Baby voeding - de Rapley methode


Publicatie datum:

door baby geleid spenen

Gesponsorde koppelingen

Na een paar levensmaanden beginnen ouders hun kindje bij te voeden.

Meestal is dit door middel van fruitpapjes en groentepapjes, maar er zijn ook andere manieren!

De Rapleymethode, oftewel de methode waarbij babies zelf de leiding hebben over het spenen van zichzelf, is niet bepaald recent, maar steeds meer mensen beginnen het te gebruiken.

Het principe is simpel, een baby krijgt tot zes maanden uitsluitend borstvoeding, en begint daarna als hij er klaar voor is met het ontdekken van vast voedsel, dit op eigen tempo. Ze krijgen stukken banaan, broodkorst en hele stukken groente zoals komkommer of gestoomde broccoli voorgeschoteld, die ze zelf, op spelende wijze, voelen en bekijken en in de mond stoppen. Ook kindjes die kunstvoeding hebben gekregen kunnen genieten van deze voedmethode.

In het begin zal er meer gespeeld en ontdekt worden dan daadwerkelijk gegeten worden, maar aangezien het kindje daarnaast gewoon nog borstvoeding krijgt, heeft het nog steeds alle noodzakelijke stoffen, het word ook niet voor niets BIJvoeding genoemt, borstvoeding blijft de hoofdvoeding.

Het grootste voordeel achter deze methode is dat de kinderen hierbij verder hun motorische vaardigheden ontwikkelen en meteen de ware textuur en smaak van etenswaren ontdekken. Ze kunnen al snel met de pot mee eten (zonder toegevoegde zoet en kruiden).

De grootste zorg van mensen als ze dit horen is of het kindje zich zo niet kan verslikken en zelfs stikken, uiteraard kan dat voorkomen maar het verslikken is evengroot als niet groter met dunne voeding, omdat dit zomaar naar de achterkant van de keel kan lopen. Daarnaast beschikt ook een baby over een hoest- of kokhalsreflex en zal stikken dus niet zo snel gebeuren. Ook daarom dat men pas met zes maanden met bijvoeden kan beginnen, omdat ze eerder niet in staat zijn de kauwen, of dingen fatsoenlijk vasthouden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Recept van de dag: Bloemkool uit de oven

25-06-2012 - Bloemkool uit de oven

Tajine, gebruik en recepten

Een tajine is een stoofpot uit Noord-Afrika.

Hoe maak je een makkelijke en snelle bruine bonenschotel

Een pittig hoofdgerecht van bruine bonen en shoarmavlees

Knoedels, een gastronomische lekkernij... of toch niet ?

Wie op reis gaat naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk of Tsjechië komt ze ongetwijfeld tegen op het bord : knoedels. Voor enkelen een gastronomisch hoogstandje, voor de meesten een ervaring die men meestal zo snel mogelijk wil vergeten en in de toekomst vermijden.

Roomsaus voor bij pasta

Lekker saus voor bij pasta

Cajun sperzieboontjes uit Louisiana

Cajun sperzieboontjes uit Louisiana, een pittig groentegerecht.

Sushi

Alle informatie die u zou willen weten over sushi

Spinaziegnocchi

Een heerlijke spinazie gerecht uit de Italiaanse keuken!

Pasta met zalm, paprika, sperziebonen en pijnboompitten

Pasta met zalm, paprika en sperzieboontjes

Broodpudding - dessert

Recept voor de bereiding van een overheerlijke broodpudding aangevuld met krenten rozijnen.

Traditionele Griekse bijgerechten en hapjes

Recepten voor verschillende Griekse bijgerechten waaronder traditionele Griekse tzatziki.

Crème karamel of vanille flan

Heerlijk recept crème karamel of vanille flan!

Gekarameliseerde witlof stronken

gekarameliseerde witlof, heerlijk bijgerecht en snel klaar.

Smoothie recepten

Met de blender maakt u simpel uw eigen smoothies

Een lekkere en vers gemaakte pasta saus

Een lekkere verse pastasaus maken is heel simpel en veel lekkerder dan uit een pakje..

Zoutzure siciliaanse groenten

een heerlijke italiaanse caponata (zoutzure siciliaanse groenten)

Zwaardvis in saffraansaus

Zwaardvis in saffraansaus

Aardbeiensorbet

Deze aardbeiensorbet is een ware streling voor je zintuigen, gezond en erg makkelijk om te maken. Een aanrader voor sorbetliefhebbers !

Uien en tranende ogen

Als je geregeld uien snijdt ken je het vast wel: Tranende ogen. Vraag je je ook wel eens af wat de oorzaak hiervan is? Je komt het in dit artikel te weten!

Vergeten groente: koolraap

Koolraap is een prima wintergroente. Koolraap is het waard weer te worden herontdekt.

Wokgerecht: Scampi in het pannetje

Scampi's met groentjes in de wok bereiden, een uiterst lekker receptje

Heerlijke wrap

Een overheerlijk recept voor een wrap die bovendien snel klaar is!

Italiaanse gesmoorde venkel (Finocchio)

Binnen een paar stappen heeft u een heerlijke Italiaans gerecht op tafel, verras uw vrienden met uw kookkunsten!

Fruitbrochette met kiwisaus

Recept fruitbrochette met kiwisaus

Catalaans gekruid stokbrood

Recept voor Catalaans gekruid stokbrood