Heerlijke omakoekjes: Citroenkoekjesrecept


Publicatie datum:

Een heerlijk koekjesrecept dat van generatie op generatie is doorgegeven.

Gesponsorde koppelingen

Zin in koekjes bakken voor het hele gezin? Dit recept vult twee koekjestrommels met heerlijke citroenkoekjes. Leuk om weg te geven als cadeau, maar de vraag is of dat nog lukt als u de koekjes eenmaal hebt geproefd! Het geheime ingrediënt is rum. Dit zorgt voor een bijzondere nasmaak.

Heerlijke omakoekjes: Citroenkoekjesrecept

Geschiedenis van het recept

Dit recept komt oorspronkelijk uit Duitsland. De ingrediënten zijn aangepast en verbeterd van generatie op generatie. Mocht je in de buurt zijn van Duitsland, dan is het de moeite waard om in plaats van boter een pak ‘RAMA’ te halen. Deze margarine maakt de koekjes nog lekkerder. Mijn oma bakte deze koekjes altijd voor kerst. Het leukste cadeau dat ik elk jaar kreeg was een trommel vol koekjes! De koekjes zijn fris, maar hebben een bijzondere nasmaak door de rum. De alcohol verdwijnt door het bakproces, maar de nasmaak is het geheime ingredient. De koekjes zijn ruim een maand houdbaar, mits goed afgesloten. Ze worden lekkerder na een week staan, maar dan zijn ze bij mij meestal al op…

Ingrediënten

  • 250 gram boter/ margarine
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 500 gram meel (liefst patentbloem)
  • Geraspte schil van 3 citroenen
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 grote eieren of 3 kleine eieren
  • Een scheutje rum of rumaroma

Bereidingswijze

Zeef het meel en bakpoeder in een kom. Voeg de andere ingrediënten toe en kneed het deeg snel met de hand. Als het koekjesdeeg er gelijkmatig uit ziet, leg dan een theedoek over de kom. Laat de deeg nu een uur staan. Na een uur nog een keer doorkneden. Rol daarna het deeg plat en dun (ongeveer 3 mm.) op een dun laagje meel. Steek er vormpjes uit. Mocht het deeg te plakkerig zijn, voeg dan wat meel toe. Leg de uitsteeksel op bakpapier op een plaat in de oven. Bak de koekjes in totaal ongeveer 15 minuten lang op 200 graden.

Voor het mooiste en lekkerste resultaat: Eerst vijf minuten de bakplaat boven in de oven plaatsen. Daarna de plaat de laatste 10 minuten midden in de oven plaatsen.

Let op, de koekjes worden niet donkerbruin, zoals de meeste Nederlandse koekjes. Licht-goudbruin… dat is perfect.

Laat de koekjes afkoelen. Pas als ze gekoeld zijn, worden ze hard. Leg servetten onder in de koektrommel en bewaar de koekjes in de afgesloten koektrommel.

Eet smakelijk!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 23
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Goedkope kipschotel met tzatziki

Eenvoudige maar lekker hoofdgerecht voor als je weinig tijd hebt.

Moeten we steeds meer voedsel produceren of moeten we vegetarisch worden?

Door de groei van de wereldbevolking stijgt de vraag naar voedsel, maar moeten we daarom ook steeds meer voedsel produceren?

Zeebaarsfilets in broodkorst

recept te maken met oud brood.

garnalenomelet

garnalenomelet met tauge lente-uitjes en sojasaus

Creatief met wraps

Drie variaties: gevuld met kip, zalm of gehakt.

Ossobuco

Een heerlijk Italiaans gerecht uit eigen keuken!

Heerlijke tomatensalade 4-6 personen

Een makkelijke maar heerlijke tomatensalade.

Tomaat-mozzarellatorentje

Een heerlijk insalata caprese! Binnen een paar stappen heeft u een Italiaans tomaat-mozzarellatorentje!

Vegetarische risotto met mozarella

Dit is een recept voor een goedkope, snelle en vegetarische risottogerecht.

Lekkere Griekse nagerechten

Lekkere Griekse nagerechten in een handomdraai

Broodpudding - dessert

Recept voor de bereiding van een overheerlijke broodpudding aangevuld met krenten rozijnen.

Courgette-blauwe kaas soep

Deze heerlijke courgette-blauwe kaas soep is heerlijk en super makkelijk en snel te maken.

Kipfilet met knoflookboter

koolhudraatarm gerecht met kipfilet

Recept Mosterd Dille Saus, Mosterd-dillesaus recept

Maak nu eenvoudig zelf de lekkerste mosterd dille saus met dit recept.

De ovenschaal

De ovenschaal wordt al eeuwenlang in de keuken gebruikt

Hoe maak je creme brulee

Recept voor de lekkerste creme brulee!

Scampi's in een pikant tomaten-groentensausje, met tagliatelli

Een lekker recept op te dienen als voorgerecht zonder tagliatelli's of als hoofdgerecht met tagliatelli's

Afvallen met vijf maaltijden per dag

Vijf porties groente en fruit bij je dagelijkse eetpatroon

Inventariseren van de wijnkelder.

Hoe je eenvoudig je wijnkelder kan inventariseren.

Boeuf Bourguignonne

Boeuf Bourguignonne

Alcohol bij minderjarigen

Alcoholgebruik bij minderjarigen

Zomer snacks

Fris, gezond en lekker

Heerlijke Hollandse appeltaart met een eigen swing

Het beste recept voor heerlijke hollandse appeltaart met gember.

Recept: Appelcakejes

Een recept voor overheerlijke appelcakejes waarvan ikzelf altijd smul.

Tagliatelle met artisjokken

Een heerlijk gerecht uit de Italiaanse keuken!