Gezonde voeding, wel echt gezond?


Publicatie datum:

Is het eten waarvan we denken dat het gezond is wel echt gezond?

Gesponsorde koppelingen

Eten is een belangrijk iets. Het bepaald namelijk voor een groot deel of jij je goed voelt, of jij lekker in je vel zit en of je er gezond uitziet. Natuurlijk eet iedereen wel eens wat ongezonds, en we weten ook allemaal heel goed of iets ongezond is of niet maar wat we vaak minder goed weten is wanneer iets echt gezond is. Nouja, we denken wel dat we het weten want als wij een pot met doperwten en worteltjes kopen gaan we ervan uit dat dat ook gezond is. In dit artikel meer uitleg over voeding en de verborgen stoffen die daarin zitten.

De laatste tijd hoor en zie je het veel vaker. Zonder kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen. Kleurstoffen worden aangegeven met E-nummers. Hieraan zie je welke kleurstof er gebruikt is. Zo zijn er al veel onderzoeken gedaan naar de invloed van kleurstoffen op het lichaam van ons. Zo is er al eens aan ouders geadviseerd door de Engelse Food Standards Agency hun kinderen minder kleurstoffen te laten eten. Maar laten wij, en kinderen, nou net kiezen voor die knalrode lolly's en die smarties in alle kleuren. Eerder zijn er al eens aanwijzingen geweest dat kinderen gedragsproblemen zouden krijgen als ze teveel van deze kleurstoffen binnenkrijgen. Ze worden drukker en kunnen vervelend worden. Ook kunnen kleurstoffen voor volwassenen slecht voor de gezondheid zijn.

Het is belangrijk goed in de gaten te houden wat je nou eigenlijk allemaal binnenkrijgt, want er zit meer in voedsel dan wat jij denkt dat erin zit. Zo kwam ik er onlangs achter dat een ogenschijnlijk onschuldige stof als gelatine afval is van dieren. Het is een eiwitproduct dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse uit collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefsels zoals huid, botten en kraakbeen van zoogdieren. Natuurlijk denk jij niet als jij een bakje chocoladevla eet dat je tegelijk ook meteen afval van dieren eet.

Nou even naar het onderwerp waarmee we begonnen in de inleiding. Groenten uit een potje. Vaak wordt er wel gedacht dat groenten uit een potje minder gezond is dan verse groenten. Toch klopt dit niet helemaal, door de snelle verwerking blijven veel voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden waardoor groenten uit blik, glas of diepvries nog volop vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen bevatten. Als je verse groenten gaat bereiden moeten deze vaak een langere weg afleggen voordat ze in de pan kunnen belanden. Dus dan is de vraag, wat is gezonder, groenten uit bijv. een blik met een korte bereidingsweg of de verse groenten met een langere bereidingsweg maar wel uit je eigen tuin en zonder kunstmatige toevoegingen. Het verschil zou vast niet heel hoog liggen en daarom is groente uit blik een goede vervanger. Maar dan is wel weer de vraag bij groenten uit blik wat er verder is toegevoegd.

Er is veel bekend over fruit, maar hier toch nog een klein stukje over het o zo belangrijke fruit, omdat het zo gezond is! Het is belangrijk iedere dag minstens 2 stukken fruit te eten en het beste is dit een beetje af te wisselen. Neem bijv. op maandag een peer en een kiwi, op dinsdag een appel en een banaan en op woensdag een sinaasappel en wat druiven. Zo krijg je steeds andere belangrijke stoffen van verschillende stukken fruit binnen. In het ene stuk fruit zit namelijk bijv. vitamine B6, in een ander stuk fruit zitten weer veel voedingsvezels. Ook is het hartstikke veranwoord als je wilt afvallen, aangezien fruit noodzakelijk is is dat ook wel ontzettend handig. Van fruit zijn veel dingen bekend, zo zouden appels goed zijn tegen astma en zit er in een banaan veel ijzer. Ook het verschil in kleur zou iets zeggen over het ''gezondheidsgehalte.'' Bijvoorbeeld bij rood en paars voedsel, zoals kersen en bosbessen zegt men dat deze gunstig werken op de stoelgang en de urinewegen.

Zo zie je wel, dat er veel meer achter eten schuilt, en nou heb ik nog maar een paar voorbeelden gegeven. Een beetje oplettendheid kan dan ook geen kwaad. Pak dus een lekkere appel en laat die zak chips nog even liggen tot vanvond!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Pasta saus maken / koken

Simpele manier om een lekkere pasta saus te maken.

Wokgerecht: Pannenkoeken met lente-uitjes

Het recept van een zeer smakelijke wokpannenkoek. Niet alledaags, maar zeer lekker.

Lamsvlees met andijvie en avgolemono-saus

Grieks recept voor een stoofschotel met lamsvlees, sla (andijvie) en avgolemono-saus.

Aardappelen en Knolgewassen

Een artikel over de verschillende soorten aardappels en knolgewassen.

Courgette-blauwe kaas soep

Deze heerlijke courgette-blauwe kaas soep is heerlijk en super makkelijk en snel te maken.

Caprinataart met rood fruit

Een heerlijke Italiaanse taart!

Recept

Een recept voor een heerlijke overschotel met tortillachips. Makkelijk te breiden van 1 persoon tot een grote groep!

Krab - basisbereiding - tips en weetjes

Een verse krab, hoe begin je eraan? De basisbereiding voor krab op een eenvoudige manier gebracht.

Amaretto-bosbessen met mascarponecrème

een heerlijk Italiaans nagerecht!

Eenvoudig recept voor de lekkerste slagroomtaart

Lees hier hoe je eenvoudig de lekkerste slagroomtaart maakt.

penne met broccoli en spek

Maak een overheerlijke pasta met broccoli en spek in minder dan 15 minuten

Antiliaans kippensoep

Heerlijk gezonde kippensoep op antilliaanse wijze

Recept energierijke milkshake

Energierijk recept milkshake

Gebraden Haas

Recept voor gebraden haas

Gebakken oosterse rijst

Een pittige gebakken oosterse rijst

Heerlijke wrap

Een overheerlijk recept voor een wrap die bovendien snel klaar is!

Kalfsvlees met tonijnsaus

Een heerlijk Italiaans vitello tonnato (kalfsvlees met tonijnsaus)

Rundsvlees op grootmoeders wijze

Rundsvlees op grootmoeders wijze en daar kan niets boven. Overheerlijk recept.

Heerlijke echte amerikaans cheesecake!

HET recept voor een tradionele amerikaans dessert

Frutta con zabaglione

Een heerlijk Italiaans desert!

Runderragoût op Griekse wijze

Een simpele bereidingswijze voor een Griekse runderragoût.

Spaghetti Bolognese

heerlijke Italiaanse tomaten-gehaktsaus

Snel en goedkoop koken: gerechtje van een student

Geniet van een simpel, goedkoop en overheerlijk gerecht!

Cocktails voor de Decembermaand

Cocktails voor de gezellige Decembermaand

Walnotentapenade

Recept van tapenade, waar je mee kunt variëren.