciale thee-soorten is Pu-Erh thee. In het westen is Pu-Erh thee helaas bekend vanwege afslank promotie. Pu-Erh verdient echter een betere aandacht. Pu Erh thee is niet van de bekende thee struiken waar de massa thee van wordt geoogst, maar van thee-bomen die honderden jaren oud worden. Ook worden de bladeren niet gehakseld tot gruis, maar juist bijna heel gelaten.

Geschiedenis

Met een oorsprong in de “Eastern Han Dynasty” is Pu-Erh is een van de oudste thee-soorten uit China. Een historie die ruim 1700 jaar terug gaat en waarin de thee zelfs als betaalmiddel is gebruikt. De Pu-Erh thee wordt beschouwd als de koning van de thee en er worden medicinale en gezondheids verbeterende effecten aan toegeschreven. De thee bezit een unieke smaak en geur. De thee komt uit de bergachtige streken rondom de plaats Pu-Erh in het uiterste zuidwesten van China.

De Pu-Erh thee is gekenmerkt door het fermenteren dat een verdere rijping over de tijd mogelijk maakt. Dit proces van “rijpen” is te vergelijken met het rijpingsproces van goede wijnen. De rijpende thee ontwikkeld een hogere complexiteit en karakter. Pu-Erh is een levende thee, ook omdat er specifieke microben in blijven leven die de kwaliteit ten goede komen. Rijpende Pu-Erh thee wordt steeds beter terwijl de waarde toeneemt. De waarde van oude goede Pu-Erh thee stijgt enorm en ruim boven de prijs van goud! De smaak karakteriseringen lopen ver uiteen van licht en fruitig tot zwaar, leerachtig en grondig. Goede Pu-Erh is helder, heeft duidelijke smaken en is warm en aangenaam voor het lichaam …. en geest.

Gezondheid

De relatie tussen gezondheid en Pu-Erh gaat net zo ver terug als de 1700 jarige geschiedenis van Pu-Erh zelf. Het heeft bijgedragen aan de hoge waarde en grote vraag naar Pu-Erh. Er zijn diverse verwijzingen en beschrijvingen in oude Chinese geschriften. De claims variëren van bescherming tegen veroudering, risico verlaging op hartziekten, kanker, afdrijven van gifstoffen, gewichtsverlaging, verbetering van zicht en verbetering van de bloedsomloop. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan die positieve effecten aantonen. Maar zoals altijd: wees kritisch bij het aannemen van zulke beweringen. Een mogelijke bron is het “journal of biomedical science”, “Institute of Chinese Medical Sciences” of “Journal of Experimental Gerontology”

De thee van de wilde oudste thee bomen (Camellia Sinensis) met de brede bladeren hebben de beste reputatie. Onverwerkte ruwe Pu-erh is een groene thee en de verwerkte (gefermenteerde) variant is een zwarte thee. Beide bevatten “catechins” die een rol spelen bij het verminderen van oxidatie in het lichaam.

In traditionele Chinese restaurants wordt de pu-erh thee bij het eten geserveerd en gedurende de hele maaltijd gedronken. Pu-Erh thee helpt vet af te breken en verbetert de vertering. Het is niet vreemd zelf de thee mee te nemen en in het restaurant te laten zetten.

Heel aannemelijk is dat het ritueel van het zetten van de Pu-Erh thee, het thee-aroma, het proeven van de fijne smaken en de zachtheid van de thee de hardslag doen dalen, je kalmeren en stress verlagen.

Binnenkort het tweede deel: het zetten van de thee en het herkennen van slechte kwaliteit. In het derde deel: soorten Pu Erh thee en de rijping.


Foobie gebruiker Diamind

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 26
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Snelle roerbakschotel

Geen tijd om te koken ?.... Wat een onzin ! Hier het bewijs!

Runderragoût op Griekse wijze

Een simpele bereidingswijze voor een Griekse runderragoût.

Catalaans gekruid stokbrood

Recept voor Catalaans gekruid stokbrood

Snel en smakelijk recept uit Soedan

Een heerlijk en makkelijk recept uit Soedan

Echte Zuid Franse Bouillabaisse het klassieke recept.

Heerlijke klassieke vissoep mooi zomer gerecht makkelijk en snel klaar

Granita di caffè

Zo maak je zelf de heerlijkste nagerecht!

Spaghetii aglio e olio 'De klassieker'

De echte klassieke spaghetti vind u hier!

Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 2: thee zetten is een kunst

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het tweede deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

hoe af te vallen?

Afvallen met gezond voedsel met eigen kennis van de producten

Olijftapenade (zonder poespas)

De meest overheerlijke olijftapenade vind je hier! Lees dit artikel en ga ermee aan de slag...

Verantwoorde tussendoortjes/snacks

Lekker en verantwoorde tussendoortjes

Variaties op de klassieke 'Pesto Genovese'

Allerhande lekkere variaties op de klassieke 'Pesto Genovese'

Caprinataart met rood fruit

Een heerlijke Italiaanse taart!

Cocktails voor de Decembermaand

Cocktails voor de gezellige Decembermaand

Nacho's met Guacamole

Simpel en snel recept voor dit heerlijke Mexicaanse bijgerecht.

Griekse gevulde courgettes met Avgolemono-saus

Recept voor Griekse gevulde courgettes met Avgolemono-saus

Canneloni met kip

Heerlijke canneloni's met kip!

Hoe maak ik een mokkataart?

Hoe maak ik een mokkataart? Wat ik heb nodig om een mokkataart te maken?

Vispakketjes met pesto en groenten gestoomd in de oven

Vispakketjes met pesto en groenten, gestoomd in de oven

Gebakken rijst met sperziebonen

Gebakken rijst met sperziebonen, een typisch gerecht uit het Midden-Oosten. Simpel om te maken, maar met een exotische smaak.

Eigen gemaakte ketchup en frietjes zonder olie

Simpel, snel en gezond recept dat past bij gezond afvallen en een gezonde leefstijl.

Zwaardvis in saffraansaus

Zwaardvis in saffraansaus

Waarom lightproducten ongezond zijn

Dietisten raden vaak lightproducten aan, maar deze producten zijn nog slechter voor je gezondheid dan normale producten

Kaasfondue met rauwe groenten en stokbrood

Een vegetarische kaasfondue voor 6 personen met rauwe groenten en stokbrood

Onbekend fruit: de kweepeer

Kweepeer is onbekend fruit, familie van appel en peer. Hoewel rauw niet te eten is de kweepeer na koken heerlijk!