Bier, hoe wordt het gebrouwen?


Publicatie datum:

Hoe wordt bier gebrouwen en met welke ingrediënten.

Gesponsorde koppelingen

Bier is een alcoholische drank, die door veel mensen wordt genuttigd. 6000 jaar geleden werd bier voor het eerst gebrouwen door de Egyptenaren. Hiermee hebben de Egyptenaren een wereldwijde trend gezet, die tot op de dag van vandaag nog steeds loopt. Feestje of gewoon even ontspannen op de bank na een drukke dag? Het bescheiden alcoholpercentage van zo rond de 5 procent, maakt van dit drankje de perfecte gangmaker voor diverse gelegenheden. Bier is er ook in een maltvariant, voor degene die wél zin heeft in een lekker koud biertje, maar geen alcohol wil nuttigen. Kortom, bier is een zeer populair, tijdloos drankje. Maar hoe wordt bier nu eigenlijk gemaakt?

Gesponsorde koppelingen

De ambacht van bier wordt brouwen genoemd. Dit gebeurd wereldwijd in verschillende brouwerijen, die onder hun eigen merk verschillende biervarianten brouwen.

De belangrijkste ingrediënten van bier zijn:

  • water
  • gerst
  • hop
  • gist

Water is het belangrijkste ingrediënt. Voor het brouwen wordt zuiver water gebruikt. Men selecteerd natuurlijke grondstoffen om aan het water toe te voegen.

De eerste stap is het mouten van gerst, deze wordt zorgvuldig geselecteerd en is daarom altijd van goede kwaliteit.

Wat is mouten?

Mouten is het verwerken van gerst tot gedroogde, gekiemde korrels: mout. Onbewerkte gerst is namelijk niet geschikt voor het brouwen van bier. De gerst wordt bevochtigd en vervolgens enkele dagen in een kiemkast neergelegd. Door de warmte en de vochtigheid groeit er een worteltje uit. Ontkiemen heet dat. Bij het ontkiemen komen er enzymen vrij die het zetmeel in de gerst later kunnen omzetten in suiker. Na het ontkiemen wordt de gerst in eestovens gedroogd, geroosterd of gebrand. Dit is om de ontwikkeling in de graankorrels te stoppen, zodat niet alle enzymen worden vernietigd. Hierna worden de worteltjes verwijderd. Zo ontstaat het product mout. Doordat deze techniek wordt toegepast zitten er alleen "natuurlijke" suikers in bier.

Nu is het tijd om de mout te verwerken tot een zoet beslag. Het product dat hierdoor ontstaat heet wort. Deze techniek wordt Maischen genoemd.

Hoe gaat dat Maischen?

De mout wordt gekneusd om het meel en het kaf te scheiden. Deze techniek heet schroten en het product dat zo ontstaat heet dan ook schroot.

De schroot wordt eerst vermengd met water en daarna in etappes verwarmd. Dit is om de enzymen, die bij het mouten zijn ontstaan te laten werken. Dit gebeurd door de stijgende temperatuur. De suikers die ontstaan lossen op in het water. Hierna wordt het water nog een keer gefilterd, zodat alle suikers gebruikt kunnen worden. Er is nu een vloeibaar product ontstaan, de wort.

Wat gebeurt er met de wort?

De wort gaat in een bierketel. Samen met de toegevoegde hop wordt dit een paar uur gekookt. De hop zorgt voor een heerlijke bitterzoete smaak, een stabiele schuimkraag en een betere conservering. Het gedeeltelijk verdampen zorgt ervoor, dat de concentratie van de suikers stijgt.

En dan...?

De wort moet nu afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 10 graden. Hierna wordt er gist en lucht toegevoegd. De lucht zorgt ervoor, dat de gistcellen zuurstof krijgen, die ze nodig hebben voor de reproductie. Dit heet de hoofdgisting.

Wat gebeurt er tijdens de hoofdgisting?

Tijdens de hoofdgisting wordt de gist omgezet in alcohol en koolzuur. Dit ontstaat uit de vergistbare suikers. De niet vergistbare suikers zorgen vooral voor de smaak.

Is de bier nu klaar?

Nee. Na een week is er jongbier ontstaan. Dit is een tussenproduct met weinig smaak en nauwelijks koolzuur.

Om de bier een krachtige en frisse smaak te geven moet het nog enkele weken worden nagegist in afgesloten kuipen of de fles.

Hierna wordt het bier gefilterd en door middel van verhitting gepasteuriseerd, waardoor de gifcellen afsterven.

En toen was er bier...

Voila, toen was er bier!

Het enige wat er nog moet gebeuren is het bier afvullen.

Eventueel onder druk met extra kooldioxide wordt het bier in flessen of fusten gedaan.


Foobie gebruiker Tally1983

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Exotische vruchten - fruit

De beschrijving van enkele wel- of niet bekende exotische vruchten.

Vers geblenderd groente- en fruitsap

Een goede manier om af te vallen en je dagelijkse portie groente en fruit binnen te krijgen

Wildsoep

Een heerlijke soep met aardappelen!

Dieet: Groenteschnitzel: 115 calorieën per persoon

Een heerlijke schnitzel met weinig calorieën en boordevol groentjes

Atjar ála

Zelfgemaakte Atjar is vele malen lekkerder dan de gekochte versie. En je kunt het van restjes groenten maken.