Falafel: Wat is het en hoe maak je het?


Publicatie datum:

In dit artikel leer je wat falafel precies is en hoe je het thuis zelf kan maken

Gesponsorde koppelingen

Een gezond leven, waarbij bewust wordt gekozen voor gezonde voeding is voor veel mensen van groot belang. Hierdoor staat er in vele gezinnen ook meer en meer eens een vegetarisch gerecht op het menu. Een heel lekker en eenvoudig te bereiden vegetarisch gerecht is falafel. Hieronder kan je lezen wat falafel precies is en hoe je het zelf kan maken.

Wat is falafel?

Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende kruiden die een knapperig korstje krijgen doordat ze gefrituurd worden.

Door geschiedkundigen wordt algemeen aangenomen dat de falafel uit Egypte stamt en als gerecht diende voor tijdens de vastenperiode. Tegenwoordig is falafel een traditioneel gerecht in het Midden Oosten en in Noord-Afrika. In Europa vind je het op het menu van de meeste Arabische restaurants en als vegetarisch alternatief voor de döner kebap. Falafel wordt meestal gegeten met Tahina, een sesamsaus, of humus, een kikkererwtensaus.  

In vele supermarkten kan je ook kant-en-klare falafelballetjes kopen of een falafelmix waar je enkel nog water aan moet toevoegen.

Hoe maak je falafel?

Benodigdheden voor 16 stuks:

  • 2 blikken kikkererwten (of 200 gram verse kikkererwten die minimaal een nacht in water hebben geweekt)
  • 1\4 koffietas broodkruimels
  • 2 eetlepels bloem (of 50 gram bulgur)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1\2 teelepel bakpoeder
  • 1 teelepel gemalen komijn
  • 1 teelepel gemalen koriander
  • 1\4 teelepel cayennepeper
  • fijngehakte peterselie
  • 1\2 teelepel zout
  • zwarte peper
  • blender of staafmixer

Bereiding:

Snij de teentjes look en de ui fijn. Doe de kikkererwten, de look, de ui, de broodkruimels, de bloem, het bakpoeder en de kruiden in een blender (een keukenmachine) en pureer tot je een fijne puree hebt. Je kan hiervoor ook een staafmixer gebruiken. Neem vervolgens telkens een eetlepel van dit mengsel en maak daar balletjes van met een doorsnede van 3 a 5 centimeter. Druk het deeg goed aan als je de balletjes maakt. Druk de balletjes daarna een beetje plat, zodat ze de juiste vorm krijgen. Bak de balletjes 2 a 3 minuten in een frituurpan op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Je kan dit eventueel ook doen in een pan met zeer hete olijfolie.

Tip: Zorg dat het mengsel niet te droog of te vochtig is. Indien het te droog is, voeg dan een beetje olijfolie toe. Indien het te vochtig is, voeg dan een beetje broodkruimels toe.

Wat kun je bij falafel serveren?

Zure en frisse smaken en sausjes op basis van joghourt of melk passen goed bij falafel. Hieronder staan enkele voorbeelden

  • Knoflooksaus
  • Tzaziki
  • Couscoussalade
  • Salade
  • Komkommer in een dille dressing

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Toscaanse scholrolletjes

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Wat is de beste studentenhaver of elitehaver?

Het is heel gezond en lekker maar wat is de beste studentenhaver of elitehaver?

Groene smoothies fabriceren

Groene smoothies bevatten in ruime kwantiteit groene bladgroenten en die zijn een bijzonder belangrijke bron van eiwitten,vezels, vitaminen en anti-oxidanten.
Maar bovendien zijn ze ook eenvoudig erg aanlokkelijk .

10 tips om e-nummers te minderen

E-nummers hebben een functie in producten. Toch is er een groep mensen die weinig e-nummers consumeert. Wanneer je e-nummers wilt verminderen is dit moeilijk.

Studentenpasta met rode pesto en gerookte kipfilet

Gemakkelijke stevige pasta met de stevige bite van zongedroogde tomaten

Recept: Makkelijke en snelle koekjes

Recept voor simpele maar lekkere koekjes.Snel en makkelijk te bereiden!

Hoe maak ik worteltjestaart?

Heerlijke worteltjestaart uit de Amerikaanse keuken.

Pittige salamimuffins

Pittige salamimuffins

Champagne op een originele manier

Wil je graag eens champagne op een originele manier schenken? Hier zijn enkele tips om je champagne origineler te maken

Catalaans gekruid stokbrood

Recept voor Catalaans gekruid stokbrood

Ketjap sate in 25 min. bereidingstijd (4 personen) recept

Een lekker budget recept, wat ook nog eens snel klaar is!

Gegrilde teriyaki aubergine

Heerlijk oosters bijgerecht!

Exotisch kipgerecht met aardappelen

Een heerlijk kipgerecht met exotische smaken uit Marokko.

Griekse heerlijkheden geschikt voor vegetariërs

Griekse hapjes geschikt voor vegetariërs.

Dieet: Groenteschnitzel: 115 calorieën per persoon

Een heerlijke schnitzel met weinig calorieën en boordevol groentjes

Konijn alla ligure

Een heerlijk Italiaans gerecht konijn alla ligure

Blote billetjes in het gras, Blote meisjes in het groene gras

Blote kontjes in het groene gras is lekkere gezonde Hollandse kost en nog heel makkelijk klaar te maken ook.

Posteleinsoep

Soep van een vergeten groente

Italiaanse ovenschotel

Heerlijke Italiaanse ovenschotel met courgette

Hoe krijg je een lekkere spek pannenkoek

Hier lees je hoe je een heerlijke spek pannenkoek kan bakken

penne met broccoli en spek

Maak een overheerlijke pasta met broccoli en spek in minder dan 15 minuten

salade van geofte paprika, ui en ansjovis

Laat uw vrienden verbaasd staan met deze heerlijke salade

Crostini met paddestoelen

Een heerlijk Italiaans gerecht! Laat uw vrienden verassen!

Aardappelschotel

geschikt voor 3/4 personen.

Snelle couscoussalade

Couscoussalade voor als bijgerecht of hoofdgerecht. Lekker makkelijk en snel.