Exotische vruchten - fruit


Publicatie datum:

De beschrijving van enkele wel- of niet bekende exotische vruchten.

Gesponsorde koppelingen

Meer en meer beginnen wij exotische vruchten te gebruiken in onze keuken. Ze zijn werkelijk in hun opmars. Enkele jaren terug was bv. de kiwi nog niet zo'n bekende vrucht, maar nu weet elke doornee mens hoe een kiwi eruit ziet en proeft. Maar wie kent er bv. de Kaki of Loquats?

* Amandelen

- Amandelen zijn kleine, ovale en platte noten. Ze hebben een lichtbruine bast met puntjes en gaatjes.
- Er zit een dun vliesje rond de blanke noot.
- Amandelen kunnen zowel een zoete als bittere smaak hebben.
- De amandelen worden voor verkoop gepeld.
- Ze zijn heel het jaar door te verkrijgen.
- Meestal worden ze verwerkt in gebak.

* Dadels

- Dadels kunnen een geelrode tot goudbruine kleur hebben.
- Ze zijn zwaar en glimmend.
- Ze hebben een zoet smaak.
- Als ze er verschrompeld uitzien of er zitten kerkkristallen op, kan je ze beter laten liggen en niet aankoopen.

* Kaki

- Lijken op tomaten en kunnen van kleur variëren, van geel tot dieprood.
- Van binnen zit er oranjegeel, sappig en zacht vlees, welk dat wel sterkgeurend is en goed afsmaakt.
- Ze zijn best te koop van oktober tot januari.

* Loquats

- Pitvruchten geïmporteerd uit Israël, ook gekend als Japanse mispels.
- Ze hebben qua vorm en grootte veel weg van de pruim.
- Hun gave schil kan goudgeel, oranje of roodbruin zijn.
- Je kan ze heel het jaar door aankopen enkel zijn ze zeker nog niet overal te koop aangeboden.

* Lichees

- Lichees zijn zoete vruchten en komen oorspronkelijk uit China.
- Ze zijn voorzien van een harde schaal die kan verschillen van roze tot bruin.
- Ze zijn iets groter dan kersen.
- Hun vruchtvlees is wit, stevig en héél sappig.
- Ze zijn vers verkrijgbaar van december tot februari. Koop ze als de schil rood is.

* Papaya's

- Grote tropische vruchten.
- De zachte schil verandert van kleur bij het rijpen, van groen naar geel of oranje.
- Het vruchtvlees, welke oranjeroze van kleur is,smaakt zoet en is zeer sappig.
- Koop ze als er echt fris uit zien, zonder vlekken en niet uitgedroogd ogen.

 * Paranoten

- De buitenkant van deze vrucht is hard, donkerbruin en heeft een driehoekige bast.
- Het vruchtvlees van de paranoten is stevig, iets vettig met een smaak die je kan evenaren met die van de kokosnoten.
- Ze zijn heel het jaar te koop, maar koop ze niet als ze rammelen of als de bast licht aanvoelt.

* Mango's

- De mango's kunnen heel veel verschillen van vorm en grootte. De vorm kan zowel peervormig als niervormig zijn. De grootste mango's kunnen zwaarder wegen als 1 kg, terwijl de kleinste zijn amper zo groot als een perzik.
- De harde en taaie schil kan verschillende kleuren omvatten, dit van groen, geel, oranje tot rood of een mengelmoes ervan.
- Het vruchtvlees is oranjegeel en heeft een bijzondere geur. Van smaak is het pikant en kruidig.
- Mango's kan je het beste kopen van januari tot september.

* Vijgen

- Vijgen, verse of groene, worden geïmproteerd uit de landen rond de Middellands Zee.
- Het zijn korte peervormig vruchten en als ze rijp zijn, zijn ze heel zacht.
- Het vruchtvlees is heel sappig, zoet en dieprood van kleur met veel pitjes.
- Wanneer je drogevijgen uit de verpakking haalt mogen ze niet blijven kleven.

* Kokosnoten

- Kokosnoten zijn grote noten met een harde donkerbruine buitenbarst, welke bedekt is met stevige lange haren.
- Om de omzeggens kleurloze melk uit de kokosnoot te krijgen, moeten we bovenaan de noot de drie kleine deukjes doorprikken. De melk kan je koel drinken.
- De versheid van de kokosnoot wordt bepaald door het feit dat wanneer men met de kokosnoot schud, je de melk kan horen klutsen.
- Het breken van de bast gebeurd het best met een hakmes en ongeveer 1/3 van de top van de kokosnoot. Als je dan de 2 helften van elkaar duwt, kan men het vruchtvlees eruit snijden.- Men kan het hele jaar door kokosnoten aankopen.
- Een kokosnoot is niet alleen lekker, maar kan ook op een hele decoratieve manier gebruikt worden.

* Ananas

- Grote eivormige vrucht met een harde schil voorzien van schubben. De kleur van de ananasschil kan variëren van diepgeel tot oranjebruin.
- Het vruchtvlees is stevig en kan een gele tot crèmekleurige kleur hebben. De smaak van het vruchtvlees is zoet en sappig.
- Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
- Buiten zijn lekker en frissesmaak kan men de ananas weer gebruiken op zeer decoratieve wijze.


Foobie gebruiker Garfieldje

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 86
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie eten-drinken

Bruinen Bonen Schotel.

geschikt voor 3/4 personen.

Een heerlijk aspergerisotto uit de Italiaanse keuken!

Een heerlijk hoofdgerecht in de lente!

Aardappelen en Knolgewassen

Een artikel over de verschillende soorten aardappels en knolgewassen.

Pasta met rucola en scampi

Wil je je gasten een mooi gerecht serveren? Maak dan deze heerlijke pasta!

Friet met kip: een simpel en heerlijk recept voor kleine en grote gezinnen

Dit recept is simpel te maken voor twee personen, maar ook eenvoudig uit te breiden naar bijvoorbeeld 10 personen, u hoeft slecht de hoeveelheid kip en aardappelen daarop af te stemmen en een passende ovenschaal te gebruiken.

Pennesalade met tonijn en peultjes

Een echt zomerse salade. lekker firs en gezond!

Witte-bonensalade

Een overheerlijke salade! probeer het nu ook!

Griekse rijstsoep of Avgolemonosoep

Een lichte voedzame rijst-soep met ei-citroensaus.

Nederlandse snelle appeltaart zonder boter

Een overheelijk appeltaartrecept met minder calorien die makkelijk en snel te bereiden is

Leuke en gezonde traktaties

leuke en gezonde traktaties

Recept kalfsvlees - kalfsragoût met groenten - stoofschotel

Een heerlijke stoofschotel die een volledige maaltijd vormt.

Aardbeiensorbet

Deze aardbeiensorbet is een ware streling voor je zintuigen, gezond en erg makkelijk om te maken. Een aanrader voor sorbetliefhebbers !

Elk pondje gaat door het mondje

Elk pondje gaat door het mondje.

kokosrijst: een snelkook recept

Mijn eigen snelkookmaaltijd: kokosrijst, speciale curry en kippenburgers.

Recept - Gestoofd schapenvlees - stoofschotel

Gestoofd schapenvlees kan zowel met aardappelpuree, spaghetti als met rijst opgediend worden.

Kookworkshops in het buitenland

Leren koken in het buitenland met de produkten van de streek

Saotosoep maken

Hoe maak ik lekkere saotasoep?

Is deze plant giftig of niet?

in situaties zonder voedsel of om je tuin huisdierveilig te maken is het handig te weten welke planten giftig zijn of niet.

Voor acht heerlijke pannenkoeken

Lekkere pannenkoeken met een simpel gerechtje

Uien en tranende ogen

Als je geregeld uien snijdt ken je het vast wel: Tranende ogen. Vraag je je ook wel eens af wat de oorzaak hiervan is? Je komt het in dit artikel te weten!

Avocado-feta wraps

recept voor avocado-feta wraps

Toscaanse broodsalade (Panzanella)

Een smaaksensatie voor je mond!

3 recepten voor baby’s eerste fruithapje

Maak zelf uw baby's fruithapjes

Limoen-ricottacake

Een heerlijk Italiaanse limoen-ricottacake!

Hoe maak je een lekker voorgerecht van mosselen

Mosselen in een knoflook-kruidenroomsaus op een bedje van sla