Basisrisotto


Publicatie datum:

Dit is een zeer eenvoudig en veelzijdig gerecht waarmee je zeker indruk maakt op gasten!

Gesponsorde koppelingen

Dit is eigenlijk geen concreet recept, maar eerder een gids om een goede basisrisotto te maken. Risotto is een enorm veelzijdig gerecht, je kan quasi alles gebruiken wat je in huis hebt (paprika, venkel, champigons, erwten,...). Bovendien is het een leuk gerecht om mee uit te pakken bij vrienden, aangezien risotto vaak gezien wordt als een moeilijk gerecht om klaar te maken ;)

 Ingrediënten:
- risottorijst: Arborio is een klassieke keuze, maar ook Bosto heeft "Mediterraneo" rijst die geschikt is voor paella en risotto.
-bouillon: het maakt op zich niet uit welke bouillon je gebruikt, dit hangt af van wat je in de risotto doet. Indien je alleen groenten gebruikt, is een groentenbouillon een logische keuze.

Volgens mij zijn gerechten die op gevoel zijn klaargemaakt meestal het lekkerst. Vandaar dat ik zelden hoeveelheden vermeld. Voor 1 persoon reken ik altijd 60-70g rijst en 1/2 liter bouillon. Indien de bouillon op is voordat de rijst gaar is, kan je altijd wat water gebruiken tijdens de laatste minuten. 

Benodigdheden:
-pot: voor dit recept gebruik je best een pot die toch minstens 10cm diep is en 20-30cm breed. Bij een te smalle, hoge pot is het moeilijker de rijst gelijkmatig te garen. Een te ondiepe pot is natuurlijk ook niet ideaal, alles moet er wel in kunnen.

-spatel: hoewel je uiteraard elk werktuig kunt gebruiken (eetlepel, houten lepel,...) is een rubberen/plastieken spatel (een "pannenlikker") het handigst omdat je hiermee makkelijk in de hoeken kunt geraken. Zo voorkom je dat er rijst aan de bodem blijft plakken en aanbrandt.

Werkwijze:
-gaartijden: hou bij het toevoegen van ingrediënten zeker rekening met hun gaartijden. Hardere groenten zoals paprika, venkel, knolraap etc. moeten langer garen dan bv. champignons of erwten. Hardere groenten kan je eerst stoven. Snij in blokjes, bak even in wat boter en kruidt op smaak. Voeg een klein beetje water toe en laat even stomen met het deksel op de pot. Roer wel regelmatig zodat er niets aanbrandt!
Om op veilig te spelen kan je altijd de rijst in één pot klaarmaken en de groenten in een andere, en dan alles op het einde bij elkaar voegen. Het nadeel hiervan is wel dat je smaak verliest van de groenten, omdat hun vocht deels verdampt. Indien je alles samen in één pot maakt, wordt het vocht van de groenten ook opgenomen door de rijst en krijgt je risotto meer smaak.

-laag vuur: omdat de rijst zachtjes aan moet garen, zet je het vuur best niet te hoog. Zo voorkom je ook dat er niets aan de bodem blijft plakken. Indien je ziet dat het echt te traag gaat, mag je het vuur natuurlijk wat hoger zetten.

-voeg beetje bij beetje de bouillon toe: doe de rijst in de pot en voeg bouillon toe totdat de rijst net onder staat. Wanneer je ziet dat bijna al het vocht verdwenen is, voeg je opnieuw een beetje bouillon toe. Het idee is dat je de rijst langzaam aan gaart door beetje bij beetje bouillon toe te voegen, totdat hij gaar is zoals jij het graag hebt. De bouillon zal namelijk in de rijst trekken (en deels verdampen), waardoor zetmeel vrijkomt dat de risotto lekker smeuïg zal maken.

-blijf roeren: om de rijst gelijkmatig te garen en om te voorkomen dat er aan de bodem blijft plakken en aanbrandt, is het heel belangrijk dat je voortdurend roert. Risotto is geen intensief gerecht maar het vergt wel wat liefde en aandacht.

-proef voortdurend: ik geloof niet in vaste gaartijden, elk fornuis is anders, niet iedereen gebruikt dezelfde pot, etc. Proef daarom voortdurend totdat de smaak en gaarheid zijn zoals je het zelf graag hebt. Je kan immers niet weten wat het eindresultaat zal zijn als je niet proeft tijdens het koken.

-afwerking: strooit wat parmezaanse kaas op de risotto, laat even smelten en meng vervolgens goed. Je kan ook wat kleine klontjes boter toevoegen. Dit is niet noodzakelijk, maar het maakt je risotto wel extra smaakvol en romig.

 

Nogmaals, ik heb alleen de belangrijkste ingrediënten vermeld en geen concrete hoeveelheden en tijden vermeld. Koken doe je immers voor jezelf! Heb je je risotto liever wat natter, voeg dan een beetje meer bouillon toe op het einde. Heb je hem liever wat vaster, laat hem dan wat langer op het vuur (zonder hem te laten aanbranden!). Lust je geen parmezaan, doe er dan ook geen in. Waarom zou je iets klaarmaken dat je zelf niet lust?

Alvast veel kookplezier en onthoud: koken is niet noodzakelijk een exacte wetenschap, er is altijd plaats voor wat experimentering. Zo creëer je je eigen stijl en kan je na verloop van tijd je eigen gerechten ontwikkelen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Tagliatelle met artisjokken

Een heerlijk gerecht uit de Italiaanse keuken!

Welke verschillende soorten brood zijn er?

Beschrijving van verschillende soorten brood.

Snelle gerechten

snel een gerecht op tafel?

Fruitbrochette met kiwisaus

Recept fruitbrochette met kiwisaus

Onbekend fruit: de kweepeer

Kweepeer is onbekend fruit, familie van appel en peer. Hoewel rauw niet te eten is de kweepeer na koken heerlijk!

Empanada's met appelvulling

Dit is een prima idee voor een leuk uitziende lekkernij die je zo op de hand kunt eten en die je je bezoek zeker kunt voorschotelen

Italiaanse champignon ragoutbroodjes

een lekker snel lunchgerecht of makkelijk avondmaal

Hoe maak je een lekker voorgerecht van mosselen

Mosselen in een knoflook-kruidenroomsaus op een bedje van sla

Koken voor uw kleinkinderen

Lekker en gezond koken voor uw kleinkinderen

Makkelijk Recept voor heerlijke shoarma schotel met vlees, groente en aardappel. Gezond recept.

Ik heb zelf een super eenvoudig te maken recept bedacht voor een heerlijke shoarmaschotel.

Lekker eenvoudig recept voor zeeduivel met noodles

Heerlijk en toch eenvoudig Zeeduivel recept voor 4 personen.

Ossobuco

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Overheerlijke raapstelensoep!

Heerlijke raapstelensoep met curyballetjes!

De Oorsprong, Geschiedenis en Functie van Kauwgom

De Oorsprong van Kauwgom, de Functie van Kauwgom.

Tagliatelle met tomaten-amandelsaus

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Broodbakmachine

In een broodbakmachine maakt u zelf eenvoudig uw verse brood

Aardappelschotel

geschikt voor 3/4 personen.

Fruitige Milkshake

Een heerlijk milkshake recept, snel en gemakkelijk te bereiden!

Lamskoteletjes met honing-tijmsaus

Een (lams)vleesgerecht voor de liefhebber, 2 personen

stroopwafels

Stroopwafels zijn iets typisch Nederlands. Lees hier over de geschiedenis van stroopwafels, het recept en heel interessante bijzonderheden

Wijn in Nederland

Wijn in Nederland

Mexicaans recept voor de liefhebbers: Nachos met salsa

Dit artikel geeft goed weer hoe je het beste Nachos met salsa kunt bereiden.

Paddestoelen

Paddestoelen zijn in allerlei gerechten te gebruiken, van soep tot saus, van quiche tot vleesvervanger

Recept: Wortel Prei soep

Een heerlijke soep die in een handomdraai op tafel staat!

Hoe maak je paella?

Beschrijving van paella inclusief recept