Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 2: thee zetten is een kunst


Publicatie datum:

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het tweede deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Gesponsorde koppelingen

Er is zo veel over deze “echte” thee te vertellen.
Het belangrijkste is natuurlijk het goed zetten van de thee.
De voorwaarden zijn: uitstekende coördinatie, timing en goede observatie.

Ook belangrijk: hoe herken je slechte kwaliteit ?

Als je het zetten van de thee niet goed doet zal de beste thee met het beste water nog steeds een slechte kop thee opleveren. Elke thee –ik ga hier alleen in op Pu Erh- heeft zijn eigen parameters om het beste uit de thee naar boven te brengen. 

De ingrediënten van een goede kop Pu-Erh thee:

Water, theepot, de juiste hoeveelheid theebladeren, spoelen, trekken en … drinken.

water
water is meer dan 99% van de thee en daarmee het belangrijkste ingrediënt naast de thee. Idealiter wordt vers bronwater gebruikt. Het beste alternatief is gefilterd of flessenwater, vrij van harde mineralen en chemicaliën zoals kalk en chloor. De temperatuur van het water is van groot belang. Te heet en de blaadjes verschroeien waardoor de thee een bittere smaak krijgt. Te koud water heeft als gevolg dat de smaakstoffen en geuren onvoldoende uit de bladeren kunnen worden gehaald en de thee smaakt vlak en smakeloos. Van Pu-Erh kan in een aantal “rondes” thee worden gezet. De eerste hebben water van net onder het kookpunt nodig, terwijl vanaf de vierde of vijfde ronde de temperatuur hoger kan zijn om goede extractie te krijgen. 

Theepot

De twee meest populaire manieren om thee te zetten zijn a. thee pot van poreuze rivierklei. De theepot neemt aroma’s op en geeft die af aan de thee en is daarmee belangrijk voor een coplexe smaak. Om te voorkomen dat er afwijkende smaken in de pot komen wordt er per soort thee (zelfs een pot voor elke van de drie soorten Pu-Erh) een pot alleen aan die soort toegewezen. De tijd nodig om thee goed te laten trekken is van groot belang. Te kort of juist te lang geven direct een te slappe of te sterke thee. De tijd nodig om de thee uit te schenken moet bij de tijd van het trekken worden opgeteld. Omdat veel Chinese thee potjes klein zijn, is het dan van extra belang en het kan dan om 5 of 10 of nog meer seconden gaan.

Voorbereiding van de thee

Omdat meestal de Pu-Erh thee in een compacte plak –een zogenaamde cake- verpakt is, moet die eerst worden losgemaakt. Bij dat losmaken is het belangrijk geen brokken te hebben en de blaadjes zo in tact mogelijk te laten. Te kleine stukjes geven al hun smaak in een keer weg, wat kan leiden tot scherpe smaken. De hoeveelheid thee is ook van groot belang. Bij te weinig thee, zelfs als dit dure thee van hoge kwaliteit is, zal de thee te slap zijn en niet goed tot zijn recht komen. Te veel thee leidt tot te sterke thee die ook niet lekker is. De juiste hoeveelheid afmeten is best lastig en vereist ervaring. Zelden zal je in een keer de juiste hoeveelheid van een nieuwe thee kunnen afmeten. Het is wel aan te bevelen aan de voorzichtige kant te beginnen en bij te slappe thee, de hoeveelheid langzaam op te voeren.

 

Thee zetten

Het zetten van de thee begint met het spoelen in de pot. Heet water opgieten en vrijwel direct weer uitschenken en weggooien. Afhankelijk van de thee, is 1 seconde voldoende of soms wel een minuut. Het spoelen wast de thee die enigszins stoffig of vuil is. Het spoelen wekt de thee uit zijn slaap voor het echte zetten van de thee.

Een theeblaadje heeft verschillende lagen, elke laag –zeker bij Pu-Erh- heeft zijn eigen karakteristiek. Het is gebruikelijk verschillende korte rondes te doen: opgieten, kort trekken en uitschenken. Elke ronde brengt dan de specifieke smaak- en geur naar boven. Te lang trekken brengt te veel verschillende smaken en geuren naar boven, waardoor de subtiele smaken en geuren verloren gaan. Zo’n reeks van verschillende thee-rondes heeft een eigen combinatie van tijden, bijvoorbeeld (seconden): 15/15/20/25/30/30/35/40/50. tussen de rondes wordt de thee enkele minuten met rust gelaten. Het goed zetten is nog veel verfijnder, het voorspoelen en voorverwarmen van de pot, het overgieten van pot met deksel.

Fouten die veel gemaakt worden voorkomen

te weinig thee gebruiken. Aan de ene kant is het begrijpelijk zuinig te zijn met dure goede theeen. Aan de andere kant is het zonde om er juist dan niet volop van te genieten.

Te lang trekken. Het is verleidelijk de thee te lang te laten trekken. Ofwel omdat men gewend is op westerse wijze de thee lang te laten trekken ofwel omdat afleiding ervoor zorgt dat de trekkende thee wordt vergeten. Net als bij het bakken van een goede biefstuk, moet je er met je aandacht bij blijven voor goed resultaat.

  

Herkennen slechte kwaliteit

Slecht opgeslagen theeën kunnen tot schimmelvorming leiden of hebben geleden onder insecten. Het is belangrijk de thee goed te bekijken. Afkeuren bij: gekleure spikkels, harige structuren of duidelijke schimmelresten. Als de theecakes kleine gaatjes, scheuren hebben: niet kopen. Bij losse Pu-Erh thee: let op dat de bladeren vrijwel heel zijn. Gemalen of gehakseld is niet in orde. Evenmin takjes en andere plantendelen.

in het vorige deel is de geschiedenis van Pu Erh thee aan bod gekomen en in het volgende deel komen de verschillende soorten Pu-Erh opslag en bewaren aan bod.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Diamind

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 26
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

heerlijk recept: oliebollen!

Heerlijk traditioneel oliebollen recept voor ongeveer 45 oliebollen.

Sabayon met vers fruit

Een leuk receptje!

Recept wildpannetje

Recept

IJsmachine

Met een ijsmachine maak je snel en gemakkelijk elke smaak ijs die je wilt

Mexicaans recept voor de liefhebbers: Nachos met salsa

Dit artikel geeft goed weer hoe je het beste Nachos met salsa kunt bereiden.

Heerlijke Griekse soepen

Vier recepten voor traditionele Griekse soepen.

Waar komen de hete sauzen vandaan

Hete sauzen kennen een lange geschiedenis, lees hier hoe en wat.

Hutspot met Risotto

Een heerlijke maaltijd en anders als de gewone stampot

Recept Zigeunersaus - sauzen

Een bijzonder smakelijk saus die men als ragoût kan serveren bij drooggekookte rijst.

Kabouterhuisjes Soep (Champignonsoep)

Een champignonsoepje waar je de vingers bij aflikt

Lekkere traktaties voor de kinderen

creatieve traktaties voor kinderen die lekker en relatief gezond zijn

Heerlijk Recept Surinaamse Pastei

Recept voor het maken van een heerlijke surinaamse pastei

Appeltaart op mijn manier

Appeltaarten kun je op vele manieren maken. De volgende versie is mijn eigen favoriet

Eenvoudig recept voor lekkere oestertjes

In dit artikel leg ik uit hoe ik op eenvoudige wijze mijn lekkere oestertjes klaarmaak.

Kaas spreekbeurt, Kaas werkstuk.

In dit artikel lees je alles over de oorsprong de ontwikkeling van hedendaagse Hollandse Kaas.

Recept - wijting met sinaasappelsaus - visgerecht

Recept voor een zeer luchtig visgerecht met wijting.

Een lekkere maaltijdsalade

Een lekkere maaltijdsalade maak je zo!

Lactose-intolerantie, wat is dat?

Lactose-intolerantie kan knap vervelend zijn. Waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen?

Eenvoudige voorgerechten maken

Er zijn op internet vele recepten te vinden om voorgerechten te maken, maar waar vind ik het beste overzicht van recepten?

Gekarameliseerde witlof stronken

gekarameliseerde witlof, heerlijk bijgerecht en snel klaar.

Italiaanse penne uit de oven

Pasta-ovenschotel

Kidneybonensoep (budgetrecept)

Recept voor 4 personen

Kersenkussentjes, lekker ouderwets genieten.

Kersenkussentjes, laat je tong en je mond genieten van deze mooie roze harde snoepjes.

Elk pondje gaat door het mondje

Elk pondje gaat door het mondje.

Zelf gevulde koeken maken, goedkope gevulde koeken maken

Leer hier hoe je de lekkerste gevulde koeken zelf kunt maken.