Is deze plant giftig of niet?


Publicatie datum:

in situaties zonder voedsel of om je tuin huisdierveilig te maken is het handig te weten welke planten giftig zijn of niet.

Gesponsorde koppelingen

Het is handig als je giftige planten kunt herkennen. Het helpt voorkomen dat kinderen (of volwassenen vergiftigd raken door het eten of in aanraking komen met giftige planten. Maar vergeet ook niet het risico voor je huisdieren of bijvoorbeeld paarden e.d. Voor de survivalaar of prepper (mensen die zich professioneel voorbereiden op rampen) is het ook nuttig om giftige en niet giftige planten uit elkaar te kunnen houden.

Gesponsorde koppelingen

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat bijna overal eetbare vegetatie te vinden is. Het zal niet meevallen er ver vandaan te raken. In europa kunnen wel 10000 soorten eetbare vegetatie gevonden worden. De sleutel tot overleven is danook kennis over welke wel en welke niet te eten. Ga er niet zomaar vanuit dat wanneer dieren de planten eten, ze voor mensen eetbaar zijn.

 

Algemene kenmerken van giftige planten.

In het algemeen geldt dat als je het niet vertrouwd of weet: eet het niet!

En ook dat je het goed wast of in kokend water dompelt ter voorkoming van parasieten.

Er zijn algemene tips om niet eetbare planten te herkennen. Ze gelden niet altijd maar zijn een inndicatie.

- Planten met een melkachtig sap, ze zijn vaak schadelijk voor het lichaam.

- Planten met felle kleuren (bijv. rood), ze zijn vaak schadelijk voor het lichaam.

- Fruit/vruchten bestaande uit vijf segmenten.

- Gras en grasachtige planten, ze zijn niet erg voedzaam en hebben scherpe haartjes

  (die met een loep te zien zijn) die mond en maag kunnen beschadigen.

- vwb bladeren: er vele mogelijkheden maar de bladeren mogen niet oud of verlept zijn.

Verleppende bladeren van bomen en struiken maken te veel blauwzuur aan. Dat is dodelijk in grote hoeveelheden. Blauwzuur smaakt en ruikt naar bittere amandelen en perziken.

Oxaalzuur komt in de natuur ook in sommige planeten voor, bijvoorbeeld in wilde rabarber. Dit gif is herkenbaar aan het scherpe, droge, stekende of brandend gevoel wanneer het op de huid of op de tong komt (wrang achttig).

- vwb varens: op zich zijn ze eetbaar maar breken de vitamine B van het lichaam af en de smaak is erg bitter.

 

Wat te doen bij twijfel

Ben je in een noodsituatie zonder voedsel, en zijn er geen planten waarvan je zeker weet dat je ze kunt eten, dan kun je onderstaande methode gebruiken.

 

1. Je wrijft een klein stukje van de plant op de binnenkant van de elleboog (een gevoelig stukje huid). Ga pas verder met de volgende stap als er na 5 minuten geen huidirritatie is. 

2. plaats een klein stukje van de plant tussen onderlip en tanden. Ga pas verder met de volgende stap als er na 5 minuten geen bittere, zeepachtige, sterk zure of brandende smaak is. 

3. Eet nu een paar kleine stukjes van de plant. Ga pas verder met de volgende stap als er de volgende dag geen maag krampen zijn. 

4. Eet een handvol van de plant. Treden er de volgende dag geen krampen op dan is de plant waarschijnlijk eetbaar en kun je meer van de plant gaan eten. 

 

Top 10 Eetbare wilde planten

Ookal komen eetbare planten veel voor, onderstaande top 10 eetbare planten zijn veelvoorkomend en eenvoudig te herkennen. Een aantal van deze planten zijn vrijwel het

gehele jaar te vinden. De bladeren zijn als gewone groenten te bereiden. Meestal zijn jonge bladeren lekkerder dan oude.

Brandnetel, Smakelijke veel voorkomende plant. Minimaal 6 minuten koken ivm het mierezuur dat in de naalden zit. Ook lekker als thee

Paardebloem, Pluk de jonge bladeren als salade, smaakt enigszins bitter. Door het koken wordt de smaak ook zachter. De wortel kan gedroogd en geroosterd worden. fijngemalen kan je deze als koffie gebruiken.

Muur of vogelmuur, Muur is een van de specialiteiten van moeder natuur en heeft hele lekkere zachte bladeren. Ook rauw eetbaar in een salade met bijvoorbeeld paardebloem

Melde of Ganzevoet, Voorloper van de gecultiveerde spinazie. Mals blad. Ook eetbaar is de nauw verwante Brave hendrik.

Madelief, Pluk de jonge bladeren als salade. Ook de bloemen en de bloemknoppen zijn eetbaar.

Smeerwortel, Verzamel de grote vlezige bladeren en kook deze. Niet verwarren met vingerhoedskruid !

Klaver, Rauw eetbaar in een salade. Gekookt smaakt beter. Van het blad wordt in Ierland meel gemaakt en brood van bakken.

Weegbree, Als spinazie of salade te bereiden. De weegbree staat bekend om zijn bittere smaak. Bij oud blad, de bladribben verwijderen

Zuring, Verzamel jonge bladeren van de planten. De bladeren zijn rauw te eten maar smaken zeer sterk. Gekookt is de smaak minder scherp. Krulzuring moet eerst gekookt worden.

Wilgenroosje. Het blad is smal en lijkt op wilgenblad. Verzamel jonge bladeren van de planten en kook deze. Niet verwarren met vingerhoedskruid !

 

Eetbare wortels

Wortels zijn bronnen van zetmeel. Zetmeel is een goede energieleverancier zodat het oogsten van wortels nuttig kan zijn om je energievoorraad aan te vullen. Let op : Het heeft weinig nut om wortels te verzamelen als het verzamelen meer energie kost dan het oplevert. De grootste wortels verzamelt men het beste in de herfst als de plant zijn maximale reserves heeft opgeslagen. Enkele eetbare wortels hieronder. Let op : alle wortels eerst koken voor gebruik..

Lisdodde.Algemeen voorkomend in de oeverzone.

Grote Klis.Oogst de grote wortels in de herfst

Cichorei.Zowel blad als wortel is eetbaar. Familie van de Witlof. Wortel is geroosterd ook te gebruiken als koffie

Distel.De wortels van alle soorten Distels zijn eetbaar. Let op sommige soorten zijn beschermd.

 

Link naar giftige planten: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_giftige_planten

Link naar eetbare planten: http://www.permacultuurnederland.org/planten.php

 

Wees voorzichtig! Bij twijfel : Niet eten!


Foobie gebruiker Diamind

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 26
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Heeft u het al een keer gegeten? Sinaasappelsalade!

een verfrissende salade en binnen een paar stappen klaar!

Zomer-vruchtensalade

Lekkere zoete vruchtensalade

Lamsrollade met appel

Een rollade van lamsvlees en appelen, dit uitgelegd in een eenvoudig receptje.

Italiaanse fritatta met courgette en mozzarella

Een heerlijk Italiaanse schotel binnen no time klaar!

Hoe maak je een lekker voorgerecht van mosselen

Mosselen in een knoflook-kruidenroomsaus op een bedje van sla