Ontspannend genieten van Pu-Erh thee : deel 3: Soorten Pu-Erh thee, opslag en bewaren


Publicatie datum:

Ontspannend genieten van een bijzondere thee. Het kan met een heerlijke verfijnde Pu Erh Thee. Pu Erh thee is een bijzondere thee, waar veel over te vertellen is. Dit is het derde en laatste deel van een korte reeks artikelen over Pu-Erh thee.

Gesponsorde koppelingen

In het derde deel komen de soorten Pu-Erh, het bewaren en rijpen aan bod.
In het eerste deel werd geschreven over de geschiedenis van Pu Erh thee en gezondheid.
In het tweede deel kwamen het zetten van de thee en het herkennen van slechte kwaliteit al aan de orde.

Ontspannend genieten van Pu-erh thee : Soorten pu-erh thee, opslag en bewaren

Er zijn verwschillende soorten Pu Erh thee: groene, zwarte en witte thee. Elke van die soorten heeft eigen kenmerken. Voor het behoud van de kwalitet is het bewaren al een kunst. Bij de productie worden twee soorten opslag gebruikt voor het rijpen: droog en vochtig.

Groen

De grote vraag heeft ertoe geleid dat deze thee massaal wordt geproduceerd. Zijn populariteit wordt verkregen door de ruime variatie van karakteristieken. Het is ook een van de oudste theeën. Ze kunnen 20 tot 50 jaar rijpen en in kwaliteit toenemen. Terwijl de massale theeën machinaal worden geproduceerd, worden de beste theeën nog handmatig geperst in oude stenen vormen en in de zon gedroogd. De kleur wordt donkerder met de jaren. Door het rijpen verdwijnen de ongewenste smaken, bitterheid en tannines. Het rijpen duurt lang en kan nauwelijks worden versneld. Het rijpen maakt de smaken zachter en ronder.

 

Zwart

Klassieke zwarte Pu Erh thee onthult zijn gloed van een ondergaande zon in het licht. Zijn populariteit is geëxplodeerd in de jaren 70. in die explosie zijn er heel wat incidenten geweest die de goede reputatie van de thee hebben beschadigd. Het verschil tussen groene en zwarte pu-erh thee zit in de fermentatie. De bladeren en het productieproces zijn vrijwel gelijk. Door een combinatie van de juiste temperatuur en vochtigheid wordt de natuurlijke structuur van de bladeren verbroken en de ongewenste smaken, bitterheid en scherpheid verdwijnen. De oudere theeën zijn zo getransformeerd dat ze nauwelijks doen herinneren aan hun jongere variant.

 

Wit

Witte thee is van de hoogste, beste blaadjes gemaakt. Door de exclusiviteit kan dit type thee maar beperkt gemaakt worden. Het productieproces is tijdrovend en arbeidsintensief. Eigenlijk is witte Pu-Erh pas kort in het spectrum en hoe de kwaliteit toeneemt over tijd, is nog niet zo bekend. Door het ruige bergklimaat waar deze thee groeit, heeft de thee een minder bittere smaak en delicate zoete smaak en rijk aroma.

 

Opslag en bewaren

Droog opslaan en rijpen

Droge rijping duurt het langst maar de blaadjes behouden het best hun structuur en fijnheid. De blaadjes behouden hun zijdeachtige schijnsel. De smaak blijft iets frisser.

 

Vochtige opslag en rijping

Het massale toenemen van de vraag heeft geleid tot meer en meer vochtige opslag omdat het verouderen en fermenteren sneller verloopt. Vroeger weren theeën opgeslagen in grotten in de bergen. Tegenwoordig worden de theeën gerijpt in zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden.

 

Bij het zelf bewaren van Pu Erh thee dient er op gelet te worden dat het een levend product betreft dat makkelijk geuren van andere voedingmiddelen opneemt. Bewaren: Niet te droog, geventileerd, donker en afgedekt met een luchtdoorlatend materiaal. Check regelmatig de kwaliteit.


Foobie gebruiker Diamind

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 26
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Goedkoop eten in Alanya, goedkoop uit eten in Alanya

De beste restaurants in Alanya waar je goedkoop kunt eten.

Exotisch kipgerecht met aardappelen

Een heerlijk kipgerecht met exotische smaken uit Marokko.

Alcohol bij minderjarigen

Alcoholgebruik bij minderjarigen

Tomaten salade met sperziebonen en Feta of Danish Blue

Een frisse, kleurige (vegetarische) salade die overal lekker bij is

recept: flensjes met pruimencompote

Zo maakt u een heerlijk nagerecht: flensjes met pruimencompote.

Witte-bonensalade

Een overheerlijke salade! probeer het nu ook!

Eenvoudig recept voor een lekker mosseltje, lekkere mosselen

Lees hier hoe je eenvoudig een lekker mosseltje klaar kunt maken.

Halvarine, margarine of roomboter

Een informatief artikel over het gebruik van boter op brood.

Roomsaus voor bij pasta

Lekker saus voor bij pasta

Italiaanse bruschetta

Heerlijke Italiaanse brood

De Bierpad

Na de koffiepads is er een nieuw fenomeen: De Bierpad.

Koffieverslaving

Wist je dat je serieus verslaafd kan zijn aan koffie? En weet je ook wat de gevolgen zijn?

Ananas-grapefruit-crumble

recept voor nagerecht

Konijn alla ligure

Een heerlijk Italiaans gerecht konijn alla ligure

Zelf je eigen likeur maken

Maak zelf 1,5l likeur in 30 minuten!

Zuinig en koken

Een aantal tips om zuiniger te koken.

Chocolade dieet: afvallen doormiddel van chocolade?

Veel mensen houden zich bezig met hun gewicht en figuur. Volg dit dieet als je wilt afvallen en verantwoordelijker wilt omgaan met de consumptie van chocolade.

Spaghetti alla carbonara

Een hele simpele heerlijke Italiaanse pasta!

Recept Mosterd Dille Saus, Mosterd-dillesaus recept

Maak nu eenvoudig zelf de lekkerste mosterd dille saus met dit recept.

Rundvleesschotel met kaas uit de oven

Een stevige ovenschotel met rundvlees en verse groenten

Teveel gekookt? Eerst even afkoelen!

Bespaar energie: gebruik de koelkast en vriezer optimaal

Warenwetbesluit Etiketteringvan levensmiddelen: wat moet er op het etiket van een levensmiddel?

Uitleg over het warenwetbesluit etikettering: wat moet er op het etiket?

Veel afvallen

Snel veel afvallen doe je zo!

Overheerlijke Italiaanse soep: Bouillon met ei

De Italiaanse stracciatella alla romana (bouillon met ei)

Kip met rijst en ananas

Een heerlijk oud familierecept met kip