Falafel: Wat is het en hoe maak je het?


Publicatie datum:

In dit artikel leer je wat falafel precies is en hoe je het thuis zelf kan maken

Gesponsorde koppelingen

Een gezond leven, waarbij bewust wordt gekozen voor gezonde voeding is voor veel mensen van groot belang. Hierdoor staat er in vele gezinnen ook meer en meer eens een vegetarisch gerecht op het menu. Een heel lekker en eenvoudig te bereiden vegetarisch gerecht is falafel. Hieronder kan je lezen wat falafel precies is en hoe je het zelf kan maken.

Wat is falafel?

Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende kruiden die een knapperig korstje krijgen doordat ze gefrituurd worden.

Door geschiedkundigen wordt algemeen aangenomen dat de falafel uit Egypte stamt en als gerecht diende voor tijdens de vastenperiode. Tegenwoordig is falafel een traditioneel gerecht in het Midden Oosten en in Noord-Afrika. In Europa vind je het op het menu van de meeste Arabische restaurants en als vegetarisch alternatief voor de döner kebap. Falafel wordt meestal gegeten met Tahina, een sesamsaus, of humus, een kikkererwtensaus.  

In vele supermarkten kan je ook kant-en-klare falafelballetjes kopen of een falafelmix waar je enkel nog water aan moet toevoegen.

Hoe maak je falafel?

Benodigdheden voor 16 stuks:

  • 2 blikken kikkererwten (of 200 gram verse kikkererwten die minimaal een nacht in water hebben geweekt)
  • 1\4 koffietas broodkruimels
  • 2 eetlepels bloem (of 50 gram bulgur)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1\2 teelepel bakpoeder
  • 1 teelepel gemalen komijn
  • 1 teelepel gemalen koriander
  • 1\4 teelepel cayennepeper
  • fijngehakte peterselie
  • 1\2 teelepel zout
  • zwarte peper
  • blender of staafmixer

Bereiding:

Snij de teentjes look en de ui fijn. Doe de kikkererwten, de look, de ui, de broodkruimels, de bloem, het bakpoeder en de kruiden in een blender (een keukenmachine) en pureer tot je een fijne puree hebt. Je kan hiervoor ook een staafmixer gebruiken. Neem vervolgens telkens een eetlepel van dit mengsel en maak daar balletjes van met een doorsnede van 3 a 5 centimeter. Druk het deeg goed aan als je de balletjes maakt. Druk de balletjes daarna een beetje plat, zodat ze de juiste vorm krijgen. Bak de balletjes 2 a 3 minuten in een frituurpan op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Je kan dit eventueel ook doen in een pan met zeer hete olijfolie.

Tip: Zorg dat het mengsel niet te droog of te vochtig is. Indien het te droog is, voeg dan een beetje olijfolie toe. Indien het te vochtig is, voeg dan een beetje broodkruimels toe.

Wat kun je bij falafel serveren?

Zure en frisse smaken en sausjes op basis van joghourt of melk passen goed bij falafel. Hieronder staan enkele voorbeelden

  • Knoflooksaus
  • Tzaziki
  • Couscoussalade
  • Salade
  • Komkommer in een dille dressing

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Chocolade - de geschiedenis en productie

Chocolade - de geschiedenis en productie

Zuurkoolsoep, reiniging voor de darmen

Super gemakkelijk te maken maaltijdsoep, klaar in 20 minuten.

Groente pannenkoeken met een vleugje zoetigheid;

Heerlijk voedzaam en vullend recept voor als je eens wat anders op je pannenkoek wilt hebben dan stroop of suiker.

zoetzure kip met mango

Zoetzure kip met mango en rijst als hoofdgerecht

Tomaten-basilicumsoep

Krijg nu binnen een paar stappen een heerlijk Italiaans tomaten-basilicumsoep!

Broodpudding - dessert

Recept voor de bereiding van een overheerlijke broodpudding aangevuld met krenten rozijnen.

Zelf softijs maken, het lekkerste softijs

In dit artikel lees je hoe je zelf het lekkerste softijs kunt maken.

Een lekkere zondagslunch hoeft niet veel tijd te kosten

Een eenvoudig, maar smakelijk lunchrecept, varieer naar hartelust!

Hoe maak je simpel een lekkere cordon bleu van kalkoen

Kalkoen cordon bleu, lekker en snel op tafel

Gevulde Braadworst

Een variatie op de bekende braadworst

Peren in wijnsaus - dessert - 400 calorieën per persoon

Een overheerlijk dessert bestaande uit verse peren aangevuld met witte wijn.

Zelf babyvoeding maken. Goedkoop, gemakkelijk & gezond!

Voordelen en tips voor het zelf maken van babyvoeding

recept - hapjes - borrelhapjes

Houdt u van borrelhapjes? Hier enkele receptjes.

Eenvoudig zelf croissantjes maken, eenvoudig zelf croissanten maken deel 2

Binnen 10 minuten snel en makkelijk zelf croissantjes maken.

Feestelijke drankjes met de blender

Met een blender maakt u overheerlijke en feestelijke drankjes

Aardappel

Aardappelen telen, bereiden, vis

Minestronesoep

Een heerlijke maaltijdsoep binnen een paar minuten klaar!

Spinaziegnocchi

Een heerlijke spinazie gerecht uit de Italiaanse keuken!

Gepocheerde peren met marsala en zabaglione

Een heerlijk Italiaans nagerecht!

Italiaanse broodjes met gedroogde tomaat!

Overheerlijke italiaanse broodjes met gedroogde tomaat oftewel 'Panini con pomodori secchi'

Crème karamel of vanille flan

Heerlijk recept crème karamel of vanille flan!

8 gezonde lekkere smoothie.

lekkere smoothie recepten.

Gebraden Haas

Recept voor gebraden haas

Kaastaart

overheerlijke, smeuïge kaastaart klaar in amper 20 minuten

Pasta met tonijn en broccoli

Recept voor 4 personen