Bier, hoe wordt het gebrouwen?


Publicatie datum:

Hoe wordt bier gebrouwen en met welke ingrediënten.

Gesponsorde koppelingen

Bier is een alcoholische drank, die door veel mensen wordt genuttigd. 6000 jaar geleden werd bier voor het eerst gebrouwen door de Egyptenaren. Hiermee hebben de Egyptenaren een wereldwijde trend gezet, die tot op de dag van vandaag nog steeds loopt. Feestje of gewoon even ontspannen op de bank na een drukke dag? Het bescheiden alcoholpercentage van zo rond de 5 procent, maakt van dit drankje de perfecte gangmaker voor diverse gelegenheden. Bier is er ook in een maltvariant, voor degene die wél zin heeft in een lekker koud biertje, maar geen alcohol wil nuttigen. Kortom, bier is een zeer populair, tijdloos drankje. Maar hoe wordt bier nu eigenlijk gemaakt?

De ambacht van bier wordt brouwen genoemd. Dit gebeurd wereldwijd in verschillende brouwerijen, die onder hun eigen merk verschillende biervarianten brouwen.

De belangrijkste ingrediënten van bier zijn:

  • water
  • gerst
  • hop
  • gist

Water is het belangrijkste ingrediënt. Voor het brouwen wordt zuiver water gebruikt. Men selecteerd natuurlijke grondstoffen om aan het water toe te voegen.

De eerste stap is het mouten van gerst, deze wordt zorgvuldig geselecteerd en is daarom altijd van goede kwaliteit.

Wat is mouten?

Mouten is het verwerken van gerst tot gedroogde, gekiemde korrels: mout. Onbewerkte gerst is namelijk niet geschikt voor het brouwen van bier. De gerst wordt bevochtigd en vervolgens enkele dagen in een kiemkast neergelegd. Door de warmte en de vochtigheid groeit er een worteltje uit. Ontkiemen heet dat. Bij het ontkiemen komen er enzymen vrij die het zetmeel in de gerst later kunnen omzetten in suiker. Na het ontkiemen wordt de gerst in eestovens gedroogd, geroosterd of gebrand. Dit is om de ontwikkeling in de graankorrels te stoppen, zodat niet alle enzymen worden vernietigd. Hierna worden de worteltjes verwijderd. Zo ontstaat het product mout. Doordat deze techniek wordt toegepast zitten er alleen "natuurlijke" suikers in bier.

Nu is het tijd om de mout te verwerken tot een zoet beslag. Het product dat hierdoor ontstaat heet wort. Deze techniek wordt Maischen genoemd.

Hoe gaat dat Maischen?

De mout wordt gekneusd om het meel en het kaf te scheiden. Deze techniek heet schroten en het product dat zo ontstaat heet dan ook schroot.

De schroot wordt eerst vermengd met water en daarna in etappes verwarmd. Dit is om de enzymen, die bij het mouten zijn ontstaan te laten werken. Dit gebeurd door de stijgende temperatuur. De suikers die ontstaan lossen op in het water. Hierna wordt het water nog een keer gefilterd, zodat alle suikers gebruikt kunnen worden. Er is nu een vloeibaar product ontstaan, de wort.

Wat gebeurt er met de wort?

De wort gaat in een bierketel. Samen met de toegevoegde hop wordt dit een paar uur gekookt. De hop zorgt voor een heerlijke bitterzoete smaak, een stabiele schuimkraag en een betere conservering. Het gedeeltelijk verdampen zorgt ervoor, dat de concentratie van de suikers stijgt.

En dan...?

De wort moet nu afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 10 graden. Hierna wordt er gist en lucht toegevoegd. De lucht zorgt ervoor, dat de gistcellen zuurstof krijgen, die ze nodig hebben voor de reproductie. Dit heet de hoofdgisting.

Wat gebeurt er tijdens de hoofdgisting?

Tijdens de hoofdgisting wordt de gist omgezet in alcohol en koolzuur. Dit ontstaat uit de vergistbare suikers. De niet vergistbare suikers zorgen vooral voor de smaak.

Is de bier nu klaar?

Nee. Na een week is er jongbier ontstaan. Dit is een tussenproduct met weinig smaak en nauwelijks koolzuur.

Om de bier een krachtige en frisse smaak te geven moet het nog enkele weken worden nagegist in afgesloten kuipen of de fles.

Hierna wordt het bier gefilterd en door middel van verhitting gepasteuriseerd, waardoor de gifcellen afsterven.

En toen was er bier...

Voila, toen was er bier!

Het enige wat er nog moet gebeuren is het bier afvullen.

Eventueel onder druk met extra kooldioxide wordt het bier in flessen of fusten gedaan.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Tally1983

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Zelf Roti maken

Lekker zelf Roti maken, begint nu!

Het recept voor de lekkerste chocolade brownies!

De lekkerste chocolade brownies kunt u nu zelf maken!

Turks Fruit met kokos, recept.

Hier een simpel en heerlijk receptje om zelf Turks Fruit te maken.

Antiliaans kippensoep

Heerlijk gezonde kippensoep op antilliaanse wijze

Pasta met Ossenstaart en rundergehakt

De allerlekkerste pasta

Kaiserschmarren

lekkernij uit oostenrijk

Welke koffie past bij jou?

Houd je van echte espresso, pads, zelf opgegoten koffie? Welke maling van de bonen vind je het lekkerst ? vers gemalen, voorgemalen of in senseo-pads ? wat maakt het eigenlijk uit? En wat kost het ?

Heeft u het al een keer gegeten? Sinaasappelsalade!

een verfrissende salade en binnen een paar stappen klaar!

Noorse recepten, gemakkelijk te maken, snel klaar en lekker.

Hier drie heerlijke Noorse recepten

Rode poon met cherrytomaatjes

Een heerlijk Italiaans visgerecht!

Energierijke shake

Energierijke kwarkshake met hoge voedingfswaarde

Hoe maak je simpel een Italiaanse visschotel

Vis met een kruidige en gevulde Italiaanse saus

Gefrituurde calamares

Recept voor Calamares

Asperges voor consumptie alleen van het mannelijk geslacht.

In de winkel liggen alleen maar asperges van het mannelijk geslacht omdat het mannelijk geslacht het grootst is bij de Asperge.

Slapende kip (kip uit de oven)

Een kipgerecht uit de oven met een dekentje

Snelle couscoussalade

Couscoussalade voor als bijgerecht of hoofdgerecht. Lekker makkelijk en snel.

Rundsvlees op grootmoeders wijze

Rundsvlees op grootmoeders wijze en daar kan niets boven. Overheerlijk recept.

Vers geblenderd groente- en fruitsap

Een goede manier om af te vallen en je dagelijkse portie groente en fruit binnen te krijgen

Recept - chocolade-sinaasappelcrème-taart - taart - dessert

Het recept van een verrukelijke en verse chocolade-sinaasappel-taart.

Toscaanse ovenschotel

Een lekker en simpel gerecht met veel groenten.

recept Pruimencrumble

een heerlijke pruimencrumble taart maak je zo

Hoe maak je simpel een lekkere cordon bleu van kalkoen

Kalkoen cordon bleu, lekker en snel op tafel

Recept soezen

Recept soezen gevuld met banketbakkersroom

Hoe maak je een Big Mac (recept)

De beste manier om een broodje te maken dat sterk lijkt op een big mac.

Spaghetti alla carbonara volgens traditioneel recept

het maken van spaghetti op een eenvoudige en goedkope manier