Aardappelen


Publicatie datum:

Een beschrijving van de belangrijkste groente ter wereld

Gesponsorde koppelingen

De aardappel vindt zijn oorsprong in het Andesgebergte en werd ongeveer 4000 jaar voor het eerste geteeld door Peruanen. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de aardappelen mee naar Europa. In Europa werd de aardappelen het hoofdvoedsel van de armen. Tegenwoordig wordt de aardappel wereldwijd geteeld en is het de belangrijkste groente ter wereld.

Er zijn zeer veel verschillende soorten aardappelen. De zoete aardappel en de yam behoren echter niet tot de aardappelfamilie.

Voedingswaarde

Aardappelen zijn erg voedzaam en bevatten relatief weinig calorieën. Indien je ze met schil eet bevatten ze heel veel gezonde koolhydraten en vezels. Het is geen fabeltje dat de meeste vitaminen in de aardappel zich net onder de schil bevinden. Schil dus zo dun mogelijk of bereid de aardappel met de schel aan.

Veel mensen denken dat je dik wordt van aardappelen, maar dat is eigenlijk alleen het geval wanneer ze worden geserveerd met boter, romige sauzen of zure room. Of wanneer ze gefritureerd worden. Een gewone aardappel bevat ongeveer 140 kcal en maar0.5 gramvet. Tevens bevatten ze een kleine hoeveelheid eiwitten.

Wanneer u de aardappel poft, stoomt of warm maakt in magnetron blijven de meeste voedingsstoffen behouden. De meeste voedingsstoffen blijven behouden wanneer de aardappel gestoomd worden. De meest gebruikte bereidingswijze is echter de aardappel te koken. Kook deze het best met de schil eraan (maar natuurlijk wel gewassen), in zo weinig mogelijk water en met het deksel op de pan. De vitamine C in de aardappel gaat wel verloren in het water.

TIP: u kan eventueel het water, dat nu veel vitamine C bevat, gebruiken als kookvocht voor soep.

In de winkel

Koop bij voorkeur aardappelen met zo weinig mogelijk zwarte plekken en gebruik zeker geen aardappelen met een groenkleurige schil. Hoe groener de schil hoe groter de kans is dat de aardappel de stof Solanine bevat. Deze kan onder andere diarree en migraine veroorzaken.

Bewaar de aardappelen op een donkere koele plaats, maar natuurlijk niet in de koelkast. Bij een temperatuur die onder de7°Cgaat wordt het zetmeel van de aardappel omgezet in suiker. Dit verandert natuurlijk de gehele samenstelling van de aardappel, zijn voedingsnut en de smaak.

TIP: bewaar aardappelen ook niet vlakbij uien. Uien bevatten zuur en daardoor kunnen de aardappelen, wanneer ze in de buurt ervan bewaard worden, sneller rotten.

Overzicht

Positieve eigenschappen:

Bron van vitamine C en B6, mineralen en kalium

Bevatten veel vezels

Voedzaam en voordelig

Opletten voor:

De groene en uitlopende aardappelen vanwege de mogelijke aanwezigheid van Solanine.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 43
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Recept - biefstuk tartare - vleesgerecht - rauwkost

Een simpel recept voor een overheerlijke biefstuk tartare.

Zalmfilet verpakt in ham of spek, hoofdgerecht

Zalmfilet verpakt in ham, een lekker gerecht, apart van smaak

Veelkleurige hapjes

Veelkleurige hapjes

Zelf espresso maken, de beste espressoapparaten

Lees hier hoe je zelf de lekkerste espresso kunt maken, overzicht van de beste espressoapparaten.

Makreel met appelen - recept - visgerecht

Makreel met appelen voor 4 personen

Makkelijk maar heerlijk recept voor chocoladetaart

Wie zegt dat heerlijke taarten maken moeilijk moet zijn? Dit recept is ontzettend lekker en zeer gemakkelijk te bereiden.

Mosselen op een pittige Aziatische manier

Mosselen in een aparte variatie voor de wat pittige smaak

5 Populaire drankspelletjes

5 populaire drankspelletjes voor op een feestje

Recept voor een lekkere authentieke bruschetta met pesto

Lekkere Italiaanse Bruschetta.

Spinazieschotel met gebakken aardappelen - 670 calorieën per persoon

Het recept voor een spinazieschotel met aardappelen, een stevige maaltijd en door vele geliefd.

gepocheerd ei voor dummies

De makkelijkste manier voor een perfect gepocheerd ei

Zoutzure siciliaanse groenten

een heerlijke italiaanse caponata (zoutzure siciliaanse groenten)

Makkelijk recept: Marokkaanse stoofpot

Een lekker en makkelijk te maken Marokkaans recept

Kippensoep tegen verkoudheid, Carnosine natuurlijk middel tegen verkoudheid

Verkoudheid kun je effectief bestrijden met natuurlijke producten die Carnosine bevatten.

Slank worden in korte tijd, het kan echt!

Een verantwoorde manier om af te vallen.

Wokgerechten: Forel in pikante saus

Overheerlijke forel klaargemaakt in de wok.

Kabouterhuisjes Soep (Champignonsoep)

Een champignonsoepje waar je de vingers bij aflikt

Snelle couscoussalade

Couscoussalade voor als bijgerecht of hoofdgerecht. Lekker makkelijk en snel.

Spinaziegnocchi

Een heerlijke spinazie gerecht uit de Italiaanse keuken!

Lasagne Zalm Spinazie

Makkelijk recept voor Lasagne.

Stamppot Mei raap

Ik wil jullie kennis laten maken met een knolgewas die nu in de winkel ligt. Je kunt de Mei raap als salade gebruiken of een soep, maar ook stoven, bakken, poffen, koken en zelfs frieturen

Griekse gehaktschijven

Recept Griekse gehaktschijven

Lekkere Griekse nagerechten

Lekkere Griekse nagerechten in een handomdraai

Pastinakencrèmesoep

Een heerlijke Pastinakencrèmesoep met pastinaakchips!!

penne met broccoli en spek

Maak een overheerlijke pasta met broccoli en spek in minder dan 15 minuten