Halvarine, margarine of roomboter


Publicatie datum:

Een informatief artikel over het gebruik van boter op brood.

Gesponsorde koppelingen

Er is tegenwoordig ruime keuze in wat wij op ons brood kunnen smeren. Waar wat is het verschil tussen deze producten? In dit artikel vind u informatie over welk broodsmeersel geschikt is voor u.

 

Het is voor iedereen belangrijk om boter te gebruiken op brood omdat boter voor ons de grootste bron is van vetzuren. Verder zitten er in boter vitamine E, A en D. Deze vitaminen zitten alleen in producten met vet. Feit is dus dat we boter nodig hebben, maar welke boter is geschikt voor mij?

Een roomboter

We beginnen met roomboter, dit is ten alle tijden een ongeschikte keuze. Er zitten in roomboter veel verzadigde vetten (verzadigd=verkeerd) en een flinke hoeveelheid zout, wat ongunstig is voor de bloeddruk. Ook is roomboter een minder goede bron van vitamine D. Deze is erg belangrijk voor onze botten. Kortom, het advies is om geen roomboter te gebruiken.

Halvarine of margarine?

Bij het zoeken naar een verschil tussen halvarine en margarine kijken we naar de hoeveelheid vet die het product bevat. Halvarine bevat minder dan 40% vet en een magarine meer. Voor mensen die gewicht willen verliezen heeft een halvarine de voorkeur en als u wilt aankomen kunt u kiezen voor een margarine.

Wat betekent “dieet” en “light”?

Als er op de verpakking dieet vermeld staat betekent het niet dat er minder energie in zit. Bij een broodsmeersel is dieet een aanduiding voor een goede vet verhouding. Dus minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet (onverzadigd vet=oke). Dieetbroodsmeersels zijn een goed product voor iedereen met hart en vaatziekten of een risico daarop.

Als er op een broodsmeersel staat dat het product light is betekend het dat er minder energie of vet in zit. En dit zegt niets over de soorten vet.

Blue Band Idee

Er worden steeds meer speciale boters geïntroduceerd, maar doen die ook echt wat ze beloven? Speciaal voor kinderen is er Blue Band Idee, dit is een halvarine. Voor kinderen is een margarine bij voorkeur meer geschikt omdat kinderen de vetzuren goed kunnen gebruiken. Verder is Blue Band Idee een goed product omdat er B vitamines, foliumzuur, B12, calcium en visvetzuren aan zijn toegevoegd zonder de oorspronkelijke voedingsstoffen in boter te verliezen. Het verschil met Blue Band Goede Startis dat goede start geen visvetzuren bevat, en deze zijn erg belangrijk. Blue Band Idee is dus zeker een aanrader voor uw kind.

Becel Pro Actif

Becel Pro Actif is de halvarine die ervoor zorgt dat uw cholesterol gaat dalen door plantensterolen. Het is aangetoond dat het cholesterol 7 tot 10% kan dalen door het gebruik van deze boter. Maar om de juiste hoeveel heid plantensterolen uit de boter te halen zou u 6 tot 7 boterhammen per dag moeten besmeren. Dit is voor een gemiddelde persoon erg veel. Ik raad u dan ook aan als u het product wilt gebruiken de juiste hoeveelheid boterhammen te eten. U kunt ook voor de juiste hoeveelheid plantensterolen de flesjes pro actif gebruiken, dan hoeft u er maar 1 per dag en kunt u een goedkopere halvarine kopen. Heeft u geen hoog cholesterol dan hoeft u dit product niet te gebruiken.

Bebo

Voor oudere mensen die wel wat energie kunnen gebruiken is er de margarine van Bebo. Kies dan bij voorkeur voor Bebo Vitaal omdat deze margarine extra vitamine D bevat. Dit is een vitamine die bijna alle ouderen tekort komen.

Boters met omega vetzuren

Sommige broodsmeersels van tegenwoordig bevatten omega vetzuren, ookwel visvetzuren genoemd. Als de aanbeveling van 2 keer vis per week waarvan minstens 1 keer vette vis wordt gevolgd, dan is het niet nodig om een broodsmeersel met visvetzuren te gebruiken. Wanneer u geen, of 1 keer per week vis eet, dan is een boter met visvetzuren een goede aanvulling.

Conclusie:

Ik hoop dat iedereen nu weet wat belangrijk is bij het uitzoeken van een broodsmeersel. Hieronder vind u een samenvatting.

 

Halvarine

Margarine

Geschikt voor

Iedereen met een hoog/goed gewicht

Iedereen met een laag gewicht

Producten

Twenty Four, Becel Pro Actif, Linera, Becel Calorie Light, Becel   Light, Bebo Omega Light, Wajang Light, Becel Omega 3 Plus, Blue Band Goede   Start, Becel Pro Actif Bloeddruk, Blue Band Idee, Blue Band halvarine,   Gouda’s Glorie Zonne Pond, Zeeuws Meisje halvarine, Bona halfvol, Alpro Soja,   lekker gezond smeren, Bebo Light, Bebo Bio Light, Gouda’s Glorie halvarine

Bertolli, Bebo Omega Spread, Becel Dieet, Bona, Gouda’s Glorie   Volle Pond, Bebo margarine, Bebo Vitaal, Bebo Daily Gold.

 

Bron: www.voorlichtingmvo.nl

 


Foobie gebruiker noechie

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Kippensoep tegen verkoudheid, Carnosine natuurlijk middel tegen verkoudheid

Verkoudheid kun je effectief bestrijden met natuurlijke producten die Carnosine bevatten.

Koffie - Irish koffie - koffie Brûlot - Borgia koffie

De bereidingswijze voor koffie op 3 verschillende manieren.

Italiaanse champignon ragoutbroodjes

een lekker snel lunchgerecht of makkelijk avondmaal

Oranje boven! Een gezond Koninklijk cakeje

Oranjecake met worteltjes

Cupcakes

Alles over de cupcakes en waar je kunt oefenen om ze te maken.

Zelf bier brouwen

Lees hier hoe je eenvoudig zelf bier kan maken.

Bloemkool met peterseliesaus - 380 calorieën per persoon

Het verfijnde receptje voor een bloemkool met peterseliesaus.

Simpele aardappelsalade

Simpel recept voor een heerlijke aardappelsalade

Moeten we steeds meer voedsel produceren of moeten we vegetarisch worden?

Door de groei van de wereldbevolking stijgt de vraag naar voedsel, maar moeten we daarom ook steeds meer voedsel produceren?

Courgettesoep

Een smaaksensatie voor je mond!

Eenvoudig recept voor Italiaanse tomatensoep met pesto

Lees hier hoe je op eenvoudige wijze in 5 minuten een heerlijke Italiaanse tomatensoep met pesto bereiden kunt…..

Leren bier drinken in 1 minuut!

Hoe kan je iemand ervan overtuigen dat bier lekker is!

Chinese tomaten soep

Chinese tomaten volgens tradioneel recept

Cajun witvis in een pecan jasje uit Louisiana

Cajun witvis met een krokant pecannoten jasje uit Louisiana

recept Pruimencrumble

een heerlijke pruimencrumble taart maak je zo

Cocktails voor de Decembermaand

Cocktails voor de gezellige Decembermaand

Recept sabayon met perzikenbier

Recept sabayon met perzikenbier

Pittige zuurkoolschotel

Recept voor een heerlijke zuurkoolschotel

Chocoladefondue, het vrouwelijke bier !

Een uitgebreide bechrijving over hoe je de perfecte chocoladefondue houdt, de benodigdheden, de dippers en wat extra variatie !

Sauzen: Normandische saus

Niets lekkerder dan een goede Normandische saus bij de vis.

Waar vind je het grootste Oktoberfeest (Oktoberfest)?

Ieder jaar in Oktober barsten in Duitsland en steeds vaker ook in Nederland de Oktoberfesten / Oktoberfeesten los maar waar is het grootste Oktoberfeest?

Uiensoep met spekjes en pesto

Recept voor uiensoep

Mosselen met roomsaus - recept - visgerecht

Recept voor de bereiding van mosselen in roomsaus voor 4 à 6 personen

Catalaans gekruid stokbrood

Recept voor Catalaans gekruid stokbrood

recept: Wodka-muntcocktail

Zo maakt u een heerlijke wodka-muntcocktail.