Chocolade - de geschiedenis en productie


Publicatie datum:

Chocolade - de geschiedenis en productie

Gesponsorde koppelingen

Lekker chocolade... Maar waar komt deze lekkernij eigenlijk vanaf en hoe wordt dit gemaakt?

De geschiedenis van chocola

In 1519 trekt Hanan Cortez met vele mannen, paarden en kanonnen gewapend naar Vera Cruz, een stad in Mexico. Bij het bereiken van de hoofdstad verbaast Cortez zich over de gewoontes van het volk dat in deze stad leeft. Een ding dat Cortz boeit is een vreemde drank die "Xocolatl" heet. Cortez laat dit vreemde drankje naar het hof van Koning Karel V versturen. Het bittere en schuimende drankje word echter niet gewaardeerd. Maar nadat Cortez aan het drankje vanille en suiker heeft toegevoegd wordt dit drankje zeer populair.

Hierna wordt chocolade de drank die alleen bestemd is voor rijkere mensen. In eerste instantie wordt cacao alleen maar door het Spaanse hof gebruikt. Het product is behoorlijk duur en wordt alleen verbouwd in Spaanse koloniën. Maar door de Spaanse relaties met de habsburgers komt het drankje ook in Duitsland, Oostenrijk, Vlaanderen en Italië terecht. In deze landen denkt men in die tijd dat je van de drank beter wordt. Door de hoge belasting blijft het jarenlang een drankje voor de rijkere mensen. Pas aan het einde van de achttiende eeuw wordt de belasting over de drank verlaagd. Vanaf dit moment kunnen ook gewone mensen chocolade betalen.

In 1823 komt De Nederlander van Houten met een pers waarmee cacaoboter uit vloeibare chocolade getrokken kan worden, waardoor na bewerking cacaoboter overblijft. Door cacaopoeder te mengen met cacaoboter worden in die tijd de eerste chocoladerepen gemaakt.

Van cacaoboom tot chocola

Tegenwoordig wordt chocola gemaakt van cacaobonen. Zulke bonen groeien aan bomen in landen met een warm klimaat, zoals landen in Zuid-Amerika en Afrika. De bomen zijn het productiefst als de temperatuur tussen de 25 en de 30 graden is, ook moet het vochtig zijn en de boom moet niet te veel in de zon staan. De vruchten aan de cacaoboom heten peulen. In een cacaovrucht zitten 35 cacaobonen, die goed beschermd worden door vruchtvlees.

Als de peulen rijp zijn worden ze geplukt. Daarna snijden de boeren de peulen met een scherp mes open en snijden ze het vruchtvlees met bonen en al uit de vrucht. Ze doen de bonen met het vruchtvlees in manden en dekken ze af met bananenbladeren. Dan laten ze de manden enkele dagen buiten staan. Door de hitte beginnen ze lekker te broeien en te gisten. Hierdoor verliest de cacaoboom zijn bittere smaak. Dan laten ze de bonen 2 weken drogen in de zon. Via havens worden ze naar de fabriek gebracht om echte chocola van te maken.

In de fabriek haalt men het schilletje van de bonen af, daarvoor worden de bonen gebroken. Met speciale windmachine's wordt de schil weggeblazen. Hierna wordt er van de bonen vloeibare chocolade gemaakt.

De vloeibare chocolade kan nu in de goede vorm worden gegoten van de repen, letters, paashazen of chocoladegeld.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Wokgerecht: Zoetzure kip

Snel klaar, niet alledaags en onbeschrijfelijk lekker, zoetzure kip in de wok klaargemaakt.

Pasta met vleesreepjes

simpel, snel en goedkoop koken!

De lekkerste knolseldersoep

De lekkerste knolseldersoep, gemakkelijk te bereiden en zeer gezond!

garnalenomelet

garnalenomelet met tauge lente-uitjes en sojasaus

Fruityoghurt

Recept fruityoghurt

Creatief met wraps

Drie variaties: gevuld met kip, zalm of gehakt.

Varkenshaasje

Een simpel recept voor een heerlijk varkenshaasje!

Zeebaarsfilets in broodkorst

recept te maken met oud brood.

Pasta genovese

Een simpele en makkelijk gerecht om pasta te maken!

Pasta met tonijn en broccoli

Recept voor 4 personen

Heerlijk recept broccolisoep

Een overheerlijk gerecht, broccolisoep heel gezond en lekker.

Koffie - Irish koffie - koffie Brûlot - Borgia koffie

De bereidingswijze voor koffie op 3 verschillende manieren.

Kippensoep

Eenvoudige snel klaar te maken, maar lekkere kippensoep.

Paddestoelen

Paddestoelen zijn in allerlei gerechten te gebruiken, van soep tot saus, van quiche tot vleesvervanger

Gratinschotel met spek

Een heerlijke gratinschotel waar niet veel werk aan is!

Bang Bang Chicken

Een frisse oosterse salade met kip

Ontbijten! Een goed begin van de dag.

Ontbijten is een belangrijk onderdeel van de dag. Helaas wordt het ontbijt nog steeds door veel mensen overgeslagen.

Een vleugje Spanje in eigen tuin: lekkere tapas ideeën !

Lekkere tapasideetjes voor tuinfeesten en recepten.

Pasta met zalm, paprika, sperziebonen en pijnboompitten

Pasta met zalm, paprika en sperzieboontjes

Het recept voor de lekkerste chocolade brownies!

De lekkerste chocolade brownies kunt u nu zelf maken!

Goedkope kipschotel met tzatziki

Eenvoudige maar lekker hoofdgerecht voor als je weinig tijd hebt.

Zelf patat maken, zelf friet maken, hoe maak je de lekkerste zelfgemaakte patat

De lekkerste patat is nog altijd zelfgemaakte patat, lees hier hoe je de lekkerste patat zelf kunt maken.

Lekker eenvoudig recept voor zeeduivel met noodles

Heerlijk en toch eenvoudig Zeeduivel recept voor 4 personen.

Noord-Afrikaanse zeeduivelspiesjes

Noord-Afrikaanse zeeduivelspiesjes

Wokgerecht: Scampi in het pannetje

Scampi's met groentjes in de wok bereiden, een uiterst lekker receptje