Chocolade - de geschiedenis en productie


Publicatie datum:

Chocolade - de geschiedenis en productie

Gesponsorde koppelingen

Lekker chocolade... Maar waar komt deze lekkernij eigenlijk vanaf en hoe wordt dit gemaakt?

De geschiedenis van chocola

In 1519 trekt Hanan Cortez met vele mannen, paarden en kanonnen gewapend naar Vera Cruz, een stad in Mexico. Bij het bereiken van de hoofdstad verbaast Cortez zich over de gewoontes van het volk dat in deze stad leeft. Een ding dat Cortz boeit is een vreemde drank die "Xocolatl" heet. Cortez laat dit vreemde drankje naar het hof van Koning Karel V versturen. Het bittere en schuimende drankje word echter niet gewaardeerd. Maar nadat Cortez aan het drankje vanille en suiker heeft toegevoegd wordt dit drankje zeer populair.

Hierna wordt chocolade de drank die alleen bestemd is voor rijkere mensen. In eerste instantie wordt cacao alleen maar door het Spaanse hof gebruikt. Het product is behoorlijk duur en wordt alleen verbouwd in Spaanse koloniën. Maar door de Spaanse relaties met de habsburgers komt het drankje ook in Duitsland, Oostenrijk, Vlaanderen en Italië terecht. In deze landen denkt men in die tijd dat je van de drank beter wordt. Door de hoge belasting blijft het jarenlang een drankje voor de rijkere mensen. Pas aan het einde van de achttiende eeuw wordt de belasting over de drank verlaagd. Vanaf dit moment kunnen ook gewone mensen chocolade betalen.

In 1823 komt De Nederlander van Houten met een pers waarmee cacaoboter uit vloeibare chocolade getrokken kan worden, waardoor na bewerking cacaoboter overblijft. Door cacaopoeder te mengen met cacaoboter worden in die tijd de eerste chocoladerepen gemaakt.

Van cacaoboom tot chocola

Tegenwoordig wordt chocola gemaakt van cacaobonen. Zulke bonen groeien aan bomen in landen met een warm klimaat, zoals landen in Zuid-Amerika en Afrika. De bomen zijn het productiefst als de temperatuur tussen de 25 en de 30 graden is, ook moet het vochtig zijn en de boom moet niet te veel in de zon staan. De vruchten aan de cacaoboom heten peulen. In een cacaovrucht zitten 35 cacaobonen, die goed beschermd worden door vruchtvlees.

Als de peulen rijp zijn worden ze geplukt. Daarna snijden de boeren de peulen met een scherp mes open en snijden ze het vruchtvlees met bonen en al uit de vrucht. Ze doen de bonen met het vruchtvlees in manden en dekken ze af met bananenbladeren. Dan laten ze de manden enkele dagen buiten staan. Door de hitte beginnen ze lekker te broeien en te gisten. Hierdoor verliest de cacaoboom zijn bittere smaak. Dan laten ze de bonen 2 weken drogen in de zon. Via havens worden ze naar de fabriek gebracht om echte chocola van te maken.

In de fabriek haalt men het schilletje van de bonen af, daarvoor worden de bonen gebroken. Met speciale windmachine's wordt de schil weggeblazen. Hierna wordt er van de bonen vloeibare chocolade gemaakt.

De vloeibare chocolade kan nu in de goede vorm worden gegoten van de repen, letters, paashazen of chocoladegeld.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Heerlijk recept broccolisoep

Een overheerlijk gerecht, broccolisoep heel gezond en lekker.

Wokgerecht: Scampi in het pannetje

Scampi's met groentjes in de wok bereiden, een uiterst lekker receptje

De lekkerste Italiaanse desserts

Lees hier hoe u de lekkerste Italiaanse desserts kunt maken in uw eigen keuken!

Energierijke shake

Energierijke kwarkshake met hoge voedingfswaarde

Risotto primavera

Heerlijke risotto met veel verse groente!

Zuinig en koken

Een aantal tips om zuiniger te koken.

Snelle roerbakschotel

Geen tijd om te koken ?.... Wat een onzin ! Hier het bewijs!

Kopi luwak

Niet zomaar een bakje leut!

8 gezonde lekkere smoothie.

lekkere smoothie recepten.

Vruchtentaart met hazelnoten - taart - dessert

Vruchtentaart met hazelnoten voor 4 à 6 personen.

Amaretto-bosbessen met mascarponecrème

een heerlijk Italiaans nagerecht!

Recept van Twentse Knieperkes

Zoet, knapperig en lekker... een recept voor Knieperkesliefhebbers

Gezond eten, gezonde producten en gezonde recepten

Alles over gezond eten, de tien gezondste producten, de gezondste recepten.

Koken voor uw kleinkinderen

Lekker en gezond koken voor uw kleinkinderen

Spaghetti met olijven

Binnen een paar stappen heeft u spaghetti dat u in toprestaurants besteld!

Cupcakes

Alles over de cupcakes en waar je kunt oefenen om ze te maken.

Salade frutti di mare

Een heerlijk Italiaanse salade met zeevruchten!

recept: flensjes met pruimencompote

Zo maakt u een heerlijk nagerecht: flensjes met pruimencompote.

De lekkerste koffie, de beste koffie, de goedkoopste koffie

Op deze pagina een overzicht van de lekkerste koffie, de beste koffie en de goedkoopste koffie van dit moment.

Recept oreo McFlurry

Recept voor de enige echte Oreo van de Mac!

Sajur spruitjes of gebakken spruitjes

Een indonesisch recept met spruiten

Crêpes Suzette

Wat smaakt er nu nog beter bij dit koude winterweer als 4 uurtje als een lekker Crêpe Suzette

Provencaals recept 'Snijbiet op grootmoeders wijze'

Een heerlijke bereiding van een vergeten groente.

Snel en goedkoop koken: gerechtje van een student

Geniet van een simpel, goedkoop en overheerlijk gerecht!

Spaanse omelet

Een groentebom onder de vorm van eieren. Eenvoudig te bereiden en snel klaar.