Exotische vruchten - fruit


Publicatie datum:

De beschrijving van enkele wel- of niet bekende exotische vruchten.

Gesponsorde koppelingen

Meer en meer beginnen wij exotische vruchten te gebruiken in onze keuken. Ze zijn werkelijk in hun opmars. Enkele jaren terug was bv. de kiwi nog niet zo'n bekende vrucht, maar nu weet elke doornee mens hoe een kiwi eruit ziet en proeft. Maar wie kent er bv. de Kaki of Loquats?

* Amandelen

- Amandelen zijn kleine, ovale en platte noten. Ze hebben een lichtbruine bast met puntjes en gaatjes.
- Er zit een dun vliesje rond de blanke noot.
- Amandelen kunnen zowel een zoete als bittere smaak hebben.
- De amandelen worden voor verkoop gepeld.
- Ze zijn heel het jaar door te verkrijgen.
- Meestal worden ze verwerkt in gebak.

* Dadels

- Dadels kunnen een geelrode tot goudbruine kleur hebben.
- Ze zijn zwaar en glimmend.
- Ze hebben een zoet smaak.
- Als ze er verschrompeld uitzien of er zitten kerkkristallen op, kan je ze beter laten liggen en niet aankoopen.

* Kaki

- Lijken op tomaten en kunnen van kleur variëren, van geel tot dieprood.
- Van binnen zit er oranjegeel, sappig en zacht vlees, welk dat wel sterkgeurend is en goed afsmaakt.
- Ze zijn best te koop van oktober tot januari.

* Loquats

- Pitvruchten geïmporteerd uit Israël, ook gekend als Japanse mispels.
- Ze hebben qua vorm en grootte veel weg van de pruim.
- Hun gave schil kan goudgeel, oranje of roodbruin zijn.
- Je kan ze heel het jaar door aankopen enkel zijn ze zeker nog niet overal te koop aangeboden.

* Lichees

- Lichees zijn zoete vruchten en komen oorspronkelijk uit China.
- Ze zijn voorzien van een harde schaal die kan verschillen van roze tot bruin.
- Ze zijn iets groter dan kersen.
- Hun vruchtvlees is wit, stevig en héél sappig.
- Ze zijn vers verkrijgbaar van december tot februari. Koop ze als de schil rood is.

* Papaya's

- Grote tropische vruchten.
- De zachte schil verandert van kleur bij het rijpen, van groen naar geel of oranje.
- Het vruchtvlees, welke oranjeroze van kleur is,smaakt zoet en is zeer sappig.
- Koop ze als er echt fris uit zien, zonder vlekken en niet uitgedroogd ogen.

 * Paranoten

- De buitenkant van deze vrucht is hard, donkerbruin en heeft een driehoekige bast.
- Het vruchtvlees van de paranoten is stevig, iets vettig met een smaak die je kan evenaren met die van de kokosnoten.
- Ze zijn heel het jaar te koop, maar koop ze niet als ze rammelen of als de bast licht aanvoelt.

* Mango's

- De mango's kunnen heel veel verschillen van vorm en grootte. De vorm kan zowel peervormig als niervormig zijn. De grootste mango's kunnen zwaarder wegen als 1 kg, terwijl de kleinste zijn amper zo groot als een perzik.
- De harde en taaie schil kan verschillende kleuren omvatten, dit van groen, geel, oranje tot rood of een mengelmoes ervan.
- Het vruchtvlees is oranjegeel en heeft een bijzondere geur. Van smaak is het pikant en kruidig.
- Mango's kan je het beste kopen van januari tot september.

* Vijgen

- Vijgen, verse of groene, worden geïmproteerd uit de landen rond de Middellands Zee.
- Het zijn korte peervormig vruchten en als ze rijp zijn, zijn ze heel zacht.
- Het vruchtvlees is heel sappig, zoet en dieprood van kleur met veel pitjes.
- Wanneer je drogevijgen uit de verpakking haalt mogen ze niet blijven kleven.

* Kokosnoten

- Kokosnoten zijn grote noten met een harde donkerbruine buitenbarst, welke bedekt is met stevige lange haren.
- Om de omzeggens kleurloze melk uit de kokosnoot te krijgen, moeten we bovenaan de noot de drie kleine deukjes doorprikken. De melk kan je koel drinken.
- De versheid van de kokosnoot wordt bepaald door het feit dat wanneer men met de kokosnoot schud, je de melk kan horen klutsen.
- Het breken van de bast gebeurd het best met een hakmes en ongeveer 1/3 van de top van de kokosnoot. Als je dan de 2 helften van elkaar duwt, kan men het vruchtvlees eruit snijden.- Men kan het hele jaar door kokosnoten aankopen.
- Een kokosnoot is niet alleen lekker, maar kan ook op een hele decoratieve manier gebruikt worden.

* Ananas

- Grote eivormige vrucht met een harde schil voorzien van schubben. De kleur van de ananasschil kan variëren van diepgeel tot oranjebruin.
- Het vruchtvlees is stevig en kan een gele tot crèmekleurige kleur hebben. De smaak van het vruchtvlees is zoet en sappig.
- Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
- Buiten zijn lekker en frissesmaak kan men de ananas weer gebruiken op zeer decoratieve wijze.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Garfieldje

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 86
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie eten-drinken

Wokgerecht: Scampi in het pannetje

Scampi's met groentjes in de wok bereiden, een uiterst lekker receptje

Welke koffie past bij jou?

Houd je van echte espresso, pads, zelf opgegoten koffie? Welke maling van de bonen vind je het lekkerst ? vers gemalen, voorgemalen of in senseo-pads ? wat maakt het eigenlijk uit? En wat kost het ?

Pasta met tonijn en broccoli

Recept voor 4 personen

Hoe maak ik worteltjestaart?

Heerlijke worteltjestaart uit de Amerikaanse keuken.

Heerlijk Recept Surinaamse Pastei

Recept voor het maken van een heerlijke surinaamse pastei

Eenvoudig recept voor de lekkerste cocktail

Maak nu eenvoudig de lekkerste cocktail met dit internationaal bekende recept.

Het 80/10/10 dieet

Wat is het 80/10/10 dieet?

Veelvuldige soorten spareribs

Vele soorten spareribs, welke kunt u bestellen?

De waarheid rondom eieren

Supermarkten maken keuzes in welke eieren ze aanbieden. Wat zijn de verschillen tussen eieren en hoe worden de kippen gehouden?

Overheerlijke raapstelensoep!

Heerlijke raapstelensoep met curyballetjes!

Knoedels, een gastronomische lekkernij... of toch niet ?

Wie op reis gaat naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk of Tsjechië komt ze ongetwijfeld tegen op het bord : knoedels. Voor enkelen een gastronomisch hoogstandje, voor de meesten een ervaring die men meestal zo snel mogelijk wil vergeten en in de toekomst vermijden.

Tagliatelle met tomaten-amandelsaus

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Hoe maak je een voorgerecht met eendenborstfilet

Eendenborstfilet met cranberry's en groene pesto

penne met broccoli en spek

Maak een overheerlijke pasta met broccoli en spek in minder dan 15 minuten

Heerlijke tomatensalade 4-6 personen

Een makkelijke maar heerlijke tomatensalade.

Warenwetbesluit Etiketteringvan levensmiddelen: wat moet er op het etiket van een levensmiddel?

Uitleg over het warenwetbesluit etikettering: wat moet er op het etiket?

Roomsaus voor bij pasta

Lekker saus voor bij pasta

Italiaanse saus Salsa verde

Heerlijke Italiaanse saus in 2 stappen klaar!

Recept kalfstong - kalfstongschotel - vleesgerecht

Een verrukelijke kalfstongschotel opgediend in een smakelijke en kruidige tomatensaus.

Frisse spinaziesalade met spekjes en pijnboompitjes

Een zomerse gemakkelijk te bereiden salade

Griekse heerlijkheden geschikt voor vegetariërs

Griekse hapjes geschikt voor vegetariërs.

Avocado-feta wraps

recept voor avocado-feta wraps

Recept - steak au poivre - vleesgerecht

Het recept bij uitstek voor de alom bekende en grote favoriet 'de steak au poivre'.

Limoen-ricottacake

Een heerlijk Italiaanse limoen-ricottacake!

Stampot rauwe raapstelen met vlees en jus

Stampot rauwe raapstelen, een echt voorjaarsgerecht