Bier, hoe wordt het gebrouwen?


Publicatie datum:

Hoe wordt bier gebrouwen en met welke ingrediënten.

Gesponsorde koppelingen

Bier is een alcoholische drank, die door veel mensen wordt genuttigd. 6000 jaar geleden werd bier voor het eerst gebrouwen door de Egyptenaren. Hiermee hebben de Egyptenaren een wereldwijde trend gezet, die tot op de dag van vandaag nog steeds loopt. Feestje of gewoon even ontspannen op de bank na een drukke dag? Het bescheiden alcoholpercentage van zo rond de 5 procent, maakt van dit drankje de perfecte gangmaker voor diverse gelegenheden. Bier is er ook in een maltvariant, voor degene die wél zin heeft in een lekker koud biertje, maar geen alcohol wil nuttigen. Kortom, bier is een zeer populair, tijdloos drankje. Maar hoe wordt bier nu eigenlijk gemaakt?

De ambacht van bier wordt brouwen genoemd. Dit gebeurd wereldwijd in verschillende brouwerijen, die onder hun eigen merk verschillende biervarianten brouwen.

De belangrijkste ingrediënten van bier zijn:

  • water
  • gerst
  • hop
  • gist

Water is het belangrijkste ingrediënt. Voor het brouwen wordt zuiver water gebruikt. Men selecteerd natuurlijke grondstoffen om aan het water toe te voegen.

De eerste stap is het mouten van gerst, deze wordt zorgvuldig geselecteerd en is daarom altijd van goede kwaliteit.

Wat is mouten?

Mouten is het verwerken van gerst tot gedroogde, gekiemde korrels: mout. Onbewerkte gerst is namelijk niet geschikt voor het brouwen van bier. De gerst wordt bevochtigd en vervolgens enkele dagen in een kiemkast neergelegd. Door de warmte en de vochtigheid groeit er een worteltje uit. Ontkiemen heet dat. Bij het ontkiemen komen er enzymen vrij die het zetmeel in de gerst later kunnen omzetten in suiker. Na het ontkiemen wordt de gerst in eestovens gedroogd, geroosterd of gebrand. Dit is om de ontwikkeling in de graankorrels te stoppen, zodat niet alle enzymen worden vernietigd. Hierna worden de worteltjes verwijderd. Zo ontstaat het product mout. Doordat deze techniek wordt toegepast zitten er alleen "natuurlijke" suikers in bier.

Nu is het tijd om de mout te verwerken tot een zoet beslag. Het product dat hierdoor ontstaat heet wort. Deze techniek wordt Maischen genoemd.

Hoe gaat dat Maischen?

De mout wordt gekneusd om het meel en het kaf te scheiden. Deze techniek heet schroten en het product dat zo ontstaat heet dan ook schroot.

De schroot wordt eerst vermengd met water en daarna in etappes verwarmd. Dit is om de enzymen, die bij het mouten zijn ontstaan te laten werken. Dit gebeurd door de stijgende temperatuur. De suikers die ontstaan lossen op in het water. Hierna wordt het water nog een keer gefilterd, zodat alle suikers gebruikt kunnen worden. Er is nu een vloeibaar product ontstaan, de wort.

Wat gebeurt er met de wort?

De wort gaat in een bierketel. Samen met de toegevoegde hop wordt dit een paar uur gekookt. De hop zorgt voor een heerlijke bitterzoete smaak, een stabiele schuimkraag en een betere conservering. Het gedeeltelijk verdampen zorgt ervoor, dat de concentratie van de suikers stijgt.

En dan...?

De wort moet nu afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 10 graden. Hierna wordt er gist en lucht toegevoegd. De lucht zorgt ervoor, dat de gistcellen zuurstof krijgen, die ze nodig hebben voor de reproductie. Dit heet de hoofdgisting.

Wat gebeurt er tijdens de hoofdgisting?

Tijdens de hoofdgisting wordt de gist omgezet in alcohol en koolzuur. Dit ontstaat uit de vergistbare suikers. De niet vergistbare suikers zorgen vooral voor de smaak.

Is de bier nu klaar?

Nee. Na een week is er jongbier ontstaan. Dit is een tussenproduct met weinig smaak en nauwelijks koolzuur.

Om de bier een krachtige en frisse smaak te geven moet het nog enkele weken worden nagegist in afgesloten kuipen of de fles.

Hierna wordt het bier gefilterd en door middel van verhitting gepasteuriseerd, waardoor de gifcellen afsterven.

En toen was er bier...

Voila, toen was er bier!

Het enige wat er nog moet gebeuren is het bier afvullen.

Eventueel onder druk met extra kooldioxide wordt het bier in flessen of fusten gedaan.


Foobie gebruiker Tally1983

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

High Tea bij recreatiegebied Madestein (Den Haag)

Recensie van een high-tea in het partycentrum in recreatiegebied Madestein in Den Haag.

Posteleinsoep

Soep van een vergeten groente

Broodroosters door de jaren heen

Hoe broodroosters er vroeger uitzagen en hoe de vormgeveing door de jaren veranderde.

Varkenshaasje

Een simpel recept voor een heerlijk varkenshaasje!

Goedkope uitjes, de goedkoopste uitjes

Alles over de goedkoopste uitjes van Nederland verzameld op één pagina.

Het lekkerste Italiaanse ijs maken, recept Italiaans ijs

Waar vindt je het lekkerste Italiaanse ijs en hoe kan je dit zelf thuis ook maken?

Konijn alla ligure

Een heerlijk Italiaans gerecht konijn alla ligure

Chocola en je karakter

Verband tussen chocola en jouw karaktereigenschappen?

Griekse Avgolemono-saus

Recept van ei-citroen saus voor soepen, groenten en vlees.

Broodje döner.

Een broodje döner kebab, een zout- en vetbom.

Spaanse omelet

Een groentebom onder de vorm van eieren. Eenvoudig te bereiden en snel klaar.

Lasagne Zalm Spinazie

Makkelijk recept voor Lasagne.

Hét recept voor guacemole

recept

Chocoladetaart

De lekkerste chocoladetaart maak je eenvoudig zelf!

Zelf wijn maken

Waarom dure wijn kopen als je zelf goedkoop wijn maken kan.

Campingmaaltijd: Sperziebonen schotel

Lekker koken op de camping maak een eenpasgerecht op de sköttelbraai

Eenvoudig recept voor een lekker mosseltje, lekkere mosselen

Lees hier hoe je eenvoudig een lekker mosseltje klaar kunt maken.

Ingewikkelde Vegetarische gerechten belasten het milieu.

Ingewikkelde vegetarische gerechten belasten het milieu doordat veel ingrediënten geïmporteerd moeten worden.

Heerlijke nachos

Hoe maak je zelf heerlijke nacho's? Lekker voor een feestje of voor thuis.

Cajun witvis in een pecan jasje uit Louisiana

Cajun witvis met een krokant pecannoten jasje uit Louisiana

Broodspiesjes met knoflookgarnalen

Broodspiesjes met knoflookgarnalen

Hutspot met Risotto

Een heerlijke maaltijd en anders als de gewone stampot

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus voor iedereen die van Kibbeling houdt maar ook voor iedereen die van oosters eten houdt.

Paddenstoelentaart

Een heerlijk hoofdgerecht gemaakt met oud brood.

Pepernoten zelf bakken

Een recept zodat je zelf pepernoten kan bakken