De 10 spelregels van goede voeding


Publicatie datum:

Waar je je aan moet houden als je goed wilt eten

Gesponsorde koppelingen

Je kunt je afvragen of al die tussendoortjes en snacks wel zo gezond voor ons zijn dan dat alle reclame's je laten geloven.Veel mensen eten tegenwoordig te veel en te vet. Ze eten te grote porties of te vaak op 1 dag.
Een groot aantal ziekten wordt mede veroorzaakt door verkeerde eetgewoonten. Sommige mensen eten zich letterlijk ziek. Wat lekker smaakt, is dus niet altijd gezond!

Overheid

De overheid is begonnen met voorlichting en campagne's om gezonde voeding te stimuleren. Denk maar aan het ik kies bewust logo in de supermarkten.Vaak zijn de campagne's tegen kinderen gericht. Het is bekend dat deze generatie meer voor de televisie of de computer hangt dan buiten speelt en aan sport doet.Daarom zijn er de 10 spelregels voor gezonde voeding opgesteld.

De 10 spelregels

1 Zorg voor een gevarieerde keuze
Kies niet steeds hetzelfde voedsel. Wissel bijvoorbeeld af bij de keuze van gerechten door naar de seizoenen te kijken.

2 Wees matig met vet.
gebruik niet te veel vet en boter. Teveel vet kan hart- en vaatziekten veroorzaken.

3 Gebruik volop zetmeel en vezels
Eet voldoende fruit en groenten. Omdat je de hoeveelheid vet moet verminderen, zul je de hoeveelheid koolhydraten omhoog moeten brengen om toch aan je energiebehoefte te voldoen.

4 Eet 3 maaltijden per dag.
en gebruik niet meer dan 4 maal iets tussendoor.

5 Wees zuinig met zout
De hoeveelheid zout in de voeding beinvloedt de hoogte van de bloeddruk.

6 Drink minstens 1,5 liter vocht per dag
Goed voor de reiniging van het lichaam en voor de afvoering van afvalstoffen.

7 Houd je gewicht op de juiste peil.
Een te hoog lichaamsgewicht is meestal het gevolg van een verkeerde verhouding tussen voedselopname en voedselverbruik. Overgewicht gaat vaak samen met hoge bloeddruk, diabetes en een hoog vet gehalte in het bloed.

8 Voorkom voedselvergiftiging door goede hygiene.
Behandel voedsel, keukeninrichting en jezelf hygienisch.

9 Houd rekening met de aanwezigheid van schadelijke stoffen.
Hanteer de juiste bewaar- en productie technieken.

10 Lees goed wat er op de verpakking staat
Let op de uiterste gebruiks- en verpakkingsdatum.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

stroopwafels

Stroopwafels zijn iets typisch Nederlands. Lees hier over de geschiedenis van stroopwafels, het recept en heel interessante bijzonderheden

8 gezonde lekkere smoothie.

lekkere smoothie recepten.

Recept - Lasagne met mager rundergehakt - pasta - 380 calorieën per portie

We kennen allemaal de traditionele lasagne, welke toch wat calorieën bevat. Hier een receptje waarbij je toch wat rekening houdt met de calorieën.

Recept - appelflappen - dessert

Een receptje voor appelflappen.

Frikandelbroodje maken

Recept en werkwijze voor het zelf maken van een heerlijk frikandelbroodje

Makreel met appelen - recept - visgerecht

Makreel met appelen voor 4 personen

Gemarineerde lamsvleesspiesjes

Gemarineerde lamsvleesspiesjes

Recept Fruitpannenkoeken

Heerlijke fruitpannenkoeken waar kids dol op zijn! Snel, makkelijk en heel erg lekker!

Heerlijke gestoofde zalm met kruidenwijnsaus uit de oven

Heerlijke gestoofde zalm met kruidenwijnsaus uit de oven

Hét recept voor guacemole

recept

Hoe maak je chocoladeglazuur?

Beschrijving hoe je binnen 10 minuten chocoladeglazuur maakt

Waar aardbeien al niet goed voor zijn.

Aardbeien zijn een smaakvol en goed voor ons lichaam

Jagerschotel

Een lekkere ovenschotel.

Spaghetti met kruidenkaas

Het lekkerste en simpelste spaghetti recept die er is.

Polenta met paddestoelen

Verras uw vrienden met deze heerlijke polenta met paddestoelen! Bon appetit!

Zelf softijs maken, het lekkerste softijs

In dit artikel lees je hoe je zelf het lekkerste softijs kunt maken.

De smaak van geur

Hoe heerlijk de smaak van een bereiding ook, wanneer je neus weinig of niets waarneemt zullen je hersenen het gerecht als minder geslaagd registreren.

Lamsrib met rozemarijn en ansjovis

Een heerlijk Italiaans stuk vlees binnen 30 minuten klaar!

Ingewikkelde Vegetarische gerechten belasten het milieu.

Ingewikkelde vegetarische gerechten belasten het milieu doordat veel ingrediënten geïmporteerd moeten worden.

Spinazieschotel met gebakken aardappelen - 670 calorieën per persoon

Het recept voor een spinazieschotel met aardappelen, een stevige maaltijd en door vele geliefd.

‘Verborgen’ calorieën

Verborgen calorieen in voedsel

Rode poon met cherrytomaatjes

Een heerlijk Italiaans visgerecht!

Hachee afgebonden met perkoek

Een heerlijke hachee voor bij de hutspot, aardappelen of frietjes

Gezonde eetpatronen

Gezonde eetpatronen

Een lekkere maaltijdsalade

Een lekkere maaltijdsalade maak je zo!