Aardappelen


Publicatie datum:

Een beschrijving van de belangrijkste groente ter wereld

Gesponsorde koppelingen

De aardappel vindt zijn oorsprong in het Andesgebergte en werd ongeveer 4000 jaar voor het eerste geteeld door Peruanen. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de aardappelen mee naar Europa. In Europa werd de aardappelen het hoofdvoedsel van de armen. Tegenwoordig wordt de aardappel wereldwijd geteeld en is het de belangrijkste groente ter wereld.

Er zijn zeer veel verschillende soorten aardappelen. De zoete aardappel en de yam behoren echter niet tot de aardappelfamilie.

Voedingswaarde

Aardappelen zijn erg voedzaam en bevatten relatief weinig calorieën. Indien je ze met schil eet bevatten ze heel veel gezonde koolhydraten en vezels. Het is geen fabeltje dat de meeste vitaminen in de aardappel zich net onder de schil bevinden. Schil dus zo dun mogelijk of bereid de aardappel met de schel aan.

Veel mensen denken dat je dik wordt van aardappelen, maar dat is eigenlijk alleen het geval wanneer ze worden geserveerd met boter, romige sauzen of zure room. Of wanneer ze gefritureerd worden. Een gewone aardappel bevat ongeveer 140 kcal en maar0.5 gramvet. Tevens bevatten ze een kleine hoeveelheid eiwitten.

Wanneer u de aardappel poft, stoomt of warm maakt in magnetron blijven de meeste voedingsstoffen behouden. De meeste voedingsstoffen blijven behouden wanneer de aardappel gestoomd worden. De meest gebruikte bereidingswijze is echter de aardappel te koken. Kook deze het best met de schil eraan (maar natuurlijk wel gewassen), in zo weinig mogelijk water en met het deksel op de pan. De vitamine C in de aardappel gaat wel verloren in het water.

TIP: u kan eventueel het water, dat nu veel vitamine C bevat, gebruiken als kookvocht voor soep.

In de winkel

Koop bij voorkeur aardappelen met zo weinig mogelijk zwarte plekken en gebruik zeker geen aardappelen met een groenkleurige schil. Hoe groener de schil hoe groter de kans is dat de aardappel de stof Solanine bevat. Deze kan onder andere diarree en migraine veroorzaken.

Bewaar de aardappelen op een donkere koele plaats, maar natuurlijk niet in de koelkast. Bij een temperatuur die onder de7°Cgaat wordt het zetmeel van de aardappel omgezet in suiker. Dit verandert natuurlijk de gehele samenstelling van de aardappel, zijn voedingsnut en de smaak.

TIP: bewaar aardappelen ook niet vlakbij uien. Uien bevatten zuur en daardoor kunnen de aardappelen, wanneer ze in de buurt ervan bewaard worden, sneller rotten.

Overzicht

Positieve eigenschappen:

Bron van vitamine C en B6, mineralen en kalium

Bevatten veel vezels

Voedzaam en voordelig

Opletten voor:

De groene en uitlopende aardappelen vanwege de mogelijke aanwezigheid van Solanine.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Risotto met paddestoelen en gorgonzola

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke risotto met paddestoelen en gorgonzola!

Exotische vruchten - fruit

De beschrijving van enkele wel- of niet bekende exotische vruchten.

Sushi

Alle informatie die u zou willen weten over sushi

De bekende italiaanse tomaten saus

Overheerlijke italiaanse tomatensaus. Haal de cultuur in uw keuken!

Saffraan, het bloedrode goud

Saffraan, het kostbaarste kruid ter wereld

Romige zalmtaart met basilicum

hapje of voor gerechts. dit is afhangkelijk van de bodem grootte

Goedkope kipschotel met tzatziki

Eenvoudige maar lekker hoofdgerecht voor als je weinig tijd hebt.

Recept kalfsvlees - kalfsoesters met kaas - vleesgerecht

Een eenvoudig klaar te maken gerecht, kalfsoesters met kaas, welk uitzonderlijk lekker smaakt.

Heksensoep (Groentesoep)

Een aparte exotische groentesoep

Zomer snacks

Fris, gezond en lekker

Recept voor de lekkerste knoflookboter

Het beste recept voor de lekkerste klassieke natuurlijke verse knoflookboter.

Pavlova recept

Hier een makkelijk en eenvoudig recept voor pavlova

Olijftapenade (zonder poespas)

De meest overheerlijke olijftapenade vind je hier! Lees dit artikel en ga ermee aan de slag...

Sauzen: Normandische saus

Niets lekkerder dan een goede Normandische saus bij de vis.

Mexicaans recept voor de liefhebbers: Nachos met salsa

Dit artikel geeft goed weer hoe je het beste Nachos met salsa kunt bereiden.

Luchtige en slanke pannenkoeken

Hou je erg van pannenkoeken, maar wil je wel op de lijn letten? Maak deze heerlijke luchtige pannenkoekjes!

Fruitige Milkshake

Een heerlijk milkshake recept, snel en gemakkelijk te bereiden!

Tonijnsalade met aardappelen

Een heerlijke salade uit het zuiden!

Hoe maak je een Big Mac (recept)

De beste manier om een broodje te maken dat sterk lijkt op een big mac.

Pasta met Ossenstaart en rundergehakt

De allerlekkerste pasta

Broccolli uit de wok

Brocolli maar dan weer anders

Heerlijke wrap

Een overheerlijk recept voor een wrap die bovendien snel klaar is!

Cupcakes

Alles over de cupcakes en waar je kunt oefenen om ze te maken.

Welke verschillende soorten brood zijn er?

Beschrijving van verschillende soorten brood.

Afvallen: Hoe moet het wel?

Tips voor blijvend gewichtverlies