Halvarine, margarine of roomboter


Publicatie datum:

Een informatief artikel over het gebruik van boter op brood.

Gesponsorde koppelingen

Er is tegenwoordig ruime keuze in wat wij op ons brood kunnen smeren. Waar wat is het verschil tussen deze producten? In dit artikel vind u informatie over welk broodsmeersel geschikt is voor u.

 

Het is voor iedereen belangrijk om boter te gebruiken op brood omdat boter voor ons de grootste bron is van vetzuren. Verder zitten er in boter vitamine E, A en D. Deze vitaminen zitten alleen in producten met vet. Feit is dus dat we boter nodig hebben, maar welke boter is geschikt voor mij?

Een roomboter

We beginnen met roomboter, dit is ten alle tijden een ongeschikte keuze. Er zitten in roomboter veel verzadigde vetten (verzadigd=verkeerd) en een flinke hoeveelheid zout, wat ongunstig is voor de bloeddruk. Ook is roomboter een minder goede bron van vitamine D. Deze is erg belangrijk voor onze botten. Kortom, het advies is om geen roomboter te gebruiken.

Halvarine of margarine?

Bij het zoeken naar een verschil tussen halvarine en margarine kijken we naar de hoeveelheid vet die het product bevat. Halvarine bevat minder dan 40% vet en een magarine meer. Voor mensen die gewicht willen verliezen heeft een halvarine de voorkeur en als u wilt aankomen kunt u kiezen voor een margarine.

Wat betekent “dieet” en “light”?

Als er op de verpakking dieet vermeld staat betekent het niet dat er minder energie in zit. Bij een broodsmeersel is dieet een aanduiding voor een goede vet verhouding. Dus minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet (onverzadigd vet=oke). Dieetbroodsmeersels zijn een goed product voor iedereen met hart en vaatziekten of een risico daarop.

Als er op een broodsmeersel staat dat het product light is betekend het dat er minder energie of vet in zit. En dit zegt niets over de soorten vet.

Blue Band Idee

Er worden steeds meer speciale boters geïntroduceerd, maar doen die ook echt wat ze beloven? Speciaal voor kinderen is er Blue Band Idee, dit is een halvarine. Voor kinderen is een margarine bij voorkeur meer geschikt omdat kinderen de vetzuren goed kunnen gebruiken. Verder is Blue Band Idee een goed product omdat er B vitamines, foliumzuur, B12, calcium en visvetzuren aan zijn toegevoegd zonder de oorspronkelijke voedingsstoffen in boter te verliezen. Het verschil met Blue Band Goede Startis dat goede start geen visvetzuren bevat, en deze zijn erg belangrijk. Blue Band Idee is dus zeker een aanrader voor uw kind.

Becel Pro Actif

Becel Pro Actif is de halvarine die ervoor zorgt dat uw cholesterol gaat dalen door plantensterolen. Het is aangetoond dat het cholesterol 7 tot 10% kan dalen door het gebruik van deze boter. Maar om de juiste hoeveel heid plantensterolen uit de boter te halen zou u 6 tot 7 boterhammen per dag moeten besmeren. Dit is voor een gemiddelde persoon erg veel. Ik raad u dan ook aan als u het product wilt gebruiken de juiste hoeveelheid boterhammen te eten. U kunt ook voor de juiste hoeveelheid plantensterolen de flesjes pro actif gebruiken, dan hoeft u er maar 1 per dag en kunt u een goedkopere halvarine kopen. Heeft u geen hoog cholesterol dan hoeft u dit product niet te gebruiken.

Bebo

Voor oudere mensen die wel wat energie kunnen gebruiken is er de margarine van Bebo. Kies dan bij voorkeur voor Bebo Vitaal omdat deze margarine extra vitamine D bevat. Dit is een vitamine die bijna alle ouderen tekort komen.

Boters met omega vetzuren

Sommige broodsmeersels van tegenwoordig bevatten omega vetzuren, ookwel visvetzuren genoemd. Als de aanbeveling van 2 keer vis per week waarvan minstens 1 keer vette vis wordt gevolgd, dan is het niet nodig om een broodsmeersel met visvetzuren te gebruiken. Wanneer u geen, of 1 keer per week vis eet, dan is een boter met visvetzuren een goede aanvulling.

Conclusie:

Ik hoop dat iedereen nu weet wat belangrijk is bij het uitzoeken van een broodsmeersel. Hieronder vind u een samenvatting.

 

Halvarine

Margarine

Geschikt voor

Iedereen met een hoog/goed gewicht

Iedereen met een laag gewicht

Producten

Twenty Four, Becel Pro Actif, Linera, Becel Calorie Light, Becel   Light, Bebo Omega Light, Wajang Light, Becel Omega 3 Plus, Blue Band Goede   Start, Becel Pro Actif Bloeddruk, Blue Band Idee, Blue Band halvarine,   Gouda’s Glorie Zonne Pond, Zeeuws Meisje halvarine, Bona halfvol, Alpro Soja,   lekker gezond smeren, Bebo Light, Bebo Bio Light, Gouda’s Glorie halvarine

Bertolli, Bebo Omega Spread, Becel Dieet, Bona, Gouda’s Glorie   Volle Pond, Bebo margarine, Bebo Vitaal, Bebo Daily Gold.

 

Bron: www.voorlichtingmvo.nl

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker noechie

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Ananas-paprikacurry in kokosmelk

recept voor vegetarische curry

Veelvuldige soorten spareribs

Vele soorten spareribs, welke kunt u bestellen?

Gratis Shoarma in Safaripark de Beekse Bergen

In april en mei is er gratis shoarma in Safaripark de Beekse Bergen.

Het mooiste espresso apparaat, de mooiste espressomachine

Er zijn heel veel mooie espresso apparaten te koop maar welke espressomachine is nu het mooiste.

De smaak van geur

Hoe heerlijk de smaak van een bereiding ook, wanneer je neus weinig of niets waarneemt zullen je hersenen het gerecht als minder geslaagd registreren.

Lactose-intolerantie, wat is dat?

Lactose-intolerantie kan knap vervelend zijn. Waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen?

Peren met chocolade saus

een heerlijk desert voor na een heerlijke maaltijd en makkelijk te maken.

Afvallen met vijf maaltijden per dag

Vijf porties groente en fruit bij je dagelijkse eetpatroon

Italiaanse rosemarijnscampi's

Italiaanse Gambeoni al rosmarino!

Chocolade - de geschiedenis en productie

Chocolade - de geschiedenis en productie

Studenten recept

Een gezond, makkelijk en lekker recept voor studenten.

Zelf softijs maken, het lekkerste softijs

In dit artikel lees je hoe je zelf het lekkerste softijs kunt maken.

garnalenomelet

garnalenomelet met tauge lente-uitjes en sojasaus

Goedkope kipschotel met tzatziki

Eenvoudige maar lekker hoofdgerecht voor als je weinig tijd hebt.

De Italiaanse Asperge-witlofsalade!

Men zegt dat Italië drie nationala obsessies heeft: Madonna, mamma en mangiare (eten) Hieronder staat een heerlijk recept van een Italiaanse asperge-witlofsalade.

Aardpeerschotel met prei en hazelnoten

Recept voor een ovenschotel met aardperen, prei, aardappelen en hazelnoten

Bloemkool met peterseliesaus - 380 calorieën per persoon

Het verfijnde receptje voor een bloemkool met peterseliesaus.

Hoe maak je appelflappen

Recept voor de lekkerste appelflappen

Mosselen uit Shetland en Vlaanderen

bedreigen de Vlaamse mosselen de monopoliepositie van de Zeeuwse mosselen?

Pastinakencrèmesoep

Een heerlijke Pastinakencrèmesoep met pastinaakchips!!

Pasta genovese

Een simpele en makkelijk gerecht om pasta te maken!

Snelle gerechten

snel een gerecht op tafel?

Het recept voor de lekkerste chocolade brownies!

De lekkerste chocolade brownies kunt u nu zelf maken!

Frisse spinaziesalade met spekjes en pijnboompitjes

Een zomerse gemakkelijk te bereiden salade

Heerlijke Griekse soepen

Vier recepten voor traditionele Griekse soepen.