Falafel: Wat is het en hoe maak je het?


Publicatie datum:

In dit artikel leer je wat falafel precies is en hoe je het thuis zelf kan maken

Gesponsorde koppelingen

Een gezond leven, waarbij bewust wordt gekozen voor gezonde voeding is voor veel mensen van groot belang. Hierdoor staat er in vele gezinnen ook meer en meer eens een vegetarisch gerecht op het menu. Een heel lekker en eenvoudig te bereiden vegetarisch gerecht is falafel. Hieronder kan je lezen wat falafel precies is en hoe je het zelf kan maken.

Wat is falafel?

Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende kruiden die een knapperig korstje krijgen doordat ze gefrituurd worden.

Door geschiedkundigen wordt algemeen aangenomen dat de falafel uit Egypte stamt en als gerecht diende voor tijdens de vastenperiode. Tegenwoordig is falafel een traditioneel gerecht in het Midden Oosten en in Noord-Afrika. In Europa vind je het op het menu van de meeste Arabische restaurants en als vegetarisch alternatief voor de döner kebap. Falafel wordt meestal gegeten met Tahina, een sesamsaus, of humus, een kikkererwtensaus.  

In vele supermarkten kan je ook kant-en-klare falafelballetjes kopen of een falafelmix waar je enkel nog water aan moet toevoegen.

Hoe maak je falafel?

Benodigdheden voor 16 stuks:

  • 2 blikken kikkererwten (of 200 gram verse kikkererwten die minimaal een nacht in water hebben geweekt)
  • 1\4 koffietas broodkruimels
  • 2 eetlepels bloem (of 50 gram bulgur)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1\2 teelepel bakpoeder
  • 1 teelepel gemalen komijn
  • 1 teelepel gemalen koriander
  • 1\4 teelepel cayennepeper
  • fijngehakte peterselie
  • 1\2 teelepel zout
  • zwarte peper
  • blender of staafmixer

Bereiding:

Snij de teentjes look en de ui fijn. Doe de kikkererwten, de look, de ui, de broodkruimels, de bloem, het bakpoeder en de kruiden in een blender (een keukenmachine) en pureer tot je een fijne puree hebt. Je kan hiervoor ook een staafmixer gebruiken. Neem vervolgens telkens een eetlepel van dit mengsel en maak daar balletjes van met een doorsnede van 3 a 5 centimeter. Druk het deeg goed aan als je de balletjes maakt. Druk de balletjes daarna een beetje plat, zodat ze de juiste vorm krijgen. Bak de balletjes 2 a 3 minuten in een frituurpan op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Je kan dit eventueel ook doen in een pan met zeer hete olijfolie.

Tip: Zorg dat het mengsel niet te droog of te vochtig is. Indien het te droog is, voeg dan een beetje olijfolie toe. Indien het te vochtig is, voeg dan een beetje broodkruimels toe.

Wat kun je bij falafel serveren?

Zure en frisse smaken en sausjes op basis van joghourt of melk passen goed bij falafel. Hieronder staan enkele voorbeelden

  • Knoflooksaus
  • Tzaziki
  • Couscoussalade
  • Salade
  • Komkommer in een dille dressing
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Eiwitrijke voedingsmiddelen: Ideaal voor spiermassa kweken of afslanken

Kom je eiwitten tekort? Of wil je gewoon eens weten welke voedingsmiddelen veel eiwitten bevatten? Lees dan dit artikel!

Paling in tomatensaus

Met het volgende receptje kan iedereen paling maken.

Basisrisotto

Dit is een zeer eenvoudig en veelzijdig gerecht waarmee je zeker indruk maakt op gasten!

Courgette gevuld met couscous

Ovengerecht van gevulde courgette met couscous en twee soorten kaas

Konijn alla ligure

Een heerlijk Italiaans gerecht konijn alla ligure

3 recepten voor baby’s eerste fruithapje

Maak zelf uw baby's fruithapjes

Lamsspiesjes als bijgerecht of voorgerecht

Lamsgehakt op een spiesje, speciaal voor de grill(plaat) of barbecue

Gevulde appeltjes van oranje (Toetje)

gevulde sinasappel koud geserveerd

Mediterrane muffins

Mediterrane muffins

Pasta met Ossenstaart en rundergehakt

De allerlekkerste pasta

Flensjes (basis recept)

Basis recept voor Flensjes

Italiaanse gesmoorde venkel (Finocchio)

Binnen een paar stappen heeft u een heerlijke Italiaans gerecht op tafel, verras uw vrienden met uw kookkunsten!

Heerlijke kindermacaroni

Wilt u wat gezonds, makkelijks en lekkers op tafel voor u zelf en kinderen? Dan is dit een recept voor u!!

Caprinataart met rood fruit

Een heerlijke Italiaanse taart!

Kun je goedkoop stoned worden van tomatenketchup?

Dat je goedkoop stoned kunt worden van wilde sla en wilde paddenstoelen is bekend maar kun je ook goedkoop stoned worden van tomatenketchup?

De bekende italiaanse tomaten saus

Overheerlijke italiaanse tomatensaus. Haal de cultuur in uw keuken!

Griekse heerlijkheden geschikt voor vegetariërs

Griekse hapjes geschikt voor vegetariërs.

Appeltaart

Lekkere zelfgemaakte appeltaart voor verjaardagen of zomaar.

Hachee afgebonden met perkoek

Een heerlijke hachee voor bij de hutspot, aardappelen of frietjes

Wokgerecht: Scampi in het pannetje

Scampi's met groentjes in de wok bereiden, een uiterst lekker receptje

Teveel gekookt? Eerst even afkoelen!

Bespaar energie: gebruik de koelkast en vriezer optimaal

Hoe maak je een makkelijke en snelle bruine bonenschotel

Een pittig hoofdgerecht van bruine bonen en shoarmavlees

Lamsrib met rozemarijn en ansjovis

Een heerlijk Italiaans stuk vlees binnen 30 minuten klaar!

Het recept voor de lekkerste chocolade brownies!

De lekkerste chocolade brownies kunt u nu zelf maken!

Recept wildpannetje

Recept