Heineken deel 1


Publicatie datum:

Geschiedenis Heineken, ontstaan van Heineken. Brouwproces Heinekenbier, Brouwproces bier

Gesponsorde koppelingen

Ik neem je mee in een bijzonder verhaal over het ontstaan van ons Nederlands biertje/pilsener Heineken. Deze twee delen zullen je voldoende informatie verschaffen over Heineken. Van het eerste biertje, gebrouwen in Amsterdam, tot heden.

Wat is er trouwens met deze Brouwerij gebeurd? Bestaat deze nog en wordt er nog bier gebrouwen. Alles wat je ooit hebt willen weten over dit biertje kun je hier vinden.


Lees ook het volgende deel over Heineken's brouwproces en ingrediënten op Heineken deel 2

Het Begin:

Gerard Adriaan Heineken (29 september 1841 – 18 maart 1893) is de oprichter van Heineken geweest. Op 22 jarige leeftijd kocht hij op 15 februari 1864 de brouwerij “De Hooiberg” aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.

Hij verkocht toen alleen nog donkere ale die vooral door arbeiders werd genuttigd. Toen hij eens naar een beurs ging zag hij hoe goed het lichte bier Pilsener verkocht werd en schakelde hij over. Hij promote dit lichte biertje als een echte “gentleman’s” bier en in 1897 won de pils de prestigieuze Grand Prix in Parijs. Deze prijs staat ook nog altijd op het etiket geprint.

 

Laboratoruim:

Gerard Adriaan Heineken was de eerste brouwer die een laboratorium liet bouwen ten behoeve van zijn brouwerij, deze werd onder andere gebruikt voor de kwaliteitscontrole. Hij nam voor het laboratorium een leerling aan van Louis Pasteur, genaamd Dr Elion, en maakte hem hoofd van het laboratorium. Vroeger wachtte men totdat de gist vanzelf kwam. Louis Pasteur ontdekte dat gist de alcohol maakte. Zij kozen een gist uit en ontwikkeldden een proces om een specifieke constante kwaliteit te hebben. Dr. Elion isoleerde in 1886 een gist van buitengewone kwaliteit, het Heineken A-gist. Tegenwoordig wordt dit A-gist nog steeds gebruikt in Heineken bier. Hetzelfde gist, hetzelfde bier.

 

Nieuwe brouwerij:

In 1873 wijzigde de naam van de brouwerij in Heinekens Bierbrouwerij Maatschappij N.V. Een jaar later, in 1874, werd er een tweede brouwerij geopend in Rotterdam. De Amsterdamse brouwerij werd in 1868 vervangen door een splinter nieuwe brouwerij op de hoek van de Stadhouderskade. Deze brouwerij is sinds 1988 niet meer als brouwerij in gebruik en sinds 1995 is dit het museum “Heineken Experience” geworden.

 

Henry Pierre Heineken: (1888-1951) is de zoon van Gerard Adriaan Heineken en hij heeft het bedrijf geleidt van 1914 tot 1940. Hij vergrootte de productie op gebotteld bier en hij richtte dochterondernemingen op in Maleisie, Java, Belgisch Congo en Egypte. De Rotterdamse brouwerij werd grootschalig herbouwd en werd de “ bierkathedraal “ genoemd.

 

Note:

Hier onstaat een klein gat in de geschiedenis van Heineken. Ik heb het eens nagevraagd en hierbij een vaag verhaal te horen gekregen.

 

 Henry zou zo rond de oorlog niet meer genoeg geld hebben om het bedrijf draaiende te houden en heeft het overgrote deel aan aandelen moeten verkopen. Zijn zoon Freddy zou ook geen financiën hebben gehad, of was nog te jong om het over te nemen en het bestuur zou het er niet mee eens zijn geweest. Maar uiteindelijk zou Freddy met het geld van zijn moeder weer het merendeel aan aandelen hebben gekocht. Binnenkort komt er een film uit over de geschiedenis van Heineken en hopelijk komt daar meer informatie uit.

 

Alfred Freddy Heineken: begon op 1 juni 1942 voor het bedrijf te werken dat inmiddels korte tijd niet meer onder controle van de familie is geweest. Hij begon te werken op de verkoopafdeling van Heinekens Amerikaanse importeur en hij leerde hier veel over marketing. Hij huwde de dochter van een bourbon-distillerij uit Kentucky. Toen hij in 1951 op het hoofdkantoor van het bedrijf kwam te werken heeft hij Heineken verder als brouwerij en internationaal concern uitgebouwd. Hij bedacht de smiley “ e” in het logo van Heineken.

 

 

Fusering:

Heineken fuseerde in 1986 met zijn grootste concurrent Amsterbier. Er werd in 1975 een nieuwe brouwerij met een nieuw hoofdkantoor gebouwd in Zoeterwoude. Zoeterwoude is tot op heden Europa’s grootste brouwerij. De Amstelbrouwerij werd in 1980 gesloten en de productie hiervan werd verplaatst naar Zoeterwoude.

 

Aangezien de Amsterdamse brouwerij in 1988 werd gesloten als brouwerij is er op een deel van dit terrein een woningcomplex gebouwd, en er is een plein aangelegd die is genoemd naar de schilderes Marie Heineken. Het bestaande deel dat is omgebouwd als museum is tevens een rijksmonument geworden. Heineken neemt in 1989 de brouwerij Brand over en wordt hiermee de grootste bierbrouwer op de Nederlandse markt.

Toen Freddy stief in 2002 erfde zijn dochter, Charlene de Carvalho-Heineken haar vaders aandelen en tot op heden heeft zij nog het overgrote aandeel in Heineken.

 

Lees ook het volgende deel over Heineken's brouwproces en ingrediënten op  Heineken deel 2

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie eten-drinken

Bier, hoe wordt het gebrouwen?

Hoe wordt bier gebrouwen en met welke ingrediënten.

Probeer nu de Italiaanse frittata! Leuk en makkelijk om te maken!

Kook de Italiaanse cultuur uw keuken in met deze heerlijke frittata!

Italiaanse saus Salsa verde

Heerlijke Italiaanse saus in 2 stappen klaar!

Recept voor een lekkere authentieke bruschetta met pesto

Lekkere Italiaanse Bruschetta.

Hoe kun je lekker koken met insecten, maden en wormen?

Steeds meer wetenschappers zijn het er over eens, insecten, maden en wormen worden in de toekomst de belangrijkste vleesvervangers. Hoe kun je deze lekker bereiden.

Lamsvlees met andijvie en avgolemono-saus

Grieks recept voor een stoofschotel met lamsvlees, sla (andijvie) en avgolemono-saus.

Catalaans gekruid stokbrood

Recept voor Catalaans gekruid stokbrood

Wok - Chinese kool - garnalen - ham - wokgerecht

Chinese kool op 2 verschillende manieren in de wok klaargemaakt. Niets zo snel klaar, niets zo lekker.

Groene thee: feiten en fabels

Er zijn zoveel goede verhalen over groene thee. Maar hoeveel hiervan zijn waar?

Appeltaart

Hoe maak je een erg lekkere appeltaart?

Sauzen: Normandische saus

Niets lekkerder dan een goede Normandische saus bij de vis.

Sushi serveren

Leer zelf sushi maken.

Cupcakes

Alles over de cupcakes en waar je kunt oefenen om ze te maken.

Zelf vleeskroketten maken, eenvoudig recept voor kroketten

Maak nu zelf eenvoudig de lekkerste vleeskroketten met deze recepten.

Aardbeientiramisù met limoncello

Een heerlijk Italiaans desert!

Waarom lightproducten ongezond zijn

Dietisten raden vaak lightproducten aan, maar deze producten zijn nog slechter voor je gezondheid dan normale producten

Courgette gevuld met couscous

Ovengerecht van gevulde courgette met couscous en twee soorten kaas

recept: snelle, makkelijke en lekkere pasta!

een heerlijk zomers koud pastagerecht, gemaakt in een handomdraai!

Zelf schuimpjes maken

Traktatie voor op school

Hoe moeilijk is vegetarisch eten

Tips en makkelijke recepten

4 Heerlijke cocktails met aardbeien

4 Heerlijke cocktails met aardbeienlikeur of aardbeiensiroop!

Heerlijke recepten met bladerdeeg

Recepten waarin bladerdeeg verwerkt is

Slowaakse kwaliteitswijnen

Slowaakse kwaliteitswijnen óók in Nederland te koop via Internet

Sushi

Alle informatie die u zou willen weten over sushi

Een lekkere zondagslunch hoeft niet veel tijd te kosten

Een eenvoudig, maar smakelijk lunchrecept, varieer naar hartelust!