Falafel: Wat is het en hoe maak je het?


Publicatie datum:

In dit artikel leer je wat falafel precies is en hoe je het thuis zelf kan maken

Gesponsorde koppelingen

Een gezond leven, waarbij bewust wordt gekozen voor gezonde voeding is voor veel mensen van groot belang. Hierdoor staat er in vele gezinnen ook meer en meer eens een vegetarisch gerecht op het menu. Een heel lekker en eenvoudig te bereiden vegetarisch gerecht is falafel. Hieronder kan je lezen wat falafel precies is en hoe je het zelf kan maken.

Gesponsorde koppelingen

Wat is falafel?

Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende kruiden die een knapperig korstje krijgen doordat ze gefrituurd worden.

Door geschiedkundigen wordt algemeen aangenomen dat de falafel uit Egypte stamt en als gerecht diende voor tijdens de vastenperiode. Tegenwoordig is falafel een traditioneel gerecht in het Midden Oosten en in Noord-Afrika. In Europa vind je het op het menu van de meeste Arabische restaurants en als vegetarisch alternatief voor de döner kebap. Falafel wordt meestal gegeten met Tahina, een sesamsaus, of humus, een kikkererwtensaus.  

In vele supermarkten kan je ook kant-en-klare falafelballetjes kopen of een falafelmix waar je enkel nog water aan moet toevoegen.

Hoe maak je falafel?

Benodigdheden voor 16 stuks:

  • 2 blikken kikkererwten (of 200 gram verse kikkererwten die minimaal een nacht in water hebben geweekt)
  • 1\4 koffietas broodkruimels
  • 2 eetlepels bloem (of 50 gram bulgur)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1\2 teelepel bakpoeder
  • 1 teelepel gemalen komijn
  • 1 teelepel gemalen koriander
  • 1\4 teelepel cayennepeper
  • fijngehakte peterselie
  • 1\2 teelepel zout
  • zwarte peper
  • blender of staafmixer

Bereiding:

Snij de teentjes look en de ui fijn. Doe de kikkererwten, de look, de ui, de broodkruimels, de bloem, het bakpoeder en de kruiden in een blender (een keukenmachine) en pureer tot je een fijne puree hebt. Je kan hiervoor ook een staafmixer gebruiken. Neem vervolgens telkens een eetlepel van dit mengsel en maak daar balletjes van met een doorsnede van 3 a 5 centimeter. Druk het deeg goed aan als je de balletjes maakt. Druk de balletjes daarna een beetje plat, zodat ze de juiste vorm krijgen. Bak de balletjes 2 a 3 minuten in een frituurpan op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Je kan dit eventueel ook doen in een pan met zeer hete olijfolie.

Tip: Zorg dat het mengsel niet te droog of te vochtig is. Indien het te droog is, voeg dan een beetje olijfolie toe. Indien het te vochtig is, voeg dan een beetje broodkruimels toe.

Wat kun je bij falafel serveren?

Zure en frisse smaken en sausjes op basis van joghourt of melk passen goed bij falafel. Hieronder staan enkele voorbeelden

  • Knoflooksaus
  • Tzaziki
  • Couscoussalade
  • Salade
  • Komkommer in een dille dressing

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Hoe maak ik een mokkataart?

Hoe maak ik een mokkataart? Wat ik heb nodig om een mokkataart te maken?

pompoensoep

lekkere soep voor elk seizoen

Cajun voorgerecht of klein hapje uit Louisiana

Een Cajun vleespasteitje is een lekker voorgerecht of hapje bij de borrel

Elk pondje gaat door het mondje

Elk pondje gaat door het mondje.

Welk voedsel kan je invriezen?

Groenten invriezen? Enkele goede regels over het invriezen van voeding of etenswaren.